Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιματηρή απόδραση 11 κρατουμένων από τη φυλακή Τρικάλων - Δύο συνελήφθησαν

Αιματηρή απόδραση 11 κρατουμένων από τη φυλακή Τρικάλων – Δύο συνελήφθησαν

Δύο από τους έντεκα αλλοδαπούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων συνέλαβε η αστυνομία, μετά την ολονύχτια μάχη μεταξύ κρατουμένων και φρουρών. Το πρωί του Σαββάτου μπήκαν τα ΕΚΑΜ στη φυλακή. Δεν βρέθηκαν όπλα στο εσωτερικό της φυλακής, έρευνες με ελικόπτερα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραπετών, οι οποίοι είναι όλοι καταδικασμένοι για ληστείες και κλοπές. Επί τόπου έσπευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Στην εντατική ο ένας από τους δύο φρουρούς.

Δύο από τους έντεκα αλλοδαπούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων συνέλαβε η αστυνομία, μετά την ολονύχτια μάχη μεταξύ κρατουμένων και φρουρών. Το πρωί του Σαββάτου μπήκαν τα ΕΚΑΜ στη φυλακή. Δεν βρέθηκαν όπλα στο εσωτερικό της φυλακής, έρευνες με ελικόπτερα της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραπετών, οι οποίοι είναι όλοι καταδικασμένοι για ληστείες και κλοπές. Επί τόπου έσπευσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Στην εντατική ο ένας από τους δύο φρουρούς.

Οι δύο δραπέτες που συνελήφθησαν εντοπίστηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε δάσος στην περιοχή της Κρηνίτσας Τρικάλων, περίπου πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη φυλακή. Λίγο νωρίτερα βρέθηκε στη Νίκαια Λάρισας το βαν που είχαν χρησιμοποιήσει οι δραπέτες, καμένο εντελώς.

Οι ομάδες των ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν εξονυχιστικές έρευνες στο εσωτερικό των φυλακών, για να διαπιστωθεί αν στα κελιά υπάρχει οπλισμός. Από τις έρευνες δεν βρέθηκαν πυροβόλα όπλα, ούτε κάλυκες που να επιβεβαιώνουν χρήση πυροβόλου όπλου από κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.

Ωστόσο, στις έρευνες βρέθηκαν στο κελί του Παναγιώτη Βλαστού πέντε λάμες και τέσσερις σέγες κοπής μετάλλων, όπως και δύο μαχαίρια.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραπετών γίνονται και από τον αέρα με τη βοήθεια δύο ελικοπτέρων της αστυνομίαςγια εντοπισμό των δραπετών. Η περιοχή γύρω από τις φυλακές έχει αποκλειστεί, ενώ ελέγχεται κάθε κίνηση.

Πώς έγινε η απόδραση

Η οργανωμένη απόπειρα απόδρασης σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής με πυροβολισμούς και δύο τραυματίες εξωτερικούς φρουρούς, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Τρικάλων και ο σοβαρότερα τραυματισμένος φρουρός υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις πρώτες ώρες, έως και δέκα κρατούμενοι από την τρίτη πτέρυγα των φυλακών έκοψαν τα κάγκελα, ανέβηκαν στην ταράτσα και άρχισαν να πυροβολούν την εξωτερική φρουρά. Ταυτόχρονα, έξω από τις φυλακές άρχισαν να πέφτουν πυροβολισμοί από αυτοκίνητο συνεργών των κρατουμένων που επιχειρούσαν να αποδράσουν.

Μετά την απόπειρα απόδρασης επικράτησε αναταραχή στις φυλακές και κρατούμενοι είχαν ανέβει στην ταράτσα.

Στις έρευνες στη φυλακή μετά την απόδραση, βρέθηκαν η αυτοσχέδια σκάλα που χρησιμοποιήσαν οι δραπέτες -από μεταλλική σκάλα διώροφου κρεβατιού, λωρίδες από σεντόνια, ξύλα και σχοινι με γάντζους.

Στις 24 Φεβρουαρίου σημειώθηκε στις φυλακές Τρικάλων η επεισοδιακή απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο του Παναγιώτη Βλαστού, κατά την οποία δόθηκε πραγματική μάχη μεταξύ των φρουρών και του βαρυποινίτη και των συνεργών του.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Για «πρωτοφανή ένοπλη επίθεση στρατιωτικού τύπου με καλάσνικοφ και ρίψη χειροβομβίδων που εξερράγησαν» κάνει λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα γεγονότα στις φυλακές Τρικάλων. Η επίθεση έγινε έγινε περίπου στις 8.30 χθες το βράδυ, «ώρα που οι κρατούμενοι δεν είχαν ακόμη εισέλθει στα κελιά τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «άγνωστοι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, με δυο οχήματα και βαρύτατο οπλισμό άνοιξαν πυρ κατά των σκοπών εξωτερικής φρούρησης, αλλά και κατά του οχήματος της περιπόλου του σωφρονιστικού καταστήματος που βρισκόταν έξω από αυτό και το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά». Επίσης, κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης «πυρά δέχθηκαν όχημα της Αστυνομίας που είχε διατεθεί για την ενέργεια ελέγχων σε κοντινό σημείο και προσέγγιζε το Κατάστημα Κράτησης, καθώς και έτερο σταθμευμένο έξω από αυτό περιπολικό».

Επίσης, στην ανακοίνωση ανεφέρεται ότι «κατά την ανταλλαγή των σφοδρών πυρών που διήρκησαν πλέον της μισής ώρας και μετέτρεψαν την περιοχή σε πεδίο μάχης τραυματίστηκαν στην κοιλιακή χώρα δυο εξωτερικοί φρουροί, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Όπως διαπιστώθηκε, 11 αλλοδαποί κρατούμενοι για εγκλήματα ληστειών και κλοπών κατάφεραν να αποδράσουν από τη Γ2 πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης εκμεταλλευόμενοι την ένοπλη συμπλοκή των αγνώστων δραστών με τις εκεί ευρισκόμενες δυνάμεις».

Οι δύο τραυματισμένοι εξωτερικοί φρουροί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Τρικάλων όπου υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και ο ένας εξ αυτών παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τους αρμόδιους «δεν ανευρέθησαν πυροβόλα όπλα, ούτε κάλυκες που να επιβεβαιώνουν χρήση πυροβόλου όπλου από κρατούμενους εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, κατά την ώρα της απόδρασης. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024