Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διπλάσια ποσότητα αλατιού καταναλώνουμε καθημερινά

Διπλάσια ποσότητα αλατιού καταναλώνουμε καθημερινά

Διπλάσια ποσότητα νατρίου, σε σχέση με τη συνιστώμενη, καταναλώνουν καθημερινά οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Διπλάσια ποσότητα νατρίου, σε σχέση με τη συνιστώμενη, καταναλώνουν καθημερινά οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η υπερκατανάλωση νατρίου, βασικού συστατικού του αλατιού, συσχετίστηκε με 2,3 εκατομμύρια θανάτους λόγω εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις το 2010, δηλαδή το 15% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως, λόγω καρδιαγγειακών αιτιών.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου διεθνώς και η υπερβολική κατανάλωση νατρίου (αλατιού) αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Από τους θανάτους, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, περίπου το ένα εκατομμύριο (ποσοστό σχεδόν 40%) αφορά ανθρώπους κάτω των 69 ετών. Το 60% των θανάτων αφορά άνδρες και το 40% γυναίκες. Το 42% των θανάτων επήλθε λόγω εμφράγματος και το 41% από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 84% των θανάτων συνέβησαν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Η μετα-ανάλυση 247 ήδη δημοσιευμένων ερευνών από τους Δρ Νταρίους Μοζαφαριάν και Σαμάν Φαχιμί της Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είναι η πρώτη που δίνει αναλυτικές πληροφορίες για την κατανάλωση νατρίου ανά χώρα, ηλικία και φύλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τρία τέταρτα (75%) του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνουν περίπου τη διπλάσια ποσότητα από τη συνιστώμενη, ενώ για τους ενήλικες ειδικά το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Η μέση παγκόσμια κατανάλωση νατρίου από διάφορες διατροφικές πηγές (έτοιμα φαγητά, προσθήκη αλατιού στο φαγητό κ.α.) αγγίζει τα 4.000 χιλιοστογραμμάρια, δηλαδή τα 4 γραμμάρια, την ημέρα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τον περιορισμό του νατρίου το πολύ στα 2 γραμμάρια την ημέρα και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας στο 1,5 γραμμάριο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι για τους ενήλικες το ημερήσιο όριο κατανάλωσης θα έπρεπε να περιορίζεται στο ένα γραμμάριο.

Σε 181 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες ξεπερνούν κατά πολύ τα δύο γραμμάρια νατρίου την ημέρα. Ενώ και σε 119 χώρες, με το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ημερήσια κατανάλωση ξεπερνά κατά πολύ το όριο, τουλάχιστον κατά ένα γραμμάριο.

Το Καζακστάν έχει την μεγαλύτερη μέση ημερήσια κατανάλωση (6 γραμμάρια) και ακολουθούν ο Άγιος Μαυρίκιος και το Ουζμπεκιστάν με λίγο κάτω από 6 γραμμάρια. Η Κένυα και το Μαλάουι έχουν την χαμηλότερη κατανάλωση (περίπου 2 γραμμάρια τη μέρα), ενώ στις ΗΠΑ είναι 3,6.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω υπερβολικής κατανάλωσης νατρίου το 2010 καταγράφηκαν στην Ουκρανία (2.109 ανά εκατομμύριο ενηλίκων κατοίκων), στην Ρωσία (1.803) και στην Αίγυπτο (836), ενώ οι λιγότεροι στο Κατάρ (73), στην Κένυα (78) και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (134). Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 429 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024