Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βοήθεια από τη Ρωσία ζητά η Κύπρος, ενώ ΕΕ και ΕΚΤ συνεχίζουν τις απειλές

Βοήθεια από τη Ρωσία ζητά η Κύπρος, ενώ ΕΕ και ΕΚΤ συνεχίζουν τις απειλές

Με τα περιθώρια για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης να στενεύουν η Κύπρος συζητά με τη Ρωσία την παροχή βοήθειας. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για νέο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ, αίτημα το οποίο φέρεται όμως να απορρίφθηκε. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι απειλές από την Κομισιόν, που της ρίχνει το μπαλάκι για την εύρεση βιώσιμης λύσης, και από την ΕΚΤ με τον Ασμουσεν να δηλώνει ότι θα διακόψει την βοήθεια προς τις τράπεζες, αν δεν υπάρξει άμεσα πακέτο διάσωσης. Νέο χαρτί που βγάζει η Κύπρος, η κρατικοποίηση Ταμείων του ημιδημόσιου τομέα.

Με τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης και την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης να στενεύουν η Κύπρος συζητά με τη Ρωσία την παροχή επιπλέον βοήθειας, πέρα των διευκολύνσεων για το υφιστάμενο δάνειο, χωρίς όμως ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση.

Πληροφορίες θέλουν να ζήτησε και νέο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ, αίτημα το οποίο φέρεται να απορρίφθηκε. Ωστόσο τα σενάρια για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει μια νέα ρωσική βοήθεια προς την Κύπρο παραμένουν πολλά.

«Θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας για να βρούμε μια λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη» λέει από τη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών Μιχ.Σαρρής που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Προς επίρρωση αυτού η δήλωση Άσμουσεν ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διακόψει την βοήθεια προς τις κυπριακές τράπεζες, αν δεν υπάρξει άμεσα πακέτο διάσωσης για τη χώρα, οι δηλώσεις αξιωματούχων ότι η έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς και η στάση της Κομισιόν, που πλέον πετά το μπαλάκι στην Κύπρο για την εύρεση λύσης που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος.

Στο πλαίσιο αυτό η κυπριακή κυβέρνηση συζητά εναλλακτικές προτάσεις με μία από αυτές να αφορά την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ημιδημόσιο τομέα, που έχουν αποθεματικά 2-3 δισ. ευρώ.

Και φυσικά η κατάσταση εάν δεν έχει βρεθεί πειστική λύση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οξυνθεί με το άνοιγμα των τραπεζών, που σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση προγραμματίζεται για τις 26 Μαρτίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση συνειδητοποιώντας τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων μελετά το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων όταν επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ενδεικτική του τι εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει με το άνοιγμα των τραπεζών η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, που μιλά για αναλήψεις τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα.

Βέβαιο ότι μετά την απόφαση του Eurogroup θα προκληθεί με την επαναλειτουργία των τραπεζών στην Κύπρο μαζική εκροή καταθέσεων εμφανίζεται και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας μάλιστα ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ενδέχεται να χρειασθεί ρευστότητα από την ΕΚΤ που θα ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ της χώρας για να αντιμετωπισθούν οι εκροές καταθέσεων.

Μορφή ρωσικής βοήθειας

Η παροχή νέου δανείου, η συνεργασία στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση αναξιοποίητων αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά κι η αγορά κυπριακών τραπεζών είναι κάποιες από τις μορφές που θα μπορούσε να λάβει η νέα ρωσική βοήθεια προς την Κύπρο.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η Κύπρος ζήτησε νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, πέρα από την πενταετή παράταση και την μείωση του επιτοκίου που έχει αιτηθεί για το υφιστάμενο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία στο αίτημα του νέου δανείου, προσθέτοντας πάντως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση και τονίσαμε την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νησί», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Μιχάλης Σαρρής μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Θα συνεχίσουμε την συζήτησή μας για να βρούμε μια λύση με την οποία ελπίζουμε ότι θα λάβουμε κάποια στήριξη» είπε, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξαν προτάσεις, τίποτα το συγκεκριμένο».

Ωστόσο, η επίσκεψη στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ερμηνεύεται από πολλούς διαφορετικά από την επίσημη εξήγηση, ότι βρίσκεται εκεί για την έκθεση για τον τουρισμό.

Για την ακρίβεια η επίσκεψη αυτή πυροδοτεί σενάρια ότι στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας για ρωσική βοήθεια πιθανόν να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των αναξιοποίητων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου.

Σενάριο που επιμένει είναι και αυτό που αφορά την αγορά κυπριακών τραπεζών από την Ρωσία, παρά την διάψευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ.Στυλιανίδη, αλλά και από την ίδια την τράπεζα ότι έχει κλείσει συμφωνία για πώληση της Cyprus Popular Bank (CBP) σε Ρώσους επενδυτές.

Πάντως, κατά κοινή ομολογία η Μόσχα έχει κάθε συμφέρον να διασωθούν οι κυπριακές τράπεζες, καθώς αυτές αποτελούν παράδεισο για Ρώσους επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα που έχουν τοποθετήσει εκεί πολλά δισ. ευρώ.

Πιέζει η ΕΚΤ

Αυξάνοντας την πίεση για τις κυπριακές τράπεζες ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την Κύπρο, ο Γιοργκ Άσμουσεν, είπε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να διακόψει την βοήθεια προς τις κυπριακές τράπεζες, αν δεν υπάρξει άμεσα πακέτο διάσωσης για τη χώρα.

«Μπορούμε να παρέχουμε έκτακτη ρευστότητα μόνο σε φερέγγυες τράπεζες και […] οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να θεωρηθούν φερέγγυες, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πακέτο διάσωσης», δήλωσε ο Άσμουσεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit το απόγευμα της Τρίτης.

Την ίδια απειλή είχε εκφράσει νωρίτερα και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ.

«Και βέβαια θα βοηθήσουμε τους Κυπρίους, αλλά μόνο υπό όρους που έχουν λογική», δήλωσε η Φέκτερ, προσθέτοντας ότι ούτε το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, ο ESM, ούτε η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν για πάντα την Κύπρο.

Οι δανειστές δεν μπορούν να δεχτούν μέτρα τα οποία θα προκαλέσουν αύξηση του κυπριακού χρέους, συμπλήρωσε.

Η Κομισιόν προκαλεί….

Το «μπαλάκι» στην Κύπρο πετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να παρουσιάσει μια λύση η οποία εγγυάται ότι το χρέος της θα παραμείνει βιώσιμο.

Όπως δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν «έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους».

Στην γραμμή αυτή και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ είπε ότι είναι θέμα της Κύπρου να προτείνει εναλλακτική λύση, αλλά ότι είναι δίκαιο να περιμένει κανείς από τους καταθέτες με ποσά άνω των 100.00 ευρώ να συνεισφέρουν στο πακέτο.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός Καγκελάριος Werner Faymann είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ, αν και ελπίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν τελικά μια λύση που θα διασφαλίζει την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Νέα χαρτιά βγάζει η Κύπρος στο τραπέζι

Ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης είπε στο Reuters ότι μια από τις εναλλακτικές που εξετάζονται είναι η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στον ημιδημόσιο τομέα, που έχουν αποθεματικά 2-3 δισ. ευρώ.

Στέλεχος της αντιπολίτευσης που ήταν παρών στις συζητήσεις της Τετάρτης είπε:

«Η ιδέα είναι ότι μπορούμε να πάρουμε τα ασφαλιστικά ταμεία οργανισμών όπως η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ίσως και κάποιων άλλων, και να αντλήσουμε δύο έως τρεις δισ ευρώ. Εάν αντλήσουμε τα μισά χρήματα, τότε ίσως θα μπορούσαμε να φθάσουμε το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ δίνοντας τις κυπριακές τράπεζες σε ρωσικά χέρια».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τους ηγέτες των κομμάτων και τον κεντρικό τραπεζίτη.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, ένα «σχέδιο Β» βρίσκεται υπό επεξεργασία.

«Ομάδα τεχνοκρατών μετέβη στην Κεντρική Τράπεζα για να συζητήσουν ένα σχέδιο Β΄ που θα έχει σχέση με τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024