Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να φωτίζουμε τους χώρους του σπιτιού μας με τον σωστό τρόπο

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να φωτίζουμε τους χώρους του σπιτιού μας με τον σωστό τρόπο

O κ. Zαμπέλης Σταύρος εργάζεται ως υπεύθυνος του τμήματος σχεδιασμού και κατασκευής φωτιστικών της ANGELI DI LUCE. Σαν ειδικός λοιπόν μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και μας εξηγεί πόσο σημαντικό ρόλο έχει ο κατάλληλος φωτισμός στους χώρους του σπιτιού μας.

O κ. Zαμπέλης Σταύρος εργάζεται ως υπεύθυνος του τμήματος σχεδιασμού και κατασκευής φωτιστικών της ANGELI DI LUCE. Σαν ειδικός λοιπόν μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και μας εξηγεί πόσο σημαντικό ρόλο έχει ο κατάλληλος φωτισμός στους χώρους του σπιτιού μας.

Ο φωτισμός είναι συνυφασμένος με το σύγχρονο σπίτι, έτσι έχει μεγάλη σημασία η σωστή απόδοση του φωτισμού σε αυτό. Ως μεσογειακός λαός είμαστε άμεσα συνυφασμένοι με το φυσικό φωτισμό, όπου επηρεάζει άμεσα την διάθεση και την ψυχολογία μας. Επίσης είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά είδη φωτισμού και όχι μόνο ένα. Πηγάζει λοιπόν η ανάγκη ο φωτισμός στον ιδιωτικό μας χώρο να πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στις συνήθειες μας ανάλογα βεβαία και με την εκάστοτε περίσταση.

Ο φωτισμός είναι ίσως ο σημαντικότερος τομέας της σύγχρονης διακόσμησης. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με τις επιλογές που έχουμε κάνει σε ένα σπίτι, σε ότι έχει να κάνει με τα χρώματα, το design και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό, πρέπει να κάνουμε και την σωστή επιλογή φωτιστικών έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα αναδείξουμε. Ένα φωτιστικό μπορεί είτε να αναδείξει ένα χώρο, είτε να τον υποβαθμίσει αισθητικά.

Ο οικιακός φωτισμός συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη φωτισμού είναι αναμφισβήτητα ο πιο «δύσκολος». Ο λόγος είναι ότι κατά κύριο λόγο ο τελικός καταναλωτής κρίνει το αισθητικό αποτέλεσμα που θα έχει ένα φωτιστικό στον χώρο του. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να επιλεχθεί έτσι ώστε να μην κουράζει τα μάτια μας, να βελτιώνει την διάθεση μας ενώ όταν χρειάζεται, να μας κάνει παραγωγικούς και δημιουργικούς. Με βάση αυτό λοιπόν, ο φωτισμός διακρίνετε στα εξής είδη:

· άμεσος φωτισμός, είναι ο κατευθυνόμενος φωτισμός. Τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε ένα χώρο ή ένα αντικείμενο έτσι ώστε να το αναδείξουμε. Είναι ένα είδος φωτισμού που κουράζει τα μάτια, δίνει ένταση σε ένα χώρο και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν κύριος φωτισμός.

· έμμεσος φωτισμός, είναι ο φωτισμός ο όποιος προκύπτει λόγο ανακλάσεων επιφανειών ή από κρυφά σημεία. Τον χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε κάποιο ήσυχο και χαλαρό αποτέλεσμα. Είναι ένα είδος φωτισμού που δεν κουράζει τα μάτια, ηρεμεί και πολλές φορές είναι αρκετός ακόμα και σε ένα κύριο χώρο όπως το σαλόνι .

· διάχυτος φωτισμός , είναι ο κύριος φωτισμός ενός χώρου. Τον χρησιμοποιούμε για να δώσουμε ακριβώς την ένταση που επιθυμούμε στον ένα χώρο.

Πώς φωτίζουμε λοιπόν τους χώρους μας με βάση αυτές τις τρείς κατηγορίες φωτισμού;

Κουζίνα
Η κουζίνα είναι ουσιαστικά ένας χώρος εργασίας της νοικοκυράς. Περά από αυτό όμως, είναι και ο χώρος που θα φιλοξενήσει τα άτομα μιας οικογένειας τα οποία θα δειπνήσουν σε αυτή. Χρειάζεται λοιπόν πηγές διάχυτου, έμμεσου και άμεσου φωτισμού για να αναδείξουμε τόσο την διακόσμηση αλλά και για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας.

Σαλόνι-καθιστικό
Το σαλόνι και το καθιστικό αποτελούν το κέντρο ενός σπιτιού. Σε αυτά συνδυάζονται πολλές δραστηριότητες με αποτέλεσμα να πρέπει να είναι άρτια και με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους φωτισμένα. Ανάλογα με το στυλ που έχει επιλεχθεί, χρησιμοποιούμε κρεμαστά φωτιστικά στο κέντρο του χώρου, απλίκες στους τοίχους, φωτιστικά δαπέδου στις γωνίες που φωτίζουν το ταβάνι και άμεσα το χώρο, σποτ που δίνουν έμφαση σε αντικείμενα, πίνακες και υλικά. Ιδιαίτερη θέση μπορεί να πάρει και ο κρυφός φωτισμός για τις περιπτώσεις που υπάρχει πιο ατμοσφαιρική διάθεση.

Τραπεζαρία

Αναμφισβήτητα το κρεμαστό φωτιστικό και μάλιστα σε μικρή απόσταση από την τραπεζαρία για πρακτικούς αλλά και αισθητικούς λόγους είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτό τον χώρο. Αν υπάρχει η δυνατότητα, συμπληρώνετε το χώρο αυτό με γενικό φωτισμό, που μπορεί να προέρχεται από φωτιστικά δαπέδου ή αν υπάρχουν παροχές στους τοίχους, με απλίκες.

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024