Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οτιδήποτε τρώμε το βράδυ μάς παχαίνει;

Γιατί οτιδήποτε τρώμε το βράδυ μάς παχαίνει;

Ένα μπολ δημητριακά μπορεί να μην είναι τόσο καλή διατροφική επιλογή το βράδυ, όσο το πρωί. Το σώμα τείνει να μετατρέπει την τροφή σε λίπος το βράδυ, σε ενέργεια το πρωί, δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Ένα μπολ δημητριακά μπορεί να μην είναι τόσο καλή διατροφική επιλογή το βράδυ, όσο το πρωί. Το σώμα τείνει να μετατρέπει την τροφή σε λίπος το βράδυ, σε ενέργεια το πρωί, δείχνει νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Βαντερμπιλτ, των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η ικανότητα των τρωκτικών να ρυθμίζουν το επίπεδο του σακχάρου του αίματος, ποίκιλε κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Επίσης, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού, που καθορίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης μεταξύ άλλων, προκαλεί την συσσώρευση λίπους.

Τα ευρήματα εξηγούν λοιπόν γιατί οι εργαζόμενοι σε νυχτερινή βάρδια είναι πιο επιρρεπείς στον διαβήτη και την παχυσαρκία.

«Η διατάραξη του βιολογικού ρολογιού οδηγεί σε διαταραχή του μεταβολισμού και έτσι υπάρχει η τάση της συσσώρευσης λίπους» ακόμη και με την ίδια ποσότητα θερμιδικής πρόσληψης ή διατροφή», εξηγεί ο Δρ Καρλ Τζονσον, χρονοβιολόγος στο αμερικανικό πανεπιστήμιο. «Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε αλλά και πότε το τρώμε», τονίζει.

Οι «νυχτόβιοι»
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι οι εργαζόμενοι σε βάρδιες τείνουν να παίρνουν περισσότερο βάρος και είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν διαβήτη. Μια προηγούμενη έρευνα είχε αποδείξει ότι τα ποντίκια (που είναι νυκτόβια όντα) παίρνουν βάρος αν μπορούν να τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν πρόκειται για τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι το κιρκάδιο ρολόι παίζει ρόλο.

Ο Δρ Τζόνσον και οι συνεργάτες του μελέτησαν πόσο καλά το σώμα των ποντικιών επεξεργαζόνταν την τροφή σε έναν 24ωρο κύκλο. Κατά τις ώρες της ημέρας, όταν τα ποντίκια κανονικά δεν τρώνε, ανταποκρίνονταν λιγότερο στην ινσουλίνη, ορμόνη που λέει στο σώμα να αντλήσει σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. (Η περίσσεια σακχάρου που δεν χρησιμοποιείται ως ενέργεια μετατρέπεται σε λίπος.)

Επίσης, όταν διατάραξαν το κιρκάδιο ρολόι των πειραματόζωων, κρατώντας τα κάτω από ένα κόκκινο ομιχλώδες φως όλη την ημέρα, τα ποντίκια εκδήλωσαν συμπτώματα αντίστασης ινσουλίνης, δηλαδή οι ιστοί του σώματός τους δεν ανταποκρίνονταν στο σήμα της ινσουλίνης να απορροφήσουν σάκχαρο, και τελικά πήραν περισσότερο βάρος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει σχετιστεί με τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο στους ανθρώπους.

Φάτε νωρίς
«Πρακτικά τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κατανάλωση σνακ αργά τη νύχτα είναι χειρότερη από το φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», τονίζει ο Δρ Τζόνσον.

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει κιρκάδιος ρυθμός στην ευαισθησία στην ινσουλίνη στα ζώα και πιθανόν και στους ανθρώπους», σχολιάζει ο Δρ Σατσινταναντα Παντα, βιολόγος στο Ινστιστούτο Σαλκ της Καλιφόρνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι άνθρωποι διαθέτουν έναν καθημερινό ρυθμό στη γλυκόζη του αίματος, ακόμη και με διαρκή έγχυση ζάχαρης, οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024