Εκτύπωση

Πού 'ντο, πού' 'ντο το δαχτυλίδι

Ξεχάστε τα password, όχι όμως και τα κλειδιά σας, λέει η Google

Δημοσίευση: 22 Ιαν. 2013 11:30

Έναν τρόπο για να απαλλαγούν οι χρήστες του Διαδικτύου από τα password θα εκθέσουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας της Google στο επιστημονικό περιοδικό IEEE Security & Privacy. Οι μηχανικοί οραματίζονται την χρήση ενός κλειδιού που θα ξεκλειδώνει το Gmail και την πρόσβαση σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες όταν εισάγεται στην θύρα USB του υπολογιστή, ή ακόμα και ένα δαχτυλίδι που θα φέρει ενσωματωμένη μια «έξυπνη κάρτα» ώστε με ένα άγγιγμα να εξουσιοδοτεί την πρόσβαση στους λογαριασμούς του κατόχου.

Μια από τις υπαρκτές επιλογές που εξετάζουν ο επικεφαλής σε θέματα ασφάλειας στην Google, Eric Grosse και η μηχανικός Mayank Upadhyay είναι το YubiKey. Με τις κατάλληλες επεμβάσεις στον browser, το YubiKey θα ανοίγει την πόρτα του Gmail από την θύρα USB (o χρήστης θα εξουσιοδοτεί το YubiKey του να ξεκλειδώνει τον λογαριασμό του την πρώτη φορά που θα εισαχθεί με τα στοιχεία εισόδου του). Έτσι, το YubiKey θα προστεθεί στην ίδια κλειδοθήκη με τα κλειδιά του σπιτιού, λένε οι μηχανικοί της Google.

Ανάλογο ρόλο θα μπορούσαν να αναλάβουν και τα smartphone ή ακόμα και μικροσκοπικά αντικείμενα που κουβαλάμε καθημερινά μαζί μας, όπως ένα δαχτυλίδι, υποστηρίζουν. Στο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού που θα κυκλοφορήσει στο τέλος Ιανουαρίου, οι άνθρωποι της Google παρουσιάζουν ένα πρωτόκολλο για την ταυτοποίηση με την χρήση υλικού, ανεξάρτητο από το Google, το οποίο δεν απαιτεί άλλο λογισμικό. Απαραίτητη είναι η υποστήριξη από τον browser, μεταφέρει το Wired.com.

Φυσικά, για να μας επιτραπεί να ξεχάσουμε τα password θα χρειαστεί αφενός επέμβαση στους browser, αφετέρου η ευρεία αποδοχή από κάθε λογής διαδικτυακές υπηρεσίες με το πρότυπο που προτείνουν οι Grosse και Upadhyay, οι μηχανικοί όμως δηλώνουν ότι ανυπομονούν να δοκιμάσουν το σύστημα ακόμα και σε μικρή κλίμακα.

Μέχρι τότε, μπορείτε να κλειδαμπαρώσετε τον Λογαριασμό σας στο Google

In.gr Τεχνολογία