Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάμερα σε μέγεθος χαπιού «υπόσχεται» τρισδιάστατη απεικόνιση του οισοφάγου

Κάμερα σε μέγεθος χαπιού «υπόσχεται» τρισδιάστατη απεικόνιση του οισοφάγου

Μια μικροκάμερα σε μορφή χαπιού, υπόσχεται απλή και γρήγορη εξέταση του οισοφάγου, διευκολύνοντας την έγκαιρη και εύστοχη διάγνωση παθήσεων όπως ο οισοφάγος Barrett.

Μια μικροκάμερα σε μορφή χαπιού, υπόσχεται απλή και γρήγορη εξέταση του οισοφάγου, διευκολύνοντας την έγκαιρη και εύστοχη διάγνωση παθήσεων όπως ο οισοφάγος Barrett.

Ειδικά σε παθήσεις όπως ο οισοφάγος Barrett, τα κύτταρα στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου αλλοιώνονται λόγω της χρόνιας αναρρόφησης γαστρικών οξέων (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), με συνέπεια οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, ο εντοπισμός των αλλοιώσεων αυτών δεν είναι εύκολος λόγω της μορφολογίας του οισοφάγου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Medicine, ερευνητές του Κέντρου Φωτοϊατρικής «Wellman» του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης δημιούργησαν μια πρωτοποριακή κάμερα σε μορφή κάψουλας. Όταν ασθενής την καταπιεί, η μικροκάμερα μεταδίδει υπέρυθρες εικόνες του εσωτερικού του οισοφάγου.

Η ευρεία εφαρμογή της νέας αυτής διαγνωστικής τακτικής αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο εξέτασης του γαστρεντερικού συστήματος, αφού μέχρι σήμερα η εξέταση γίνεται με την εισαγωγή ενδοσκοπίου (εύκαμπτου μικροσκοπικού σωλήνα που περιέχει μια μικροσκοπική κάμερα), διαδικασία χρονοβόρα αλλά και δυσάρεστη για την πλειοψηφία των ασθενών.

Η μικροκάμερα σε μορφή χαπιού όμως είναι μη επεμβατική (δεν απαιτεί νάρκωση) και χρειάζεται τον μισό χρόνο για να πραγματοποιηθεί η εξέταση (περίπου έξι λεπτά έναντι των 90 της κλασσικής ενδοσκόπησης).

Ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γκάρι Τίρνεϊ, έχει ήδη κάνει τις πρώτες επιτυχημένες δοκιμές της μικροκάμερας σε ασθενείς και κατόρθωσε να εντοπίσει κυτταρικές αλλοιώσεις στον οισοφάγο εντός ολίγων λεπτών.

Η κάψουλα που περιέχει ένα περιστρεφόμενο λέιζερ μόλις εισαχθεί στον οισοφάγο εκπέμπει υπέρυθρο φως, το οποίο αντανακλάται στην εσωτερική επιφάνεια του οργάνου. Το υπέρυθρο φως καθώς καταλήγει σε ειδικούς αισθητήρες υποδοχείς της μικροκάμερας, δημιουργεί εικόνες του οισοφάγου.

Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις μεταδίδονται στην οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου οι γιατροί έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τις λεπτομερείς λήψεις. Μάλιστα, επειδή οι εικόνες είναι καλύτερης ποιότητας οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως να καθίσταται περιττή η λήψη δείγματος για την διενέργεια βιοψίας.

Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, η μικροκάμερα καταλήγει στην είσοδο του στομάχου του ασθενή και στη συνέχεια ανασύρεται με τη βοήθεια του λεπτού σύρματος που τη συνδέει με τον υπολογιστή.

Σύμφωνα με τον Δρ Τίρνεϊ, η νέα μέθοδος είναι φθηνότερη από την παραδοσιακή ενδοσκόπηση και δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, ούτε ειδικό εξοπλισμό. Όπως είπε, η νέα συσκευή μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διακρίνουν ποιός κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο ή νοσεί ήδη (σε πρώιμο στάδιο), οπότε η έγκαιρη θεραπεία του θα είναι πιο αποτελεσματική.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024