Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνεπάγεται ο περιορισμός της καύσης ξύλων

Μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνεπάγεται ο περιορισμός της καύσης ξύλων

Η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων (σε τζάκια και σόμπες) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από την καύση ξύλων (σε τζάκια και σόμπες) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Μάλιστα, η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εκτιμά την επίπτωση στην θνησιμότητα από τη μείωση της καύσης ξύλων και άλλης βιομάζας για τη θέρμανση ή το μαγείρεμα σε οικιακό περιβάλλον.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας στην Αυστραλία με επικεφαλής την Δρ Φέι Τζόνστον, συνεργάστηκαν με Καναδούς συναδέλφους τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι θάνατοι ανδρών από κάθε αιτία (ιδίως όμως από καρδιαγγειακή ή αναπνευστική) θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, αν επιτυγχανόταν μείωση στον καπνό που εκλύεται στην ατμόσφαιρα από την καύση ξύλων και των συναφών υλικών.

Παρόλο που έχουν γίνει πολλές μελέτες για τις συνέπειες της ρύπανσης του αέρα στην υγεία των ανθρώπων, σχεδόν καθόλου μελέτες δεν είχαν έως τώρα αναφέρει μειώσεις στη θνησιμότητα από παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση λόγω καύσης βιομάζας.

Το 2001, σε μια περιοχή της Τασμανίας, νότια της Αυστραλίας, είχαν ληφθεί μια σειρά από μέτρα με στόχο να μειωθεί η ρύπανση από την καύση ξύλων και να προτιμηθεί η χρήση ηλεκτρισμού. Η συνέπεια ήταν να υποχωρήσει δραστικά η χρήση ξύλων στα σπίτια (από το 66% στο 30%).

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια μειώθηκε κατά 40% περίπου, από τα 44 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο στα 27 μικρογραμμάρια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα από εκείνη την παρέμβαση για να αξιολογήσουν κατά πόσο υπήρξαν μέσα τα επόμενα χρόνια αξιοσημείωτες αλλαγές στη θνησιμότητα, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές αιτίες.

Κάνοντας συγκρίσεις με άλλα μέρη στην Τασμανία, όπου δεν είχαν ληφθεί ανάλογα μέτρα περιορισμού της καύσης ξύλων, συμπέραναν ότι υπήρξε αισθητή μείωση των θανάτων, ιδίως στον ανδρικό πληθυσμό, από τη στιγμή που ο αέρας είχε καθαρίσει σημαντικά.

Έτσι, μεταξύ των ετών 1994-2001 (όταν γινόταν εκτεταμένη χρήση ξύλων στα σπίτια) και 2001-2007 (όταν πια η καύση είχε μειωθεί δραστικά), διαπιστώθηκε μείωση 11,4% στους θανάτους των ανδρών από οποιαδήποτε αιτία, 17,9% στους θανάτους από καρδιαγγειακή αιτία και 22,8% στη θνησιμότητα από αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συγκρίσεις των μετρήσεων για τους χειμερινούς μήνες (Ιούνιο έως Αύγουστο στο
νότιο ημισφαίριο), όταν η χρήση των ξύλων από τα νοικοκυριά ήταν πολύ πιο συχνή, έδειξαν ότι, μετά από τις παρεμβάσεις υπέρ του ηλεκτρικού ρεύματος, οι μειώσεις της θνησιμότητα ήταν ακόμα μεγαλύτερες: 20% για τις καρδιαγγειακές αιτίες και 28% για τις αναπνευστικές.

Στο σύνολο του πληθυσμού, οι αντίστοιχες μειώσεις των θανάτων ήταν 2,7% (από κάθε αιτία), 4,9% (καρδιαγγειακά) και 8,5% (αναπνευστικά).

Η μελέτη «αναδεικνύει τα σημαντικά δυνητικά οφέλη για τη δημόσια υγεία από παρεμβάσεις που θα μειώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω της καύσης βιομάζας», υπογραμμίζεται στο συμπέρασμα της μελέτης.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024