Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέφος και αιθαλομίχλη από τα τζάκια «σκεπάζουν» τη χώρα

Νέφος και αιθαλομίχλη από τα τζάκια «σκεπάζουν» τη χώρα

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, αιθαλομίχλη κάλυπτε τον αττικό ουρανό, ενώ η βροχή επιδείνωσε την κατάσταση της ατμόσφαιρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα προέρχεται από τα τζάκια.

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι τις τελευταίες εβδομάδες η ατμόσφαιρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης λόγω της θεαματικής αύξησης της λειτουργίας των τζακιών, που χρησιμοποιούνται πλέον ως κύρια πηγή θέρμανσης.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, η κατάσταση ήταν πολύ άσχημη το πρωί της Τρίτης, λόγω και της βροχής, καθώς ένα κίτρινο νέφος κάλυπτε για αρκετή ώρα τον αττικό ουρανό, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο δεν αφορά όμως μόνο την Αττική. Από τις απογευματινές ώρες ολόκληρες περιοχές στα αστικά κέντρα της χώρας καλύπτονται με κάπνα από σωματίδια διάφορων διαμετρημάτων που είναι εισπνεύσιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 70% της χειμωνιάτικης ρύπανσης με ενώσεις άνθρακα προέρχεται από τα τζάκια.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500 – 1000 εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα: στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι» που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο που είναι εισπνεύσιμα ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.

Η εμφάνιση του νέφους απασχολεί σοβαρά τους επιστήμονες και ήδη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσει μια μεγάλη έρευνα με τη συνεργασία διαφόρων επιστημονικών φορέων, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο.

*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024