Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άσκηση σεξουαλικής βία σε ένοπλες συγκρούσεις: Μια πρόκληση που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς

Άσκηση σεξουαλικής βία σε ένοπλες συγκρούσεις: Μια πρόκληση που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς

Ο Βρετανός Πρέσβης Δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν φιλοξενεί στο μπλογκ του μία σειρά αναρτήσεων από ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και εκπροσώπους θεσμικών φορέων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών κατά της άσκησης σεξουαλική βίας σε ένοπλες συγκρούσεις.

Όποιος διαβάζει ιστορία, οποιασδήποτε χρονικής περιόδου και οποιασδήποτε ηπείρου, θα συναντήσει πολλές αιματηρές συγκρούσεις. Και σε όλες σχεδόν τις συγκρούσεις, θα βρει τρομακτικές ιστορίες άσκησης σεξουαλικής βίας κατά γυναικών, παιδιών και ανδρών. Αυτή η βία σημαδεύει για πάντα τους ανθρώπους που την υφίστανται και δυσκολεύει περαιτέρω τις προσπάθειες για ειρήνευση. Και είναι εντυπωσιακό το πόσο σπάνια οδηγούνται στη δικαιοσύνη οι δράστες. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πολλές επιθέσεις, όχι μόνο σε μακρινές ηπείρους, αλλά και στην Ευρώπη, κυρίως στη Βοσνία, μόνο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από εδώ.

Ωστόσο είτε είναι κοντά είτε όχι, δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν είναι δικό μας το πρόβλημα, ότι είναι κάποιου άλλου. Και, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί – στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για παράδειγμα – εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη λογοδοσίας γι’ αυτά τα σοβαρά εγκλήματα.

Γι ‘αυτό και ο Βρετανικός Υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ παρουσίασε πρόσφατα στο Λονδίνο την πρωτοβουλία κατά της άσκησης σεξουαλικής βίας, παρουσία της Αντζελίνα Τζολί, Ειδικού Απεσταλμένου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Διαβάστε την ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών εδώ. Για να αντικαταστήσουμε την ατιμωρησία με λογοδοσία, σχεδιάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη βρετανική Προεδρία των G8 το 2013 για να οικοδομήσουμε μία παγκόσμια συνεργασία για την πρόληψη της άσκησης σεξουαλικής βίας σ ένοπλες συγκρούσεις. Είναι χαρά μου που ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προσέφερε την υποστήριξή του όταν συζήτησα μαζί του την πρωτοβουλία αυτή.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για διπλωματική άσκηση. Είναι ανάγκη να ερευνηθούν οι κατηγορίες, να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία και να δοθεί στήριξη στις χώρες προκειμένου να διωχθούν οι δράστες και να προστατευθούν τα θύματα. Γι΄αυτό λοιπόν αυξάνουμε την υποστήριξή μας στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κατά της άσκησης σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συγκρούσεις, καθώς επίσης θεσπίζουμε ειδικές ομάδες Βρετανών εμπειρογνωμόνων που θα στηρίξουν πρακτικά το εγχείρημα.

Ορισμένοι μπορεί να αναρωτηθούν, αν αυτό το θέμα αποτελεί πραγματικά προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Θα αφήσω τους φιλοξενούμενους αυτού του blog, να πουν την άποψή τους επ’ αυτού. Τους είμαι ευγνώμων που μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.

Στεφανία Μιζάρα – Φωτορεπόρτερ

«Σαν φωτορεπόρτερ έχω καλύψει μόνο δυο ενεργές εμπόλεμες ζώνες, στην Γάζα και στην Βιρμανία. Το συναίσθημα που επικρατεί κάτω από συνθήκες μεγάλου κινδύνου έχει περισσότερο σχέση με φόβο και αδρεναλίνη. Το οτιδήποτε συμβαίνει την ώρα που υπάρχει κίνδυνος δεν υπολογίζεται εκείνη την στιγμή. Το ανθρώπινο σώμα και μυαλό είναι φτιαγμένο να λειτουργεί έτσι ώστε να επιβιώνει. Ξεχνάει τον πόνο, τον φόβο, βλέπει όσα αντέχει να δει.

Έχω κάνει περισσότερα ρεπορτάζ πάνω σε θέματα, μετά τον πόλεμο ή την καταστροφή, π.χ. για τους Ιρακινούς πρόσφυγες στην Συρία, για την Ερυθραία, και για μένα το πιο δύσκολο είναι το μετά. Όταν η αδρεναλίνη πέφτει και πρέπει να ζήσεις με τα τραύματά σου.

Ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για τις γυναίκες σε όλα αυτά τα θέματα, όχι από άκρατο φεμινισμό, αλλά γιατί έχω καλύτερα εργαλεία για να τις καταλάβω, ακόμα και αν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν ξέρω αν μπορώ να αξιολογήσω το κατά πόσο οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο σε έναν πόλεμο. Δεν είναι η δουλειά μου να το κρίνω αυτό. Αυτό που έχω νοιώσει είναι ότι σε έναν πόλεμο ένας άντρας φοβάται περισσότερο για την ζωή του απέναντι σε έναν εχθρό, ενώ μια γυναίκα φοβάται περισσότερο για την σωματική της ακεραιότητα, σαν η απειλή σε σεξουαλικό επίπεδο να αποτελεί όπλο εκφοβισμού και απόδειξη της ισχύος αυτού που υπερτερεί.

H Αραβική Άνοιξη μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε σχέση με την θέση της γυναίκας. Ξεκίνησε με τις γυναίκες να έχουν ενεργό ρόλο. Οι αστικές κυρίως κοινωνίες της Τυνησίας και της Αιγύπτου ζητούσαν αλλαγή σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Άντρες και γυναίκες μαζί κατέβαιναν στους δρόμους διαδηλώνοντας. Οι γυναίκες μάλιστα ανέλαβαν πρωτοβουλίες ενημερώνοντας τον κόσμο τόσο μέσα στην διαδήλωση όσο και μέσω ίντερνετ. Το εκπληκτικό είναι ότι, σχεδόν ένα χρόνο μετά στην Τυνησία και την Αίγυπτο, έχουνε φτάσει να συζητάνε για την πιθανότητα εφαρμογής του θρησκευτικού νόμου της sharia, οι επιθέσεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον δρόμο έχουν πολλαπλασιαστεί και θέματα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε προκύπτουν καθημερινά.

Η σεξουαλική, βέβαια, παρενόχληση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με έναν βιασμό, αυτού του τύπου την καθημερινή βία. Στην Συρία γυναικείες ακτιβιστικές οργανώσεις έχουν εντοπίσει περιπτώσεις γάμων μικρής διάρκειας ανήλικων Σύριων γυναικών με άντρες Άραβες από άλλα κράτη, δημιουργώντας έτσι ένα καινούριου τύπου δίκτυο πορνείας, που να δικαιολογείται κοινωνικά…



Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024