Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυστυχώς, πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε on-line games, e-books, βίντεο ή μουσική

Δυστυχώς, πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε on-line games, e-books, βίντεο ή μουσική

Εξαιρετικά δυσάρεστα είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους δικτυακούς τόπους που πωλούν βιντεοπαιχνίδια, βιβλία, βίντεο και μουσική στην Ελλάδα. Εννέα στους δέκα δικτυακούς τόπους που εξετάστηκαν δεν πληρούν όλα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις αγορές μέσω Διαδικτύου.

Εξαιρετικά δυσάρεστα είναι τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους δικτυακούς τόπους που πωλούν βιντεοπαιχνίδια, βιβλία, βίντεο και μουσική στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Εννέα στους δέκα δικτυακούς τόπους που εξετάστηκαν δεν πληρούν όλα όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις αγορές μέσω Διαδικτύου για την προστασία του καταναλωτή με πολλούς όρους να χαρακτηρίζονται καταχρηστικοί. Το φαινόμενο δεν είναι «ελληνικό»: Από τον έλεγχο καταδεικνύεται ότι το 75% των δικτυακών τόπων που ελέγχθηκαν σε 26 κράτη-μέλη, την Νορβηγία και την Ισλανδία, δεν φαίνεται να πληρούν τους κανόνες περί προστασίας των καταναλωτών.

Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής (που είναι ο έκτος έλεγχος από το 2007), ήταν κάποιες συστάσεις προς τους χρήστες και διαδικτυακούς καταναλωτές, με τις οποίες επί της ουσίας ο χρήστης/καταναλωτής οπλίζεται αναγνωρίζοντας τους καταχρηστικούς όρους:

1. Βεβαιωθείτε ότι στον δικτυακό τόπο από τον οποίο θα αγοράσετε δηλώνονται η επωνυμία, η έδρα (γεωγραφική διεύθυνση) και διεύθυνση e-mail του καταστήματος

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή πληροφόρηση και τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ότι αφορά στο λειτουργικό σύστημα, τον χώρο στο δίσκο, την ποιότητα ή την συσκευή ή το λογισμικό που απαιτούνται για να αξιοποιήσετε το παιχνίδι, το βιβλίο, το βίντεο ή την μουσική που πρόκειται να αγοράσετε μέσω Διαδικτύου.

3. Αναζητήστε την τελική τιμή, αυτή στην οποία περιλαμβάνονται οι φόροι ή άλλες χρεώσεις που ίσως είναι κρυμμένες στα τελευταία στάδια της διαδικασίας διαδικτυακής πληρωμής.

4. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αφού αρχίσετε να κατεβάζετε το περιεχόμενο, το συνηθέστερο είναι ότι δεν έχετε το δικαίωμα να το «επιστρέψετε».

Το πρόβλημα που εντοπίστηκε εδώ ήταν ότι οι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι στο Διαδίκτυο το «κατέβασμα» ισοδυναμεί με «κατανάλωση».

5. Προσέξτε όρους με τους οποίους ο επιχειρηματίας αποποιείται διαφόρων ευθυνών και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην αποζημίωση του πελάτη -το πιθανότερο είναι ότι είναι άδικοι. Έχετε το δικαίωμα να αναζητήσετε ένδικα μέσα και οποιοσδήποτε περιορισμός αυτού του δικαιώματος είναι άδικος.

Άδικο θεωρείται για παράδειγμα, να μην δικαιούστε αποζημίωσης όταν διακόπτεται η μεταφορά του αρχείου που αγοράσατε ή όταν δεν μπορείτε να το «διαβάσετε» από την συσκευή σας.

Παράνομο είναι επίσης να μην έχετε δικαίωμα επιστροφής όταν το προϊόν που παραλάβετε μέσω Διαδικτύου, δεν λειτουργεί ή είναι κακής ποιότητας.

6. Αναζητήστε εάν μπορείτε να παίζετε το παιχνίδι, να διαβάσετε το βιβλίο, να ακούσετε την μουσική ή να δείτε το βίντεο που θα αγοράσετε σε χώρα άλλη από αυτή στην οποία διαμένετε. Επικοινωνήστε με το τμήμα πωλήσεων εάν δεν βρίσκετε αυτή την πληροφορία

7. Προσοχή συνιστάται επίσης όταν εσείς ή το παιδί σας βλέπει παιχνίδια να διαφημίζονται ως δωρεάν -είναι πιθανό να υπάρχουν προσθήκες, add-on που απαιτούν πληρωμή για τα οποία δεν ενημερώνεστε πριν αγοράσετε το παιχνίδι. Στους όρους που καλείστε να συναινέσετε, μπορεί να αναφέρεται ότι γίνονται αγορές μέσα από το παιχνίδι, δεν αναφέρονται όμως οι τιμές.

Σε περίπτωση προβλήματος με κάποιον έμπορο σε άλλο κράτος-μέλος, μπορείτε να το αναφέρετε στο τοπικό Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή.

Οι εθνικές αρχές 26 κρατών μελών καθώς και η Νορβηγία και η Ισλανδία έλεγξαν συνολικά 333 δικτυακούς τόπους, συμπεριλαμβανομένων 159 που πωλούν παιχνίδια σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση (on-line). Οι αρχές αυτές επισήμαναν το 76% όλων των δικτυακών τόπων (254) για περαιτέρω έρευνα, δεδομένου ότι είχαν αμφιβολίες ως προς τη συμμόρφωση των δικτυακών τόπων με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών, ιδίως τους κανόνες που διέπουν τη διαφήμιση και τη βασική πληροφόρηση σχετικά με το κόστος και τα χαρακτηριστικά του ψηφιακού περιεχομένου το οποίο επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές. Από τους 55 δικτυακούς τόπους που πωλούν ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών οι οποίοι ελέγχθηκαν, το 71% (39) φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024