Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρία κατοίκου της Νέας Υόρκης στο in.gr για το πώς έζησε τη Σάντι

Μαρτυρία κατοίκου της Νέας Υόρκης στο in.gr για το πώς έζησε τη Σάντι

Η Ρένα ζει στο Μανχάταν από το 1965. Υπήρξε μάρτυρας αρκετών από τις κακές στιγμές της πόλης, όπως το μπλακ-άουτ του καλοκαιριού του 1977, αλλά και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία έζησε και μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται. Τώρα ήταν η σειρά του κυκλώνα Σάντι. «Ήμασταν όλη μέρα οχυρωμένοι. Ήταν πραγματικά κόλαση» δηλώνει στο in.gr. Διαβάστε τη μαρτυρία της και όλες τις εξελίξεις για την κατάσταση στην Ανατολική Ακτή, δείτε ζωντανή εικόνα και φωτορεπορτάζ από τη Νέα Υόρκη μετά το «χτύπημα» της Σάντι...

Η Ρένα ζει στο Μανχάταν από το 1965. Υπήρξε μάρτυρας αρκετών από τις κακές στιγμές της πόλης, όπως το μπλακ-άουτ του καλοκαιριού του 1977, αλλά και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία έζησε και μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται. Τώρα ήταν η σειρά του κυκλώνα Σάντι. «Ήμασταν όλη μέρα οχυρωμένοι. Ήταν πραγματικά κόλαση» δηλώνει η Ρένα στο in.gr.

Διαβάστε τη μαρτυρία της και όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείτε ζωντανή εικόνα και φωτορεπορτάζ από τη Νέα Υόρκη μετά το «χτύπημα» της Σάντι…

Πώς έζησε τη Σάντι η Ρένα στο Μανχάταν

«To σπίτι μου βρίσκεται στο upper east side του Μανχάταν, στην 76η οδό. Ήμασταν όλη μέρα από χθες οχυρωμένοι. Το βράδυ της Δευτέρας ήταν πραγματικά κόλαση. Ο γιος μου ζει ακόμα πιο νότια στο Μανχάταν, στην 24η οδό και από χθες το βράδυ στις 9 δεν είχε καν ρεύμα και τηλέφωνο. Η κατάσταση εκεί κάτω είναι πολύ χειρότερη. Ασταμάτητη βροχή και τρομακτικός θόρυβος από τον αέρα. Ήταν και αυτοί κλεισμένοι μέσα με κεριά και περίμεναν.{{{ map }}}

Στα περισσότερα σημεία της πόλης είχαν κατεβάσει διακόπτες από το δημόσιο φωτισμό εν αναμονή του κυκλώνα, ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα. Ουσιαστικά και εγώ έβλεπα τις εικόνες από τα πλημμυρισμένα σημεία από την τηλεόραση. Οι περισσότεροι το ίδιο έκαναν, αφού πρώτα εφοδιάστηκαν τρόφιμα με αρκετό πανικό σε ορισμένες περιπτώσεις από τα σούπερ μάρκετ, αλλά και υλικά για την προστασία των διαμερισμάτων. Εδώ στο Μανχάταν ουσιαστικά μιλάμε μόνο για διαμερίσματα.

Ο αέρας έξω από το διαμέρισμά μου (είμαι στον 7ο όροφο) ήταν απερίγραπτος και τα δέντρα (πελώρια κατά τα άλλα) έμοιαζε ότι θα φύγουν από τη θέση τους. Δύο τελικά ξεριζώθηκαν. Σχεδόν χτύπαγαν στο παράθυρό μου, γεγονός που δεν με έκανε και ιδιαίτερα χαρούμενη, γιατί η αλήθεια ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν υπήρχε plan B.

Tελικά λίγο πριν πέσω για ύπνο το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη αποφάσισα να βάλω ταινίες στα παράθυρα, και δεν είναι λίγα τα παράθυρα που έχω. Τουλάχιστον αν σπάσουν (που τελικά δεν έσπασαν) δεν θα γεμίσω γυαλιά.

Το περίεργο είναι ότι περίπου δέκα τετράγωνα πιο πάνω από το σπίτι μου (στους 85 δρόμους του upper east side) σχεδόν δεν συνέβαινε τίποτα. Ο γιος μου με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε ότι «απλά βρέχει και φυσάει», κανένα πρόβλημα με το ρεύμα. Απλώς βγήκε σε μια μικρή βεράντα που έχουν (όχι ιδιαίτερα πρακτική όταν είσαι στον 12ο όροφο) και μάζεψαν δύο καρέκλες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (πρωινές ώρες Τρίτης στην Ελλάδα) στην τηλεόραση έκαναν απολογισμό της κατάστασης, ουσιαστικά έλεγαν ότι το χειρότερο πέρασε.
Βέβαια ούτε σήμερα πήγα στη δουλειά μου, το νοσοκομείο που εργάζομαι ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλες οι επεμβάσεις και τα ραντεβού.

Φυσικά τα προάστια και το Νιου Τζέρσει είναι μια τελείως άλλη ιστορία, καθώς εκεί δεν υπάρχουν ουρανοξύστες, αλλά μικρές ατομικές κατοικίες. Εκείνοι βρέθηκαν πολύ πιο ευάλωτοι στα καιρικά φαινόμενα. Θα πάρει μέρες αν όχι μήνες να συνέλθουν. Μόνο για την αποκατάσταση του ρεύματος (για να αναφερθούμε σε ένα σχετικά απλό ζήτημα) θα πάρει βδομάδες. Και μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που αγαπώ το Μανχάταν».

Ρωτώντας την εάν ο κυκλώνας ήταν χειρότερος από το μπλακ-άουτ του 1977 ή τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η Ρένα απαντά: «Σίγουρα ήταν πιο τρομακτικό από το μπλακ-άουτ. Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Την ώρα που συνέβαιναν τα γεγονότα είχαμε (τουλάχιστον εγώ) την εντύπωση ότι δεχεται επίθεση όλη η χώρα από δυνάμεις άγνωστης προέλευσης. Κάτι σαν επιστημονική φαντασία. Τώρα η καταιγίδα πέρασε, και πρέπει να ανακάμψουμε».

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024