Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα εντός ευρώ με υπόσχεση για ανάπτυξη, αλλά στη βάση των δεσμεύσεων, λέει η Ευρωζώνη

Ελλάδα εντός ευρώ με υπόσχεση για ανάπτυξη, αλλά στη βάση των δεσμεύσεων, λέει η Ευρωζώνη

Την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» επισημαίνει το ανακοινωθέν. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, δεν υπάρχει κάτι απτό, προς το παρόν, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν να μειώσουν την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.

Την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η Ευρωζώνη υπόσχεται στην Ελλάδα στήριξη με στόχο την ανάπτυξη. Πάντως, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι απτό, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν να μειώσουν την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η Ευρωζώνη έχει πλήρη επίγνωση των σημαντικών προσπαθειών που έχουν ήδη καταβάλει οι Έλληνες πολίτες.

Το κείμενο αναφέρει ότι η Ευρωζώνη έχει επιδείξει σημαντική αλληλεγγύη, έχοντας ήδη εκταμιεύσει μαζί με το ΔΝΤ σχεδόν 150 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της Ελλάδας από το 2010.

«Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» επισημαίνεται.

Η συνέχιση των ζωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους θα ενισχύσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους θεσμούς και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα ευοίωνο μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρει η δήλωση.

«Οι ηγέτες της Ευρωζώνης υπογράμμισαν ότι μετά τις εκλογές αναμένουν από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτή την επιλογή» τονίζεται στη δήλωση.

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι απτό για την Ελλάδα, καθώς οι ηγέτες δεν συμφώνησαν να μειώσουν την πίεση που ασκείται στη χώρα.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο δεν εμφανίστηκε να πείθεται από την ιδέα η ΕΕ να μειώσει την πίεση που ασκείται στην Ισπανία και την Ελλάδα, δίνοντάς τους περισσότερο χρόνο για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί για τα ελλείμματά τους. Προτιμά την δημοσιονομική πειθαρχία.

Γαλλικές πηγές αντέτειναν ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, μια από τις πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό, θα μπει στον πάγο «έως ότου να υπάρξουν επαρκή εργαλεία ανάπτυξης» στην ΕΕ, όπως ένας «οδικός χάρτης» για τα ευρωομόλογα και ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές – που η Γερμανία υποστηρίζει, αλλά συναντά τη σφοδρή αντίσταση της Βρετανίας.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και ταυτόχρονα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» είπε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά τις συζητήσεις που διήρκεσαν περίπου πεντέμισι ώρες.

Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν τον «πλήρη σεβασμό» τους στην διαδικασία των εκλογών στην Ελλάδα και στην βούληση του ελληνικού λαού, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «σεβαστή» και σημειώνοντας πως «οι πολίτες έχουν τον λόγο».

«Είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» είπαν Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι ως ένδειξη «έμπρακτης αλληλεγγύης» η ΕΕ θα προχωρήσει στην «άμεση αποδέσμευση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην πιθανότητα να παρασχεθεί στην Ελλάδα ταχύτερη πρόσβαση στα διαρθρωτικά ταμεία.

«Είναι ένα θετικό μήνυμα λοιπόν, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» επέμεινε.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ ετοιμάζει σχέδια αντιμετώπισης του σεναρίου εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη γεγονότων, αλλά η υπόθεση εργασίας μας είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Εξ όσων γνωρίζω, στη Γαλλία δεν υφίσταται κανένα σχέδιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Μιλώντας λίγο μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο Φρ.Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία δεν κάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, για τον απλό λόγο ότι επιθυμεί και ευνοεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στην άμεση αποδέσμευση διαθέσιμων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα, εκτός από υποχρεώσεις, έχει δικαίωμα σε μια προοπτική ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024