Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περιθώριο έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Περιθώριο έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών. Το υπουργείο δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου. Για τη ΝΔ η παράταση «ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας και επιβεβαιώνει την πλήρη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών».

Τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο δίνει περιθώριο μέχρι τις 15 Ιουνίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και επιτηδευματίες για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 λήγει στις 31 Ιουλίου.

Δηλαδή, οι δηλώσεις θα κατατεθούν μετά τις εκλογές, που εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου.

Πάντως για τη Νέα Δημοκρατία η παράταση «ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας και επιβεβαιώνει την πλήρη διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών».

Ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ Ι.Βρούτσης, μιλά ακόμη για «φιάσκο Βενιζέλου» που θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αφού «στην πράξη αυτό σημαίνει κατάρρευση των εσόδων, αφού μετατοπίζεται χρονολογικά ο προγραμματισμός της είσπραξής τους. Την ώρα που η χώρα αγωνίζεται για την επίτευξη των πολύ δύσκολων στόχων».

Ο κ. Βρούτσης, όμως, μιλά και για «υπόνοιες για πιθανά εκλογικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας».

Συγκεκριμένα, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, στο πλαίσιο της απλοποίησης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων, ομαδοποιούνται και καθορίζονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως εξής:

1) Μέχρι και τις 30/4/2012 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Ο.Ε, Ε.Ε, κοινωνιών, κοινοπραξιών κ.λ.π., καθώς και όλων των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

2). Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των Α.Ε, Ε.Π.Ε κ.λ.π. δεν μεταβάλλεται και θα υποβληθούν κανονικά στις 10/5/2012. Ειδικά για τις Α.Ε η ημερομηνία υποβολής κλιμακώνεται, ως γνωστόν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ. τους.

3) Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 όλων των υπόλοιπων υπόχρεων φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών κ.λ.π.), ορίζεται μέχρι και τις 15/6/2012.

4) Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο της δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2012 (Ε9) φυσικών και νομικών προσώπων ορίζεται η 31/7/2012.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις Δ.Ο.Υ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο.

Υπ. Οικονομικών: Στην τελευταία φάση η εκτύπωση των εντύπων

Το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει αναγκαστική παράταση σε ό,τι αφορά την υποβολή δηλώσεων λόγω καθυστέρησης στην έκδοση εντύπων και εγκυκλίων, ανέφερε τα εξής:

«1. Η διαδικασία εκτύπωσης των νέων εντύπων της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος βρίσκεται στην τελευταία φάση της.

Aξίζει να επισημανθεί ότι και αυτή τη χρονιά τυπώνονται πολύ λιγότερα έντυπα, καθώς αποδίδει η ενημερωτική προσπάθεια και όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων. Έχουμε συνεπώς σημαντικά μικρότερες ανάγκες εκτυπώσεων από ό,τι άλλες χρονιές, καθώς αυτές υπολογίζεται ότι είναι φέτος μειωμένες κατά το ήμισυ. (από 4 εκ. έντυπα σε περίπου 2 εκ). Αυτό θα έχει ως συνέπεια την ολοκλήρωση των εκτυπώσεων πολύ νωρίτερα από ότι συνήθως.

2) Δεν ισχύει η αναφορά ότι η ηλεκτρονική πύλη του TAXISNET παραμένει αδικαιολόγητα κλειστή για την υποβολή δηλώσεων. Οι υπηρεσίες του TAXISNET ανοίγουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση σε σχέση με άλλες χρονιές.

3. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην αποστολή των διευκρινιστικών εγκυκλίων που περιέχουν τις οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

4. Η εκτύπωση των οδηγιών συμπλήρωσης του εντύπου Ε1 ξεκινά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την επόμενη εβδομάδα. Ισχύει όμως και εδώ ότι οι ανάγκες εκτύπωσης θα είναι πολύ μικρότερες και συνεπώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο διάστημα.

Δεν τίθεται συνεπώς κανένα θέμα παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων εκτός των συνηθισμένων παρατάσεων που δίνονται κάθε έτος.

Με αυτήν την ευκαιρία πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος είναι μία χρονιά εισαγωγής πολλών καινοτομιών στο σύστημα υποβολής δηλώσεων.

Ειδικότερα φέτος βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια συνεννόησης του υπουργείου Οικονομικών με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το χρονοδιάγραμμα υποβολής δηλώσεων να τεθεί σε ρεαλιστικές βάσεις, ώστε οι φορολογούμενοι -είτε απευθείας είτε μέσω των λογιστών τους- να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς την ανάγκη διαδοχικών παρατάσεων από την πλευρά του Υπουργείου.

Σημειώνεται πως αυτό θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη ροή των εσόδων του προϋπολογισμού.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024