Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικά χτυπήματα κατά του Ασάνζ δείχνουν τα email της Stratfor

Αμερικανικά χτυπήματα κατά του Ασάνζ δείχνουν τα email της Stratfor

Την ύπαρξη μυστικού κατηγορητηρίου για κατασκοπεία κατά του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά, ακόμη περισσότερο, το υπόγειο, βρώμικο πόλεμο εναντίον του αποκαλύπτουν τα email της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor τα οποία φέρνει στο φως το Wikileaks. Τα στελέχη της Stratfor χρησιμοποιούν γλώσσα ασυνήθιστα προσβλητική, στα όρια του χυδαίου (αναμενόμενη ίσως για εσωτερικές επικοινωνίες), για να περιγράψουν την υπόθεση.

Την ύπαρξη μυστικού κατηγορητηρίου για κατασκοπεία κατά του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά, ακόμη περισσότερο, το υπόγειο, βρώμικο πόλεμο εναντίον του αποκαλύπτουν τα email της ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor τα οποία φέρνει στο φως το Wikileaks.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζονται ότι διαθέτουν και ανώτατα στελέχη της Stratfor τα οποία στα δημοσιευμένα email καλούν τους συνομιλητές τους να κρατήσουν τις πληροφορίες εμπιστευτικές.

Στις αρχές του 2011 φαίνεται ότι κλήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δικαστήριο να ερευνήσει κεκλεισμένων των θυρών και απόρρητα την υπόθεση των τηλεγραφημάτων που διέρρευσαν στο Wikileaks. Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνιγκ, που φέρεται να είναι ο υπεύθυνος της διαρροής, δικάζεται αυτές τις ημέρες σε στρατοδικείο και είναι αντιμέτωπος με ισόβια. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει αποδειχτεί με πειστικότητα αν ο Μάνινγκ έχει σχέση με το Wikileaks.

Σε αυτό το κλίμα, τα στελέχη της Stratfor χρησιμοποιούν γλώσσα ασυνήθιστα προσβλητική, στα όρια του χυδαίου (αναμενόμενη ίσως για εσωτερικές επικοινωνίες), για να περιγράψουν την κατάσταση. «Ο Ασάνζ θα είναι ωραία νυφούλα στη φυλακή. Χέ… το τρομοκράτη, θα τρώει γατοτροφές για πάντα», γράφουν.

Συνδέουν μάλιστα την υπόθεση του Άσανζ με το γεγονός ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να δέσουν την υπόθεση κατά του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνιγκ ο οποίος φέρεται να παρέδωσε στο Wikileaks εκατοντάδες χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις για το απόρρητο κατηγορητήριο που θα μπορούσε να βάλει σε πολύ μεγάλες δικαστικές περιπέτειες τον Ασάνζ. Ο Αυστραλός χάκερ και ακτιβιστής θα μπορούσε να προφυλακιστεί ως μάρτυρας της υπόθεσης, πράγμα το οποίο φοβόταν και ο ίδιος και για το οποίο εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχία του.

Βρώμικος πόλεμος

Άλλα email περιγράφουν με την ίδια γλώσσα τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να αποδυναμώσει όσο περισσότερο μπορεί το Wikileaks με τους ίδιους τρόπους που χρησιμοποιεί για την Αλ Κάιντα. Αφαιρέστε τη δυνατότητα να έχει το Wikileaks χρήματα, γράφει email, «κυνηγήστε την υποδομή. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να καρφώσουμε και να αποδομήσουμε το Wikileaks είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται για να κατεδαφίσουμε την Αλ Κάιντα».

«Βρείτε έμπιστους και απογοητευμένους συνεργάτες» ζητά άλλο email μη παραλείποντας να τονίσει ότι πρέπει να βρεθούν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία κατά του Ασάνζ. Η τακτική περιγράφεται με σαφήνεια σε άλλο μήνυμα: «πρώτα χρεοκοπήστε το μαλ…, καταστρέψτε τη ζωή του.»

Ένα άλλο ζήτημα που καλύπτουν τα email είναι οι κατηγορίες για βιασμό με τις οποίες βαρύνεται ο Ασάνζ στη Σουηδία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται οι κατηγορίες μπορεί να μην είναι σοβαρές και να είναι απλώς το αποτέλεσμα υπερβολικού ζήλου από τις ενάγουσες. Εξαιτίας της υπόθεσης ο Ασανζ παραμένει εδώ και πάνω από ένα χρόνο σε κατ’οίκον περιορισμό στη Βρετανία.

Τα περίπου πέντε εκατομμύρια email υποκλάπηκαν τον Ιανουάριο από αγνώστους –την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα Anonymous– και από τη Δευτέρα δημοσιεύονται στο Wikileaks. Η Stratfor δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση η οποία έπληξε την εικόνα της ως έγκυρης πηγής πληροφοριών· άλλωστε και ο ίδιος ο Ασάνζ είπε ότι οι ακριβοπληρωμένες μελέτες τους περιέχουν συχνά ανοιχτές πληροφορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024