Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Deloitte προβλέπει το τέλος στο «απεριόριστο» ADSL το 2012

Η Deloitte προβλέπει το τέλος στο «απεριόριστο» ADSL το 2012

H Deloitte εκτιμά ότι το 2012 εκατό εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου είναι πιθανό να αρχίσουν να παρακολουθούν τους μετρητές κίνησης σε σταθερές γραμμές ευρυζωνικής πρόσβασης, για να μην υποστούν χρεώσεις υπέρβασης ορίου ή μείωσης της ταχύτητας σύνδεσης.

H Deloitte, o μεγαλύτερος οργανισμός παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών παγκοσμίως, εκτιμά ότι το 2012 εκατό εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου είναι πιθανό να αρχίσουν να παρακολουθούν τους μετρητές κίνησης σε σταθερές γραμμές ευρυζωνικής πρόσβασης, για να μην υποστούν χρεώσεις υπέρβασης ορίου ή μείωσης της ταχύτητας σύνδεσης.

Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες mobile broadband έχουν συνηθίσει στην ύπαρξη ανώτατου ορίου μηνιαίας κίνησης data από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, στις σταθερές συνδέσεις δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο (αν και μπορεί να εφαρμόζονται η λεγόμενη πολιτική ορθής χρήσης).

Εντούτοις, η ραγδαία αύξηση στην κίνηση δεδομένων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ, τους ΙSP, να αναθεωρήσουν την πολιτική τους.

Τουλάχιστον 20 ISP σε πέντε χώρες, οι οποίοι εξυπηρετούν 100 εκατομμύρια χρήστες (ή το 20% από περισσότερους από 500 εκατομμύρια συνδρομητές broadband παγκοσμίως) θα προστεθούν το 2012 σε αυτούς που ήδη θέσουν ανώτατα όρια στο διαθέσιμο εύρος ζώνης σε γραμμές broadband.

Δεδομένου του κόστους της κίνησης από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ο φόρτος της μεταφοράς δεδομένων για βαριές εργασίες, όπως το βίντεο με τεχνολογία ροής (streaming), για κοινωνική δικτύωση (συχνά συνοδεία πλούσιου υλικού multimedia), για τα torrent, για υπηρεσίες cloud (και τη μεταφορά περιεχομένου στο σύννεφο) αλλά και για gaming πέφτει στους ώμους της σταθερής ευρυζωνικής γραμμής.

  • Σε έρευνα που αναφέρει η Deloitte στις προβλέψεις της αναφέρεται ότι, κάθε χρήστης προκαλεί 30% περισσότερη κίνηση σε σχέση με τον τελευταίο χρόνο, κίνηση που υπολογίζεται στα 15GB το μήνα.

To e-mail αφορά μόνο στο 0,23% αυτής της κίνησης, το βίντεο όμως είναι 100 φορές πιο βαρύ (26% της κίνησης ανά συνδρομητή), με ρυθμό αύξησης μεγαλύτερο απο οποιαδήποτε άλλη μορφή data.

Εντούτοις, η κίνηση αυτή δεν είναι ισόποσα μοιρασμένη ούτε μεταξύ συνδρομητών, ούτε στις ώρες τις ημέρας.

  • Από τις 7 έως τις 11 το πρωί, οι απαιτήσεις των συνδρομητών σε εύρος ζώνης είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές μεταξύ 2 και 5 το απόγευμα.
  • Το 25% όλων των δεδομένων που διακινούνται καταναλώνονται από 1% μόλις, των συνδρομητών.
  • Αν και το όριο που εκτιμάται ότι θα θέσουν στην κίνηση data οι ISP θα διαφέρει, η Deloitte υπολογίζει ότι εάν αυτό οριστεί στα 250GΒ το μήνα, λιγότερο από το 1% των συνδρομητών θα επηρεαστεί.

Οι μέθοδοι με τις οποίες θα εφαρμόζονται τα ανώτατα αυτά όρια επίσης θα διαφέρουν. Όπως και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έτσι και στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις είναι πιθανό είτε να μειώνεται αισθητά η ταχύτητα σύνδεσης εάν ο χρήστης ξεπεράσει το μηνιαίο όριο κίνησης data (ακόμα και στα 64Kbps), είτε να χρεώνεται επιπλέον ο συνδρομητής για την υπέρβαση του ορίου ανά GΒ, ενδεχομένως μετά από μια ειδοποίηση για την υπέρβαση του ορίου.

Πάντως, σύμφωνα με την Deloitte, παρά το γεγονός ότι παλαιότερα θα ήταν ανήκουστο να επιβληθούν όρια στην κίνηση στις σταθερές συνδέσεις broadband, σήμερα η ενημέρωση των συνδρομητών για τα πιθανά οφέλη θα μπορούσε να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη.

Όπως εξηγείται, οι περισσότεροι χρήστες εκμεταλλεύονταν στο έπακρο την σύνδεσή τους, ακριβώς επειδή κανείς δεν μετρούσε την κίνηση που προκαλούσαν ή δεν χρέωναν για τυχόν υπέρβαση κάποιου ορίου. Όταν όμως ο μετρητής αρχίζει να γυρίζει, η χρήση θα αλλάξει. Έτσι, θα μειωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα δίκτυα, εντούτοις είναι απίθανο να συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων των ISP.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι ISP θα μπορούσαν να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως βίντεο, φωτογραφίες ή μουσική (για αυτά θα χρησιμοποιούνται USB stick, Bluetooth, ή Wi-Fi), που παρακάμπτουν τη χρήση του Διαδικτύου.

Η Deloitte εκτιμά ότι καθώς οι ISP υιοθετού τεχνολογίες, τύπου Deep Packet Inspection (DPI), θα μπορούσαν να προσφέρουν πιο ευέλικτες προτάσεις: για παράδειγμα, να περιορίζουν περισσότερο την κίνηση data τις ώρες αιχμής, λιγότερο όμως τις υπόλοιπες. Θα μπορούσαν επίσης, να αποδίδουν διαφορετικά όρια στην κίνηση ανάλογα με τις εφαρμογές, όπως για παράδειγμα μεγαλύτερα όρια για τα διαδικτυακά παιχνίδια ή το βίντεο τα οποία απαιτούν μικρό χρόνο υστέρησης (latency) για να «παίζουν» ικανοποιητικά μέσω Διαδικτύου και μικρότερα για λιγότερο ευαίσθητες στις καθυστερήσεις, όπως η αποστολή και λήψη e-mail.

Πάντως, η υιοθέτηση τεχνολογιών οπτικών ινών που διευρύνουν τις διαδικτυακές λεωφόρους τελικά θα ανατρέψουν την παρούσα τάση, καταλήγει η Deloitte και τα ανώτατα όρια στην μηνιαία κίνηση θα εκλείψουν και πάλι.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024