Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιπποφαές: Ένα φυτό...γιατρικό στον κήπο σας

Ιπποφαές: Ένα φυτό…γιατρικό στον κήπο σας

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό...γιατρικό και αποτελεί μια φυσική πηγή βιταμινών, που μας δίνει δύναμη και υγεία. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο "super" φυτό στον κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι μας; Η απάντηση είναι πως ναι.

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο καιρό για το φυτό ιπποφαές που αν και η ύπαρξή του είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια, μόλις την τελευταία πενταετία έχει ενταχθεί ευρέως στις διατροφικές μας συνήθειες. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο περιζήτητο;

Πάρα πολλοί επιστήμονες το κατατάσσουν στη πρώτη δεκάδα των πιο θεραπευτικών φυτών στο κόσμο και όχι τυχαία. Αναλύσεις έχουν δείξει ότι περιέχει περίπου 15 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ότι περιέχει το πορτοκάλι και όχι μόνο.
Οι μικροί σφαιρικοί καρποί του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, ω-6 και ω-7, σε καροτενοειδή, παντοθενικό οξύ και διάφορα αμινοξέα. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι σε όλα μαζί τα μέρη του φυτού εντοπίζονται 190 πολύτιμες ουσίες. Όλα τα παραπάνω καθιστούν το ιπποφαές μια «πηγή» δύναμης και υγείας καθώς η χρήση του παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τη παράδοση ήταν το φυτό με το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος εφοδίαζε το στράτευμά του αλλά και τα άλογα για να αντέξουν στις κακουχίες της εκστρατείας στην Ανατολή. Στο γεγονός αυτό οφείλει και το όνομά του, (ίππος + φαός=φώς) , γιατί παρατηρήθηκε ότι τα τραυματισμένα άλογα που τρέφονταν με ιπποφαές ανάρρωναν γρηγορότερα και το τρίχωμά τους αποκτούσε έντονο, λαμπερό χρώμα.

Η ερώτηση που τίθεται διαβάζοντας τα παραπάνω είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο «super» φυτό στο κήπο ή ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Η απάντηση είναι καταφατική, αρκεί να προσέξουμε και να εφαρμόσουμε τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά της καλλιέργειάς του, τα οποία θα αναφέρουμε στη συνέχεια.

Το ιπποφαές είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να καλλιεργηθεί και να παράγει καρπούς σε μέρη πολύ κοντά στη θάλασσα έως και σε εντελώς ορεινά τοπία. Το εύρος των θερμοκρασιών στο οποίο ευδοκιμεί κυμαίνεται μεταξύ των -43οC και +40ο C.
Σε ότι αφορά τις απαιτήσεις του σε εδάφη επίσης παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα και επιβιώνει εξ ίσου καλά σε γόνιμα, λιγότερο γόνιμα ή και άγονα εδάφη, με τη μόνη προϋπόθεση ότι εκεί που θα φυτευτεί το χώμα θα πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση και να μην παρουσιάζει κατακράτηση νερού. Πολύ σημαντικό επίσης για να έχουμε μια καλή απόδοση των φυτών μας είναι η εξασφάλιση πλήρους ηλιοφάνειας.
Το ιπποφαές αγαπάει πολύ τον ήλιο και για αυτό είναι καλό να τοποθετείται σε σημεία που λιάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως προς το πότισμά του έχει ελάχιστες απαιτήσεις και μόνο το καλοκαίρι χρειάζεται ορισμένα συστηματικά ποτίσματα.

Σαν φυτό είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει συνήθως τα 3μ σε ύψος. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και κλαδεύεται ελάχιστα. Χαρακτηριστικό του φυτού αυτού είναι το γεγονός ότι είναι δίοικο. Αυτό σημαίνει ότι έχει θηλυκά και αρσενικά άνθη που αναπτύσσονται σε διαφορετικά φυτά.
Συνεπώς για να έχουμε σχηματισμό καρπών θα πρέπει να φυτέψουμε τουλάχιστον δυο φυτά.
Ιδανική αναλογία αρσενικών/θηλυκών για μία ικανοποιητική παραγωγή είναι αυτή των 1/5. Εξίσου όμως σημαντικό είναι να προσέξουμε και την ποικιλία του φυτού που θα αγοράσουμε.
Για να επιτύχουμε ταυτόχρονη άνθηση αρσενικού-θυληκού και να γίνει έτσι σωστά η γονιμοποίηση, θα πρέπει τα φυτά μας να είναι της ίδιας ποικιλίας. Αυτό το διασφαλίζουμε όταν τα αγοράσουμε από ένα αξιόπιστο φυτώριο που θα μας τα δώσει με πιστοποίηση. Δυστυχώς ακόμα στην Ελλάδα δεν παράγεται συστηματικά το ιπποφαές, οπότε αναγκαστικά γίνονται εισαγωγές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η τιμή του κυμαίνεται στα 5 ευρώ.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι για κάποιον που ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει κάτι εναλλακτικό και διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο, το ιπποφαές είναι μια πολύ καλή πρόταση.
Πέρα από τις θαυμαστές ιδιότητες του καρπού του είναι και ένας ιδιαίτερα καλλωπιστικός θάμνος, μιας που το έντονο πορτοκαλί του χρώμα μπορεί αν δώσει μια όμορφη νότα στο κήπο μας. Τολμήστε το, αξίζει!

Δ. Κωνσταντάκος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

Επικοινωνία: Δ. Κωνσταντάκος, Γεωπόνος- Αρχιτεκτονική κήπων, διακοσμήσεις
τηλ. 694 4750 925


in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024