Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
... για λόγους ασφαλείας

… για λόγους ασφαλείας

Η ασφάλεια του ακινήτου είναι πλέον ζήτημα ύψιστης σημασίας. Τόσο για την πρώτη κατοικία όσο και για τη δεύτερη, εξοχική, η τοποθέτηση ενός συστήματος ασφαλείας είναι πλέον πολύ συνηθισμένη πρακτική.

Με το κόστος να ξεκινά από τα 350 ευρώ περίπου, η «επένδυση» σίγουρα αξίζει, καθώς όχι μόνο αυξάνεται η προστασία για την περιουσία σας αλλά ταυτόχρονα προσφέρει αίσθημα ασφάλειας για όσους μένουν στο σπίτι.

Τα βασικά
Η «καρδιά» ενός συστήματος ασφαλείας και η πιο διαδεδομένη επιλογή στα περισσότερα ακίνητα είναι το σύστημα συναγερμού. Βασισμένο σε αισθητήρες, «ματάκια» και παγίδες που ελέγχουν το άνοιγμα της πόρτας και ενεργοποιούνται όταν κάποιος επιχειρήσει να την παραβιάσει, προστατεύει από τους επίδοξους απρόσκλητους επισκέπτες. Τα βασικά συστήματα συναγερμού καλύπτουν το ακίνητο με δύο τρόπους: όταν οι ένοικοι είναι εκτός ή εντός κατοικίας. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται τα ραντάρ, τα οποία ανιχνεύουν την οποιαδήποτε κίνηση και στην δεύτερη υπάρχουν «παγίδες», όπου ο μηχανισμός τους επιτρέπει να χτυπούν οι συναγερμοί ώστε να ενεργοποιείται το κέντρο της εταιρείας και η Άμεση Δράση.
Tο τελικό κόστος του συστήματος εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου, τους χώρους που επιθυμεί να προστατεύσει στο εξωτερικό και εσωτερικό της κατοικίας του και φυσικά, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Επιπλέον, σε πολλά ακίνητα υπάρχει προεγκατάσταση με τις αντίστοιχες καλωδιώσεις, γεγονός που μειώνει αισθητά το κόστος.

Πώς λειτουργεί
Tο κλασικό σύστημα αποτελείται από την κεντρική μονάδα, δηλαδή τον πυρήνα της εγκατάστασης στον οποίο συνδέονται οι περιφερειακές συσκευές. Πέραν από την είσοδο των διαρρηκτών, υπάρχουν επίσης, κεντρικές μονάδες που “αντιλαμβάνονται” την φωτιά, την πλημμύρα, ακόμη και να ανάβουν τα φώτα του σπιτιού για να δίνουν την εντύπωση ότι κάποιος είναι μέσα. Όλες οι πληροφορίες μεταδίδονται στο πληκτρολόγιο ελέγχου, που είναι το Κέντρο Ελέγχου όλης της εγκατάστασης. Μέσω αυτού επίσης ο κάτοικος του ακινήτου πληροφορείται για το τι συμβαίνει και μπορεί να δώσει εντολές στον κεντρικό πίνακα. Οι αισθητήρες είναι τα «μάτια» και τα «αυτιά» του συστήματος. Επίσης, υπάρχουν και τα συστήματα αυτόματου ελέγχου, που είναι ειδικές ηλεκτρονικές πλακέτες με τις οποίες μπορείτε από απόσταση μέσω τηλεφωνικής συσκευής να τηλεχειριστείτε το σύστημα ασφαλείας αλλά και να ελέγξετε κάποιες λειτουργίες στο χώρο σας π.χ. κλιματισμό, θέρμανση, φωτισμό κλπ.

Επιπλέον συστήματα
Αν παρόλα αυτά θεωρείτε πως το σπίτι σας είναι ακόμα ευάλωτο σε απρόσκλητους, εξωτερικούς επισκέπτες, μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλειά του με μια σειρά επιπλέον συσκευών. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι παθητικοί υπέρυθροι ανιχνευτές, οι ανιχνευτές θραύσης υαλοπινάκων, ενεργητικές ακτίνες υπερύθρων -, το πλήκτρο προσωπικής απειλής, οι πυρανιχνευτές κ.α. Tο button προσωπικής απειλής, που στοιχίζει περίπου 120 ευρω, χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη της οικίας όταν αντιληφθεί τον επίδοξο εισβολέα και στέλνει αυτόματα σήμα κινδύνου είτε στην άμεσο δράση, είτε στην εταιρεία security. Στην περίπτωση κατοικιών με μεγάλο κήπο, χρησιμοποιούνται ειδικά ραντάρ. Τέσσερις συσκευές μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις ενός οικοπέδου ενός στρέμματος με το κόστος ανά ανιχνευτή να υπολογίζεται κοντά στα 250 ευρώ.

Τι να προσέξετε
Μπορεί η πόρτα ασφαλείας να είναι η «καρδιά» ενός συστήματος προφύλαξης, όμως από μόνη της δεν αρκεί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου κάποιος έχει τοποθετήσει θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας στο σπίτι του και αφήνει άλλα σημεία εντελώς απροστάτευτα, ουσιαστικά υπονομεύοντας την περιουσία του. Έτσι, για παράδειγμα μπορείτε να αλλάξετε τον αφαλό της κλειδαριάς στην πόρτα της κουζίνας με έναν ασφαλείας ή ακόμα να τοποθετήσετε πύρους στις συρόμενες πόρτες του σαλονιού. Αν διαθέτετε κήπο, τοποθετώντας μια καγκελόπορτα δυσκολεύετε περισσότερο την είσοδο των επίδοξων διαρρηκτών. Τέλος, όσο πλήρες και αν είναι το σύστημα συναγερμού που θα επιλέξετε, καλό είναι να τοποθετείτε τα αντικείμενα αξίας σε ασφαλές μέρος, μακριά από κοινή θέα.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024