Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη από 4 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2011

Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Θεσσαλονίκη από 4 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2011

Μια γιορτή γεύσεων ξεκινά από την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, και για ένα μήνα, στη Θεσσαλονίκη. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνδιοργανωτές την «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης θέτει τις βάσεις για την ανάδειξη ενός νέου ετήσιου θεσμού για την πόλη. 

Μια γιορτή γεύσεων ξεκινά από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, και για ένα μήνα, στη Θεσσαλονίκη. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης με συνδιοργανωτές την «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» και τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης θέτει τις βάσεις για την ανάδειξη ενός νέου ετήσιου θεσμού για την πόλη.

Η Συνέντευξη Τύπου
Στη συνέντευξη τύπου που παρατέθηκε, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε: «Η Θεσσαλονίκη έχει ωραία κουζίνα και θα πρέπει αυτό να το κάνουμε ευρέως γνωστό. Το φαγητό πέρα από εργαλείο για να ζούμε είναι και ένα εργαλείο για να περνάμε καλά. Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδειχτεί ο πολιτισμός του τραπεζιού και η δυνατότητα προώθησης των τοπικών προϊόντων».
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Σπύρος Πέγκας, από την πλευρά του ανέφερε πως το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας «θα λειτουργήσει ανιχνευτικά και εάν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να το επαναλάβουμε του χρόνου την άνοιξη και θα το διοργανώνουμε κάθε έτος, αφού θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός.»

Το Πρόγραμμα

  • Παρασκευή 4 έως και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη 13 στο Λιμάνι.
    Η έναρξη θα γίνει με τη δράση «Gastronomy: 9 νέοι chef μαγειρεύουν» στο πλαίσιο της «15ης Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου». Εννέα νέοι μάγειροι θα φέρουν το κοινό πιο κοντά στα εδέσματα από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους (Λίβανος, Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Άγιος Μαρίνος), σε ένα μεγάλο «μαγειρικό» πάρτι. Παράλληλα, ανοιχτή συζήτηση θα διερευνήσει τις πτυχές των σχέσεων «Νέοι και Γαστρονομία».
  • Σαββατοκύριακο 12 και 13 Νοεμβρίου, στην Αποθήκη 13 στο Λιμάνι.
    Έκθεση τοπικών προϊόντων, με τίτλο «Γευστικές Αναζητήσεις». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να μυρίσουν και να γευτούν προϊόντα από πολλές γωνιές της χώρας μας και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που τα παράγουν. Επιπλέον, θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε εργαστήρια γεύσης, σε masterclasses από γνωστούς chef και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις για την πορεία και το μέλλον της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης.
  • το τριήμερο 18, 19 και 20 Νοεμβρίου
    Τα φημισμένα κρητικά προϊόντα θα έχουν την τιμητική τους με το Φεστιβάλ να φιλοξενεί την «Παγκρήτια Έκθεση Προϊόντων Ποιότητας» του Δήμου Χανίων.
  • 20 Νοεμβρίου
    Μεγάλη γιορτή με τίτλο «Τα παιδιά στην κουζίνα» και στόχο την γνωριμία των παιδιών με τη γαστρονομία. Οι μικροί μάγειρες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αρώματα και γεύσεις μέσα από εργαστήρια και δράσεις. θα πειραματιστούν με υλικά, θα παίξουν με τις πρώτες ύλες, θα δοκιμάσουν τις μαγειρικές τους ικανότητες, θα γνωρίσουν τη μαγεία της επιστήμης στην κουζίνα, θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια ρόλων και «γευστικών» δοκιμασιών, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις γαστρονομικού σεναρίου και τέλος, θα πάρουν μέρος στο γεύμα «Σήμερα τρώμε με τους φίλους μας». Όλα αυτά, πλαισιωμένα και από δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

* Κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου
Τις Τρίτες αυτές, θα υπάρχουν σε εστιατόρια και καφέ προτεινόμενα μενού με 10 ευρώ, που θα δίνουν την ευκαιρία για γευστικές δοκιμές και πρωτότυπα δείπνα.

  • 3 και 4 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Γ’ στο Λιμάνι.
    Η αυλαία θα πέσειμε την έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων «Χάρτης των γεύσεων», που διοργανώνεται τα τελευταία εννέα χρόνια στο Λιμάνι. Στο ετήσιο ραντεβού των φίλων του κρασιού, οινοποιοί και αποσταγματοποιοί από όλη την Ελλάδα και διάσημες αμπελουργικές περιοχές από όλον τον κόσμο, παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Δ.
Σε συνεργασία με την εταιρεία «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα-συζήτηση «Σήμα Ποιότητας στα εστιατόρια. Η θέση του κρασιού».Ένα θέμα που απασχολεί τόσο τους επαγγελματίες της εστίασης, όσο και τους καταναλωτές.

* Στο εικαστικό σκέλος του φεστιβάλ, η ενότητα «Γεύση & Εικόνα» μας προσκαλεί σε εκθέσεις φωτογραφίας με θέματα εμπνευσμένα από τη γαστρονομία.

* Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, συμμετέχουν με την σειρά τους, στη μεγάλη αυτή γιορτή και φιλοξενούν πλήθος παρουσιάσεων βιβλίων μαγειρικής για μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Thessaloniki Food Festival στις βιβλιοθήκες».

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
http://foodfestival.thessaloniki.gr

2310 877912, foodfestival@thessaloniki.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ,Thessaloniki Food Festival

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024