Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια

Εξοικονομήστε χρήματα και ενέργεια

Φτάνοντας ο χειμώνας ξεκινάει για κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ένα επιπλέον έξοδο, αυτό της θέρμανσης. Ας κάνουμε λοιπόν κάποια βήματα για να μη βλέπουμε το λογαριασμό των κοινοχρήστων μας "φουσκωμένο" στο τέλος του μήνα.

Φτάνοντας ο χειμώνας ξεκινάει για κάθε σπίτι και κάθε οικογένεια, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, ένα επιπλέον έξοδο, αυτό της θέρμανσης. Ας κάνουμε λοιπόν κάποια βήματα για να μη βλέπουμε το λογαριασμό των κοινοχρήστων μας «φουσκωμένο» στο τέλος του μήνα.

Σε κτίρια με αυτόνομη θέρμανση: ρυθμίστε το θερμοστάτη σας στους 20-22 βαθμούς Κελσίου και αφήστε τον να λειτουργεί έτσι, συνέχεια, όλο το χειμώνα, όλο το 24ωρο. Ναι κι όμως, η συνεχής λειτουργεία του καυστήρα στο «ρελαντί» είναι πολύ πιο συμφέρουσα ενεργειακά από το να τον ανοιγοκλείνετε, ακόμα κι όταν ανοίγετε για να αερίσετε τον χώρο σας.

Σε κτίρια με κεντρική θέρμανση προτείνουμε την αντικαταστάσή της με αυτόνομη. Εκτός από τις κοινωνικές και προσωπικές διαφοροποιήσεις των ενοίκων για το ωράριο λειτουργίας της θέρμανσης, έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα κτίρια, ενώ δεν θερμαίνονται αποτελεσματικά, τελικά καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και άρα χρήματα. Μπορεί το αρχικό κόστος αντικαταστάσης τού καυστήρα να είναι σχετικά υψηλό, γρήγορα όμως γίνεται απόσβεση, τόσο σε οικονομία χρήματων, όσο και σε ποιότητα ζωής.

Τακτική συντήρηση του καυστήρα! Η απόδοση ενός καυστήρα πέφτει κάτω από το 70% χωρίς σωστή και τακτική συντήρηση.

Αντικατάσταση των υπαρχόντων απλών με διπλά τζάμια. Δεν θα πιστεύετε τη διαφορά σε ηχομόνωση και θερμομόνωση.

Μονώστε την ταράτσα σας. Σημαντικό ποσοστό θερμότητας χάνεται το χειμώνα και απορροφάται το καλοκαίρι, όταν μια ταράτσα δεν έχει μονωθεί. Σκεφτείτε την σαν το «κεφάλι» του κτιρίου σας, που όπως κι εκείνο πρέπει να προστατεύεται από τις έντονες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Φροντίστε τα ανοίγματά σας (παράθυρα-μπαλκονόπορτες) να κλείνουν ερμητικά και στεγανά. Μια μπαλκονόπορτα με κακοτεχνίες ή με παλιά κουφώματα που έχουν «φυράνει», σας κοστίζει χρήματα.

Όλα τα πάλια έθιμα που βρήκαμε από τις γιαγιάδες μας έχουν το νόημά τους και συνεισφέρουν στη θερμομόνωση του σπιτιού:
-Στρώνουμε χαλιά το χειμώνα.
-Το πρωί ανοίγουμε τα παντζούρια για να ζεστάνει ο ήλιος το σπίτι, ενώ το βράδυ τα κλείνουμε για να μη χάνεται θερμότητα.
-Ανάβουμε το τζάκι. Μπορεί να μη θερμαίνουν επαρκώς όλο το σπίτι, συμβάλουν όμως, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής. Ακόμα και για κτήρια χωρίς πρόβλεψη, τα καινούρια οικολογικά τζάκια χωρίς καμινάδα που μπαίνουν παντού είναι μια ωραία και οικονομική πρόταση.

Καλό Χειμώνα

Κατερίνα Μαθιουδάκη, πολ/κός μηχ/κός

in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024