Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε χωριά στην ανατολική Τουρκία, δεκάδες οι νεκροί

Ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε χωριά στην ανατολική Τουρκία, δεκάδες οι νεκροί

Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών συντάραξε την Κυριακή την ανατολική Τουρκία με τις Αρχές να μιλούν για τουλάχιστον 85 νεκρούς, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ίσως φθάσουν ακόμα και τους 1.000. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, κοντά στην πόλη Βαν κοντά στα σύνορα με το Ιράν. Δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει τόσο στην πόλη Βαν όσο και στη γειτονική πόλη Ερτζίς και άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης απ' όλη τη χώρα. Δεκάδες ξένες κυβερνήσεις -περιλαμβανομένης της ισραηλινής- προσφέρουν βοήθεια, που δεν γίνεται δεκτή επί του παρόντος.

Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών συντάραξε την Κυριακή την ανατολική Τουρκία με τις Αρχές να μιλούν για τουλάχιστον 85 νεκρούς, όμως εκφράζονται φόβοι ότι ίσως φθάσουν ακόμη και τους 1.000. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο χωριό Ταμπανλί, κοντά στην πόλη Βαν στα σύνορα με το Ιράν. Δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει τόσο στην πόλη Βαν όσο και στη γειτονική πόλη Ερτζίς, και άγνωστος αριθμός ανθρώπων έχει παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια.

Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί, το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τους 500 και να φτάσουν ακόμα και τους 1.000.

Σχεδόν 60 είναι οι νεκροί στο Ερτζίς και 150 οι τραυματίες, αναφέρει το κρατικό κανάλι TRT. Άλλοι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Βαν. Αβέβαιη είναι η εικόνα για το τι συμβαίνει στα ορεινά χωριά στην γύρω περιοχή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και αρκετοί υπουργοί μετέβησαν εσπευσμένα στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι Αρχές έχουν κινητοποιήσει συνεργεία διάσωσης απ’ όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το απόγευμα της Κυριακής γίνεται λόγος για θύματα και ζημιές, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι ανέφερε ότι τουλάχιστον 10 κτήρια έχουν καταρρεύσει στην πόλη Βαν και άλλα 25 με 30 στην πόλη Ερτζίς. {{{ map }}}

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί σημειώνεται μετά την κύρια δόνηση με τον μεγαλύτερο να έχει φτάσει τους 5,6 βαθμούς.

Πάνω από 10 χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αλλά, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η χώρα δεν έχει κάνει ακόμη έκκληση για βοήθεια από τρίτες χώρες. Σε όλες τις χώρες έχει δώσει την ίδια απάντηση, πρόσθεσε, σχετικά με τα όσα ανέφερε νωρίτερα το Ισραήλ περί απόρριψης της προσφοράς του.

Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στο Ερτζίς όπου εντοπίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός των νεκρών. Σύμφωνα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 25 πολυκατοικίες και μία φοιτητική εστία έχουν καταρρεύσει και ήδη έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια οι πρώτοι επιζώντες. Ο δήμαρχος Ζουλφικάρ Αράπογλου απηύθυνε έκκληση για επείγουσα βοήθεια.

«Πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει, πολλοί έχουν σκοτωθεί αλλά δεν ξέρουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Χρειαζόμαστε άμεσα σκηνές και διασώστες. Δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και έχουμε μόνο ένα νοσοκομείο. Έχουμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες» δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση στην πόλη Βαν έχουν διακοπεί, οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, ενώ έντρομοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους. Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει και πολίτες και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Πολλές δεκάδες τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το αεροδρόμιο της πόλης.

* Άγνωστος αριθμός κρατουμένων φέρεται να διέφυγαν στο πανικό που προκάλεσε ο σεισμός από φυλακή κοντά στο επίκεντρο, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet μεταδίδει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην επαρχία Χακιάρι, που βρίσκεται σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Ακόμη ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός στην Αρμενία (όπου το 1988 σκοτώθηκαν 25.000 άνθρωποι) και το Ιράν που βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα από το επίκεκτρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024