Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το λαμπρό μήνυμα των γυναικών της Φτελιάς

Το λαμπρό μήνυμα των γυναικών της Φτελιάς

Η Φτελιά, διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια, είναι ένα αυτοφυές, σκουρόχρωμο δέντρο και τα μικρά του άνθη  δεν παράγουν νέκταρ. Η Φτελιά στην οποία μας σύστησε ο Σπόρος, φύτρωσε επίσης μόνη της το 2000 και κάθε άλλο παρά «μαύρο» είναι το μήνυμα που μας στέλνουν οι γυναίκες του φερώνυμου συνεταιρισμού: «Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει», μας λέει μια από τις 27 πλέον γυναίκες-μέλη που, σε αντίθεση με τα άνθη της Φτελιάς, παράγουν κάτι γλυκό.

Η Φτελιά, διαβάζουμε στην Βικιπαίδεια, είναι ένα αυτοφυές, σκουρόχρωμο δέντρο και τα μικρά άνθη του δεν παράγουν μέλι. Η Φτελιά, εκείνη στην οποία μας σύστησε ο Σπόρος, παραμένει αυτοφυής και κάθε άλλο παρά «μαύρο» είναι το μήνυμα που μας στέλνουν σε τέτοιους μαύρους καιρούς: «Είναι δύσκολο, αλλά πιστεύουμε ότι τα έχουμε καταφέρει», μας λέει η Βάλια Μουζουράκη, μια από τις 27 πλέον γυναίκες του συνεταιρισμού που τα δικά του άνθη παράγουν αν όχι μέλι, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού.

Όπως γράψαμε όταν αναφερθήκαμε στον Σπόρο, αν τον επισκεφτείτε θα μάθετε και για την Φτελιά, το συνεταιρισμό γυναικών του Πτελεού στο νομό Μαγνησίας. Τον έφτιαξαν 17 γυναίκες το 2000, στην πλειονότητά τους άνεργες, με προφανή στόχο μια σταθερή πηγή εισοδήματος. Εργάστηκαν 1,5 χρόνο χωρίς χρήματα, επενδύοντας τα έσοδα σε εξοπλισμό. Όλα τα μέλη είναι ισότιμα, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση, όλες πληρώνονται το ίδιο ανά ώρα εργασίας.

Δείτε τι μας είπε η Βάλια Μουζουράκη:

«Ξεκινήσαμε το 2000, 17 γυναίκες της ευρύτερης περιοχής του Πτελεού. Σήμερα είμαστε 27 ενεργά μέλη με καθημερινή απασχόληση. Οι προϋποθέσεις για να γίνει καποια μέλος είναι απλές, το πρόβλημα είναι ότι ο χώρος μας δεν επαρκεί πλέον και γι αυτό απλώς αντικαθιστούμε κάποιο μέλος όταν αποχωρεί, αποδεχόμενες κάποια από τις πολλές αιτήσεις που εκκρεμούν, με κριτήριο κυρίως τις ανάγκες του συνεταιρισμός (π.χ. οδηγούς).

Παρότι υπάρχει εκλεγμένο πενταμελές συμβούλιο για 3 χρόνια, οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως με γενικές συνελεύσεις (άμεση δημοκρατία, με ότι αυτό συνεπάγεται!)

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού (πίτες ψημένες και κατεψυγμένες με χειροποίητο φύλλο, κουλουράκια, μαρμελάδες, γλυκά κ.λ.π.) διανέμονται στη γύρω περιοχή με δικά μας αυτοκίνητα (που οδηγούν τα μέλη μας!) και στην υπόλοιπη Ελλάδα με μεταφορικές.

Ο συνεταιρισμός προσφέρει αυτή τη στιγμή σταθερό εισόδημα σε 27 οικογένειες, σε μιά περιοχή που μαστίζεται ιδιαίτερα απο την ανεργία, καλές συνθήκες δουλειάς που τις ορίζουμε μόνες μας, αποδοχή και αυτοεκτίμηση, παράγοντας συγχρόνως υψηλής ποιοτικής αξίας προϊόντα. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσει κανείς την κοινωνική επιχείρηση (εξυπηρέτηση των οικογενειακών αναγκών των μελών) με τη συνέπεια και την αξιοπιστία στους πελάτες. Πιστέυουμε πως σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει.»

Και πως να μην το πιστεύουν, όταν επί 11 χρόνια κάτι που ξεκίνησαν μόνες αλλά μαζί συνεχίζει να τους προσφέρει κάτι πρωτάκουστο: αποδοχή και αυτοεκτίμηση. Σας ευχόμαστε να επικονιαστείτε…

Οι γυναίκες της Φτελιάς φτιάχνουν ή/και διαθέτουν

  • Μαρμελάδες
  • Γλυκά κουταλιού/ταψιού
  • Κουλουράκια
  • Παραδοσιακά λικέρ
  • Λάδι με αρωματικά φυτά σε μπουκαλάκια
  • Ξύδι με αρωματικά φυτά σε μπουκαλάκια
  • Τυποποιημένα καλαθάκια για δώρα με γλυκά, μαρμελάδες, αρωματικά φυτά, λαδόξυδα
  • Πίτες με χειροποίητο φύλλο
  • Φιλέτο γαύρου
  • Τραχανά, χυλοπίτες
  • Ρίγανη
  • Τσάι του βουνού και αναλαμβάνουν ακόμα και την τροφοδοσία εκδηλώσεων.

Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι:

Φτελιά
Γυνακείος αγροτουριστικός συνεταιρισμός Πτελεού
Παλαιά Εθνική Οδός Βόλου- Αθηνών (έναντι Γυμνασίου Πτελεού)
Πτελεός Τ.Κ. 37007
Τηλ. – Φαξ: 24220 29400
email:info(παπάκι)ftelia.net

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

in.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024