Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος μετά το «Σοκ και Δέος»

Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος μετά το «Σοκ και Δέος»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μία νέα εταιρική σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα με το μουσουλμανικό κόσμο». Ο νέος πρόεδρος δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, τείνοντας χείρα φιλίας στον αραβικό κόσμο έπειτα από μία ιστορική, θριαμβευτική εκλογή που ακολουθεί μία οκταετία διακυβέρνησης «Σοκ και Δέους».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν μία νέα εταιρική σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και τα αμοιβαία συμφέροντα με το μουσουλμανικό κόσμο». Ο νέος πρόεδρος δίνει την πρώτη του συνέντευξη στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια, τείνοντας χείρα φιλίας στον αραβικό κόσμο έπειτα από μία ιστορική, θριαμβευτική εκλογή που ακολουθεί μία οκταετία διακυβέρνησης «Σοκ και Δέους».

«Θα βρείτε ένα φίλο και εταίρο στις Ηνωμένες Πολιτείες» είναι τα λόγια με τα οποία κλείνει ο Μπαράκ Ομπάμα την πρώτη του διεθνή «έξοδο» εν μέσω πανηγυρικού κλίματος.

Η εποχή του Μπαράκ Ομπάμα γέννησε τεράστιες προσδοκίες, αλλά και επιφυλάξεις μπροστά στο εύρος των προκλήσεων και στην εφαρμογή του δόγματος της δικής του «διαφορετικής» Αμερικής. «Δεν υπήρξε ποτέ μια ημέρα που η διεθνής κοινότητα προσδοκούσε τόσα από την εκλογή ενός Αμερικανού προέδρου» δήλωνε τότε η Μαντλίν Ολμπράιτ. «Οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις γεννιούνται από μεγάλες προσδοκίες» είχε σχολιάσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα παρέλαβε μία χώρα με κατακερματισμένη εικόνα που διεξήγαγε δύο πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, επιβαρυμένη από μία από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας. Προτεραιότητά του η απόσυρση από το Ιράκ, η οποία και έγινε πραγματικότητα επτάμισι χρόνια μετά την εισβολή που παγίδευσε τις ΗΠΑ και έστρεψε εναντίον τους την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μετά τη λήξη της μάχιμης αποστολής στο Ιράκ παραμένει δύναμη 48.000 ανδρών, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Νέα Αυγή» που τυπικά λήγει στα τέλη του έτους, ωστόσο Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράκ βρίσκονται σε συνομιλίες για την παράταση της θητείας μίας αμερικανικής δύναμης προς εκπαίδευση του ιρακινού στρατού. Ο Αύγουστος του 2011 ήταν ο μόνος μήνας από την έναρξη του πολέμου που δεν μέτρησε απώλειες ο αμερικανικός στρατός.

Στο έτερο μέτωπο-«κληρονομιά» της διακυβέρνησης Μπους, το Αφγανιστάν, ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαράσσει εν μέσω διαφωνιών νέα στρατηγική αρχικά με ενισχύσεις στη μάχη κόντρα στους ανασυνταγμένους Ταλιμπάν και εν συνεχεία με απομάκρυνση δυνάμεων και ορίζοντα πλήρους αποχώρησης και παράδοσης του ελέγχου το 2014 –πιέζοντας ταυτόχρονα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους για μεγαλύτερη συμβολή.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η δέκατη επέτειος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Μπαράκ Ομπάμα παραχωρεί ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα. Και ανακοινώνει στον αμερικανικό λαό πως «αποδόθηκε Δικαιοσύνη». Υπό τις διαταγές του ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι νεκρός σε έφοδο Αμερικανών κομάντο στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Όμως άλλες προσδοκίες για απόδοση Δικαιοσύνης δεν ικανοποιήθηκαν. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγκαλούν τη διακυβέρνηση Ομπάμα για αποτυχία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων να ερευνήσει τις περιπτώσεις βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης κρατουμένων στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Απογοητευμένες δηλώνουν οι οργανώσεις από τον Μπαράκ Ομπάμα και για την αδυναμία του να κλείσει τη βάση του Γκουαντάναμο, παρόλο που όταν αναλάμβανε πρόεδρος δεσμευόταν ότι η διαβόητη φυλακή σε έναν χρόνο θα έχει πάψει να υπάρχει.

Η επίβλεψη της απόσυρσης από το οδυνηρό μέτωπο του Ιράκ και το χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης από το Αφγανιστάν δεν κεφαλαιοποιήθηκαν πολιτικά από τον θριαμβευτή πρόεδρο της αλλαγής, που έχασε στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010 τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο αρχικός ενθουσιασμός έχει καταλαγιάσει και εν μέσω της σαρωτικής οικονομικής κρίσης οι Ρεπουμπλικανοί ποντάρουν τώρα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα καταφέρει να εμπνεύσει ξανά τους ψηφοφόρους το 2012.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024