Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η αντιμετώπιση του άσθματος

Η αντιμετώπιση του άσθματος

Στόχος της αντιμετώπισης του άσθματος είναι να τεθεί το άσθμα υπό τον έλεγχο του ασθενούς και όχι ο ασθενής υπό τον έλεγχο του άσθματος.

Στόχος της αντιμετώπισης του άσθματος είναι να τεθεί το άσθμα υπό τον έλεγχο του ασθενούς και όχι ο ασθενής υπό τον έλεγχο του άσθματος. Για τους ασθενείς που χρειάζονται μόνο μία περιστασιακή εισπνοή από τον καταπραϋντικό εισπνευστήρα τους αυτό είναι απλό, αλλά για τους ασθενείς με πιο σοβαρές μορφές άσθματος χρειάζεται να αναπτυχθούν και να συμφωνηθούν μεταξύ γιατρού και ασθενούς κατευθυντήριες γραμμές ή σχέδια μάχης. Αν και έχουμε ήδη πει ότι το άσθμα είναι μία πολύ εξατομικευμένη πάθηση και ότι αυτό που είναι καλό για τον έναν ασθενή δεν είναι απαραίτητα καλό και για έναν άλλον, υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίσθηκαν πρόσφατα για να βοηθήσουν τις νοσοκόμες και τους γιατρούς στην αντιμετώπιση όλων των ασθματικών ασθενών τους.

Oι οδηγίες αυτές αναπτύχθηκαν από μία ομάδα ειδικών, οι οποίοι εκπροσωπούν τις διάφορες ομάδες που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του άσθματος. Oι κατευθυντήριες γραμμές είναι απλές στην εφαρμογή τους, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί ακόμα από όσους γιατρούς θα θέλαμε. Βασίζονται σε μία σειρά «ανοδικών» βημάτων στην αγωγή για τον έλεγχο του άσθματος και σε μία σειρά «καθοδικών» βημάτων όταν το άσθμα φαίνεται να τελεί υπό πλήρη έλεγχο και όταν είναι δυνατόν να χορηγηθούν μικρότερες δόσεις φαρμάκων. Προτού περιγράψω τα βήματα, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τη σημασία των προφυλακτικών μέτρων, παρόμοιων με εκείνα που αναφέραμε στο κεφάλαιο Πρόληψη και αυτοβοήθεια, τα οποία περιλαμβάνουν τον έλεγχο των αλλεργιογόνων. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγει κάποιος ορισμένα φάρμακα που προκαλούν άσθμα ή το επιδεινώνουν (όπως, για παράδειγμα, η ασπιρίνη και οι β-αναστολείς). Ακόμα και αν λαμβάνετε τα φάρμακα αυτά για αρκετό διάστημα χωρίς προβλήματα, αν αρχίσετε να εκδηλώνετε συριγμό και δύσπνοια σταματήστε τα αμέσως. Καλό θα ήταν επίσης να σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα παρόμοια με την ασπιρίνη και να αναζητήσετε εναλλακτικές λύσεις.

Βασικά Σημεία που αξίζει να θυμάστε

  • Oι κατευθυντήριες γραμμές που έχουν αναπτυχθεί βοηθούν τους γιατρούς και τις νοσοκόμες να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο τρόπο το άσθμα των ασθενών τους χρησιμοποιώντας μία σειρά από θεραπευτικά βήματα.
  • Ένας τρόπος να αποκτήσει ο ασθενής πλήρη έλεγχο του άσθματός του είναι να εφοδιαστεί με σχέδια αντιμετώπισης.
  • Τα σχέδια αντιμετώπισης μπορεί να βασίζονται είτε στην κορυφαία τιμή εκπνευστικής ροής είτε στα συμπτώματα.
  • Πολλοί γενικοί γιατροί έχουν στα ιατρεία τους προγράμματα άσθματος, τα οποία λειτουργούν συχνά με ειδικά εκπαιδευμένες νοσοκόμες.

Κατευθυντήρια βήματα

Oι ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές είναι οι Βρετανικές Κατευθυντήριες Γραμμές, οι οποίες έχουν ενημερωθεί πρόσφατα και χρησιμοποιούν μία κλιμακωτή μέθοδο ελέγχου των συμπτωμάτων του άσθματος με την ελάχιστη χρήση φαρμάκων.
Βήμα 1: Σε αυτό το επίπεδο ανήκουν οι περισσότεροι ασθενείς. Στους ασθενείς συνιστάται να χρησιμοποιούν τους καταπραϋντικούς εισπνευστήρες όπως ενδείκνυται. Αν χρειάζεστε κατά μέσον όρο λιγότερο από μία εισπνοή την ημέρα, δεν χρειάζεται να πάρετε καμία άλλη φαρμακευτική αγωγή· αν, όμως, αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ολοένα και πιο συχνά τον εισπνευστήρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αν χρησιμοποιείτε τον εισπνευστήρα τακτικά, περισσότερο από μία φορά την ημέρα, περάστε στο Βήμα 2.
Βήμα 2: Αν χρειάζεστε κατά μέσον όρο περισσότερο από μία εισπνοή καταπραϋντικού φαρμάκου την ημέρα, τότε πρέπει να σας χορηγηθεί ένα προφυλακτικό εισπνεόμενο, το οποίο επιλέγει, κατά κανόνα, ο γιατρός. Το βήμα αυτό πρέπει να οδηγήσει λογικά στη μείωση της χρήσης του εισπνεόμενου καταπραϋντικού σε λιγότερο από μία φορά την ημέρα και σε βελτίωση των συμπτωμάτων σας.
Βήμα 3: Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει υψηλότερες δόσεις εισπνεόμενων προληπτικών φαρμάκων ή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σας προσθέσει και κάποιο άλλο φάρμακο. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, οι αποφάσεις αυτές πρέπει να λαμβάνονται από τον γιατρό, αλλά ύστερα από συζήτηση με εσάς, τον ασθενή, και ύστερα από αξιολόγηση των ατομικών σας αναγκών.
Επακόλουθα βήματα: Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να σας χορηγήσει ακόμα υψηλότερες δόσεις εισπνεόμενων προληπτικών φαρμάκων, δισκίων στεροειδών και ψεκαστήρων. Στο στάδιο αυτό, είναι πιθανό να παραπεμφθείτε για αξιολόγηση σε κάποιον πνευμονολόγο. Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι έως αυτό το στάδιο θα εξακολουθεί να σας παρακολουθεί ο γενικός γιατρός σας.
Βήμα προς τα πίσω: Στην Ιατρική είναι ίσως υπερβολικά εύκολο ορισμένες φορές να ξεκινήσει κάποιος μία νέα θεραπεία, όταν τα συμπτώματα δεν τίθενται υπό έλεγχο. Δεν είναι τόσο εύκολο να σταματήσει μία θεραπεία είτε διότι τα συμπτώματα βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο είτε διότι το νέο φάρμακο δεν παρείχε επιπλέον όφελος.

Βήματα για τον έλεγχο του άσθματος
Αυτές οι απλές κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες αναπτύχθηκαν από γιατρούς και νοσοκόμες που ασχολούνται με το άσθμα και τη θεραπεία του, επιτρέπουν τη χορήγηση της ελάχιστης δόσης φαρμάκου που απαιτείται για τον επαρκή έλεγχο των συμπτωμάτων.

  1. Χρησιμοποιήστε, εφόσον είναι απαραίτητο, το καταπραϋντικό εισπνεόμενο φάρμακο
  2. Χρησιμοποιήστε χαμηλές δόσεις εισπνεόμενων προληπτικών φαρμάκων
  3. Χρησιμοποιήστε υψηλότερες δόσεις εισπνεόμενων προληπτικών φαρμάκων και εξετάστε το ενδεχόμενο πρόσθεσης βρογχοδιασταλτικών βραχείας δράσης
  4. Προσθήκη ενός φάσματος περαιτέρω εναλλακτικών φαρμάκων, περιλαμβανομένων των διαλυμάτων βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων για εισπνοή
  5. Προσθέστε δισκία στεροειδών ως τακτική θεραπεία.

health.in.gr

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024