Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θεραπεύεται;

Πώς θεραπεύεται;

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν το άσθμα. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στα κυριότερα αλλεργιογόνα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν το άσθμα. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσετε να μειώσετε στο ελάχιστο την έκθεσή σας στα κυριότερα αλλεργιογόνα που μπορεί να ευαισθητοποιήσουν τα μωρά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ηλικίας τους και να προκαλέσουν κατά συνέπεια κρίσεις άσθματος.

Αυτό μπορεί να γίνει βήμα προς βήμα, ακολουθώντας τις συμβουλές που παρέχονται στις ακόλουθες σελίδες.

Οι στόχοι της θεραπείας για το άσθμα

  • Να διάγει μία ολοκληρωμένη, δραστήρια ζωή.
  • Να διατηρεί τη λειτουργία των πνευμόνων του όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Να συμμετέχει, εφόσον το επιθυμεί, σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.
  • Να μην υποχρεώνεται να απέχει από το σχολείο ή την εργασία του.
  • Να μην υποφέρει από νυχτερινά συμπτώματα

Προγραμματισμός της αγωγής
Oι γιατροί που σας παρακολουθούν έχουν συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό τους όταν επιλέγουν τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για εσάς. Η έμφαση δεν δίνεται πλέον τόσο στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του άσθματος καθώς αυτά εκδηλώνονται όσο στη χορήγηση επαρκών δόσεων αντιαλλεργικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ώστε να μην εκδηλωθούν εξ αρχής. Αυτό έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός προγράμματος κατά του άσθματος με στόχο την αποτροπή των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της πνευμονικής λειτουργίας, όπως μετράται από το ροόμετρο, όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα γίνεται. Στην περίπτωση που οι μετρήσεις της μέγιστης εκπνευστικής ροής μειωθούν κατά 20% σε σχέση με τις καλύτερες καταγεγραμμένες μετρήσεις σας, θα χρειασθείτε μεγαλύτερες δόσεις αντιαλλεργικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Είναι σημαντικό να μάθετε να εισπνέετε σωστά τα φάρμακά σας για το άσθμα. Το πλεονέκτημα της λήψης των φαρμάκων κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι ότι η ποσότητα που απορροφάται στο αίμα είναι πολύ μικρή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ελάχιστες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τους εισπνευστήρες
Δεν είναι πάντα εύκολο να μάθετε πώς να εισπνέετε σωστά το φάρμακο από έναν εισπνευστήρα σταθερών δόσεων. Πρέπει να εισπνέετε την ίδια ώρα που ενεργοποιείτε τη συσκευή για να απελευθερώσει τη σωστή δόση. Oρισμένα άτομα δεν πετυχαίνουν ποτέ να μάθουν αυτή την τεχνική, αλλά διατίθενται πολλές συσκευές για να σας βοηθήσουν. Μπορείτε πρώτα να ψεκάσετε το φάρμακο μέσα στον αεροθάλαμο και μετά να το εισπνεύσετε, ώστε να μη χρειάζεται να συγχρονίσετε την ενεργοποίηση της συσκευής και την εισπνοή. Πιο εύκολοι στη χρήση είναι οι εισπνευστήρες που περιέχουν το φάρμακο για το άσθμα με τη μορφή σκόνης, διότι, αφού «οπλίσετε» τη συσκευή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εισπνεύσετε τη σκόνη μέσα στους πνεύμονές σας. Oι συσκευές αυτές περιλαμβάνουν τους «spinhalers», τα «diskhalers» και τα «turbohalers». Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη συσκευή εισπνοής που σας ταιριάζει καλύτερα. Όλες αυτές οι συσκευές και τα φάρμακα που περιέχουν διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα βρογχοδιασταλτικά όποτε τα χρειάζεστε σε οποιοδήποτε στάδιο της αντιμετώπισης του άσθματος, αλλά να θυμάστε ότι αν πρέπει να κάνετε εισπνοές περισσότερο από τέσσερις φορές την ημέρα, είναι καλύτερο να αυξήσετε τη δόση των αντιαλλεργικών και αντιφλεγμονωδών σας φαρμάκων.

Πέντε βήματα για την καταπολέμηση του άσθματος

  1. Περιστασιακή χρήση εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών, όπως η σαλβουταμόλη ή η τερβουταλίνη. Η αποκλειστική χρήση αυτών των φαρμάκων συνιστάται μόνο αν το άσθμα σας εμφανίζεται σπάνια και η πνευμονική λειτουργία σας είναι φυσιολογική.
  2. Τακτική αντιαλλεργική αγωγή με χρωμογλυκικό νάτριο ή νατριούχο νεντοκρομίλη. Η αγωγή αυτή είναι, εφόσον λαμβάνεται τακτικά, η καλύτερη θεραπεία αν παθαίνετε κρίσεις άσθματος σε τακτική βάση και η πνευμονική σας λειτουργία, όπως μετράται από το ροόμετρο, είναι κατά βάση φυσιολογική.
  3. Αντιφλεγμονική αγωγή με εισπνοές διπροπιονικής βεκλομεταζόνης ή βουδεσονίδης. Αυτά τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή είναι, εφόσον λαμβάνονται τακτικά, ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος και τη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας και πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η αντιαλλεργική αγωγή δεν μπορεί να διατηρήσει το άσθμα σας υπό έλεγχο και την πνευμονική σας λειτουργία σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν η διπροπιονική βεκλομεταζόνη ή η βουδεσονίδη χρησιμοποιούνται σε δόσεις που κυμαίνονται μεταξύ 100-800 μικρογραμμαρίων την ημέρα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες. Μερικές φορές, η εναπόθεση του σπρέι αεροζόλ στο πίσω μέρος του φάρυγγα οδηγεί σε μία λοίμωξη που είναι γνωστή ως μυκητώδης στοματίτιδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον φάρυγγα και καμιά φορά εξασθένηση της φωνής. O καλύτερος τρόπος να εμποδίσετε οποιοδήποτε κορτικοστεροειδές σπρέι να παραμείνει στο πίσω μέρος του φάρυγγά σας είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας, να κάνετε γαργάρες ή να τρώτε κάτι αμέσως μετά τις εισπνοές.
  4. Ισχυρή αντιφλεγμονική αγωγή με βουδεσονίδη σε δόσεις 1.600 μικρογραμμαρίων την ημέρα ή με φλουτικαζόνη προπιονική σε δόσεις 1-2 μικρογραμμαρίων την ημέρα. Η λήψη μεγαλύτερων δόσεων εισπνεόμεων κορτικοστεροειδών μπορεί να είναι απαραίτητη αν το άσθμα σας δεν ελέγχεται με μικρότερες δόσεις ή κατά τη διάρκεια μιας άσχημης περιόδου, λόγω, για παράδειγμα, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή του κοινού ιού του κρυολογήματος. Σε μεγαλύτερες δόσεις, αυτά τα κορτικοστεροειδή απορροφώνται στο κυκλοφορικό σύστημα σε σημαντικό βαθμό και μπορεί να επιφέρουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Θυμηθείτε να μειώσετε τη δόση όταν τα συμπτώματά σας τεθούν υπό έλεγχο και βελτιωθεί η πνευμονική σας λειτουργία.
  5. Λήψη δισκίων του κορτικοστεροειδούς πρεδνιζολόνη. Πρόκειται για μία έκτακτη αγωγή για σοβαρές κρίσεις άσθματος. Όταν τα δισκία πρεδνιζολόνης λαμβάνονται σε δόσεις μεγαλύτερες των 15 μικρογραμμαρίων την ημέρα για μακρές χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως δυσπεψία, λέπτυνση και μελάνιασμα του δέρματος, αποδυνάμωση των μυών και λέπτυνση των οστών. Η βραχυχρόνια αγωγή με πρεδνιζολόνη, για λίγες εβδομάδες, σπάνια προκαλεί τέτοιες ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση σοβαρών συμπτωμάτων και τη βελτίωση της μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας.

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024