Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Oι νεφροί σας

Oι νεφροί σας

Oι νεφροί λειτουργούν ως μεγάλα φίλτρα και ένας από τους ρόλους τους είναι να αποβάλουν το περίσσιο νερό και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. O διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτά τα φίλτρα λόγω της συσσώρευσης γλυκόζης στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τα αποτελούν.

Oι νεφροί λειτουργούν ως μεγάλα φίλτρα και ένας από τους ρόλους τους είναι να αποβάλουν το περίσσιο νερό και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. O διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτά τα φίλτρα λόγω της συσσώρευσης γλυκόζης στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που τα αποτελούν.

Είναι κάτι σαν να μεγαλώνει κανείς τις τρύπες ενός φίλτρου για το τσάι: το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο και η φθορά αυτή επιτρέπει σε ουσίες που φυσιολογικά θα συγκρατούνταν να περάσουν στα ούρα σας. Μία από τις ουσίες που εμφανίζονται στα ούρα όταν τα φίλτρα φθαρούν είναι η πρωτεΐνη, και μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη που καλείται λευκωματίνη εμφανίζεται στα ούρα σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της διαβητικής νεφροπάθειας.

Η ύπαρξη λευκωματίνης στα ούρα ονομάζεται και λευκωματινουρία. Στις ημέρες μας, υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία πολύ μικρής ποσότητας λευκωματίνης στα ούρα (μικρολευκωματινουρία).

Η διαθεσιμότητα των εξετάσεων αυτών είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα σας ζητηθεί να δίνετε δείγμα ούρων κάθε φορά που επισκέπτεστε τον γιατρό σας, ακόμα και αν ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μερικές φορές, η εξέταση της λευκωματίνης μπορεί να βγει θετική λόγω ουρολοίμωξης. O γιατρός θα ελέγξει το δείγμα των ούρων σας για να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

O γιατρός θα θελήσει να σας παρακολουθεί πιο στενά αν ανιχνευτεί λευκωματίνη στα ούρα σας, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρότερης βλάβης των νεφρών – μακροπρόθεσμα, ακόμα και νεφρικής ανεπάρκειας. Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν παρουσιάζετε και υπέρταση. Αυτά τα δύο τείνουν να συμπορεύονται διότι οι νεφροί διαδραματίζουν επίσης κάποιο ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης σε άτομα με διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει θεαματικά την επίδραση του διαβήτη στα νεφρά τους. Προς το παρόν, τα άτομα εκείνα που παθαίνουν κάποια στιγμή νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να χρειαστούν θεραπεία είτε με αιμοκάθαρση (στον τεχνητό νεφρό) είτε με μεταμόσχευση, αλλά πραγματοποιούνται πολλές έρευνες που μπορεί μια ημέρα να καταστήσουν περιττές αυτές τις προσεγγίσεις.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024