Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ειδικές περιστάσεις

Σε ειδικές περιστάσεις

Όταν ένα άτομο που δεν πάσχει από διαβήτη αθλείται, το πάγκρεας σταματά να αποδεσμεύει ινσουλίνη, ενώ παράλληλα παράγονται άλλες ορμόνες που προκαλούν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όταν ένα άτομο που δεν πάσχει από διαβήτη αθλείται, το πάγκρεας σταματά να αποδεσμεύει ινσουλίνη, ενώ παράλληλα παράγονται άλλες ορμόνες που προκαλούν την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Όταν παίρνετε ινσουλίνη ή δισκία σουλφονιλουριών, τα επίπεδα της ινσουλίνης σας αυξάνονται συνεχώς ενόσω αθλείστε και αν έχετε κάνει ένεση σε κάποιο από τα άκρα που ασκείτε, η ινσουλίνη μπορεί να απορροφηθεί πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τα άτομα με τα οποία βρίσκεστε – όπως ας πούμε τον συμπαίκτη σας στο τένις ή τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου- ότι παίρνετε ινσουλίνη και να τους εξηγήσετε τι πρέπει να κάνουν αν παρουσιάσετε μία υπογλυκαιμική αντίδραση.

Η άθληση
Όταν γνωρίζετε ότι πρόκειται να κάνετε κάποια άσκηση, μπορείτε να ρυθμίσετε κατάλληλα την αγωγή και/ή τη διατροφή σας. Η δόση της ινσουλίνης που παίρνετε μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί μέχρι και στο μισό, ανάλογα με την ένταση της άσκησης που σκοπεύετε να κάνετε. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα όταν κάνετε κάποια άσκηση αναπάντεχα και αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τα παιδιά. Για άλλη μια φορά, η λύση είναι να έχετε στη διάθεσή σας το σνακ με τους υδατάνθρακες ταχείας απορροφήσεως – ένα αναψυκτικό, ένα μπισκότο ή ακόμα και μία πλάκα σοκολάτας. Εφόσον παίρνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μη συμμετάσχετε σε οποιοδήποτε άθλημα επιθυμείτε και σε οποιοδήποτε επίπεδο. Υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές σε ομάδες της Α΄ Εθνικής με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Πολλά άτομα με διαβήτη συμμετέχουν σε όλα σχεδόν τα αθλήματα – παρόλο που υπάρχουν μερικά που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, όπως οι καταδύσεις ή οι πτήσεις με ανεμόπτερο και ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγονται! Εν πάση περιπτώσει, τα αθλήματα υψηλού κινδύνου έχουν συχνά ειδικούς κανόνες και κανονισμούς για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη και είναι σημαντικό για την ασφάλειά σας να τους τηρείτε.

Πάρτι
Με λίγη προσοχή και προγραμματισμό, μπορείτε να αισθάνεστε ελεύθεροι να πάτε σε οποιοδήποτε πάρτι και να διασκεδάσετε όσο θέλετε. Oι κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι θα φάτε κατά πάσα πιθανότητα αργότερα από όσο συνήθως, θα καταναλώσετε διάφορα είδη φαγητών και πιθανόν θα χορέψετε μέχρι αργά τη νύχτα. Όταν παίρνετε ινσουλίνη, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες ανάλογες ρυθμίσεις. Όταν γνωρίζετε ότι θα φάτε αρκετές ώρες αργότερα από ό,τι συνήθως, φάτε ένα μικρό σνακ πριν φύγετε και καθυστερήστε την ένεσή σας έως ότου ετοιμαστεί το φαγητό. Αν το πάρτι αρχίζει πραγματικά αργά, θα χρειαστείτε κατά πάσα πιθανότητα επιπλέον υδατάνθρακες με το γεύμα σας μαζί με τη συνηθισμένη σας δόση ινσουλίνης. Πάρτε λίγο επιπλέον φαγητό μαζί σας – ίσως και λίγο Lucozade – αν σκοπεύετε να μείνετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καλύτερη μέθοδος για όσους συνηθίζουν να κάνουν το βράδυ μία ένεση ινσουλίνης μεσαίας δράσης, είναι να την αντικαταστήσουν με μία μικρότερη δόση ινσουλίνης ταχείας δράσης, μαζί με ένα σνακ γύρω στα μεσάνυχτα. Μία εξέταση αίματος περίπου τρεις με τέσσερις ώρες αργότερα είναι μία καλή ιδέα εάν είναι δυνατόν να γίνει. Αν σκοπεύετε να χορέψετε, λάβετε υπόψη σας ότι θα χρειαστείτε επιπλέον υδατάνθρακες – το πόσους εξαρτάται από την ενέργεια που θα δαπανήσετε για την προσπάθειά σας!

Ταξίδια
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιορίσετε ή να απέχετε από τα ταξίδια επειδή έχετε διαβήτη. Όταν, ωστόσο, σχεδιάζετε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, είναι χρήσιμο να προβλέψετε για την ιατρική σας κάλυψη. Στις χώρες του εξωτερικού, η ιατρική περίθαλψη και η θεραπεία παρέχονται σπάνια δωρεάν. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο Ε111 (θα το προμηθευτείτε από τον ασφαλιστικό σας φορέα) και να πάρετε ένα πιστοποιητικό πριν φύγετε. Ακόμα και όταν μία χώρα έχει κάποια συμφωνία με άλλη χώρα, καλό θα ήταν να έχετε και τη δική σας προσωπική ασφάλιση· αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις χώρες με διαφορετικό σύστημα υγείας ή πολύ πιο ακριβό (όπως π.χ. οι ΗΠΑ). Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε μέρη ιδιαζόντως απομακρυσμένα ή δυσπρόσιτα, πρέπει να λάβετε κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις – οπότε συζητήστε τα σχέδιά σας με τον γιατρό σας. Όπου και να σχεδιάζετε να πάτε, και ιδίως αν πρόκειται για ταξίδι ασυνήθιστο για σας, βεβαιωθείτε ότι θα έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε επιτόπου ινσουλίνη ή δισκία, σε περίπτωση που χωριστείτε για κάποιον, οποιονδήποτε, λόγο από τις δικές σας προμήθειες. Μη βάζετε ποτέ όλη σας την ινσουλίνη μέσα στη βαλίτσα σας! Φροντίστε να μάθετε πολύ πριν φύγετε ποια εμβόλια πρέπει να κάνετε προκειμένου να ταξιδέψετε σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος – μερικές φορές, μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα προληπτικά μέτρα αυτού του είδους μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους ταξιδιώτες με διαβήτη. Είναι καθησυχαστικό να ξέρετε ότι τα δισκία κατά της ελονοσίας δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε για τον διαβήτη.

Διασχίζοντας ζώνες με διαφορετική ώρα
Αν σκοπεύετε να κάνετε κάποιο μεγάλο αεροπορικό ταξίδι, πρέπει να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις· καλό είναι να συμβουλευτείτε σχετικά τον γιατρό σας. Να θυμάστε ότι όταν ταξιδεύετε δυτικά, η ημέρα σας επιμηκύνεται, ενώ όταν ταξιδεύετε ανατολικά, μικραίνει. Όταν παίρνετε ινσουλίνη. Θα αντιμετωπίσετε λιγότερα προβλήματα αν κάνετε περισσότερες ενέσεις ινσουλίνης ταχείας δράσης παρά αν συνηθίζετε να κάνετε μονάχα δύο ενέσεις την ημέρα. Αν πρόκειται να ταξιδέψετε δυτικά και η ημέρα σας πρόκειται να επιμηκυνθεί, η απλούστερη λύση θα είναι να κάνετε μία επιπλέον ένεση ινσουλίνης ταχείας δράσης πριν από το επιπλέον γεύμα που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας προσφέρουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, πάρτε τη συνήθη βραδινή σας δόση ινσουλίνης και φάτε το βραδινό σας. Το επόμενο πρωί, πάρτε την ινσουλίνη σας πριν από το πρόγευμα, όπως συνήθως, και στη συνέχεια προσπαθήστε να ταιριάξετε το διατροφικό σας πρότυπο με αυτό των ντόπιων, μολονότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο όταν υποφέρετε από τζετ λαγκ!

Η νύχτα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πιο σύντομη όταν ταξιδεύετε ανατολικά και κατά συνέπεια θα πρέπει να πάρετε μία μικρότερη δόση ινσουλίνης μεσαίας δράσης (ίσως κατά 10%-20% μικρότερη από ό,τι συνήθως), είτε πριν από το βραδινό σας φαγητό, αν συνηθίζετε να κάνετε ενέσεις δύο φορές την ημέρα, είτε πριν κοιμηθείτε, αν συνηθίζετε να κάνετε περισσότερες ενέσεις· το επόμενο πρωί, πάρτε τη συνήθη σας δόση πριν από το πρόγευμα. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να φάτε όλα τα γεύματα που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της πτήσης αν δεν το επιθυμείτε. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τις αεροσυνοδούς ότι πάσχετε από διαβήτη και να βεβαιωθείτε ότι είτε αυτές είτε οι ταξιδιωτικοί σας σύντροφοι θα ξέρουν τι να κάνουν αν παρουσιάσετε κάποια υπογλυκαιμική αντίδραση και πώς να σας δώσουν ινσουλίνη αν χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει αν ταξιδεύετε με πλοίο. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα ψυγείο προκειμένου να αποθηκεύσετε την ινσουλίνη σας εφόσον μπορείτε να τη διατηρήσετε κάπου σχετικά δροσερά. Αν, όμως, πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, χρησιμοποιήστε ένα θερμός με ευρύ στόμιο.

Όταν ακολουθείτε αγωγή με δισκία. Λογικά, δεν χρειάζεται να πραγματοποιήσετε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στο πρόγραμμά σας, αλλά παρόλα αυτά καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν ξεκινήσετε για κάποιο μεγάλο αεροπορικό ταξίδι.

Κάνοντας ετοιμασίες για κάποιο ταξίδι
Θα χρειαστεί να βρείτε χώρο στη χειραποσκευή σας για τα φάρμακά σας, τις συσκευές ελέγχου των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οποιαδήποτε άλλα ιατρικά εξαρτήματα χρειάζεστε· μερικές φορές, οι βαλίτσες χάνονται! Όταν μεταφέρετε σύριγγες και βελόνες, είναι ενίοτε χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα γράμμα από τον γιατρό σας που να εξηγεί ότι έχετε διαβήτη και το πώς αντιμετωπίζεται. Αυτό είναι σημαντικό αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε κάποιες χώρες της Μέσης ή της Άπω Ανατολής. Είναι επίσης φρόνιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη να έχουν μαζί τους κάποιο είδος ταυτότητας ή βραχιολιού που να δηλώνει ότι έχουν αυτή την πάθηση και την αγωγή που ακολουθούν. Ίσως να μη χρειασθεί να χρησιμοποιήσετε πιστοποιητικά, αλλά δεν είναι κακό να τα έχετε μαζί σας, για παν ενδεχόμενο.

Είναι αρκετά ασφαλές να πάρετε κάποιο φάρμακο για τη ναυτία μαζί με τα φάρμακά σας για τον διαβήτη, εφόσον χρειαστεί· αν, όμως, είστε βέβαιοι ότι πρόκειται να πάθετε ναυτία, πάρτε μαζί σας κάποιο χυμό ή άλλο γλυκό αναψυκτικό για την περίπτωση που δεν μπορείτε να φάτε πολύ. Κατά τα άλλα, πρέπει απλά να ακολουθήσετε τους ίδιους ευνόητους κανόνες με όλους τους άλλους ταξιδιώτες – να προσέξετε να μην καθίσετε υπερβολικά στον ήλιο, να ελέγχετε την περιεκτικότητα σε αλκοόλ των τοπικών ποτών και να προσπαθήσετε να αποφύγετε τα καφέ ή τα εστιατόρια που δεν σας πείθουν για την καθαριότητα ή την υγιεινή τους!
Όταν είστε άρρωστοι

Όλοι μπορεί να πάθουμε κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη από καιρό σε καιρό και αυτά, όπως και οι υπόλοιπες ασθένειες, μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο του διαβήτη σας. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και κατά συνέπεια πρέπει να ελέγχετε συχνά τα επίπεδά της, ιδίως αν ακολουθείτε αγωγή με ινσουλίνη.

Τύπου 1 διαβήτης
Πολλά άτομα πιστεύουν ότι εφόσον δεν τρωνε δεν πρέπει να παίρνουν την ινσουλίνη τους, ειδάλλως θα πάθουν υπογλυκαιμία. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερβολικά υψηλά παρά υπερβολικά χαμηλά σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και αν πάθετε κάποια ίωση του στομάχου, όπως η γαστρεντερίτιδα, και είστε διαρκώς άρρωστος, θα χρειαστείτε κάποια ποσότητα ινσουλίνης προκειμένου να διατηρήσετε τη γλυκόζη σας υπό έλεγχο. Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε κανένα υγρό, πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να εισαχθείτε για λίγο στο νοσοκομείο, έως ότου καταφέρετε ξανά να φάτε και να πιείτε.

Τύπου 2 διαβήτης
Το να συνεχίζετε να παίρνετε τα δισκία σας ενώ δεν μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τίποτα, μπορεί να οδηγήσει σε μία υπογλυκαιμική αντίδραση. Ίσως να χρειαστείτε μία μικρότερη δόση όταν είστε άρρωστος, αλλά, εκτός αν ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας όσον αφορά τις απαιτούμενες ρυθμίσεις. Αν η ασθένειά σας δεν υποχωρήσει γρήγορα, πιθανόν να απαιτηθεί η εισαγωγή σας στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες.

health.in.gr

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024