Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην αλλαγή των κανόνων της Eurostat οφείλεται η αναθεώρηση του ελλείμματος, λέει η Κομισιόν

Στην αλλαγή των κανόνων της Eurostat οφείλεται η αναθεώρηση του ελλείμματος, λέει η Κομισιόν

Η ανοδική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010 προκύπτει από την αναθεώρηση των κανόνων της Εurostat, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, εκφράζοντας παράλληλα την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το «φιλόδοξο» και «ισορροπημένο», όπως είπε, πρόγραμμα των 26 δισ. ευρώ ώς το 2015.

Κωστούλας Γεώργιος

Η ανοδική αναθεώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2010 προκύπτει από την αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Ανάλογες αναθεωρήσεις υπήρξαν και σε πολλές άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, σημείωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο» και ότι η Eurostat, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επιβεβαίωσε το Νοέμβριο, όπως και σήμερα, τα στοιχεία που δίνει η ελληνική στατιστική αρχή.

Ερωτηθείς ποιες μπορεί να είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της αύξησης του ελλείμματος στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας για το 2011, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι κάθε εκτίμηση είναι πρόωρη και σε σχέση και παρέπεμψε στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον Μάιο.

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Αλταφάζ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει , το «φιλόδοξο» και «ισορροπημένο», όπως το χαρακτήρισε, πρόγραμμα που παρουσίασε στις 15 Απριλίου (το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 23+3 δισ. ευρώ).

Επίσης, εμφανίστηκε σχετικώς αισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και σημείωσε ότι αν δεν είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα που αυτό προβλέπει, το κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που τώρα υφίσταται η χώρα.

Ειδικότερα, σημείωσε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα, της τάξεως των 3 δισ. ευρώ για το 2011 και 26 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015, για τον περιορισμό του ελλείμματος, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Αλταφάζ σημείωσε τις «θετικές επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν, σε κοινωνικό επίπεδο», όπως για παράδειγμα η μείωση των τιμών των φαρμάκων, αλλά και αυτές που θα προκύψουν μεσοπρόθεσμα, μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Τόνισε, μάλιστα, ότι τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν κάποια ανάσχεση της ύφεσης στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Αλταφάζ ανέφερε ότι ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν δεν προτίθεται να επισκεφθεί τις επόμενες εβδομάδες την Αθήνα, από κοινού με άλλους κοινοτικούς ιθύνοντες.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες ανέφεραν πως η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής στην Αθήνα µε τη συµµετοχή του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντοµινίκ Στρος-Καν, του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του επιτρόπου Όλι Ρεν.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοια συνάντηση δεν θα γίνει, ενώ μόνο ο κ. Τρισέ ενδέχεται να έρθει στην Αθήνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024