Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ της αναδιάρθρωσης και οι κρατικές γερμανικές τράπεζες

Υπέρ της αναδιάρθρωσης και οι κρατικές γερμανικές τράπεζες

Συνεχίζονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για αναδιάρθρωση χρέους με Γερμανούς αξιωματούχους να επαναφέρουν -και μάλιστα επωνύμως- το ζήτημα, εκτιμώντας αφ' ενός ότι είναι αναπόφευκτη και αφ' ετέρου ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας τους. «Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» δήλωσε ο Κ.Φούστ εμπειρογνώμονας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα δαπανά τα μισά έσοδά της σε τόκους «θα καταστραφεί». Γερμανοί προσέξτε τι εύχεστε προειδοποιεί το Bloomberg, επιμένουν στις διαψεύσεις ΕΕ και ΕΚΤ.

Συνεχίζονται οι πιέσεις από το Βερολίνο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με Γερμανούς αξιωματούχους να επαναθέτουν -και μάλιστα με επώνυμες δηλώσεις- το ζήτημα τη Μ.Τρίτη, εκτιμώντας αφ’ ενός ότι είναι αναπόφευκτη και αφ’ ετέρου ότι δεν θα επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα στις τράπεζες της χώρας τους.

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» δήλωσε ο Κ.Φούστ εμπειρογνώμονας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα δαπανά τα μισά έσοδά της σε τόκους «θα καταστραφεί».

Οι γερμανικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν το κόστος μιας αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου κρατικών γερμανικών τραπεζών, Κρίστιαν Μπραντ.

«Προσέξτε τι εύχεστε» είναι η προειδοποίηση του Bloomberg στους Γερμανούς και σε όσους ευρωπαίους πολιτικούς και επενδυτές τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι κάτι τέτοιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.

Την ίδια στιγμή ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν τις κατηγορηματικές διαψεύσεις περί ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Απαγορευτικό το κόστος των τόκων»

«Πρέπει να αποδεχτούμε την πραγματικότητα, εκτιμώ ότι θα γίνει περικοπή χρέους» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κλέμενς Φούστ, μέλος του συμβουλίου των οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον Κλ.Φουστ, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει το χρέος της θα γίνει απαγορευτικά υψηλό. «θα καταστρέψει την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ένα κράτος με φορολογικά έσοδα στο 20% των οικονομικών του δυνάμεων δεν μπορεί να δαπανά το μισό από αυτά σε τόκους, αυτό δεν γίνεται» τόνισε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι μια τέτοια επιλογή και πορεία θα έχει και σοβαρές κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές αλλαγές και ότι θα έρθει κάποτε μία νέα κυβέρνηση που θα πει «δεν κάνω άλλες περικοπές»».

Πάντως ο κ. Κλέμενς δίνοντας και μια μικρή νότα αισιοδοξία επισήμανε ότι «η περικοπή χρέους είναι μεν οδυνηρή και κοστίζει σε αξιοπιστία, αλλά μετά θα διαφανούν νέες προοπτικές».

«Οι γερμανικές τράπεζες το αντέχουν»

Το κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης δεν θα ήταν αβάσταχτο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του συνδέσμου των κρατικών γερμανικών τραπεζών (VÖB), Κρίστιαν Μπραντ.

«Ένα «κούρεμα» [στα ομόλογα] δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου» δήλωσε, όπως αναφέρει το Reuters.

Bloomberg: προσέξτε τι εύχεστε

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που προτρέπουν την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως στο τέλος «καταραστούν» την ώρα που το έκαναν, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Το άρθρο τονίζει ότι μια τέτοια επιλογή αυξάνει το πρόβλημα μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία.

«Μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, ίσως πυροδοτήσει κρίση στην Ισπανία» τονίζει στο πρακτορείο ο Ντέιβιντ Ουότς, αναλυτής της εταιρίας CreditSights Inc. που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχει σημασία πόσα θα κερδίσει η Ευρώπη από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς ο αντίκτυπος στην Ισπανία θα είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το τελικό κόστος.

Ακόμη το άρθρο αναφέρεται στις επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση στην περιουσία τραπεζών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γερμανικές και γαλλικές), ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει, σε ένα ελληνικό χρεοστάσιο το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες.

Στην γερμανική πρόταση, τονίζει ακόμη το άρθρο, δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραδείγματα του παρελθόντος. Οι κρίσεις χρεών συνήθως δεν εκδηλώνονται μεμονωμένα: η υποτίμηση του 1997 στην Ταϊλάνδη προκάλεσε την ασιατική κρίση και το ρωσικό χρεοστάσιο του 1998 προκάλεσε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία.

«Η Ευρώπη φοβάται το έμφραγμα τύπου Ελλάδας»

Στις «παράπλευρες απώλειες» μιας ελληνικής αναδιάρθρωσης στέκεται και το περιοδικό «Der Spiegel».

«Η Ευρώπη φοβάται το έμφραγμα τύπου Ελλάδας» ήταν το απόγευμα της Μ.Τρίτης ο κύριος τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης του. «Το ριζοσπαστικό αυτό βήμα θα επέτρεπε στη χώρα μια καινούρια αρχή, θα αποτελούσε όμως ένα τεράστιο ρίσκο για το υπόλοιπο κομμάτι της ηπείρου μας» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνεχίζει το περιοδικό, το 60% των ελληνικών χρεών βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Οι απώλειες τους θα ήταν σημαντικές, αν το «hair cut» έφτανε στο 50%, όπως υπολογίζεται σήμερα.

Ακόμα μεγαλύτερο φόβο προκαλεί όμως το ενδεχόμενο, το ελληνικό παράδειγμα να βρει μιμητές και σε άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ενδεχομένως, στη συνέχεια, η Ιταλία και η Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα ήταν, σε αναλογία με το ύψιστο δυνατό ατύχημα σε πυρηνικά εργοστάσια, εξοντωτικό για την οικονομία της ευρωζώνης.

Ακόμα χειρότερη θα ήταν όμως η τύχη των ελληνικών τραπεζών, που κατέχουν παρόμοια ομόλογα. Ο χρηματιστικός κλάδος της χώρας θα κατέρρεε πλήρως – πόσο μάλλον, που η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει χρήμα για τη διάσωσή τους.

Ενόψει τέτοιων αλυσιδωτών συνεπειών, εκτιμά το «Der Spiegel», είναι απίθανο η Αθήνα να τολμήσει το «κούρεμα με την ψιλή». Το πιθανότερο, προσθέτει, είναι μια εθελούσια παραίτηση των πιστωτών από μέρος των τοποθετήσεών τους.

Το μέσο γι’ αυτό θα ήταν η πώληση των ομολόγων τους στην ελληνική κυβέρνηση στην τρέχουσα (πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική) τιμή τους.

Έτσι, καταλήγει το σχετικό άρθρο, θα επιτυγχανόταν ταυτόχρονα δυο στόχοι: οι απώλειες των επενδυτών θα έμεναν σε ανεκτά όρια και το ελληνικό κράτος θα έπαιρνε ανάσα ζωής μέσω του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος: μιας «φιλικής αναδιάρθρωσης».

Μικρή η έκθεση των ιταλικών τραπεζών

Η έκθεση της ιταλικής οικονομίας και των τραπεζών στην Ελλάδα είναι μικρή, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή σε πιθανούς ευρύτερους συστημικούς κινδύνους, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Unicredit Roberto Nicastro την Τρίτη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Το ιταλικό οικονομικό σύστημα έχει σχετικά μικρή έκθεση στην Ελλάδα και η Unicredit δεν είναι και αυτή πολύ εκτεθειμένη», δήλωσε ο Nicastro σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας.

«Το σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι πιθανές συστημικές επιπτώσεις» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024