Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει στις διαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης η ΕΕ, «αμφιθυμία» εμφανίζει η Γερμανία

Επιμένει στις διαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης η ΕΕ, «αμφιθυμία» εμφανίζει η Γερμανία

Όσο και εάν προσπαθεί η Ευρώπη με κατηγορηματικές διαψεύσεις αξιωματούχων της να σταματήσει τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο καταιγισμός δημοσιευμάτων και δηλώσεων συνεχίζεται. Στα νέα επεισόδια, ο Σόιμπλε μιλά για παρερμηνεία των δηλώσεών του, ενώ την ίδια στιγμή ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών λέει ότι η Γερμανία θα στήριζε την Ελλάδα σε μια εθελοντική αναδιάρθρωση, προκαλώντας νέα εκτίναξη των spread. Κάθε φημολογία είναι παντελώς αστήρικτη, λέει αυστηρά ο Γιούνκερ. Δεν υπάρχει σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση υπερθεματίζει ο πρόεδρος του EFSF.

Όσο και εάν προσπαθεί η Ευρώπη με κατηγορηματικές διαψεύσεις αξιωματούχων της να σταματήσει τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, -που όπως αποδεικνύεται αρκεί για να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές με ορατές συνέπειες στα spread των ομολόγων κυρίως της ευρωπεριφέρειας-, ο καταιγισμός δημοσιευμάτων και δηλώσεων για το θέμα συνεχίζεται.

Στα νέα επεισόδια, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε μιλά για παρερμηνεία των δηλώσεων του περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από τα ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ φέρεται να λέει ότι η αναδιάρθρωση δεν θα ήταν καταστροφή και μάλιστα η Γερμανία θα στήριζε μια τέτοια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της., προκαλώντας νέα εκτίναξη του spread των ελληνικών ομολόγων.

Κάθε φημολογία είναι παντελώς αστήρικτη, δεν τίθεται θέμα λέει αυστηρά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ.

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει και λόγος η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, τουλάχιστον στο προσεχές διάστημα, υπερθεματίζει ο πρόεδρος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, δεν φαίνεται «να βάζει και το χέρι του στη φωτιά», αφού όπως έσπευσε να τονίσει το αν η Ελλάδα θα αποφύγει και στο μέλλον την αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από το βαθμός τήρησης του προγράμματος, αλλά και τις συνθήκες στις αγορές.

Αυτό που κατέστησε σαφές ήταν ότι το EFSF δεν θα έχει καμία συμμετοχή σε αναδιάρθρωση, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται από τους κανόνες του.

Στο θέμα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου την Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Το μεγάλο χρέος το διαχειριζόμαστε. Αλλά το πρόβλημα θα λυθεί σε βάθος. Όχι αν αναδιαρθρώσουμε το χρέος, αλλά όταν αναδιαρθρώσουμε τη χώρα», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε: «Η Ελλάδα ακολουθεί πιστά και με συνέπεια ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, ενταγμένο στα πλαίσια του εθνικού μας σχεδιασμού. Είμαστε συνεπείς στους στόχους μας και δεν εξετάζουμε κανένα ενδεχόμενο διαφορετικό από αυτούς τους στόχους, δηλαδή την αναδιάρθρωση. Αποκλείουμε οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο περί αναδιάρθρωσης».

Ερωτηθείς για τα υψηλά επίπεδα των spreads ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Το πρόγραμμα και οι δράσεις που θα ανακοινωθούν, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις αγορές: η Ελλάδα πλέον διαθέτει αξιοπιστία, σχέδιο και προοπτική που εγγυάται και την συνέχεια και την συνέπεια στους στόχους».

Αμφιθυμία στην Γερμανία

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι παρερμηνεύθηκαν κάπως οι δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα για την πιθανή ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» για να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος της, εάν η έκθεση της ΕΚΤ και της Κομισιόν τον Ιούνιο δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Ο Γερμανός αξιωματούχος είχε πει μάλιστα ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση, εάν αυτή πραγματοποιηθεί πριν το 2013, θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Την κατευναστική όμως δράση που θα μπορούσε να έχει στις αγορές η δήλωση αυτή του Σόιμπλε, την εξάλειψε παντελώς ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόιερ, που φέρεται να δήλωσε στο Bloomberg την Παρασκευή ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα ήταν καταστροφή.

Μάλιστα, η Γερμανία θα στήριζε την εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως πρόσθεσε ο Χόιερ μέλος του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που συμμετέχει στη κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

«Ένα κούρεμα ή μια αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν καταστροφή», φέρεται να δήλωσε.

Εάν οι δανειστές της Ελλάδας συμφωνήσουν ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα «θα βοηθούσαν προς την αναδιάρθρωση χρέους, τότε φυσικά αυτό θα είχε τη στήριξή μας», φέρεται να είπε ακόμη.

Κατηγορηματική η ΕΕ

Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κάθε τέτοια φημολογία είναι παντελώς αστήρικτη, δεν αποτελεί καν επιλογή, είπε ο κ. Γιούνκερ κατά τη σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Υπερθεματίζοντας ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης (ΕFSF) δήλωσε στον Τύπο την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της, τουλάχιστον στο προσεχές χρονικό διάστημα, και ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Oι αγορές είναι πεπεισμένες ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη της», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι οι αγορές κάνουν και λάθη και ότι είναι ευμετάβλητες», συμπλήρωσε.

Ο Κ.Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε, όμως, μακροπρόθεσμα πιθανότητα αναδιάρθρωσης, λέγοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Το αν θα γίνει αναδιάρθρωση, τόνισε με νόημα, θα εξαρτηθεί από το εάν η Ελλάδα τηρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και από τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση ο Ρέγκλινγκ απέκλεισε οποιαδήποτε συμμετοχή του EFSF σε αναδιάρθρωση, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται από τους κανόνες του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024