Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει» λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν

«Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει» λέει ο Ντομινίκ Στρος-Καν

«Επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις, θα τα καταφέρετε» ήταν το μήνυμα του Ντ.Στρος-Καν του ΔΝΤ προς την Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η «επώδυνη» δημοσιονομική προσαρμογή, θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο ίδιος άφησε αιχμές για τη φοροδιαφυγή, λέγοντας πως στην Ελλάδα «οι πλούσιοι δεν πληρώνουν όσα θα πλήρωναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους διαψεύδει και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, αναγνωρίζοντας πως το πρόγραμμα ίσως χρειασθεί διορθώσεις, «αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση».

Ψυχογιός Βασίλης

«Επιμείνετε στις μεταρρυθμίσεις, θα τα καταφέρετε» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν προς την Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους διαψεύδει και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, αναγνωρίζοντας πως το πρόγραμμα ίσως χρειασθεί αναπροσαρμογές και διορθώσεις, «αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση».

Ειδικότερα, στην εναρκτήρια ομιλία του την Πέμπτη κατά τις εαρινές συναντήσεις ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ντομινίκ Στρος-Καν ανέφερε από την Ουάσινγκτον πως «πιστεύω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να χάσει το ρυθμό της».

Αφήνοντας επίσης αιχμές για τη φοροδιαφυγή και τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, ο Ντ.Στρος- Καν ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα «οι πλούσιοι δεν πληρώνουν όσα θα πλήρωναν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Η δημοσιονομική προσαρμογή «θα είναι επώδυνη, αλλά η χώρα θα τα καταφέρει» υπογράμμισε.

«Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, κατανοώ πόσο επώδυνο είναι για τον ελληνικό λαό, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα πετύχει. Για να γίνει αυτό υπάρχει το πρόγραμμα το οποίο πρέπει, φυσικά, να εφαρμοσθεί. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πρόνοιες του προγράμματος θα εφαρμοσθούν όπως προβλέπονται.»

»Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν πολύ τολμηρή εφαρμόζοντας πολλά μέτρα στη διάρκεια του περασμένου έτους, δεν πρέπει να απολέσει τη δυναμική. Έτσι, καθώς προχωρούμε, έχουμε αυτά που πρέπει να γίνουν και τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα», δήλωσε ο κ. Στρος-Καν, και πρόσθεσε:

«Όπως ήταν αναμενόμενο μερικά από αυτά που έχουν γίνει δεν αποδίδουν όσο θα θέλαμε, όπως το γεγονός ότι οι πλούσιοι εξακολουθούν να μην πληρώνουν τους φόρους που θα πλήρωναν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις φορολογικές εισφορές».

Στη συνέχεια ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ υπογράμμισε το μέρος της ευθύνης που έχει και η ΕΕ.

«Αυτά που έχουν δεσμευθεί να πράξουν ο Ευρωπαίοι πρέπει επίσης να γίνουν. Όπως γνωρίζετε, επιμένουμε εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες ότι χρειάζεται ένα πιο συνολικό σχέδιο από την ΕΕ καθώς η τμηματική προσέγγιση δεν αποδίδει καλά. Εάν, λοιπόν, όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, κάνουν αυτό που πρέπει, νομίζω ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει» είπε ο Στρος-Καν.

Διορθώσεις στο μνημόνιο,
αλλά όχι αναδιάρθρωση

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την Πέμπτη.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί σε ένα πρόγραμμα, που εκτιμούμε ότι θα πετύχει και δεν προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους», δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι σε συνέντευξη στο Reuters Insider.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για πιθανή αναδιάρθρωση στην Ελλάδα.

Ο κ. Λίπσκυ παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες στις αγορές είναι «κάπως διαφορετικές» σε σχέση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν μερικούς μήνες, αλλά επεσήμανε ότι πάντοτε ανακύπτουν προκλήσεις στα προγράμματα διάσωσης.

«Θα χρειαστούν κάποιες αναπροσαρμογές και διορθώσεις στο ενδιάμεσο, αλλά τα βασικά παραμένουν άθικτα και οι (ελληνικές) αρχές τηρούν τις υποσχέσεις τους», είπε ο αξιωματούχους του ΔΝΤ, χωρίς να διευκρινίσει τί ακριβώς αλλαγές εννοεί.

Ακόμη είπε ότι τα δημοσιεύματα για τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων διαστρεβλώθηκαν κάπως και επέμεινε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα, όπως αυτό ισχύει σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024