Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» με δακρυγόνα και πέτρες στην Κερατέα

«Πόλεμος» με δακρυγόνα και πέτρες στην Κερατέα

Μάχες χαρακωμάτων μαίνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης στην Κερατέα. Αφορμή στάθηκε το άνοιγμα τάφρου στο οδόστρωμα, τα ξημερώματα, από κατοίκους της περιοχής, με στόχο τον αποκλεισμό της λεωφόρου Λαυρίου. Αρκετοί είναι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401.

Μάχες χαρακωμάτων μαίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης στην Κερατέα. Αφορμή στάθηκε το άνοιγμα τάφρου στο οδόστρωμα, τα ξημερώματα, από κατοίκους της περιοχής, με στόχο τον αποκλεισμό της λεωφόρου Λαυρίου.

Από το μεσημέρι, όταν φορτηγά και εκσκαφικά μηχανήματα έφτασαν στον χώρο για να αποκαταστήσουν το οδόστρωμα, κάτοικοι επιχείρησαν να τα παρεμποδίσουν, με αποτέλεσμα την πρόκληση συγκρούσεων με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Δεκάδες κάτοικοι επιχείρησαν να διακόψουν τις εργασίες για το άνοιγμα της λεωφόρου Λαυρίου πετώντας μολότοφ, πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα εναντίων αστυνομικών των ΜΑΤ που «απαντούσαν» με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 4 το απόγευμα όταν στη λεωφόρο Λαυρίου έφτασαν φορτηγά και μηχανήματα προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες για να την αποκατάσταση του οδικού δικτύου με την κάλυψη των τάφρων που ανοίχθηκαν τα ξημερώματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο ύψους του Κουβαρά και την απομάκρυνση μπάζων που έριξαν άγνωστοι σε άλλα σημεία του οδοστρώματος.

Μόλις οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν το κομβόι των οχημάτων -καθώς τα μηχανήματα συνοδεύονταν από λεωφορεία που μετέφεραν διμοιρίες των ΜΑΤ και περιπολικά- έστησαν «μπλόκο» και ξεκίνησε η «μάχη».

Σταδιακά οι αστυνομικοί απώθησαν μια μεγάλη ομάδα κατοίκων προς τις παρυφές της πόλης, στη θέση «Κάβα Παπαγιάννη», ενώ άλλη εστία έντασης είχε δημιουργηθεί στη λεωφόρο Λαυρίου και συγκεκριμένα στη θέση «Κακιά Θάλασσα».

Οι συγκρούσεις όμως συνεχίστηκαν και στην ευρύτερη περιοχή με αστυνομικούς και κατοίκους να επιδίδονται σε έναν κλεφτοπόλεμο ως αργά το βράδυ.

Παράλληλα τα μηχανήματα συνέχιζαν τις εργασίες και τελικά έκλεισαν τις τάφρους και απομάκρυναν τα μπάζα ωστόσο η Τροχαία δεν επέτρεπε τη διέλευση οχημάτων όσο διαρκούσαν τα επεισόδια.

Αρκετοί είναι οι τραυματίες, μεταξύ αυτών και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401.

Δήλωση Πεταλωτή

«Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που έχουμε σχέδιο, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κερατέα και επισήμανε ότι «εάν αυτός γινόταν πριν από κάποια χρόνια, σήμερα δεν θα είχαμε αυτά τα επεισόδια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να δει την Κερατέα ως ένα επεισόδιο λήψης αστυνομικών μέτρων, καθώς «θα αδικούσαμε τη δουλειά που ήδη γίνεται και προσπαθούμε να κάνουμε στον χώρο των ΧΥΤΥ».

Ωστόσο, σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τις συνέπειες που ενδεχομένως θα υποστούν και ότι κανείς δεν μπορεί να σταματά έναν σχεδιασμό που έχει να κάνει με την υγεία, το περιβάλλον, αλλά και με την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.

* Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του Δήμου Λαυρεωτικής τον αστυνομικό που νοσηλεύεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του σε επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, καθώς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, απουσιάζει στο Άγιον Όρος.

** Συνάντηση μεταξύ τοπικών παραγόντων και συναρμόδιων υπουργών για το θέμα της Κερατέας θα γίνει εντός των προσεχών ημερών.

Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρεθεί συμβιβαστική λύση έτσι ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη περιοχή και να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα με πολύωρες συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στελέχη πάντως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημείωναν χαρακτηριστικά ότι το «επόμενο βήμα» δεν θα το κάνει η ΕΛ.ΑΣ. και επαναλάμβαναν πως «το πρόβλημα στη περιοχή δεν αφορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024