Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδει εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Διαψεύδει εκ νέου τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Σε νέα κατηγορηματική διάψευση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου.

Σε νέα κατηγορηματική διάψευση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης χρέους προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου και να ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσπάθεια. «Η θέση μας είναι ότι προχωράμε με το πρόγραμμα» δήλωσε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση αποκλείει μια αναδιάρθρωση χρέους.

«Αποδείχθηκε δύσκολο να υλοποιηθούν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποδείχθηκε μεγαλύτερο σε διάρκεια και δυσκολότερο και σημείωσε πως απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ανάταξη της οικονομίας. «Θέλουμε περισσότερο χρόνο. Όχι όσον αφορά ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για να πείσουμε» δήλωσε.

Αναφερόμενος στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο υπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή δημοσιονομική προσπάθεια».

Ο υπουργός εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η οικονομία θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2011 και θα ανακάμψει περαιτέρω το 2012, ωστόσο υπογράμμισε πως εν μέσω ύφεσης ο κόσμος δεν βλέπει την έξοδο και υπάρχει μια ευρύτερη αίσθηση ματαιότητας.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «αμφιβολίες για τον ελληνικό στόχο επιστροφής στις αγορές» και η εφημερίδα αναφέρει ότι ο υπουργός παραδέχεται πως η χώρα ίσως δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως σχεδιάζεται.

Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων και όχι φράση του υπουργού Οικονομικών.

Όπως τονίζεται, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους των Financial Times, για μία ακόμα φορά, μίλησε για την πρόθεση να βγει η χώρα στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ακόμα και στο τέλος του 2011, ενώ δήλωσε ότι η χώρα παραμένει ασφαλής ακόμα κι αν δεν τα βγούμε στις αγορές τότε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέσα από τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, σε μια προσπάθεια να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους του Μνημονίου και να αποφύγει την αναδιάρθρωση.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση δεν θα μπορέσει πιθανότατα να καθησυχάσει τις ανησυχίες και ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί εν τέλει να ζητήσει από τους πιστωτές της να συμφωνήσουν σε ευνοϊκότερους -για τη χώρα- όρους για την αποπληρωμή των χρεών, μέσω της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων.

Ενδοκυβερνητικό μέτωπο υπέρ αναδιάρθρωσης

Ενδοκυβερνητικό «μέτωπο» υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διαμορφώνεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση, η Επιτροπή και η ΕΚΤ επιχειρούν να διαψεύσουν κάθε σχετικό ενδεχόμενο.

Μετά την Βάσω Παπανδρέου και τον Παντελή Οικονόμου, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν επανειλημμένως μιλήσει για αναδιάρθρωση του χρέους (η μεν) ή/και προσφυγή στους νέους μηχανισμούς της ΟΝΕ (ο δε), στον κατάλογο προστέθηκε την Τετάρτη και ο Π. Κουκουλόπουλος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος, βουλευτής Κοζανης του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, τάχθηκε υπέρ της, ει δυνατόν, άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Μιλώντας από τη ραδιοφωνική συχνότητα του Σκάι, είπε χαρακτηριστικά: «φαντάζομαι ότι δεν θα αποφύγουμε την αναδιάρθρωση, και το γοργόν και χάριν έχει», ενώ είπε και ότι οι ρυθμοί αποδοτικότητας κυβέρνησης και δημόσιας διοίκησης δεν είναι οι επιθυμητοί.

«Αλίμονο αν δεν τα βγάλουμε πέρα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, τότε θα ήμασταν άβουλοι και μοιραίοι», είπε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «πάει σημειωτόν» και ότι «με αυτή τη δημόσια διοίκηση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη της κυρίας Βάσως Παπανδρέου στο «Βήμα», όπου η πρώην υπουργός σημείωνε μεταξύ των άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει μία συνεννόηση με τους δανειστές, με αντικείμενο είτε την επιμήκυνση για το σύνολο του χρέους, είτε για το κούρεμα των ομολόγων.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι από το 2013, όταν θα αρχίσει η λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, η αναδιάρθρωση θα είναι -περίπου- προαπαιτούμενο. Λέω λοιπόν: Γιατί τότε και όχι από τώρα; Όσο χάνουμε χρόνο οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο νέων δανείων και νέων μνημονίων», είπε η κυρία Παπανδρέου.

Μπρούντερλε: Η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική

H ελληνική οικονομία δεν μπορεί ακόμα να ανταγωνιστεί άλλες μεγάλες οικονομίες, αν και έχει προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε.

«Η ελληνική οικονομία δεν είναι ικανοποιητικά ανταγωνιστική» είπε, μιλώντας σε συνέδριο.

Η Γερμανία έχει ψηφίσει μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης των 67 ετών, ενώ στην Ελλάδα κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ακόμα και στην ηλικία των 50, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρούντερλε.

«Αυτό είναι αδύνατο για μένα να το εξηγήσω σε ένα Γερμανό εργαζόμενο ή φορολογούμενο», σημείωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024