Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις για έσοδα 15 δισ. ευρώ

Νέες περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις για έσοδα 15 δισ. ευρώ

Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων και λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2013, εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση.

Κωστούλας Γεώργιος

Την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα οδηγήσει σε νέες περικοπές των αποδοχών των εργαζομένων και λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2013, εγκρίνει μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση.

Το σχέδιο για τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνει τον δραστικό περιορισμό υπερωριών, αργιών και πρόσθετων αμοιβών, καθώς εφέτος η μισθολογική δαπάνη πρέπει να μειωθεί κατά 600 εκατ. ευρώ. Από την κυβέρνηση αποκλείουν τις οριζόντιες περικοπές.

«Δεν μπορεί στις ΔΕΚΟ να έχεις μισθούς κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ τον χρόνο όταν στο Δημόσιο είναι στα 30.000 ευρώ», αναφέρει στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως λέει, υπάρχουν, παράλληλα, σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίως στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών (ενοίκια, κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ.).

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι μόνο για τα ενοίκια σε κτήρια όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΔΕΚΟ, καταβάλλονται ανά έτος περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μέσο κόστος ανά υπάλληλο για τη χρήση κινητών τηλεφώνων ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ ετησίως.

Η πρόσθετη εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τις μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η τρόικα πιέζει για την πώληση του ΟΠΑΠ.

Το πακέτο αυτό σε συνδυσμό με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015, το ύψος του οποίου θα είναι 22-24 δισ. ευρώ, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα περιλαμβάνονται ακόμα περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και φοροαπαλλαγές, ενώ μέσα στο πλαίσιο των μέτρων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα υπάρχουν ρυθμίσεις αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, οι δύο αυτές παρεμβάσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει αγωνία για την ομαλή αποδοχή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των πρόσθετων μέτρων που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος του έτους εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Eurostat στις 26 Απρίλίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η πρόταση να εφαρμοστούν νωρίτερα ορισμένα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ώστε να καλυφθείένα κομμάτι της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024