Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αισθητικές επικαλύψεις δοντιών

Αισθητικές επικαλύψεις δοντιών

Η οδοντιατρική τεχνολογία έχει εξελίξει τόσο πολύ τα οδοντιατρικά υλικά, που μπορούν να ικανοποιήσουν άριστα τις αισθητικές απαιτήσεις. Η ανάγκη των ανθρώπων να αποκτήσουν ένα λαμπερό και λευκό χαμόγελο μπορεί πλέον να καλυφθεί χάρη στις προσπάθειες της οδοντιατρικής έρευνας και των οδοντιάτρων.

Γράφει η Δρ Ελισάβετ Ιορδάνογλου Νικολάου, Χειρουργός Οδοντίατρος-Ενδοδοντικός

Η οδοντιατρική τεχνολογία έχει εξελίξει τόσο πολύ τα οδοντιατρικά υλικά, που μπορούν να ικανοποιήσουν άριστα τις αισθητικές απαιτήσεις. Η ανάγκη των ανθρώπων να αποκτήσουν ένα λαμπερό και λευκό χαμόγελο μπορεί πλέον να καλυφθεί χάρη στις προσπάθειες της οδοντιατρικής έρευνας και των οδοντιάτρων. Βασική επιθυμία όσων επισκέπτονται τον οδοντίατρο είναι να ενημερωθούν για όλους τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους. Οι πλέον δημοφιλείς τρόποι βελτίωσης του χαμόγελου, εκτός από τη λεύκανση, είναι οι όψεις από ρητίνη και οι όψεις από πορσελάνη.

Τι είναι οι όψεις ρητίνης;
Όψη ρητίνης είναι η οδοντιατρική εργασία κατά την οποία ο οδοντίατρος εφαρμόζει σε όλη την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού ένα πλαστικό υλικό, λευκών αποχρώσεων συνήθως, με σκοπό να επανορθώσει ένα σπασμένο, φθαρμένο ή πολυσφραγισμένο δόντι, να καλύψει δυσχρωμίες, να κλείσει κενά μεταξύ δοντιών και να αλλάξει προς το καλύτερο το χρώμα και το σχήμα τους.
Πώς γίνονται οι όψεις ρητίνης;

Αρχικά, γίνεται μια προετοιμασία του δοντιού με ελαφρύ τροχισμό και αδροποίηση, έτσι ώστε η επιφάνειά του να γίνει τραχιά για καλύτερη σύνδεση με το υλικό της σύνθετης ρητίνης. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται ένας συγκολλητικός παράγοντας και το υλικό. Αυτό μορφοποιείται από τον οδοντίατρο στο επιθυμητό σχήμα και σκληραίνει με τη βοήθεια ενός ειδικού μπλε φωτός. Ακολουθεί η λείανση και το γυάλισμα της ρητίνης, έτσι ώστε να έχουμε ένα λαμπερό και αισθητικό αποτέλεσμα.

Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για την κατασκευή της όψης από ρητίνη;
Για κάθε δόντι χρειάζεται μία επίσκεψη, διάρκειας 30-60 λεπτών περίπου. Όταν υπάρχουν πολλά δόντια, τότε μπορείτε να συνεννοηθείτε με το γιατρό σας για την οργάνωση του χρόνου και των ραντεβού.

Πόσα χρόνια μπορούν να κρατήσουν οι όψεις ρητίνης;
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και αντοχής, με αποτέλεσμα ο χρόνος αντικατάστασης ή επιδιόρθωσης που προβλέπεται να έχει επιμηκυνθεί. Βέβαια, ένα πλαστικό υλικό δεν μπορεί να συγκριθεί σε αντοχή με το φυσικό σας δόντι, γι΄ αυτό και είναι πιο εύκολο να σπάσει, να φθαρεί ή να θαμπώσει. Με μία καλή στοματική υγιεινή, με προσοχή στις σκληρές τροφές και με τακτικό, επαγγελματικό καθαρισμό, οι όψεις σας θα χρειαστούν επιδιόρθωση έπειτα από 4-5 χρόνια περίπου. Είναι φυσικό σε ανθρώπους που καπνίζουν και πίνουν πολλούς καφέδες να χρειαστεί πιο γρήγορα να επιδιορθωθούν οι όψεις, λόγω της συσσώρευσης των χρωστικών.

Τι είναι οι όψεις πορσελάνης;
Οι όψεις από πορσελάνη είναι ο πλέον αισθητικός και συντηρητικός τρόπος διόρθωσης ενός σπασμένου ή δυσχρωμικού δοντιού. Ουσιαστικά, είναι μία φλοίδα πορσελάνης η οποία συγκολλάται στην μπροστινή επιφάνεια του δοντιού και επιτρέπει να διορθωθεί το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του.

Το δόντι πρέπει να τροχιστεί;
Οι όψεις από πορσελάνη απαιτούν ελάχιστο τροχισμό του δοντιού, γι΄ αυτό και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται ούτε καν αναισθησία.

Θα έχω ευαισθησία μετά το τρόχισμα;
Μεταξύ του τροχίσματος και της κόλλησης της όψης μπορεί να παρατηρηθεί μικρή ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο. Αυτό είναι φυσιολογικό και εξαφανίζεται μετά τη συγκόλληση της όψης.

Πόσες επισκέψεις απαιτούνται για να φτιάξω μία όψη από πορσελάνη;
Οι επισκέψεις συνήθως είναι δύο. Στην πρώτη θα τροχιστεί το δόντι ελαφρώς και θα παρθεί το αποτύπωμα, το οποίο θα δοθεί στον οδοντοτεχνίτη για να φτιάξει την όψη. Έπειτα από μία εβδομάδα περίπου, η όψη θα είναι έτοιμη, οπότε ακολουθεί η δεύτερη επίσκεψη, στην οποία ο οδοντίατρος θα την κολλήσει στο δόντι. Η τελευταία επίσκεψη είναι και η πιο χρονοβόρα, διότι απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και εμπειρία από το γιατρό.

Αφού είναι τόσο λεπτές οι όψεις πορσελάνης, δεν είναι επικίνδυνο να σπάσουν;
Μπορεί οι όψεις να είναι 0,3-0,5 χιλιοστά σε πάχος αλλά, από τη στιγμή που θα συγκολληθούν στο δόντι, γίνονται πολύ ανθεκτικές και αντέχουν στις φυσιολογικές δυνάμεις μάσησης. Εάν, βέβαια, ανοίγετε φιστίκια ή σπάτε κόκαλα με τα μπροστινά σας δόντια, οι όψεις κάποτε θα σπάσουν. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι, με φυσιολογική δίαιτα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Πώς θα τις διατηρήσω καλύτερα;
Οι όψεις από πορσελάνη δεν παθαίνουν τίποτα από το βούρτσισμα και τη χρήση του νήματος, γι΄ αυτό συνεχίστε τη στοματική υγιεινή που καθημερινά κάνετε. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε οδοντόπαστα, με εξαίρεση τις αποτριπτικές. Σε ασθενείς των οποίων τρίζουν τα δόντια (βρουξιστές) είναι καλό να κατασκευάζεται ένας προστατευτικός νάρθηκας, για τις πιέσεις που ασκούνται στα δόντια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε σύγκριση με τις θήκες και τις όψεις από σύνθετη ρητίνη, οι όψεις πορσελάνης είναι καλύτερες;
Σε σύγκριση με τις όψεις από ρητίνη, οι αντίστοιχες από πορσελάνη είναι μεγαλύτερης αντοχής, δεν μαζεύουν χρωστικές και διατηρούν τη λάμψη τους για μια ζωή. Είναι όμως πιο ακριβές και απαιτούν μεγαλύτερη επιδεξιότητα από τον οδοντίατρο. Σε σύγκριση με τις θήκες, έχουν πολύ καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Διαθλούν το φως καλύτερα, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο φυσικές, ενώ, από τη στιγμή που δεν έχουν μεταλλικό σκελετό, απαλλάσσονται από τα μεταλλικά σιρίτια που, πολλές φορές, παρατηρούνται στις θήκες. Επίσης το γεγονός ότι τροχίζεται ελάχιστη ποσότητα δοντιού, σε σχέση με τις θήκες, καθιστά τις όψεις πορσελάνης συντηρητικότατες και πολύ ευγενικές απέναντι στα ούλα.

Μπορώ να διορθώσω ένα στραβό πρόσθιο δόντι με τη βοήθεια των όψεων;
Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε, αφού η χρήση των όψεων μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «στιγμιαία ορθοδοντική» που βελτιώνει το χαμόγελο ισιώνοντας δόντια, κλείνοντας διαστήματα και αλλάζοντας σχήματα, μεγέθη και χρώματα.

Κάποια δόντια που δεν ανταποκρίνονται στη λεύκανση, μπορούν να αντιμετωπιστούν με όψεις;
Οπωσδήποτε μπορούν. Για την ακρίβεια, ο πιο συντηρητικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι να αντιμετωπιστούν με όψεις από ρητίνη ή πορσελάνη. Ο συνδυασμός λεύκανσης και όψεων είναι πολύ συχνός και τις περισσότερες φορές εγγυάται ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024