Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μασάζ: Γνωρίστε το σώμα, το νου και την ψυχή σας

Μασάζ: Γνωρίστε το σώμα, το νου και την ψυχή σας

Σώμα, ψυχή και πνεύμα, σε αφιλόξενο περιβάλλον. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο ρυθμός της ζωής μας είναι, πλέον, τόσο πιεστικός που η ανθρώπινη υπόσταση νοσεί, βιολογικά, ψυχικά και πνευματικά.

Σώμα, ψυχή και πνεύμα, σε αφιλόξενο περιβάλλον. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ο ρυθμός της ζωής μας είναι, πλέον, τόσο πιεστικός που η ανθρώπινη υπόσταση νοσεί, βιολογικά, ψυχικά και πνευματικά.

Η απομάκρυνση από τη φύση διαταράσσει την εσωτερική μας ισορροπία και οι συνέπειες είναι έκδηλες. Το σώμα δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον εξοντωτικό ρυθμό της σύγχρονης πραγματικότητας. Η προσπάθεια επαναπροσέγγισης του φυσικού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και τεχνικές διαχείρισης του άγχους, μπορούν μεν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου, αλλά είναι συνήθως αποσπασματικές και ως επί το πλείστον αποτυχημένες.

Η γνωριμία με το σώμα μας και η σωστή ερμηνεία των μηνυμάτων που μας στέλνει, είναι η βάση για την ομαλή επιστροφή μας στη φυσική ζωή. Η χειρομάλαξη (μάλαξη) ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή, ως μασάζ, μπορεί να μας προσφέρει αυτό ακριβώς. Την γνωριμία με το σώμα, αλλά και την ψυχή και το πνεύμα μας, και μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης με αποτέλεσμα την ίαση.

Η ιστορία της μάλαξης

Ομολογουμένως, για αρκετά χρόνια, η μάλαξη ήταν έννοια παρεξηγημένη και λανθασμένα συνυφασμένη με θρησκευτικά τελετουργικά και μυστικιστικά δόγματα. Ωστόσο, η κλασσική ιατρική και η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία στις αρχές του 21ου αιώνα, έρχονται να συμπεριλάβουν την παραδοσιακή αυτή μέθοδο θεραπείας στην αντιμετώπιση του πάσχοντος σώματος.

Ινδοί και Κινέζοι ήταν οι πρώτοι λαοί που σε γραπτά κείμενά τους περιγράφουν διάφορους τρόπους εφαρμογής της χειρομάλαξης. Ο Στράβων, ο μεγαλύτερος γεωγράφος της αρχαιότητας, περιγράφει τον 4ο π.Χ. αιώνα, τους Ινδούς που «καθώς ασκούνταν, έχουν περί πολλού τις εντρίψεις και λείαιναν τα σώματά τους με εβένινες καμπυλωτές ράβδους».

Η άνθιση της αραβικής ιατρικής τον 10-11ο αιώνα, συντελεί στη διάδοση των θεραπευτικών λουτρών αλλά και του μασάζ στην Τουρκία και την Περσία. Δυστυχώς, ο Μεσαίωνας κρατά τις ευρωπαϊκές χώρες μακριά από τις φυσικές μεθόδους αποκατάστασης των σωματικών προβλημάτων.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Γηραιά Ήπειρος αρχίζει να γνωρίζει την χειρομάλαξη και στην Ρωσία διενεργούνται οι πρώτες κλινικές και πειραματικές έρευνες. Ο Σουηδός Per Herlik Ling, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα χειρομάλαξης και ίδρυσε την πρώτη οργανωμένη σχολή διδασκαλίας στη Στοκχόλμη. Οι τεχνικές του Ling αποτελούν τη βάση για πολλά συστήματα μάλαξης όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Η φιλοσοφία της χειρομάλαξης

Με τον όρο χειρομάλαξη εννοείται ένα σύνολο από καθορισμένες μηχανικές επιδράσεις πάνω στην επιφάνεια του σώματος, που έχουν σκοπό τους την αποκατάσταση των διαταραγμένων λειτουργιών όλου του οργανισμού και τη βελτίωση των φυσικών και διανοητικών ικανοτήτων του ατόμου.

Στη βάση αυτού του μηχανισμού επίδρασης βρίσκονται σύνθετες και αντανακλαστικά αλληλοσυνδεόμενες νευροαγγειακές και ενδοκρινικές διαδικασίες ρυθμιζόμενες από τα ανώτερα τμήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Το πρώτο και κυριότερο όργανο που αντιδρά είναι το δέρμα. Ως βασικός αδένας εξωτερικής και εσωτερικής έκκρισης συνεργάζεται με όλα τα βασικά εσωτερικά όργανα και κυρίως με τον συνδετικό ιστό, την υπόφυση, τα επινεφρίδια και άλλους ενδοκρινείς αδένες. Επίσης το δέρμα ως έδρα νευρικών και αγγειακών αντιδράσεων παράγει θερμότητα και ιόντα. Η χειρομάλαξη λοιπόν, επιδρώντας πάνω στο δέρμα:

  • απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, διευκολύνοντας την αναπνοή του δέρματος,
  • ενεργοποιεί εκκριτικές διαδικασίες των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων απομακρύνοντας προϊόντα του μεταβολισμού
  • διευρύνει τα αγγεία του δέρματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενθαρρύνοντας τη θρέψη του δέρματος και των αδένων του
  • αυξάνει τη θερμοκρασία του δέρματος δημιουργώντας ένα ευχάριστο συναίσθημα
  • και τέλος αυξάνει την κυκλοφορία των τριχοειδών αγγείων, αυξάνοντας έτσι τον βαθμό οξυγόνωσης των ιστών.

Τεχνικές χειρομάλαξης

Την τελευταία 15ετία η τέχνη της μάλαξης έχει γνωρίσει άνθιση και στην Ελλάδα, και πιστοποιημένα κέντρα εναλλακτικής ιατρική και αισθητικής, αλλά και μεμονωμένοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες εφαρμόζουν μια ευρεία γκάμα τεχνικών μασάζ, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Ο θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια εκ των ακολούθων τεχνικών:

Ολιστική μάλαξη (ή θεραπευτικό μασάζ): Μέσα από την ολιστική μάλαξη ο θεραπευτής έχει όλα τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις για να προσφέρει μέγιστο αυτοθεραπευτικό αποτέλεσμα στο σώμα, αλλά παράλληλα να διευκολύνει εξ ολοκλήρου τον ανθρώπινο οργανισμό να πετύχει τη συνολική και τέλεια χαλάρωση, εξισορρόπηση και φυσικό συντονισμό του.

Επίσης, ο ειδικός της ολιστικής μάλαξης, μαθαίνει να δημιουργεί εξατομικευμένα προγράμματα κινήσεων και διατάσεων και τα χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τις σημαντικότερες τεχνικές μάλαξης: μυοχαλαρωτική, λεμφική, συνδετικού ιστού, αδυνατίσματος, αθλητική κ.λπ..

Σουηδική μάλαξη: η γνωστότερη τεχνική μάλαξης, ενδείκνυται για πόνους της πλάτης, φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα, παθήσεις σχετικές με το στρες, πονοκεφάλους και ημικρανίες, μυικές παθήσεις όπως οι σπασμοί, τα τραβήγματα και τα διαστρέμματα, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και τη μετα-τραυματική και μετά-χειρουργική αποκατάσταση.

Ταϊλανδέζικη μάλαξη: πρόκειται για την πλέον ενεργητική και έντονη μορφή μάλαξης, καθώς ο θεραπευτής χρησιμοποιώντας τα χέρια, τα γόνατα και τα πόδια του, βοηθά το σώμα να κάνει εκτάσεις όμοιες με αυτές της γιόγκα. Δεν χρησιμοποιούνται έλαια και ο ρουχισμός πρέπει να είναι άνετος. Προσφέρει χαλάρωση, ανακούφιση από το στρες, βελτιώνει το κυκλοφορικό, την ευλυγισία και τη διάθεση.

Σιάτσου: όπως και στον βελονισμό, ο θεραπευτής ασκεί πιέσεις με τα δάχτυλα και τις παλάμες, χωρίς τη χρήση ειδικών ελαίων, ενώ επιτρέπεται να φοράτε ρουχισμό. Είναι κατάλληλο για χαλάρωση, πόνους του αυχένα και της πλάτης, κόπωση, αποκατάσταση τραυμάτων, κακή πέψη, δυσκοιλιότητα και πονοκεφάλους.

Λεμφική μάλαξη: Πρόκειται για μία ειδική τεχνική αποκατάστασης η οποία γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και έχει σαν στόχο να διεγείρει (ξυπνήσει) τους λεμφαδένες του ανθρώπινου οργανισμού και να διευκολύνει την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού μέχρι να επιστρέψει στην κυκλοφορία του αίματος.

Αθλητική μάλαξη: ειδικά σχεδιασμένη για άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, όχι απαραίτητα επαγγελματικά. Δεν επικεντρώνεται στη χαλάρωση αλλά στην πρόληψη και θεραπεία τραυματισμών συνέπεια της υπερπροσπάθειας.

Ρεφλεξολογία: επικεντρώνεται στα πόδια και ειδικά στα πέλματα, όπου νευρικές απολήξεις συνδέουν τα κάτω άκρα και βασικά όργανα του σώματος. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση των πονοκεφάλων, διαταραχών της πέψης, ορμονικές ανισορροπίες, αθλητικά τραύματα και πόνους της πλάτης.

Αρωματοθεραπεία: με τη χρήση συνδυασμού αιθέριων ελαίων και των ειδικών λοσιόν για μασάζ, ανακουφίζει από πόνου της πλάτης, παθήσεις σχετικές με το στρες όπως η αϋπνία, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πονοκεφάλους και διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Αγιουρβέδα: Ασχολείται με τον άνθρωπο σαν σύνολο, εξετάζοντάς τον και στα τρία επίπεδα της ύπαρξής του (σωματικό, νοητικό, ψυχικό) και αντίστοιχα ασχολείται με τις ασθένειες από μια πραγματικά ολιστική σκοπιά λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, η εργασία, η οικογένεια, το περιβάλλον, οι συνήθειες (ύπνος, κλπ).

Ασιατική μάλαξη: Συνδυασμός ιαπωνικών, ταϊλανδικών και κορεάτικων τεχνικών μάλαξης, με στόχο την μέγιστη διάλυση των εντάσεων του σώματος και την αυτοθεραπεία.

Μάλαξη με θερμές πέτρες (hot stones massage): επίπεδες, λείες πέτρες τοποθετούνται σε καίρια σημεία του σώματος και προσφέρουν, με ελάχιστη πίεση από τον θεραπευτή, ανακούφιση από πονοκεφάλους, άγχος, αϋπνία, ένταση, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, καλή κυκλοφορία του αίματος.

Πέραν των βασικών αυτών τεχνικών μάλαξης, έχουν αναπτυχθεί και άλλες μέθοδοι που έχουν κερδίσει την προτίμηση μας, όπως το ρέικι, ο βελονισμός και η κρυσταλλοθεραπεία.

Η συνεδρία

Ο χώρος της συνεδρίας μπορεί να είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο ή ο ιδιωτικός χώρος του σπιτιού σας. Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον. Τουλάχιστον μία με μιάμιση ώρα πριν από τη συνεδρία δεν θα πρέπει να έχετε φάει ή πιει αλκοόλ.

Μια τυπική συνεδρία διαρκεί μεταξύ 40 και 90 λεπτών. Η συνεδρία ξεκινά με τη λήψη ενός σύντομου ιατρικού ιστορικού από τον θεραπευτή, ενώ σημαντικό είναι να αναφέρετε και συνήθειες που σχετίζονται με την καθημερινότητά σας.

Πριν ξαπλώσετε στο ειδικό κρεβάτι, θα πρέπει να έχετε αφαιρέσει τον ρουχισμό σας (μπορείτε να φοράτε το εσώρουχό σας). Ο θεραπευτής θα μπει στον χώρο της συνεδρίας, όταν θα είστε ξαπλωμένοι και σκεπασμένοι με την πετσέτα.

Αφού βεβαιωθεί ότι η θερμοκρασία του χώρου είναι κατάλληλη για να αισθάνεστε άνετα, η συνεδρία θα ξεκινήσει με την επάλειψη του σώματος με ειδικά έλαια ή λοσιόν. Συνήθως μια τυπική διαδικασία μάλαξης ξεκινά από την πλάτη και προχωρά προς τα υπόλοιπα σημεία του σώματος (πόδια, χέρια, κοιλιά, κεφάλι). Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ακάλυπτο είναι μόνο το σημείο του σώματος που εφαρμόζεται η τεχνική. Όταν ολοκληρωθεί η συνεδρία, και αφού παραμείνετε ξαπλωμένοι για τρία με πέντε λεπτά, με αργές κινήσεις μπορείτε να σηκωθείτε.

Η μάλαξη, θεραπευτική ή χαλαρωτική, είναι πρωτίστως μια διαδικασία εσωτερική και μας φέρνει σε άμεση επαφή με το σώμα, την ψυχή και το μυαλό μας. Αφιερώστε λοιπόν, λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να ανακαλύψετε τις ευεργετικές ιδιότητες μιας συνεδρίας μάλαξης.

* Ο Δημήτρης Παπακωστόπουλος (praktor033@yahoo.com, 6944993248) είναι θεραπευτής με εξειδίκευση στην Ολιστική Μάλαξη, απόφοιτος του J.C.C College KS, USA και του Natural Health Science, Greece.

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024