Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» στην επιμήκυνση, με τον όρο πώλησης περιουσίας η μείωση των επιτοκίων λέει η Μέρκελ

«Ναι» στην επιμήκυνση, με τον όρο πώλησης περιουσίας η μείωση των επιτοκίων λέει η Μέρκελ

Πράσινο φως για την ικανοποίηση του ενός από τα αιτήματα της Ελλάδας, αυτού για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ανάβει η Γερμανίδα καγκελάριος με δηλώσεις στην Bild, αποκλείοντας εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σε ό,τι αφορά όμως το αίτημα για μείωση των επιτοκίων, η Μέρκελ θέτει ως όρο την πώληση δημόσιας περιουσίας, όπως τουλάχιστον είπε σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές. Ακόμη μίλησε για πρόθεση συναίνεσης σε αύξηση των πόρων του μηχανισμού διάσωσης, ενώ απέκλεισε την δυνατότητα αγοράς ομολόγων.

Πράσινο φως για την ικανοποίηση του ενός από τα αιτήματα της Ελλάδας, αυτού που αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ανάβει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά όμως το αίτημα για μείωση των ελληνικών επιτοκίων, η Α.Μέρκελ θέτει ως όρο την πώληση δημόσιας περιουσίας, όπως τουλάχιστον είπε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση με Γερμανούς βουλευτές.

«Θα μπορούσα να υποστηρίξω μια μέτρια χαλάρωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει στην πώληση δημόσιας περιουσίας της» δήλωσε στους βουλευτές, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η καγκελάριος. Ο αντίστοιχος όρος για την Ιρλανδία είναι η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις με την υιοθέτηση κοινής φορολογικής βάσης στην ευρωζώνη.

Ακόμη μίλησε για πρόθεση συναίνεσης στην αύξηση των πόρων του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, αλλά όχι πάνω από 500 δισ. ευρώ, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά την πρόταση να δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Στη συνέντευξη της στην Bild, η κυρία Μέρκελ δήλωσε: «Πρέπει να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων της» ενώ απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Υπερθεματίζοντας μάλιστα υπέρ της χορήγησης πίστωσης χρόνου, η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα και αναταραχή στις αγορές.

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον χρόνου τεσσεράμισι ετών, ώστε η προθεσμία αποπληρωμής να φθάσει τα επτά χρόνια – τόση έχει δοθεί και στην Ιρλανδία, η οποία έχει δανειστεί 85 δισ. ευρώ.

Στην ίδια συνέντευξή της η καγκελάριος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχουν τα «εργαλεία» για να συμβεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με την Bild, η Γερμανίδα πολιτική ηγέτιδα πρόσθεσε ότι από το 2013 οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να αναλαμβάνουν κι αυτοί το κόστος κάθε κρατικής χρεοκοπίας.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η οποία βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που κρίνει ότι κάποια «διάσωση» δεν συνοδεύεται από αυστηρούς όρους.

Χαμηλώνει τον πήχη το Βερολίνο

Πάντως αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών για την σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου, λέγοντας ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις γύρω από τον μηχανισμό διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών.

«Νομίζω ότι οι αγορές έχουν ήδη καταλάβει πως δεν πρόκειται να υπάρχουν ιδιαίτερες αποφάσεις αύριο», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Οtto Fricke, ειδικός σε θέματα προϋπολογισμού των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), του κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού της Καγκελαρίου Α.Μέρκελ.

Mία συμβιβαστική λύση πρόκειται να προκύψει στην σύνοδο κορυφής στις 24/25 Μαρτίου, εκτίμησε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο, οι οποίοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Παρασκευής θα βρεθεί το προτεινόμενο από το Βερολίνο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, είπαν οι αξιωματούχοι.

Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, η καγκελάριος Α.Μέρκελ επιμένει να αποτελεί την έσχατη λύση για τα υπερχρεωμένα κράτη, ενώ δεν εξετάζονται μέτρα παρέμβασής του στην αγορά ομολόγων, συμπλήρωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Η Γερμανία απορρίπτει την αγορά ομολόγων από το μηχανισμό διάσωσης στην δευτερογενή αγορά, είπαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024