Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πάροχος Ίντερνετ που έχω λέει ότι δεν με κλέβει, ούτε λιγάκι, ούτε πολύ

Ο πάροχος Ίντερνετ που έχω λέει ότι δεν με κλέβει, ούτε λιγάκι, ούτε πολύ

Ο Κόσμος του Αύριο υποψιάζεται ότι ο πάροχος Ίντερνετ που έχω μπορεί να με κλέβει και λιγάκι, αφού κάθε τρεις και λίγο, ακούγονται παράπονα από τους χρήστες που πάνε να κατεβάσουν κανα torrent και κόβονται.

Ο Κόσμος του Αύριο υποψιάζεται ότι ο πάροχος Ίντερνετ που έχω μπορεί να με κλέβει και λιγάκι, αφού κάθε τρεις και λίγο, ακούγονται παράπονα από τους χρήστες που πάνε να κατεβάσουν κανα torrent και κόβονται.

Το θέμα ανέκυψε και πάλι όταν και η πολυπληθής και ψαγμένη κοινότητα στο adslgr.com βάλθηκε να ξεκαθαρίσει (άλλη μια φορά) το θέμα. Το ίδιο έκανα κι εγώ, όταν το πληροφορήθηκα από φίλους του tech.in.gr.

Η ιστορία μού έφερε στη μνήμη το θέμα ADSL, την πονεμένη αυτή ιστορία που με απασχόλησε δημοσιογραφικά από τότε που άρχισε να υπάρχει ADSL στην Ελλάδα. Το traffic shaping, ο βαθμός συγκέντρωσης χρηστών ανά DSLAM, όλα τα αρκτικόλεξα και οι όροι εκείνης της περιόδου εμπλούτισαν το λεξιλόγιό μου επαρκώς.

Είναι δίκαιο το traffic shaping;

Φυσικά, όταν έχεις ασχοληθεί τόσο πολύ με ένα θέμα, δεν αγνοείς τίποτα από όσα προκύπτουν στη συνέχεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι διίστανται οι απόψεις για το αν πρέπει ή όχι να γίνεται διαμόρφωση κίνησης όταν μιλάμε για ADSL (όπου η ίδια η τεχνολογία απαγορεύει υποσχέσεις για εγγυημένο εύρος ζώνης και ταχύτητες).

Κάποιοι θεωρούν δίκαιο να γίνεται διαμόρφωση κίνησης και να κόβονται τα πακέτα P2P, για να μην καταλαμβάνουν όλο το διαθέσιμο εύρος ζώνης όσοι, λίγοι, μονίμως κατεβάζουν από P2P αποκλείοντας τους άλλους από οποιαδήποτε δραστηριότητα (και τους καταδικάζουν σε αργές ταχύτητες), τους πολλούς, που πληρώνουν την ίδια συνδρομή για να απολαμβάνουν την ίδια υπηρεσία.

Αλλοι πάλι, το θεωρούν άδικο, γιατί το τι θα κάνει ο κάθε χρήστης με το bandwidth για το οποίο πληρώνει δεν θα έπρεπε εκ προοιμίου να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τον πάροχο του δικτύου.

Θυμήθηκα τη Μούτζα του RAM

Όσο τα θυμάμαι τόσο συγχύζομαι… Θυμάμαι τότε τη μεγάλη και αναλυτική συνέντευξη από τον ΟΤΕ, το μεγάλο αφιέρωμα που βγάλαμε με τη μούτζα στο εξώφυλλο του RAM προς όλους τους ISP που μας πιάνονταν από το «έως xΜbps» για να κρύψουν τις αδυναμίες των δικτύων τους…

Τώρα, μίλαγα με τον ΟΤΕ με αφορμή τις καταγγελίες για την απόρριψη torrent σε περιοχές στην Κρήτη. Η απάντησή του, ιδιαίτερα η τηλεφωνική, ήταν άκρως επιθετική, και γινόταν ακόμα πιο επιθετική όσο απαιτούσα σαφέστερες εξηγήσεις: είπα να πιαστώ από τους δείκτες ποιότητας που είχαν τότε θεσπιστεί μετά από πολύ καιρό από την ΕΕΤΤ για να ξέρουμε επιτέλους τι πληρώνουμε. Κοίταξα τον περίφημο δείκτη B08 και είδα το xls με τις απαντήσεις όλων των ISP.

Εκεί διάβασα για φιλτραρίσματα και πιάστηκα από αυτά για να μάθω απευθείας από τον ΟΤΕ τι ακριβώς εννοούσε όταν στο δείκτη ανέφερε:

1. Φιλτράρισμα εισερχόμενης επικοινωνίας [..] με δυνατότητα απενεργοποίησης από τους χρήστες: http://www.otenet.gr/hd/HTML/abuse_ports.htm

2. Φιλτράρισμα κακόβουλης κίνησης (δεν αναφέρεται δυνατότητα απενεργοποίησης)

3. Διακοπές/Επανασυνδέσεις των συνδέσεων με δυναμικό IP με δυνατότητα άμεσης επανασύνδεσης

Προφανώς, το τρίτο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας. Τα άλλα όμως, και ειδικά το φιλτράρισμα της «κακόβουλης κίνησης», έχουν ή δεν έχουν; Δεν έχουμε πει τόσες και τόσες φορές ότι τα torrent μπορεί να κουβαλάνε malware; Δεν πρέπει κανείς να εξετάσει τι μπορεί να θεωρείται κακόβουλο;

Η απάντηση του ΟΤΕ ήταν σύντομη, περιεκτική και άμεση:

«Η πάγια θέση του ΟΤΕ δεν έχει αλλάξει. Ο ΟΤΕ δεν έχει ούτε εφαρμόζει πολιτική περιορισμού κάποιου είδους της κίνησης στο δίκτυό του.»

Η αλήθεια είναι ότι θεώρησα σκόπιμο να συνεχίσω τη συζήτηση. Και απάντησα:

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ISP είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τυχόν περιορισμούς στην κίνηση στο δίκτυό τους. Αφορά μια από τις παραμέτρους/δείκτες ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η αποκοπή πακέτων P2P αναφέρεται στο traffic shaping, στοιχεία για τον οποίο δίνονται στην παράμετρο Β08 και δημοσιεύονται υποχρεωτικά από τον ISP στο σάιτ του και από την ΕΕΤΤ για το σύνολο των παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Αναζητώντας λοιπόν την τιμή της παραμέτρου αυτής για τον ΟΤΕ, διαπιστώνουμε καταρχήν ότι η τελευταία ενημέρωση του δείκτη έγινε τον Ιούλιο του 2010 και ότι ο ΟΤΕ αναφέρει ότι εφαρμόζει τα εξής κ.λπ. κ.λπ.

Με βάση την απάντησή σας, μάλλον κάτι έχει αλλάξει…»

Εκεί, η απάντηση ήταν αμεσότερη, αφού το «μάλλον κάτι έχει αλλάξει» ερμηνεύτηκε ως «ο ΟΤΕ δεν κάνει πλέον traffic shaping, ενώ σύμφωνα με τα όσα έλεγε τον Ιούλιο του 2010 έκανε».

Παραδέχομαι, ότι ερμήνευσα ότι το φιλτράρισμα, όπως αναφέρεται στο δείκτη, μπορεί να περιλαμβάνει και πακέτα από δίκτυα P2P, αρκεί αυτά να κουβαλάνε και malware -πιθανό, σκέφτηκα να κόβεται ως malware όχι ως torrent.

Η φωνή του ΟΤΕ όμως, δια στόματος εκπροσώπου Τύπου, ακουγόταν πλέον ως «κραυγή»:

«Δεν κάναμε ποτέ, ούτε κάνουμε traffic shaping. Μην μπλέκεις το ένα με το άλλο. Το traffic shaping δεν έχει να κάνει με το φιλτράρισμα που αναφέρεται στο δείκτη. Μην τα μπλέκεις. Είναι κάτι σαν parental control, δεν έχει σχέση. Τα φιλτραρίσματα γίνονται για την Προστασία του Χρήστη, όχι για να κόβουμε τα P2P. Δεν τα κόβουμε. Πώς αλλιώς να σου το πω; Η αρχική μας απάντηση ήταν σαφής: δεν κάνουμε traffic shaping, δεν κόβουμε torrent!» (μου μίλαγε και στον ενικό).

Εγώ, επέμενα και τα πνεύματα οξύνονταν, διατηρώντας όμως τους τύπους (ευτυχώς, γιατί δεν μου αρέσει ο εαυτός μου όταν τσακώνομαι). Ζήταγα τεχνική απάντηση αλλά δεν την έπαιρνα. Φυσικά, μπορεί να μην ξέρω κάτι, μπορεί να μην έχω εμβαθύνει τόσο όσο χρειάζεται. Αλλά δεν μου έδινε την τεχνική απάντηση που ζητούσα όχι μόνο εγώ, αλλά και οι τεχνικά καταρτισμένοι άνθρωποι που γράφουν στο adslgr.com εδώ και χρόνια.

Είπα να το κλείσουμε. Και να γράψω κάτι, έτσι για να μου φύγει η ένταση. Δεν μου έφυγε ακόμα, το post τελειώνει, και ένα τσιγάρο θα ήταν ό,τι πρέπει τώρα, αλλά, λένε, «κάνει κακό στην υγεία. Τελεία και παύλα, πώς να σου το πω;»

In.gr Τεχνολογία

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024