Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή

Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή

Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή είναι ανοιχτό πρωί και απόγευμα. Δέχεται καθημερινές επισκέψεις ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου.

Το νέο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή είναι ανοιχτό πρωί και απόγευμα. Δέχεται καθημερινές επισκέψεις ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου. Καθηγητές πανεπιστημίου, επιστημονικοί σύλλογοι, σχολεία, φοιτητές και απλοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να μάθουν για τον μεγάλο Έλληνα μαθηματικό, ο οποίοςοποίος πρόσφερε τα μέγιστα στην επιστήμη, «τον μεγαλύτερο από την αρχαιότητα», όπως έχει δηλώσει ο ακαδημαϊκός του πανεπιστημίου της Βαυαρίας καθηγητής κ. Ronald Burlis

Η ιστορία του μουσείου ξεκίνησε όταν μια παρέα μαθηματικών του Δ.Σ. του παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας, υπό τον κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη, εξέδωσαν την εφημερίδα «Κ. Καραθεοδωρή» και ίδρυσαν τον παγκόσμιο Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή. Στην πορεία δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.karatheodori.gr, ένας δυναμικός μοχλός ανάδειξης του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και συλλογής του υλικού για το μουσείο. Την καταγραφή, διευθέτηση και τοποθέτηση του υλικού ανέλαβε ο γνωστός για τον πολύ υψηλό δείκτη νοημοσύνης (189) Δρ. N. Λυγερός με την ομάδα του, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου.

Οι 3 αίθουσες είναι αφιερωμένες στον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή μέγα νομικό και διπλωμάτη, τον μεγάλο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και τον ιατρό Στέφανο Καραθεοδωρή.

  • Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την αρχαιότητα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Στρατιωτική σχολή του Βελγίου και κατόπιν Μαθηματικός στο Göttingen. Το έργο του στα Μαθηματικά και τη Φυσική απέσπασε τον θαυμασμό των μεγαλυτέρων επιστημόνων του 20ού αιώνα.
  • Ο ιατρός Στέφανος Καραθεοδωρή μιλούσε και έγραφε 17 γλώσσες, σπούδασε 6 επιστήμες την Ιατρική, Φιλοσοφία, Μαθηματικά, Θεολογία, Φυσική, Χημεία.
  • Ο Αλέξανδρος γιος του Στεφάνου μιλούσε 16 γλώσσες, σπούδασε νομικά, μουσική και μαθηματικά. Συμμετείχε στη συνθήκη Βερολίνου 1878 και υπήρξε ηγεμόνας της Σάμου και Κρήτης.

Ξενάγηση στο μουσείο
Στις αίθουσες του μουσείου θα δείτε:

  • Βιβλία
  • Εργασίες
  • Αλληλογραφία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με πολύ μεγάλους και διακεκριμένους επιστήμονες του 20ού αιώνα (πάνω από 50) μεταξύ αυτών και η αλληλογραφία με τον Αϊνστάιν.
  • Κάδρα με οικογενειακές φωτογραφίες
  • Προσωπικά αντικείμενα (οικιακά σκεύη κά.)
  • Μερικά από 40.000 περίπου χειρόγραφα που είναι όλο το έργο του Κ. Καραθεοδωρή.

Πρακτικές πληροφορίες
Το μουσείο Καραθεοδωρή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στα όρια ενός πάρκου, παλιού ηρώου. Στα ίδια όρια περιμετρικά βρίσκονται η παλιά νομική σχολή, το 1ο Γυμνάσιο και το Αρχαιολογικό μουσείο.
Το μουσείο λειτουργεί κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) 9.00-2.00 και 6.00-9.00 το απόγευμα. Η ιστοσελίδα του είναι Είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ.
Τηλ. 2531085640, Φαξ 2531085641, www.karatheodori.gr

Διεύθυνση: Στ. Κυριακίδη 93, Κομοτηνή.

Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024