Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καλά νέα για τη γεωργία φέρνει το γονιδίωμα του σιταριού

Καλά νέα για τη γεωργία φέρνει το γονιδίωμα του σιταριού

Μετά το ρύζι, το καλαμπόκι και τη σόγια, οι γενετιστές ξεπέρασαν τα σημαντικά εμπόδια και κατάφεραν να προσδιορίσουν το μεγαλύτερο μέρος της γενετικής αλληλουχίας του σιταριού. Το γονιδίωμα, ελεύθερα προσβάσιμο στο Διαδίκτυο για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, είναι η τελευταία εξέλιξη στην ιστορία της γεωργίας, που ξεκίνησε πιθανότατα με τα σιτηρά πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Μετά το ρύζι, το καλαμπόκι και τη σόγια, οι γενετιστές κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σημαντικά εμπόδια και προσδιόρισαν το μεγαλύτερο μέρος της γενετικής αλληλουχίας του σιταριού.

Το γονιδίωμα, ελεύθερα προσβάσιμο στο Διαδίκτυο για τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, είναι η τελευταία εξέλιξη στην ιστορία της γεωργίας, που ξεκίνησε πιθανότατα με τα σιτηρά πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Το γονιδίωμα του σιταριού θα διευκόλυνε τη δημιουργία ανθεκτικότερων και αποδοτικότερων ποικιλιών, όχι μόνο με μεθόδους γενετικής μηχανικής αλλά και με την παραδοσιακή μέθοδο των διασταυρώσεων:

Μέχρι σήμερα, οι γεωπόνοι έπρεπε να διασταυρώνουν τις καλύτερες ποικιλίες και να ελπίζουν ότι οι απόγονοι θα είχαν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά. Χάρη στο νέο γενετικό χάρτη, θα μπορούν στο μέλλον να προβλέπουν τα αποτελέσματα και να μην περιμένουν χρόνια μέχρι να πετύχουν το στόχο τους.

Μεταξύ άλλων, η αλληλουχία θα μπορούσε να βοηθήσει τους καλλιεργητές να αντιμετωπίσουν ένα νέο εχθρό των σιτηρών, τη μεταλλαγμένη μορφή μιας ασθένειας που ονομάζεται μαύρη σκωρίαση. Ο μεταλλαγμένος έχει ήδη καταστρέψει το 80% των καλλιεργειών στην Κένυα και απειλεί να εξαπλωθεί από την Αφρική στην Ασία και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

«Ελπίζουμε ότι τα οφέλη αυτής της εργασίας θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα επόμενα πέντε χρόνια» δήλωσε ο Νιλ Χολ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Δυσκολίες

Η ομάδα του Δρ Χολ προσδιόρισε το 95% της γενετικής αλληλουχίας μιας ποικιλίας σιταριού που ονομάζεται Chinese Spring σειρά 42.

Η ποικιλία αυτή δεν καλλιεργείται σε εμπορική κλίμακα, είναι όμως το στάνταρτ πειραματόφυτο για τους ερευνητές που μελετούν το σιτάρι.

Υπήρχαν αρκετές σημαντικές δυσκολίες που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα τον προσδιορισμό της γενετικής αλληλουχίας. Η σημαντικότερη είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό αρκετών φυτών που ονομάζεται πολυπλοειδία:

Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, που έχει πάντα δύο αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος (ένα από τον πατέρα και ένα από την μητέρα), το σιτάρι μπορεί να έχει δύο, τέσσερα ή έξι αντίγραφα κάθε χρωμοσώματος.

Η ποικιλία Chinese Spring έχει έξι αντίγραφα κάθε γονιδίου και το γονιδίωμά της είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το ανθρώπινο.

Επιπλέον, το σιτάρι έχει περίπλοκα γενετικά χαρακτηριστικά καθώς πιστεύεται ότι προέρχεται από τρία διαφορετικά είδη άγριων σιτηρών.

Το γεγονός ότι η αλληλουχία του Chinese Spring διαφέρει σημαντικά από τα γονιδιώματα άλλων ποικιλιών σημαίνει ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμα αρκετή πορεία να διανύσουν μέχρι να κατανοήσουν πλήρως το πολύτιμο δημητριακό.

Το γονιδίωμα του ρυζιού δημοσιεύτηκε το 2005, του αραβόσιτου το 2009 και της σόγιας νωρίτερα φέτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024