Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνθήκες «ασφυξίας» στη Μόσχα, με τον καπνό να καλύπτει την πόλη

Συνθήκες «ασφυξίας» στη Μόσχα, με τον καπνό να καλύπτει την πόλη

Πολλοί κάτοικοι της Μόσχας, ανάμεσά τους και αρκετοί διπλωμάτες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ρωσική πρωτεύουσα, καθώς ο πυκνός καπνός συνεχίζει να καλύπτει την πόλη, ενώ δεν προβλέπεται βελτίωση στις καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες. Πυρκαγιά γύρω από πυρηνικό σταθμό, καθησυχαστικές, ωστόσο, είναι οι αρχές.

Πολλοί κάτοικοι της Μόσχας, ανάμεσά τους και αρκετοί διπλωμάτες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ρωσική πρωτεύουσα, καθώς ο πυκνός καπνός συνεχίζει να καλύπτει την πόλη, ενώ δεν προβλέπεται βελτίωση στις καιρικές συνθήκες τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Σνέζινσκ, στα Ουράλια, 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων, Σεργκέι Σοϊγκού, ζήτησε από τις υπηρεσίες να εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν επανειλημμένα πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως όλα τα ραδιενεργά υλικά έχουν απομακρυνθεί.

Ειδικοί ζητούν από τους Μοσχοβίτες να μένουν στα σπίτια τους και να φορούν προστατευτικές μάσκες. Ωστόσο, τα αποθέματα σε μάσκες έχουν εξαντληθεί και η Γερμανία αποστέλλει μέρος των αποθεμάτων της.

Η ατμοσφαιρική μόλυνση έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ (τρεισήμισι φορές πάνω από το όριο), επιτείνοντας τη δυσφορία των κατοίκων της ρωσικής πρωτεύουσας σε συνδυασμό με τον καπνό και τον καύσωνα. Οι ίδιες οι φλόγες πάντως δεν απειλούν τη Μόσχα ή τα προάστιά της.

Ανάμεσα σε αυτούς που εγκαταλείπουν την πόλη είναι και αρκετοί διπλωμάτες.

Σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας, πρόκειται για διπλωμάτες και υπαλλήλους πρεσβειών της Πολωνίας, της Αυστρίας και του Καναδά.

Άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν συστήσει ως τώρα στους πολίτες τους να μην κάνουν άσκοπα ταξίδια σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Εν τω μεταξύ, ενισχύονται οι διεθνείς προσπάθειες βοήθειας με τη Γαλλία να στέλνει πυροσβεστικό αεροσκάφος και την Ιταλία να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να προσφέρει πυροσβεστικά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή εφόσον τής ζητηθεί. Επίσης, 155 Πολωνοί πυροσβέστες κατευθύνονται στη Ρωσία.

Περίπου 600 είναι οι εστίες της φωτιάς, ενώ 50 από αυτές βρίσκονται στα περίχωρα της Μόσχας.

Την ώρα που η Μόσχα «υποφέρει» από τις υψηλές θερμοκρασίες, στην Τσεχία, τη Γερμανία και την Πολωνία οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες που προκλήθηκαν μετά από καταρρακτώδεις βροχές.

Χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024