Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Παράνομο κυνήγι στη Ζάκυνθο

Στείλτε μας τη γνώμη σας ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ: ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ Σαβ 18/7/2009 3:23 μμΗ κυνηγετική περίοδο στη Ζάκυνθο αρχίζει με το εαρινό πέρασμα των τρυγονιών από την Αφρική. Αν και το κυνήγι σε όλη τη χώρα απαγορεύεται όλη την άνοιξη μέχρι τις 20 Αυγούστου, στη Ζάκυνθο […]

Στείλτε μας τη γνώμη σας
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ: ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

Σαβ 18/7/2009 3:23 μμ
Η κυνηγετική περίοδο στη Ζάκυνθο αρχίζει με το εαρινό πέρασμα των τρυγονιών από την Αφρική. Αν και το κυνήγι σε όλη τη χώρα απαγορεύεται όλη την άνοιξη μέχρι τις 20 Αυγούστου, στη Ζάκυνθο το κυνήγι διαρκεί συνέχεια. Δυστυχώς δεν ανακαλύφτηκε κάτι νέο. Η παρανομία αυτή διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια με την ανεκτικότητα και τη συνένοχη τόσο των τοπικών αρχών όσο και εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχα επισκεφτεί τη Ζάκυνθο για κάτι δουλειές του πατέρα μου, και παρ’όλο έφηβος ακολουθούσα από πολύ μικρός τον παππού μου στο κυνήγι. Ο πατέρας μου με πήγε σε διάφορους πελάτες του οι οποίοι κυνηγούσαν και όταν ρώτησα κάποιον με την εφηβική μου αφέλεια πως μπορούν να κυνηγούν ατιμώρητοι εκτός κυνηγετικής περιόδου μου απάντησαν πως ο νομάρχης, βουλευτής (πλέον μακαρίτης) εισαγγελείς και αστυνομικοί διευθυντές κυνηγούσαν μαζί τους. Είμαι κυνηγός, και μου αρέσει πάρα πολύ το κυνήγι, αλλά έχω δει και πράματα τα οποία με κάνουν να ντρέπομαι. Ένα από αυτά είναι και το κυνήγι στη Ζάκυνθο. Διότι τα κακόμοιρα τα απριλιάτικα τρυγόνια είναι πολύ αδύνατα ακόμα και για να φαγωθουν…έχουν λίγο κρέας πάνω τους από το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Μαζί με τα απριλιάτικα τρυγόνια θανατώνεται και ό,τι άλλο ίπταται, και δυστυχώς πολλά από τα πουλιά έχουν φωλιές με νεογνά τα οποία απουσία της μητέρας η του πατέρα δυστυχώς καταλήγουν, οπότε το κακό πολλαπλασιάζεται για την τοπική αλλά και τη μεταναστευτική ορνιθοπανιδα. Η καταστροφή που επιτελείται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο συμβάλει αθροιστικά στην καταστροφή του παγκοσμίου πληθυσμού των τρυγονιών.
Θέλω να καταλήξω πως δεν είναι όλοι οι κυνηγοί τέρατα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ικανοποιήσουν τα αιμοδιψή τους ένστικτα και να προβάλλουν τα επιτεύγματά τους βαλσαμώνοντάς τα. Υπάρχουν πολλοί που αγαπάμε τη φύση (πέρυσι ξέρω πολλούς που αν και είχαν πληρώσει άδειες δεν πήγαν για κυνήγι μέχρι τέλη Οκτώβρη), και υπάρχουν και αρκετοί κυνηγετικοί σύλλογοι οι οποίοι συμβάλλουν στην προστασία της χλωρίδας και της πανίδας πολλές φορές επικουρώντας ένα κατά τα αλλά αδιάφορο για το περιβάλλον κράτος. Ένα κράτος το οποίο χρεώνει κοντά στα 150 Ευρω για μια τοπική άδεια, αλλά δεν έχει τους πόρους για θηροφυλακη (ένας ακόμα κεφαλικός φόρος για τις διάνοιες τωνεκάστοτε κυβερνώντων). Το κυνήγι πολύ απλά στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα ακόμαβιοποριστικό άθλημα για τα ταμεία του κράτους, χωρίς καμία στρατηγική (η ελάχιστη) βιωσιμότητας για το μέλλον. Τέλος θέλω να δηλώσω στους καιγόμενους οικολόγους πως από δω και πέρα θα αφήσω το τουφέκι και θα αρχίσω το ψάρεμα (με η χωρίς ψαροντούφεκο) ως λιγότερη βίαιη και αιμοβόρα ενασχόληση. nikos

Τρι 14/7/2009 4:38 μμ
Eimai 100% uper to kinigiou kai to dimarxou!!! Se opoion den aresei o tropos zwis stin ellada ta sunnora einaii avoixta na metakomisei se opoia xwra thelei. I ellada den krataei kanenan me to zori. Oson afora autous pou demosieuoun tetoiou eidous katageleis-artha, einai exeratika amfivolo ean exoun zeisei 5 sinexomena etoi sto exwteriko, opws agglia, germania…
Tin epomeni fora me perisoteri prosoxoi otan kanoume anafores gia ta kalous nomous twn xenwn xwrwn. alexandros

Πεμ 9/7/2009 12:57 μμ
Καλησπέρα σας, Διάβασα ορισμένες από τις απόψεις που εκτίθενται σχετικά με το κυνήγι και ομολογώότι δεν εκπλήσσομαι. Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει γνωρίζοντας βέβαια ότι επικρατεί καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ίδιοι οι οποίοι διαπράττουν τέτοια εγκλήματα κατά της φύσης μόλις βρεθούν σε κάποια πολιτισμένη χώρα του εξωτερικού συμμορφώνονται αυτόματα με τις διατάξεις του Νόμου.

Ας μην αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι των ανεπτυγμένων κρατών μας θεωρούν τη χείριστη μορφή πολιτών. Εδώ μετά βίας καταφέρνουμε να συμπεριφερθούμε πολιτισμένα απέναντι στους συμπολίτες μας πόσο μάλλον απέναντι στην πανίδα και το φυσικό μας περιβάλλον. Σε μία κοινωνία που δεσπόζει ο “ωχαδερφισμός” μη περιμένουμε θαύματα! Διότι τελικά το μόνο που κάνουμε είναι να καθόμαστε στον καναπέ μας εκ του ασφαλούς και να επιρρίπτουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλον (εθνικό σπορ..). Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας είναι ότι η όποια αλλαγή θα έρθει μόνο εάν ο καθένας μας ξυπνήσει μία μέρα και συνειδητοποιήσει ότι η μέχρι τώρα προσέγγιση που είχε απέναντι στα πάντα ήταν λανθασμένη. Μικρά πράγματα κάνουν την αλλαγή αρχίζοντας ο καθένας από τον ίδιο του τον εαυτό. Αλλάζοντας χρόνιες συμπεριφορές και τακτικές και αποκτώντας καλύτερες συνήθειες ίσως μας οδηγήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και περιβάλλον.

Όντας εκ φύσεως απαισιόδοξος, πιστεύω ότι ο άνθρωπος και συγκεκριμένα ο Έλληνας (η καλύτερα ο Νέο-Έλληνας) δεν έχει καμία ελπίδα. Είναι τραγικό να γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο είδος έχει τόσες δυνατότητες για να διαπρέψει και να εξασφαλίσει την ισορροπία πάνω στον πλανήτη αλλά παρόλα αυτά κάνει το ακριβώς αντίθετο. Θα έλεγα ότι η αναλογία είναι πασιφανέστατα εις βάρος μας (δημιουργούμε 1 καλό καταστρέφοντας παράλληλα 20..)

Νόμοι υπάρχουν και μάλιστα αρκετοί ωστόσο το πρόβλημα παρατηρείται στην εφαρμογή και επιβολή τους. Δυστυχώς ζούμε σε μία χώρα στην οποία ο παράνομος και ο κατεργάρης αντί να διώκονται επιβραβεύονται ενώ όσοι παραμένουν νομοταγείς νιώθουν το λιγότερο θύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αναπόφευκτα και όσοι νομοταγείς έχουν απομείνει να ακολουθούν και να ενστερνίζονται εν τέλει τη νοοτροπία του όχλου (π.χ δηλαδή εγώ παριστάνω το μ..).

Και για να υποστηρίξω το παραπάνω επιχείρημα απλά αναφέρω 2 διαφορετικές νοοτροπίες/αντιλήψεις περί παρανομίας σε 2 διαφορετικές χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα από τα πιο κατακριτέακοινωνικά αδικήματα που μπορεί να διαπράξει πολίτης είναι η φοροδιαφυγή. Ας μη λησμονούμε άλλωστε πως ο ξακουστός Αλ Καπόνε(πασίγνωστός μαφιόζος του παρελθόντος) μπήκε εν τέλει φυλακή όχι εξαιτίας των αναρίθμητων ποινικών αδικημάτων που είχε διαπράξει αλλά επειδή φοροδιέφευγε!! Στην αντίπερα όχθη(Ελλάδα) όποιος φοροδιαφεύγει (πλειοψηφία των Ελλήνων) όχι μόνο δεν ντρέπεται για το καθαυτό αδίκημα αλλά καυχιέται και από πάνω!! Αυτή δυστυχώς είναι η κουλτούρα που μας χαρακτηρίζει και όταν τελικώς μας επιβάλλουν τιμωρία χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό μέσο για να την αποφύγουμε αντί αναγνωρίσουμε το σφάλμα μας.
Ας μην γκρινιάζουμε λοιπόν όλοι εμείς οι Έλληνες διότι στο κάτω κάτω της γραφής έχουμε το Κράτος που μας αξίζει, την κοινωνία που μας αξίζει και τους πολιτικούς αρχηγούς που μας αξίζουν. Όλοι εμείς απαρτίζουμε το Κράτος που σε καθημερινή βάση βρίζουμε και αφορίζουμε. Πείτε με φασίστα ή ό,τι άλλη ταμπέλα συνήθως δίνεται σε παρόμοιες περιστάσεις αλλά τελικώς ο Νεοέλληνας το μόνο που καταλαβαίνει είναι η φοβέρα και η αυστηρή τιμωρία (όταν αυτή επιβάλλεται).

Διαμαρτυρόμεθα για τα δάση που καίγονται κάθε καλοκαίρι, για τα ζώα που σκοτώνουμε για διασκέδαση (κυνήγι), και για ό,τι άλλο υποπέσει στην αντίληψη μας αλλά όταν ακούσουμε για καταστολή από αστυνομικούς κάτι παθαίνουμε (σύνδρομο δικτατορίας το ονομάζω εγώ και διακατέχει όλους τους Έλληνες από το 74 και μετά..). Λυπάμαι που το λέω αλλά στην περίπτωση των Ελλήνων θα ήταν ότι καλύτερο να ακολουθούσαμε του νόμους του Κορανίου όσο σκληροί και απάνθρωποι και ας φαίνονται. Να κόβαμε το χεράκι στον κλέφτη σε δημόσια τελετή στο Σύνταγμα και ας καίγαμε και τον εμπρηστή να δούμε πόσοι μετά θα τολμούσαν να το ξανακάνουν. Αλλά και πάλι από τη στιγμή που οι νόμοι δεν επιβάλλονται ελπίδα δεν υπάρχει. Προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουμε χτυπήσει πάτο…Έχουμε ακόμη πολλά περιθώρια να καταστρέψουμε και ό,τι άλλο έχει απομείνει.
Όσο για το κυνήγι (αυτό ήταν εξαρχής το θέμα μας αλλά θεώρησα σκόπιμο να θίξω το γενικότερο πλαίσιο) κατά τη γνώμη μου είναι ότι πιο άκυρο έχει να επιδείξει το ανθρώπινο γένος. Βγάζουμε τη μαγκιά μας και το cowboyλίκι μας εκεί που μας παίρνει σκοτώνοντας έμψυχα όντα μόνο και μόνο για διασκέδαση. Το κυνήγι θα δικαιολογούταν μόνο εάν είχαμε όντως σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης κάτι που φυσικά δεν υφίσταται όταν πηγαίνει ο κάθε αστοιχείωτος με μία καραμπίνα και 10 σκυλιά για να σκοτώσει ανυποψίαστα πουλάκια!! Εάν φίλτατοι κυνηγοί θέλετε να ξεδώσετε βάλτε ένα τενεκέ και στοχεύστε αλλά τι λέω; Εάν δεν ματώσει ο στόχος ποιο το νόημα ε; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να θεσπιστεί μέρα των ζώων και να ξαμολούσαμε όλους τους κυνηγούς στις ζούγκλες και στα δάση χωρίς όπλα φυσικά να δούμε χαρά που θα έκαναν τα ζώα…. Μιλάμε για τρελό φαγοπότι. Το ότι φέρουμε μυαλό θα έπρεπε να μας κάνει πιο υπεύθυνους όχι αδιάφορους και αλαζόνες… Μ.Φ

Τρι 7/7/2009 10:48 πμ
-Λαθροθηρία λόγω τοπικών εορτών που υπερισχύουν των νόμων του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
– Καταστροφή από πυρκαγιά του δάσους στη τοποθεσία Αγ. Μαρίνας. Η τοπική γεώτρηση είναι εγκαταλειμμένη και ο πυροσβεστικός κρουνός ήταν άδειος.
– Μείωση κατά 4.2% των αφίξεων κατά τον μήνα Ιούνιο (τοπικός τύπος ΤΑ ΝΕΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ)
Μήπως κρούεται κάποιος συναγερμός για το μέλλον του νησιού. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό έσοδο για τους Ζακυνθινούς. Οι ξένοι όμως είναι πλέον ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια γεγονότα τα οποία επηρεάζουν την επιλογή του τόπου διακοπών τους. Με εκτίμηση. Ιάκωβος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Παρ 3/7/2009 2:24 μμ
Σχετικά με το κείμενο της κυρίας Ηλέκτρας, σας στέλνω και εγώ, προερχόμενη από τη Ζαχάρω, σχετικό δημοσίευμα στη Καθημερινή, για τα παζάρια που γινόντουσαν το 2007, μεταξύ κυνηγών και πολιτικών, ώστε να ξαναρχίσει όσο πιο άμεσα και εκτεταμένα το κυνήγι στις πληγείσες περιοχές..Αυτή είναι η οικολογική συνείδηση των κυνηγών..Ήταν τρομερή η κατάσταση τότε..και συνεχίζει να είναι αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για αυτό..
Hμερομηνία δημοσίευσης: 23-09-07 Καθημερινή: Κυνήγι δίπλα στα καμμένα της Ζαχάρως. Ελάχιστες οι ζώνες απαγόρευσης στις πληγείσες περιοχές, χωρίς ουσιαστική επιτήρηση, με τους κυνηγούς ήδη «επί το έργον»
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_23/09/2007_242472
ΜΤ

Παρ 3/7/2009 11:46 πμ
Διαβάζοντας αρκετά σχόλια σχετικά με τοπρόβλημα αυτό, σημειώνω τα παρακάτω:
Τοπρόβλημα της χώρας μας γενικά είναι ριζωμένο σ εμάς τους ίδιους, του πολίτες. Αυτή η νοοτροπία της καταστροφικής αντίδρασης που διακατέχει τους περισσότερους Έλληνες δυστυχώς, είναι η αιτία όλων των κακών που μας ταλαιπωρούν. Είναι αυτά τα αυτονόητα για τους περισσότερους ανεπτυγμέννους λαούς πράγματα, που εμείς οι ξερόλες Νεοέλληνες δεν εννοούμε να τα πράξουμε. Ο Ωχαδερφισμός και ο Ετσιθελισμός μας τυφλώνει τις περισσότερες φορές.. Από την μεριά γράφουμε στα παλαιά των υποδημάτων μας τους νόμους και από την άλλη πιθηκίζουμε σε ότι κακό και τρελλό μας πλασάρουν. Σνομπάρουμε την Γνώση. Την Πειθαρχία την ονομάζουμε καταπίεση και την ασυδοσία μαγκιά. Εάν όμως κάποια τσιμπίδα του νόμου αραιά και που συλλάβει κάποιον παρανομούντα , τότε τον θεωρούμε απλά μακάκα!!!…
Αυτοί είμαστε! Και βλέποντάς μας και οι διοικούντες να συμπεριφερόμαστε έτσι, προσπαθώντας να αποκομίσουν με όποιοδήποτε τρόπο την ψήφο μας, μας αφήνουνε ασύδοτους να παρανομούμε σε όλες μας σχεδόν τις καθημερινέςσυμπεριφορές. Από την άλλη, οι μέχρι τώρα διοικούντες (γενικά) δεν σεβάστηκαν ούτε την χώρα ούτε τους πολίτεςκαι φτάσαμε σε απρόβλεπτα πια φαινόμενα. Μόνο εάν κάποιοι αποφασίσουν να επιβάλλουν τους νόμους με συνέπεια αλλά και συνέχεια, τότε μόνο και οι παρανομούντες λαθροκυνηγοί θα μπούνε στην γωνιά τους. Ποιός θα το κάνει αυτό;……Αυτό είναι το πολύ δύσκολο…..Ας ελπίσουμε όμως…..Αφού φτάσαμε έως εδώ και δεν πάει άλλο ίσως αρχίσουμε να καλυτερεύουμε. Αφού δεν υπάρχει και πιο κάτω από εδώ!….. ΣΤ

Τετ 1/7/2009 11:36 μμ
Είναι πραγματικά άξιο απορίας, πώς είναι δυνατόν σε μια εποχή που υπάρχει υπερπληθώρα αγαθών και τροφίμων, που αποψιλώνεται συνεχώς η άγρια βλάστηση για τη δημιουργία γεωργικών εκτάσεων, που καίγονται ετησίως χιλιάδες στρέμματα δάσους, που δημιουργούνται συνεχώς νέοι δρόμοι τμηματοποιώντας το άγριο περιβάλλον, που η γη τεμαχίζεται συνεχώς για τη δημιουργία οικοπέδων, που οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να χάσουν βάρος και να σταματήσουν την κακιά συνήθεια της υπερβολικής λήψης τροφής, που η βιομηχανία ρυπαίνει συνεχώς με στερεά και υγρά απόβλητα, που οι υδάτινοι πόροι χρησιμοποιούνται περισσότερο από το φυσιολογικό δημιουργώντας μέχρι και γεωτρήσεις με υφάλμυρο νερό, στην εποχή λοιπόν αυτή, ο άνθρωπος συνεχίζει να ασκεί το χόμπι του κυνηγιού, δηλαδή να σκοτώνει για χόμπι. Και το κάνει όχι μόνο κατά τις επιτρεπόμενες περιόδους αλλά και κατά τις απαγορευμένες. Συγχαρητήριά μας. ΑΤ

Τρι 30/6/2009 11:34 πμ

Αν και είμαι Ζακυνθινοπούλα, οι συντοπίτες μου έχουν κάνει ανεπανόρθοτη ζημιά στην ορνιθοπανίδα. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ!!!! Δεν έχουν αφήσει ούτε σπουργίτια πια στο νησί.
Να τους ευαισθητοποιήσουν οι τοπικές αρχές με διάφορες καμπάνιες για να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση! ΒΑ

Κυρ 28/6/2009 1:32 μμ
Μονο το κυνηγι ενοχλει την κυρια καταγγελουσα,και τον κυριο με το ξενοφερτο επιθετο, ο ΒΙΑΣΜΟΣ της Ζακυνθινης φυσης απο τους οικολογουντες προφανως την αφηνει αδιαφορη, αδιαφορη την αφηνει και ο τροπος θανατωσης του αμοιρου εριφιου που ετρωγε, οποιος θελει, ας ριξει μια ματια στα <οικολογικα ξενοδοχεια> που ξεπλενεται το μαυρο χρημα,και μετα ας πει οτι θελει…… ΧΦ

Παρ 26/6/2009 4:23 μμ
Με ενδιαφέρον διαβάζω τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κακών λαθροκυνηγών και των καλών κυνηγών και αναρωτιέμαι πραγματικά πια είναι η διαφορά.. Προέρχομαι από το νομό Ηλείας, η οποία υπέφερε απίστευτα από τις φλόγες κάποια χρόνια πριν, και έχω να καταθέσω τα εξής:
Στο νομό μας μας όπου, όπου οι φλόγες δεν άφησαν τίποτα στο περασμά τους- ούτε δάση, ούτε ζώα, ούτε σπίτια ούτε ανθρώπους- θεωρώ τουλάχιστον προκλητικές τις ακόλουθες επιδιώξεις οι οποίες ευτυχώς δημοσιοποιήθηκαν το συγκεκριμένο καλοκαίρι σε εφημερίδες της Ηλείας:
1) ο κυνηγετικός σύλλογος Αμαλιάδας απέστειλε αμέσως τις προτάσεις του τόσο προς τη Διεύθυνση Δασών όσο και προς το Δασαρχείο, ζητώντας την επέκταση των κυνηγετικών περιοχών 1 χρόνο μετά τις απαγορεύσεις εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών
http://www.patrisnews.gr/view.php?id=18370

Δηλαδή ο κυνηγετικός σύλλογος θεώρησε ότι ΄σε ένα χρόνο η φύση είχε ανακάμψει;
Θεώρησε ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί σε ό,τι αφορά στη πανίδα και στη χλωρίδα ώστε να υπάρχουν άπλετα περιθώρια για κυνήγι;
Θεωρεί ότι η Ηλεία χρειάστηκε μόνο 11 μήνες για να γιατρέψει τις βαθύτατες πληγές της;
Θεωρεί ότι η απαίτηση για επέκταση των περιοχών κυνηγιου αποδεικνύει ευαισθησία και συναίσθηση της κατάστασης; Και φυσικά δείχνει καμία οικολογική συνείδηση;;;

2)Ο δε ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ που καταμετρά 2500μέλη ζήτησε και τη ΛΙΜΝΗ ΚΟΤΥΧΙΟΥ….
http://www.protinews.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=10292&Itemid=1

Ενδιαφέρον ακούγεται καθώς
α) το ΚΟΤΥΧΙ είναι περιοχή προστατευόμενη από τη διεθνή σύμβαση RAMSAR
β) το ΚΟΤΥΧΙ είναι από τις ελάχιστες περιοχές που δεν κάηκε και προφανώς τα ζώα που θα το επισκεφτόντουσαν θα ήταν εύκολος στόχος
3) το ΚΟΤΥΧΙ ήταν μια περιοχή που ήδη αντιμετώπιζε τεράστιους κινδύνους όπως
-καταπάτητες
-επερωτήσεις στη ΒΟΥΛΗ προκειμένου να επιτραπεί η δημιουργία γηπέδων γκολφ στη περιοχή
-πολλαπλές επενδυτικές δραστηριότητες
Κάποια λίγα παραδείγματα για όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν καλοί και κακοί δολοφόνοι..(Και όχι δεν τρώω κρέας ή ψάρι-για εκείνους που συνεχίζουν να το θέτουν ως το τελευταίο τους επιχείρημα). Ηλέκτρα

Πεμ 25/6/2009 9:34 πμ
Μετά την επιστημονική τοποθέτηση του απίθανου τύπου που υπογράφει ως Κ.Χ. και αφού αντέγραψε ότι βαρύγδουπο ρητό βρήκε συνθέτοντας ένα ύμνο για τη « δική του δημοκρατία» φυσικά έβαλε και τη προσωπική του πινελιά στην ελεύθερη μετάφραση του Θουκυδίδη ( η οποία δηλώνει την παιδεία του ) .
Στο τέλοςτα έβαλε όλα στο ίδιο καζάνι !!! Γιατί πέρα από τα ρητά των μεγάλων αντρών δε γνωρίζει τίποτα άλλο από ότι φαίνεται !!!
Για το θέμα του blog καμία τοποθέτηση !!!! Kox

Τρι 23/6/2009 5:47 μμ
Μα τι γίνεται τελικά στη Ζάκυνθο; Μικρογραφία της Ελλάδας θα μου πείτε. Τελικά τη λαθροθηρία, αλλά και την κάθε είδους παρανομία τις γεννά η ατιμωρησία και η συγκάλυψη. Δυστυχώς το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι γενικότερο και σοβαρότερο από τη ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ. Εύχομαι πάντως οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι και δε μιλώ μόνο για τους άνανδρους και ανεγκέφαλους λαθροθήρες, να λογικευτούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τα ανάλογα μέτρα πριν να είναι αργά για το νησί και το μέλλον τους, γιατίξένοι και πάρα πολλοί πλέον ευαισθητοποιημένοι Έλληνες, επηρεάζονται πολύ από κάτι τέτοια όταν επιλέγουν τον τόπο διακοπών τους. Σκεφτείτε, το αξίζει η Ζάκυνθος κάτι τέτοιο; Όχι βέβαια. Κι αν δεν μπορείτε ή δε θέλετε να σκεφτείτε, θα πρέπει να σας υποχρεώσουμε να το κάνετε και υπάρχουν διαδικασίες. Και μην ξεχνάτε κύριοι αρμόδιοι: ο τόπος αυτός δεν είναι ούτε δικός σας, ούτε δικός μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας! ΣΚ

Δευ 22/6/2009 1:03 πμ
Επειδή κάποιος ανώνυμος εξέφρασε την απορία του ποιος άραγε όρισε κριτές αυτούς που γράφουν ελεύθερα την άποψή τους σ΄αυτό εδώ το blog, θα ήθελα να δώσω ως απάντηση τα εξής: Πράγματι το 1967; τελείωσαν αυτά καθώς έγραψε. Με απλά λόγια τέλειωσαν οι εντεταλμένοι του αυταρχικού καθεστώτος να κρίνουν για μια επταετία με το δίκαιο της πυγμής. Σήμερα, όμως, που η δημοκρατία απαιτεί τη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, επιβάλλεται αυτός να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του προς κάθε κατεύθυνση για το καλό της ατομικής και συλλογικής ψυχής, κατά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Ο δίκαιος λόγος πάντοτε νικά το δίκαιο της πυγμής. Είναι χρέος στη δημοκρατία για τον κάθε πολίτη να συμμετέχει σε ό, τι αφορά στην κοινωνία μας. Ο μεγάλος μας ιστορικός Θουκυδίδης γράφει σχετικά:Τον μηδένα τωνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα αλλά αχρείον νομίζομεν. Δηλαδή εμείς (οι Αθηναίοι) αυτόν που δε συμμετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο πολίτη αλλά άχρηστο (τενεκέ ξεγάνωτο). Κατάλαβες φίλε;
Και κάτι ακόμα. Επειδή χθες εγκαινιάστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης θα ήθελα να πω σε όσους δεν εμφορούνται από τις αρχές του ελεύθερου λόγου (λογικής) και αυτός τους φοβίζει καλύτερα να μην το επισκεφτούν. Δεν θα καταλάβουν απολύτως τίποτα από όσα θα δουν. Αυτοί απλώς τον κόπο θα κάνουν. Γιατί εκεί μέσα κρύβεται η ομορφιά και η αρμονία της ζωής, αλλά πάνω απ΄όλα η θεϊκή ομορφιά του ελεύθερου λόγου για τον οποίο ο Πλάτωνας έγραψε: εγώ ου νυν πρώτον αλλά και αεί τοιούτος οιος των εμών μηδενί άλλω πείθεσθαι ή τω λόγω ος αν μοι λογιζομένω βέλτιστος φαίνηται δηλαδή στο μόνο πράγμα που υπακούω είναι η λογική μου και μάλιστα σ΄αυτή τη λογική που μου φαίνεται η βελτίστη όταν στοχάζομαι. Ας μη γράφουν λοιπόν άλογα όσοι παρακινούνται να γράψουν ένεκα θυμού και παρορμητισμού. Και τούτο γιατί εν αρχή ην ο λόγος. Και αυτός, ίσως,τους περιμένει απέναντι για νααποκαλύψει την πνευματική τους πενία.
Τέλος επειδή καποιοι γράφουν πως το κυνήγι είναι τρόπος ζωής, συμφωνώ. Έτσι είναι. Αλλά μη ξεχνάμε πως και οι δολοφόνοι, και οι κλέφτες και οι βιαστές και οι εμπρηστές το ίδιο υποστηρίζουν. Είναι τρόπος ζωής, διατείνονται.Δε μπορούν να ζήσουν διαφορετικά. Απλώς το επισημαίνω. Κ.Χ.

Κυρ 21/6/2009 9:49 μμ Επιστολή Προς Υπουργεία, Έλληνες Ευρωβουλευτές και ΜΜΕ

Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Καλύπτει τη Λαθροθηρία, Στηρίζει Δηλώσεις Εναντίον των Κανονισμών της ΕΕ και Εναντίον της Οικολογίας!!!!

Είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το ότι μετά τις επώνυμες καταγγελίες (https://www.in.gr/news/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=829017&lngChapterID=878636&lngItemID=1008613) και ακόλουθες δημόσιες δηλώσεις του προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου, όπου στηρίζει και προωθεί το παράνομο κυνήγι κατά τη μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδο των εξαντλημένων πτηνών (http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=16207) που έχουν την ατυχία να περνάνε από το νησί της Ζακύνθου, του δίνεται η άδεια από τη Κυνηγετική Συνομοσπονδία όχι μόνο να παραμείνει μέλος αλλά και να ξαναβάλει υποψηφιότητα ως πρόεδρος του συλλόγου!!!

Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου όχι μόνο υποστηρίζει τη λαθροθηρία, αλλά προβάλλει τώρα -σε νέες του δηλώσεις- την εναντίωση και απαξίωση των κυνηγών απέναντι σε σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ και στην οικολογία!!! http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=17129. Και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία συνεχίζει να τον στηρίζει !!!

Μετά το πιο πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής, http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_13/06/2009_1288879, σχετικά με τις τρομερές διαστάσεις λαθροθηρίας στην Ζάκυνθο και την κάλυψή της από τις αρχές του νησιού, τη πρόσφατη σχετική επερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα αποδημητικά πουλιά των Ιονίων νήσων (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9906), την προβολή εικόνων παρανομίας (π.χ. , πολλά περισσότερα πτηνά σκοτωμένα από ότι προβλέπει ο νόμος ανά άτομο, ή κυνήγι στο χιόνι..) σε γνωστά κυνηγετικά περιοδικά της Ζακύνθου (π.χ., http://inzante.org/issues/16.pdf) , την αναφορά του φιλοκυνηγετικού Έθνους (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13067&subid=2&tag=8400&pubid=3222763) στο «πάρτυ» που στήνεται στα Στροφάδια, τη σειρά από σχετικές εκκλήσεις και καταγγελίες της Ορνοθολογικής Εταιρείας όλα τα τελευταία χρόνια (http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=276&locale=gr ) (http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=337&locale=gr), την προβολή από το Σκάι, Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, ειδικού αφιερώματος για την ασυδοσία του Κυνηγιού στα Ιόνια νησιά και δη στη Ζάκυνθο, τις δηλώσεις του Μητροπολίτης Ζακύνθου για τους λαθροθήρες στα Στροφάδια http://www.ermisnews.gr/news/2797, το παλαιότερο φετινό άρθρο της Καθημερινής όπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ασύδοτο κυνήγι στα Ιόνια http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_15/04/2009_311200, ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου από τη μία πλευρά μιλάει για ψευδείς καταγγελίες και από την άλλη υποστηρίζει ανοιχτά τη λαθροθηρία.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν α)το ότι το κράτος καθαρά αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους της χώρας μας και της ΕΕ, β) οι τοπικές αρχές έχουν προσωπικά οφέλη και κανένα κόστος από το να στηρίζουν παράνομες και ανήθικες συμπεριφορές και γ) η Κυνηγετική Συνομοσπονδία καλύπτει με τη σειρά της τη λαθροθηρία και στηρίζει δηλώσεις εναντίον των κανονισμών της ΕΕ και εναντίον της οικολογίας.

Και η ερώτησή του απλού πολίτη είναι η εξής: Ποιός θα προστατέψει τη φύση και ζώα της χώρας μας όταν η προστασία τους επαφύεται σε άτομα και οργανισμούς που μοναδικό τους μέλημα είναι να καταστρέψουν ή να αφήσουν να καταστραφεί και να πεθάνει- αγνοώντας το δικαίωμα της πλειοψηφίας των πολιτών να χαίρονται τη φύση σε όλο της το μεγαλείο- ότι περνάει από το χέρι τους;;;

Με εκτίμηση, Τίνα Σταθοπούλου, PhD, Νευροψυχολόγος

Σαβ 20/6/2009 10:03 πμ
Με ικανοποίηση παρατηρώ τη διάσταση που παίρνει το θέμα του παράνομου κυνηγιού στη Ζάκυνθο.
Ως μόνιμος κάτοικος στο νησί από το 2000, θα ήθελα να πληροφορήσω το κοινό τα εξής:
Το κυνήγι είναι μόνο μία πολύ μικρή εικόνα της ασυδοσίας που επικρατεί εδώ. Το ακραίο πατριαρχικό μοντέλο, (στην πιο αισχρή μορφή του, κατά τη γνώμη μου), που περνάνε οι περισσότεροι γονείς στα παιδιά, ευθύνεται για αυτή την κατάντια.
(Συγχωρέστε με για αυτή μου την παρένθεση,αλλά βρίσκω εξαίσια ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας,και παράλληλα να βγάλω από μέσα μου μία «παροιμία» που άκουσα από έναν τριαντάρη, σχολιάζοντας ένα δεκαπεντάχρονο που διαπληκτιζόταν με αστυνομικούς στα γεγονότα του Δεκεμβρίου: «Ήμουνα πατέρας τση και τη γ… ακόμα»).Μαζί με τον αναλφαβητισμό (από τους πρώτους νομούς στην Ελλάδα, αν όχι ο πρώτος) και τον νεοπλουτισμό, δημιουργούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ,για όλους εμάς τους ανυποψίαστους.Καθημερινές εικόνες ακόμα και στους δρόμους της πόλης, είναι κυνηγοί με στολές παραλλαγής με καραμπίνες, καθώς και δωδεκάχρονα αγόρια πάνω σε μηχανάκι με την καραμπίνα στην πλάτη.
Ακόμα και χθες, έξω από το σπίτι μου στα 20 μέτρα ήταν κυνηγοί. Το περιστατικό με τα σκάγια μέσα στο πιάτο είναι πλέον κοινότυπο.
Η ατάκα των ντόπιων είναι ότι «εμείς εδώ είμαστε η άγρια Δύση της Ελλάδας». Είναι πολύ δύσκολο, έως ακατόρθωτο να καταγγείλεις κάποιον ή κάτι επίσημα, μιας και όλοι είναι μπλεγμένοι, λίγο ή πολύ, σε κάποια παράνομη πράξη,διατηρώντας με αυτό τον τρόπο, έναν φαύλο κύκλο συντήρησης της καθεστηκυίας τάξης.
Ο χρηματισμός δημόσιων υπαλλήλων με σκοπό την «εξυπηρέτηση» είναι κάτι το οποίο «ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι».
Με αυτό το e-mail, δεν θέλω να αλλάξω τον κόσμο.
Θέλω μόνο να σας πληροφορήσω, ότι αυτές οι καταστάσεις που περιγράφονται,είναι πέρα ως πέρα αληθινές.Ασυδοσία, σκουπίδια, παρανομίες, προχειρότητα, φτηνοκατασκευές, και μία ζωή που μετριέται με το «πόσο κάνει» και όχι με το τι αξίζει. Αυτή είναι η Ζάκυνθος του σήμερα.Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και για την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας αυτά που με πονάνε. Δήμητρα Χατζηδάκη

Παρ 19/6/2009 7:05 μμ

Αν ήμουν άσχετος θα είχα συγκινηθεί από το δακρύβρεχτο σπαραξικάρδιο μήνυμα της κας Χριστοδούλου όταν μιλάει για τα «ορφανά πουλάκια που σκότωσε ο κακός κυνηγός και θα πεθάνουν από το κρύο και την ασιτία» Επειδή πρέπει κάποτε να ακουστεί και η αλήθεια: 1. Αν γνωρίζατε την βιολογία των πτηνών για τα οποία ενδιαφέρεστε κυρία μου, θα ξέρατε ότι κανένα πτηνό από τα θηρεύσιμα στη χώρα μας δεν φωλεοποιεί την περίοδο του κυνηγιού του αλλά αρκετά αργότερα και συνήθως εκτός ελλάδος εκτός των ενδημικών ειδών (ο νομοθέτης δεν είναι άσχετος) κατά συνέπεια δεν υπάρχουν μικρά για να μείνουν ορφανά ούτε εγκυμονούσες θηλυκές, η μήπως το γνωρίζεται αλλά σκοπίμως παραπληροφορείται το κοινό γιατί είναι συγκινητικό? 2.Επίσης θα έπρεπε να ξέρεται ότι δεν κυνηγάμε στη χώρα μας με τόξα (βαλλίστρες) μιας και αναφέρεστε σε κάτι περίεργους τύπους (συμμαχία Κυνηγών με τόξα του MAINΕ όπως είναι η μετάφραση) και μη φορτώνετε στον έλληνα κυνηγό τις πράξεις των. 3. Όταν αναφέρεται στην καφέ αρκούδα (αλήθεια προ τι το ursus arctοs, είναι πιο εντυπωσιακό?) καλό θα ήταν μια ρίξετε μια ματιά στη ιστοσελίδα του Αρκτούρου όπου αναφέρει ότι ο πληθυσμός της είναι 180 άτομα από τους μεγαλύτερους στην ΕΕ (2500 Έως 3000 στη βαλκανική) και όχι 120-130 που αναφέρεται, σε βόρεια Πίνδο και τη Ροδόπη σε απόμερες περιοχές και δρυμούς(κατά συνέπεια δεν ενοχλείται και τόσο από κυνηγούς). 4. Τον τίγρη της Τασμανίας και την μεγάλη άλκη δεν τα εξαφάνισε ο έλληνας κυνηγός όπως και το ΙΡΑΚ δεν το κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατ αντιστοιχία . Έτσι αντικειμενική είναι και η πληροφόρηση που κάνετε στα μέλη σας? Ενημερώστε το κοινό ότι το θεωρείται και αυτό εμμέσως δολοφόνους γιατί καταναλώνουν και αυτοί κρέας και δεν είναι χορτοφάγοι. Αλήθεια η ισότιμη συμβίωση με τα άλλα πλάσματα στον πλανήτη που διακηρύσσεται στην ιστοσελίδα σας, ισχύει και για τις ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής, τις κατσαρίδες και τα κουνούπια η αυτά δεν έχουν δικαίωμα στη ζωή? Το κυνήγι δεν είναι αιμοδιψές σπόρ όπως θέλετε να το παρουσιάζεται ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ στην ύπαιθρο κυρίως, όπως εσάς σας αρέσει η χορτοφαγία σε άλλους αρέσει η κυνηγετική κουζίνα. Και για να τελειώνουμε με όλους τους κινδυνολόγους και την παραπληροφόρηση περί τον αφανισμό των πτηνών στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του 2007 {Α. Λεγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα βιολογίας «Η πανίδα της χώρας μας» τα είδη των πτηνών που διαβιούν στη χώρα μας ανέρχονται σε 436 από τα οποία τα 396 είναι προστατευμένα και από αυτά 1 ΕΝΑ μόνο απειλείται με εξαφάνιση}. Από αυτά 32 μαζί με τα επιβλαβή είναι στα θηρεύσιμα και μόνο 8 έως 10 είναι αυτά που κυνηγάει η μεγάλη μάζα των κυνηγών και φυσικά ύστερα από τις απαραίτητες θηραματικές μελέτες και την πληθυσμιακή επάρκειά τους.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ, γιατί αν εσάς σας ενοχλεί μια φορά, εμένα με ενοχλεί εκατό. Δεν μπορεί ο κάθε αχρείος οπλοφόρος-λαθροθήρας (γιατί κυνηγός δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του κυνηγό) να αμαυρώνει τις προσπάθειες και την προσωπικότητα μια πολυπληθούς κοινωνικής ομάδας και να δίνει δικαίωμα σε κάθε κομπλεξικό σκληροπυρηνικό τύπο να βγάζει τα απωθημένα του βγάζοντας άναρθρες κραυγές υβρίζοντάς την. Και όσο υπάρχουν τέτοιοι οι οποίοι σπέρνουν έριδες, δυστυχώς για το περιβάλλον δεν μπορούμε να συμπράξουμε και να απομονώσουμε αυτά τα ακραία στοιχεία και από την μια και την άλλη πλευρά. Η ελληνική Πολιτεία ως συνήθως είναι απούσα, γιατί αν το Δασαρχείο και η Αστυνομία (οπλοκατοχή – παράνομη μεταφορά όπλων εκτός κυνηγετικής περιόδου) έκαναν την δουλειά τους δεν θα είχε δημιουργηθεί το ζήτημα. Όσο για την θηροφυλακή δεν γνωρίζω αν έχει θηροφύλακα το νησί και τι μπορούσε να κάνει μόνος του, μην ξεχνάμε ότι αρκετές φορές έχουν δεχθεί τα σκάγια των λαθροκυνηγών. Πρέπει να υπάρξει η βούληση από την πολιτεία (ας επανέλθει το μέτρο της σφράγισης των όπλων πού ίσχυε παλαιότερα η κάποιο άλλο) και όλους τους φορείς να παταχθεί επιτέλους η λαθροθηρία. Ας αναλογιστεί και ο Πρόεδρος του ΚΣ Ζακύνθου τις πράξεις του και τις υπηρεσίες που προσφέρει στο κυνήγι.ΓΙΑΝΝΗΣ Λ.

Παρ 19/6/2009 11:41 πμ
Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τα ζώα και δεν αγαπούν τους ανθρώπους.
Ανθρωποι που προτιμούν τα ζώα από τα παιδιά.
Ο διαβόητος χορτοφάγος – ζωγράφος – κλπ, πριν την αυτοκτονία του πήρε μαζί του τη σκύλα του την Μπλοντυ και τη γυναίκα του Εύα.
Δεν είναι καλύτεροι άνθρωποι οι ζωόφιλοι ούτε χειρότεροι οι κυνηγοί.
Οι χειρότεροι άνθρωποι είναι αυτοί, που είναι σίγουροι πως ξέρουν το καλό και το κακό. ΓΞ

Πεμ 18/6/2009 12:51 μμ
Η πρακτική της λαθροθηρίας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ανομίας και ατιμωρησίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Ό,τι θέλει και όποτε θέλει κάνει ο καθένας χωρίς να τον ενδιαφέρει το περιβάλλον, η κοινωνία, η δικαιοσύνη. Γιατί δικαιοσύνη δικαιούνται και τα αδύναμα πλάσματα της φύσης (τα πτηνά, τα ζώα, κ.λ.π.) και εάν κάπου είναι ανεκτό (με βαριά καρδιά) να επιτρέπεται το κυνήγι κάποια περίοδο προκειμένου να ελεγχθεί ο υπερπληθυσμός κάποιων ειδών και η διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας και της πανίδας σε μία περιοχή αντιθέτως είναι απαράδεκτη η θήρευση ειδών την περίοδο της αναπαραγωγής ή αποδημίας τους σ’ άλλες περιοχές.
Οι λαθροθήρες είναι σαν τους παιδεραστές, θρασύδειλα ανθρωπάκια που μπορούν να επιβληθούν μόνο σε αδυνάτους και παλικάρια με τα όπλα και την παρέα, κοτούλες χωρίς αυτά.
Αυτά τα γλοιώδη σκουπίδια που δεν σέβονται τη φύση το ίδιο εύκολα θα κλέψουν, θα επιτεθούν σε αδυνάτους ή παιδιά, θα ρίξουν φόλα στο σκύλο του γείτονα τους ή θα του γρατσουνίσουν το καινούργιο αυτοκίνητο αλλά ταυτόχρονα θα σκύψουν και θα γλύψουν τα αφεντικά τους ή τους ισχυρότερους απ’ αυτούς καθώς είναι άνανδροι κομπλεξικοί ψευτόμαγκες που όταν είναι οπλισμένοι και πολλοί ξεθαρρεύουν.
Ο βοσκός που σκότωσε 5 απ’ αυτούς γιατί καταπατούσαν την περιοχή του και τρόμαζαν τα ζώα του είχε απόλυτο δίκιο και θα έπρεπε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του στήνοντας ενέδρα σ’ αυτούς, που στήνουν ενέδρες και δολοφονούν ανυπεράσπιστα ζωάκια περισσότερο για το κέφι τους και για να κορέσουν τα υπάνθρωπα ένστικτά τους παρά για τροφή.ΚΖ

Πεμ 18/6/2009 11:32 πμ
Κύριε Ζηρίδη
Καταρχήν δεν είμαι κυνηγός όπως πολύ εύκολα κρίνατε και αποφασίσατε. ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΣΤΗ ΠΥΡΑ απλά και μονό επειδή έκανα το «λάθος»! να προσφωνήσω κάποιους ιδεολογικά αντίθετα από εσάς ΣΥΜΠΑΘΕΙΣ!! Αν και λατρεύω τη φύση και έχω επιλέξει να ζω σε αυτή, σκληροπυρηνικοί τύποι σαν και σας με έχουν κάνει να σιχαθώ τις οργανώσεις σας.
ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΤΕ ????!!!!! ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΟΡΙΣΕ ΚΡΙΤΕΣ ???

ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΤΟ 1967.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΝΗΓΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΟΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ !!!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΦΥΣΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ…

ΑΝ ΈΧΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΩ !! ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΆΛΟΓΑ.

ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ, ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ, ΤΗΣ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΠΟΥΟΡΔΕΣ ΑΣΤΩΝ ΤΙΣ ΒΑΝΔΑΛΙΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ????

Η ανθρώπινη ύπαρξη ντροπιάζεται από άνθρωπος με ακραίες απόψεις που εξυπηρετούν συμφέροντα παρασύροντας την κοινή γνώμη μακριά από το πρόβλημα. Και στη συγκεκριμένη στιγμή η καταγγελία αφορά τα έκτροπα που γίνονται στο νησί της Ζακύνθου. Kox

Τετ 17/6/2009 4:46 μμ
Για ποιούς συμπαθείς κυνηγούς;;;;;;; μιλάτε κύριε kox;;;;
Ποιος σας συμπαθεί;;;;είστε μια μειοψηφία δολοφόνων που το κράτος έχει οφέλη να κρατάει για οικονομικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Το ίδιο ίσχυε κάποτε για τους νόμους περί σκλάβων. Δεν έχετε καμία διαφορά από τους εν ψυχρώ δολοφόνους. Δυστυχώς, είστε νόμιμοι εν ψυχρώ δολοφόνοι που ανεχόμαστε προσπαθώντας συγχρόνως να σταματήσουμε το αίσχος που προκαλείτε με την παρουσία σας. Ντροπιάζετε την ανθρώπινη ύπαρξη!!
Ανδρέας Ζηρίδης

Τετ 17/6/2009 4:46 μμ
Η απορία μου είναι: όλοι αυτοί οι κυνηγοί σαν τον τελευταίο κύριο, αντί απλά να επιτίθονται σε όποιον έχει επιχειρήματα (ΠΟΦΥΖΟ)με Πηγές

Έχουν να πουν τίποτε άλλο για να δικαιολογήσουν τα ανδραγαθήματά τους; Ποιόν πιστεύουν ότι πείθουν με το να παρουσιάζουν το κυνήγι ως οικολογία και προστασία της φύσης; και όχι ως αυτό που είναι πραγματικά, χόμπυ με σκοπό τη δολοφονία ζώων; MA

Τετ 17/6/2009 12:39 μμ
Συμφωνώ απόλυτα με τη γνώμη του Χρήστου Παπαντωνίου! Εχουν γίνει έρευνες ότι οι κυνηγοί έχουν σεξουαλικά προβλήματα και το κυνήγι τους βοηθάει ψυχολογικά. Το όπλο είναι η προέκταση του πέους τους!
Πέρα από αυτό σημειώστε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο συγκεκριμένο νησί. Όλες οι δημόσιες υπηρεσίες παρανομούν και ο κόσμος του έχει σοβαρά προβλήματα στην επίλυση των προβλημάτων τους. Ο μεγαλύτερος αριθμός δικαστικών υποθέσεων σε εκκρεμότητα. Συγγνώμη που παρεμβαίνω με αυτή τη καταγγελία εν μέσω του προβλήματος της λαθροθηρίας, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να το επισημάνω. Πολλοί Ζακυνθινοί θα το διαβάσουν και όχι μόνο. Κατάγομαι απο αυτό το νησί και το αγαπώ. Ευχαριστώ! MMS

Τρι 16/6/2009 3:15 μμ
Κυρία Μαριζα Χριστοδούλου που γράφετε το υπέροχο άρθρο για λογαριασμό του ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ . το θέμα είναι το παράνομο κυνήγι στη Ζάκυνθοκαι όχι οι διαφορές σας με τους κατά τα αλλά συμπαθείς κυνηγούς.

Παρτε θέση αμέσως δικαιώνοντας το όνομα του
Νομίμως αναγνωρισμένου Σωματείου αν μπορείτε να πιέσετε κάντε το αν έχετε πρόσβαση σε αντίστοιχα σωματεία του εξωτερικού κάντε το.

ΞΕΧΑΣΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΤΗ (θα μου επιτρέψετε την έκφραση) ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕ TOYΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.
Δε βρισκόμαστε σε πανελ τηλεοπτικής εκπομπής .Καλό το ιστορικό και εν μέρη με βρίσκει σύμφωνο ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2009

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ (και όχι μονό, γιατί από τη στιγμή που ο άλλος αδιαφορεί όσον αφορά τους νομούς για το κυνήγι γιατί θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί όσον αφορά τους νόμους περί οπλοκατοχής) ΑΡΜΑΤΩΘΗΚΑΝ, ΜΕΤΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ, ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ κ.τ.λ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΛΕΝ ΕΘΙΜΟ ΑΛΛΟΙ ΣΠΟΡ, ΕΣΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ.. και το ίδιο θα κάνουν και του χρόνου! αν όλοι εμείς κυνηγοί η οικολόγοι δε κάνουμε κάτι .

Το σίγουρο είναι ότι κάποιοι είναι υπεύθυνοι για το αίσχος που έγινε στη Ζάκυνθο ας κάνουμε ότι μπορούμε για να τιμωρηθεί κάποιος επιτελούς σε αυτή τη χώρα. kox

Τρι 16/6/2009 9:56 πμ
Φίλοι μου οικολόγοι,
Το θέμα όμως του site είναι το παράνομο κυνήγι στη ΖΑΚΥΝΘΟ το οποίο γίνεται απόανεγκέφαλους λαθροθήρες και μόνο. Εκεί πρέπει να στρέψετε τα βέλη σας και όχι κατά του μοναδικού & αγαπημένου θέματος σας ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣγιατί στη πλειονότητά σας δεν έχετε να πείτε τίποτα άλλο. Δυστυχώς και το λέω με πόνο ψυχής, μόδα είστε και θα περάσετε.
Οποίος βάζει τα κυνηγητικά του Απρίλη μήνα και βγαίνει στο βουνό είναι παράνομος, υπάρχει νομοθεσία για αυτό. Όπως υπάρχει και για τη παράκτια αλιεία, για τα αυθαίρετα ξύλινα «οικολογικά» σπίτια που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια μέσα στα δάση κ.α Τι κάνουμε για όλα αυτά; Τίποτα …….. kox

Τρι 16/6/2009 9:49 πμ
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ¨ΚΥΝΗΓΟΙ¨ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΔΟΚΙΜΟΣ. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΚΡIΒΗ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΣΜΟ ¨ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ¨ ΓΝ

Δευ 15/6/2009 11:38 μμ
Περί κυνηγιού, αειφορίας και άλλων συμβιβαστικών λύσεων…
Επικρατεί μια πλήρης σύγχυση γύρω μας: κυνηγοί διεκδικούν «νόμιμα» τον τίτλο των οικολόγων, παραπέμποντάς μας στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο αλλά και στα θαυμαστά περιβαλλοντικά τους επιτεύγματα…μιλώντας για μια «σωστή διαχείριση της φύσης».. Όσο παράλογη είναι μια ιδέα, τόσο περισσότερη επιστημολογία χρειάζεται για να δικαιολογηθεί και να εκλογικευτεί, προκειμένου να επικρατήσει. Όσο όμως κάποιοι προσπαθούν μάταια να εξάρουν την οικολογική, νομική και μαθηματική υπόσταση του κυνηγιού, εμείς διερωτόμαστε που χωράνε σ’όλη αυτή τη φλυαρία έννοιες όπως η συνείδηση, η ευσυνειδησία, η ηθική και οι αξίες. Ας πάρουμε πάλι τα πράγματα από την αρχή.
1) Το κυνήγι είναι περιττό στη σημερινή σύγχρονη εποχή. Αν και ήταν ένα κρίσιμο μέρος της επιβίωσης των ανθρώπων πριν από 100.000 χρόνια, το κυνήγι δεν είναι τώρα τίποτα περισσότερο από μια βίαια μορφή αναψυχής που η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κυνηγών δεν χρειάζεται ούτε για την κάλυψη των ζωτικών της αναγκών, ούτε για τη διαβίωσή της.
2) Αναφορικά με την «αειφόρο» ανάπτυξη, το κυνήγι έχει συμβάλει στην εξάλειψη πολλών ζωικών ειδών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της τασμανικής τίγρης και της μεγάλης άλκης. Aπό το 1600 μέχρι το 1965 εξαφανίστηκαν από τη γη 202 είδη και υπο-είδη θηλαστικών και πουλιών, εκ των οποίων τα 56 αποκλειστικά εξαιτίας του κυνηγιού και τα υπόλοιπα σε συνδυασμό με αυτό. Την ίδια εποχή, απειλήθηκαν με εξαφάνιση άλλα 371 είδη, εκ των οποίων τα 108 αποκλειστικά εξαιτίας του κυνηγιού. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σε ανθρώπινο πληθυσμό, ο χαρακτηρισμός του φαινομένου θα ήταν «γενοκτονία».

3) Υπάρχει όμως πολύ περισσότερη καταστροφή στο κυνήγι απ’ότι μπορούν να αντιληφθούν οι οφθαλμοί μας και «να ονειρευτεί η φιλοσοφία μας». Υπάρχει πολύς πόνος και μαρτύριο μέχρι να έρθει η απελευθερωτική στιγμή του θανάτου, όπως μαρτυρά η μοίρα των ζώων που δεν περισυλλέγονται (retrieved), αλλά που μένουν σε ημιπληγική και ημιθανή κατάσταση. Πολλά ζώα υφίστανται παρατεταμένο και οδυνηρό θάνατο όταν τραυματίζονται αλλά δεν σκοτώνονται από τους κυνηγούς. Ένα μέλος της συμμαχίας του Maine Bowhunters υπολογίζει ότι 50% των ζώων που πυροβολούνται με τις βαλλίστρες πληγώνονται αλλά δε σκοτώνονται. Μια άλλη μελέτη υπολόγισε ότι από το 20% των αλεπούδων που πληγώθηκαν από τους κυνηγούς και πυροβολήθηκαν ξανά, το 10% κατόρθωσε να δραπετεύσει, ενώ «ο λιμός είναι η πιθανή (τους) μοίρα», σύμφωνα με έναν κτηνίατρο.
Το κυνήγι παρεμβαίνει καταστροφικά στη μετανάστευση των πτηνών, στη χειμερία νάρκη των ζώων, ενώ καταστρέφει ολόκληρες οικογένειες. Πολλά ζωάκια ή πουλάκια ορφανεύουν επειδή η μητέρα τους πέφτει θύμα κυνηγιού και που, προφανώς, πεθάνουν από ασιτία. Και είναι αδύνατο ένας κυνηγός να μπορεί να ξεχωρίσει ένα πτηνό που κυοφορεί ή που είναι σε περίοδο μητρότητας, εκτός αν αυτό φέρει ειδική ταμπέλα που το διευκρινίζει.
Το στρες που υφίστανται τα κυνηγημένα ζώα από το φόβο που προκαλούν οι δυνατές εκπυρσοκροτήσεις και άλλες αναταραχές που προκαλούν οι κυνηγοί, διαταράσσουν επίσης τη διατροφή τους, κάνοντας δύσκολο για αυτά να αποθηκεύουν το απαραίτητο λίπος και την ενέργεια που χρειάζονται προκειμένου να επιζήσουν το χειμώνα.

Το κυνήγι κάνει πολλά πουλιά να ξοδεύουν την πολύτιμη ενέργειά τους με το συνεχές πέταγμα, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο ζωτικός χρόνος και χώρος που χρειάζεται για να τραφούν. Ιδιαίτερα, τα μεταναστευτικά πουλιά δεν καταφέρνουν να αποθηκεύσουν την αναγκαία ποσότητα λίπους που τους χρειάζεται για το ταξίδι τους και την αναπαραγωγή τους. Αυτό σημαίνει θάνατο από ασιτία και μείωση της αναπαραγωγικής τους ικανότητας.
Πολλά υδρόβια πτηνά τρώνε τα σκάγια από μόλυβδο που βρίσκονται στο βυθό των λιμνών, μαζί με σπόρους, έντομα, ασπόνδυλα και πετρούλες. Αυτά, ως γνωστόν, μόλις απορροφηθούν από το αίμα προκαλούν μια από τις πιο σοβαρές δηλητηριάσεις που είναι συνήθως και θανατηφόρα, αφού πρώτα προκληθεί παράλυση φτερών, λαιμού, εντέρου.
4) Ο χαρακτήρας του κυνηγιού είναι αιμοδιψής και κερδοσκοπικός. Έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη βιομηχανία γύρω από το κυνήγι (όπλα, εμπορικά καταστήματα, ρεζέρβες κλπ) ενώ εφαρμόζονται προγράμματα «διαχείρισης» της άγριας φύσης (καταφύγια θηραμάτων κλπ, που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν τον αριθμό των θηρεύσιμων ειδών. Αυτά τα προγράμματα βοηθούν να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει αφθονία ζώων και πτηνών για να σκοτώνουν οι κυνηγοί και, συνεπώς, αφθονία του εισοδήματος από την πώληση των αδειών κυνηγιού. Όμως, το να σκοτώνεις πουλιά ή ζώα που μεγαλώνουν σε αιχμαλωσία και δεν έχουν μπορέσει να αναπτύξουν τις ικανότητες επιβίωσής τους, είναι τουλάχιστον άνανδρο και ανέντιμο.

5) Μέσα στις δραστηριότητες των κυνηγών και για την εξασφάλιση της αφθονίας των θηρεύσιμων ζώων, είναι και η δολοφονία των λεγόμενων «επιβλαβών» αρπακτικών. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για πολλά είδη. Σύμφωνα με τον Αρκτούρο, «η URSUS ARCTOS, το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό στην Ευρώπη, απειλείται με εξαφάνιση από τον μοναδικό εχθρό της, τον άνθρωπο… Στην Ελλάδα ζουν ακόμη 120-130 περίπου, αριθμός που μειώνεται συνεχώς, κυνηγημένη ανελέητα από τους ανθρώπους». Άλλο παράδειγμα: Στην Αλάσκα, η υπηρεσία ψαρέματος και θήρας προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό αλκών για τους κυνηγούς «ελέγχοντας» τους πληθυσμούς λύκων και αρκούδων. Οι Grizzlies και οι μαύρες αρκούδες μεταφέρθηκαν εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σπίτια τους, ενώ ομάδες δε λύκων ξεκληρίστηκαν προκειμένου «να αυξηθεί ο πληθυσμός των αλκών και να έχουν έτσι μια υψηλότερη συγκομιδή οι κυνηγοί».
Το να μπορούμε να λεγόμαστε ακόμα «διαχειριστές της φύσης» έπειτα από όλη αυτή την καταστροφή που επιφέραμε και συνεχίζουμε ανελέητα να επιφέρουμε μέρα με τη μέρα, είναι τουλάχιστον ύβρις και αλαζονεία, μπροστά στους πραγματικούς της διαχειριστές της.
6) Η φύση φροντίζει τους δικούς της. Η λεπτή ισορροπία των οικοσυστημάτων εξασφαλίζει τη δική τους επιβίωση, εάν αυτά αφήνονται αμετάβλητα. Η φυσική παρέμβαση των αρπακτικών ζώων διατηρεί αυτήν την ισορροπία με τη θανάτωση μόνο των πιο άρρωστων και πιο αδύνατων ατόμων. Οι κυνηγοί, εντούτοις, σκοτώνουν οποιοδήποτε ζώο ακόμα και τα μεγάλα, υγιή ζώα που απαιτούνται για να κρατήσουν τον πληθυσμό ισχυρό, εκτός αν αυτά, επαναλαμβάνω, φέρουν ειδικό ταμπελάκι που υποδεικνύει ότι είναι ανήμπορα και άρρωστα.
Οι εγγενείς εξισορροπητικές διεργασίες της φύσης λειτουργούν προς τη σταθεροποίηση των ζωικών πληθυσμών. Ο λιμός και η ασθένεια μπορεί να είναι τραγικοί παράγοντες στη μοίρα των ζώων, όμως είναι οι τρόποι της φύσης για να διασφαλιστεί η επιβίωση και διατήρηση στη ζωή υγιών και δυνατών ζώων που θα ανεβάσουν το επίπεδο ευρωστίας και δύναμης του υπολοίπου κοπαδιού ή της ομάδας τους.

Όσο δε αφορά τον υπερπληθυσμό των ειδών, καλύτερα ο άνθρωπος να ελέγξει το δικό του υπερπληθυσμό, γιατί με τη ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση εντός μερικών δεκαετιών δεν θα υπάρχει ούτε τροφή, ούτε νερό, ούτε ενέργεια για να συντηρηθούμε. Είναι παράλογο να μιλάμε σήμερα για έλεγχο του υπερπληθυσμού των ειδών, όταν α) οι καταστροφικές μας δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για ένα ρυθμό μαζικής εξαφάνισης ειδών 1000 φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο (φαινόμενο θερμοκηπίου, κυνήγι και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες) και β) η ανθρώπινη πληθυσμιακή έκρηξη, αντίθετα, έχει αλλάξει άρδην τη σχέση μας με ολόκληρο το οικολογικό σύστημα της Γης, σε σημείο επικίνδυνο πλέον για τη διαβίωσή μας.
7) Το δικαίωμα του κυνηγού να σκοτώνει προσκρούει και ακυρώνει το δικαίωμα του ζώου να ζήσει. Άρα θα ρωτούσε κανείς «Τι έχει μεγαλύτερη αξία στη ζωή; Η διασκέδαση του κυνηγού ή η ζωή του ζώου;» Αναμφισβήτητα είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα που εξαρτάται από το ποια μεριά θα το δει κανείς. Αν ρωτήσεις τον κυνηγό θα πει ότι έχει εκείνος προτεραιότητα, ενώ αν ρωτήσεις το ζώο θα πει ότι θέλει και πρέπει να ζήσει. Καμία αντικειμενικότητα. Το ερώτημα όμως το έλυσαν κάποιοι φιλόσοφοι λέγοντας ότι η φύση και η ζωή έχουν μια εγγενή αξία ανεξάρτητα από αυτή που τους δίνουν οι άνθρωποι και ότι «ο άνθρωπος δεν είναι δυνατό να έχει δικαίωμα επί της ζωής» ενός ζώου «που υφίσταται ανεξάρτητα από αυτόν».

Και ενώ τα ζώα μπορούν να υπάρχουν και να ευημερούν πραγματικά ανεξάρτητα από τον άνθρωπο έχοντας αυτονομία και αυτοδιάθεση, ο άνθρωπος απέδειξε ότι είναι κατεξοχήν εξαρτημένος και εξαρτώμενος απ’αυτά, αφού στηρίζει πάνω τους όλες τις ζωτικές και μη ζωτικές του λειτουργίες, όπως ακόμα και την ψυχαγωγία του. Αλήθεια τι θα γινόμασταν αν δεν υπήρχαν τα ζώα; Ποιόν θα σκοτώνατε, κύριοι κυνηγοί, αν δεν υπήρχαν τα ζώα;
8) Γιατί οι κυνηγοί ενδιαφέρονται πραγματικά για την αειφορία των ειδών, την αφθονία τους και τους βιότοπούς τους; Οι κ.κ. Παπαδοδήμας και Πουλόπουλος αναφέρουν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, ότι «το όποιο πρόβλημα δεν προέρχεται από την κυνηγετική δραστηριότητα αλλά από την καταστροφή των βιοτόπων, για τους οποίους βιότοπους το κράτος και κανένας άλλος φορέας όχι μόνο δεν κάνει τίποτα…αλλά τους καταστρέφουν με διάφορα αναπτυξιακά έργα, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις εφαρμόζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης βιοτόπων, εφαρμόζοντας την απλή αρχή ότι όταν ένα είδος δεν έχει βιότοπο για να φωλιάσει, να τραφεί, να πιει νερό και να αναπαραχθεί, όλες οι άλλες ενέργειες είναι κούφια λόγια». Σωστά, πολύ σωστά! Αν δεν έχουν οι κυνηγοί πουλιά και ζώα να κυνηγήσουν, τότε οι τουφεκιές θα πέφτουν στον αέρα. Διερωτόμαστε όμως τι είναι καλύτερο για τα ζώα και τα πουλιά; Να χάνονται από «αναπτυξιακά έργα» του κράτους ή να γίνονται στόχος κυνηγετικών πυρών; Αν λοιπόν οι κυνηγοί ενδιαφέρονται για την επιβίωση των ζώων και των πτηνών, δεν είναι από οικολογική συνείδηση, αλλά από φόβο μήπως χάσουν το ρόλο τους και από κυνηγοί μετατραπούν σε αιμοδιψή φαντάσματα περιφερόμενα σε κυνηγετικούς βιότοπους. Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά έργα που κάνουν όπως είναι οι δενδροφυτεύσεις, υδρομαστεύσεις, πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών κλπ μπράβο τους, αλλά αυτό δεν αποτελεί καμιά δικαιολογία για τη συνέχιση του κυνηγιού. Ας έμεναν καλύτερα σ’αυτά.
Σήμερα που η πανίδα συρρικνώνεται και οι βιότοποι εξαφανίζονται μέρα με την ημέρα, με υπαιτιότητα και ευθύνη των καταστροφικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, μία και μόνο μία θα έπρεπε να είναι η προτεραιότητά μας: να αλλάξουμε άρδην τη στάση ζωής μας και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας σ’αυτή. Aπό κυρίαρχος, διώκτης και άρπαγας, ο άνθρωπος πρέπει να δει τον εαυτό του ως ισότιμο, συνοδοιπόρο και προστάτη όλης της πανίδας και της χλωρίδας γιατί αυτά και μόνο αυτά αποτελούν τον πραγματικό επίγειο πλούτο αλλά και τη μόνη σταθερή αξία. Εμείς, τα άτομα, οι πράξεις μας, οι νόμοι μας, οι ονομασίες μας και οι εξισώσεις μας, είναι απλώς προσωρινά και εφήμερα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, εάν δεν θέλουμε να αφήσουμε περισσότερο κακό από το αναγκαίο πίσω μας. Για τον ΠΟΦΥΖΩ, Μάριζα Χριστοδούλου
Πηγές
http://www.peta.org/MC/factsheet_display.asp?ID=53
http://hopedies.pblogs.gr/2008/05/enas-gigantas-ypo-exafanish.html
• «Τα δικαιώματα των ζώων», Κώστας Τσίπηρας
• «Μια ενοχλητική αλήθεια», Αλ Γκορ
ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ (ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ)
(Νομίμως αναγνωρισμένο Σωματείο Αρ.Έγκρ. 2203/95)
Αλκιβιάδου 24, 104 39 Αθήνα, Τηλ./Fax: 210 8814677,6979 314028,pofyzo@yahoo.gr, pofyzo.blogspot.com

Δευ 15/6/2009 6:03 μμ

Διαβάζω τόσο καιρό στο site του in.gr αλλά και σε άλλα sites και blogs σχόλια σχετικά με το θέμα που προέκυψε από την αρχική μου καταγγελία, καθώς και τις επίσημες θέσεις των αρμοδίων και μου προκαλεί έκπληξη η θλιβερή ανοησία κάποιων όντων τα οποία λογίζονται ως ανθρωποειδή οι οποίοι προφανώς ή δεν κατάλαβαν το θέμα ή υποτιμούν τη νοημοσύνη των άλλων.
Εδώ μιλάμε για μια ΠΑΡΑΝΟΜΗ πράξη και βγαίνουν διάφοροι και μιλούν για αντικυνηγετικό μένος, για ταλιμπανίστικο ύφος, για ψευτοοικολόγους και άλλα συναφή. Ο δε πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου έφτασε σε τέτοιο σημείο αυτογελοιοποίησης που δήλωσε στην τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου Ημέρα τση Ζάκυθος (13/05/09) http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=16464 οτι η καταγγελία είχε στόχο τον νομάρχη Ζακύνθου και μάλιστα να τον πλήξει πολιτικά.!!!!

Ποιός νοιάζεται για την πολιτική ;;; (Σίγουρα όχι η μισή Ελλάδα που προτίμησε να πάει για μπάνιο από το να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές)

Και επίσης ποιος νοιάζεται για το κυνήγι ;;;

Προσωπικά μου είναι ΠΑΓΕΡΑ ΑΔΙΑΦΟΡΑ και τα δύο. Το μόνο που βρίσκω ενδιαφέρον σε αυτές τις δύο δραστηριότητες είναι ο συνδυασμός τους. Πως δηλαδή μπορεί να βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος ώστε οι κυνηγοί να κυνηγούν πολιτικούς. Τότε να δείτε απήχηση που θα έχει το κυνήγι. Το σύνολο της επικράτειας θα πάει να βγάλει άδεια κυνηγού (Και εγώ πρώτος).

Μέχρι τότε όμως θα έπρεπε οι πολιτικοί και οι αρχές να τηρούν τους νόμους και να προστατεύουν τους πολίτες από ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ενέργειες κυνηγών, οικολόγων, μουσικών, ψυχολόγων, γυρολόγων, καρδιολόγων κλπ εις λόγων ή μη..

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.

Δηλαδή δεν καταλαβαίνω τη λογική αυτών που τάσσονται υπέρ ή κατά του κυνηγιού. Αυτά είναι πολύ προχωρημένα θέματα. Εδώ μιλάμε για συγκάλυψη παράνομων ενεργειών.

Έρχεται δηλαδή κάποιος και βιάζει την κόρη σου και τη σαπίζει στο ξύλο και επειδή οι αρχές είτε σε αγνοούν, είτε είναι ανήμπορες να επέμβουν, είτε (το χειρότερο) έχουν ίδιον συμφέρον να μην επέμβουν, κάνεις μια δημόσια καταγγελία και αντί να ασχολούμαστε με αυτό, βγαίνει ο σύλλογος σαδομαζοχιστών και λέει οτι το ξύλο κατα τη διάρκεια της ερωτικής πράξης είναι ιδιαιτερότητα και δεν πρέπει να καταργηθεί. Και επιπλέον μιλούν και για το μένος των αντισαδιστών και αντιβιαστών και άλλα χαριτωμένα. Για το βιασμό όμως κουβέντα.
Αλήθεια ποιά η διαφορά βιαστή και λαθροθήρα ; Δεν κάνουν και οι δύο μια παράνομη πράξη; Γιατί η μία διώκεται ενώ η άλλη όχι ; Για κάποιους που θα σπεύσουν να σκεφτούν ότι δεν είναι το ίδιο τους απαντώ ότι σαφώς και δεν είναι το ίδιο γι αυτό και ο βιαστής τιμωρείται περισσότερο. Το θέμα είναι ότι ο λαθροθήρας δεν τιμωρείται καθόλου. Τουλάχιστον στη συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία και το δασαρχείο δήλωσαν ανήμποροι να επέμβουν. (Χαρακτηριστικά ενώ ήταν παρών ο αστυνομικός ακούστηκαν πάνω από 50 πυροβολισμοί σε απόσταση μικρότερη από 100 μέτρα και πέρασαν από μπροστά μας καμιά δεκαριά τζιπ και 4 πεζοί κυνηγοί με όπλα επ ώμου αρμ, τους οποίους το όργανο κοιτούσε με απορία σαν να ήταν αντικατοπτρισμός).

Και επανέρχομαι.
Έχεις κύριε βίτσιο να σκοτώνεις έναν ουρανό πουλιά ; Με γειά σου με χαρά σου. Αρκεί να μη με ενοχλείς και να μην κάνεις κάτι παράνομο ή ανήθικο (αυτό το «ανήθικο» για προχωρημένους που έχουν περάσει το στάδιο του Νεάτερνταλ).

Μπορείτε κύριοι ζακύνθιοι κυνηγοί να νομιμοποιήσετε το κυνήγι στην περιοχή σας κατά την περίοδο της απαγόρευσης; Κάντε το ή απαιτείστε από τους τοπικούς σας άρχοντες να το κάνουν. Εγώ προσωπικά θα έρχομαι να τρώω λαγούς στιφάδο και τρυγόνια κάθε Κυριακή, αρκεί να έχουν ωραία σάλτσα.Ή ακόμα καλύτερα αφού όπως λέτε, ούτε η χούντα δε σας σταμάτησε, ανεξαρτητοποιηθείτε και κάντε δικό σας κράτος με δική σας νομοθεσία και κατεβάστε οτι πετάει και κινείται. Σας διαβεβαιώ οτι κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για εσάς. Θα είστε περιθωριοποιημένοι και άξιοι της μοίρας σας. Μέχρι τότε όμως συμμορφωθείτε στους νόμους της χώρας στην οποία ανήκετε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας (Ημέρα τση Ζάκυθος 02/05/09) http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=16207 το οποίο μου προκάλεσε παραλήρημα γέλιου όταν διάβασα τη σκληρή (!!!!!!! ;;;;), όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, απάντηση του νομάρχη Ζακύνθου και του προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου καθώς και την απειλή του νομάρχη οτι θα αναζητήσει την ταυτότητα των καταγγελόντων (και άλλα τραγελαφικά).

Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχω δεχτεί κάποια όχληση από το περιβάλον του νομάρχη, πράγμα που μου δίνει το δικαίωμα να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη βαρύγδουπη απειλή ως αναξιόπιστη καφενειακή μπαλαφάρα με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων στα πλαίσια της γνωστής πια σε όλους πολιτικής αερολογίας.Με εκτίμηση.Αχιλλέας Γουάστωρ, Μουσικός

Δευ 15/6/2009 3:07 μμ
Φίλε κυνηγέ Κ.Κ.,
Βλέπω ότι επικεντρώνεσαι στα εύκολα, και περί την εκτροφή θηραμάτων (που παρουσιάζεις ως φυσιολατρία), ούτε κουβέντα. Έτσι κιαλλιώς δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να έλεγες σαυτό, οπότε δεδομένη και η αδυναμία σου.
Την πεδινή πέρδικα την ανέφερες πρώτος εσύ (στο email σου την Πεμ 11/6/2009 9:48 πμ) και το μόνο που είπα, ήταν το εύλογο: Αν δεν υπήρχαν κυνηγοί δεν θα υπήρχε θέμα απειλής εξαφάνισής της. Δεν είναι θέμα του αν έχω παραμικρή ιδέα, είναι θέμα μέσης νοημοσύνης και κατανόησης (και απλούστατης μαθηματικής λογικής). Βέβαια δεν βοηθάς και εσύ (την επιχειρηματολογία σου) όταν λες ότι προστατεύεται αρκετές δεκαετίες – νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι είναι λόγια του αέρα μιας και αν προστατευόταν για τόσα χρόνια, δεν θα ήταν είδος προς εξαφάνιση, νομίζω?
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ζήσει τη χαρά του να λέω με τους φίλους μου ιστορίες κυνηγιού μπροστά από ένα τζάκι. Το πως ξύπνησα μες τα χαράματα και ξεπάστρεψα καμιά δεκαριά πέρδικες, τσίχλες, κλπ. Το πως το πιστό μου κυνηγόσκυλο κατάφερε να πιάσει τη πληγωμένη αγριόπαπια που προσπαθούσε (μάταια) να πετάξει μακριά. Ναι, φαίνεται ότι δεν έχω νιώσει αυτή τη θαλπωρή, και δεν την έχω μοιραστεί μου τους άλλους ομοίους μου. Μάλλον αγνοώ κάτι μεγάλο και όμορφο, ε? Μη μπερδεύεις την προσωπική σου χαρά και ικανοποίηση που παίρνεις μέσα από τις πράξεις σου στην φύση, με το αν οι πράξεις σου βοηθούν την φύση.
Όσο για μένα, δεν νομίζω ότι είσαι σε θέση να υποθέσεις πόσο ενεργός οικολόγος είμαι – αλλά για την πληροφόρησή σου έχω συμμετάσχει σε δεντροφυτέψεις και είμαι τακτικός συνδρομητής σε οικολογική οργάνωση. Βέβαια και αυτά, λίγα και ανεπαρκή θα τα βρεις, είμαι σίγουρος.
Το αδιάσειστο/μαθηματικό γεγονός είναι ότι, αν υπήρχαν περισσότεροι ψευτο-οικολόγοι σαν εμένα, και λιγότεροι συνειδητοποιημένοι/φυσιολάτρες-κυνηγοί σαν εσένα, τα (κυνηγημένα) ζώα θα ήταν πολύ περισσότερα σε αριθμούς. Τα ζώα δεν χρειάζονται την βοήθειά σας, απλά την απουσία σας. Μη το παίζετε και σωτήρες της φύσης, έλεος και η παράνοια έχει τα όριά της. Leftis.


Δευ 15/6/2009 1:23 μμ
Καλημέρα σας, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ το σχόλιο μου σαν κάτοικος Αθηνών.
Δεν έχει σημασία αν είμαι Ζακυνθινιά ή από κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, δεν είμαι κυνηγός αλλά ούτε οικολόγος, ούτε χλαπακιάζω μπριζολάκια και παϊδάκια όλο το χρόνο και ψωμολυσάω 10 μέρες πριν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, προσπαθώ να είμαι λίγο άνθρωπος !! Προσπαθώ να θυμάμαι ( χωρίς να μου το θυμίζει κάποια θρησκεία ) ότι δεν θα μου άρεσε να μου συμπεριφέρονται έτσι.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχω σταματήσει να κάνω διακοπές στην Ελλάδα , αρρώστησα ακούγοντας όλα αυτά που συμβαίνουν στο περιβάλλον και στα ζώα …..στο εξωτερικό ντρέπομαι να πω πως είμαι Ελληνίδα.
Εύχομαι να γίνουμε πολύ πιο σύντομα μια νέα έρημος Σαχάρα, όπου δεν θα έχει μείνει ούτε ο Παρθενώνας για να βλέπουν οι τουρίστες!!
Ο νέος Έλληνας μόνο όταν κοπεί το παραδάκι νιώθει κάτι στο πετσί του και μόνο για αυτό είναι άξιος!!
Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω, αλλά αν θα διαμαρτυρηθείς έμπρακτα σε λένε γραφικό και μπορεί να σε κλείσουν και μέσα για διατάραξη της κοινής ησυχίας!!
Προσοχή μην τους ξυπνάτε τους Έλληνες παιδιά γιατί όταν ξυπνάνε γίνονται επικίνδυνοι !
Ο τούρκικος ζυγός μπορεί να έφυγε αλλά η νοοτροπία έχει ριζώσει βαθιά μέσα μας ………sb

Κυρ 14/6/2009 12:43 μμ
Αγαπητοί αναγνώστες,
Το θέμα είναι καθαρά λαθροθηρία. Το εύρος και επιπτώσεις είναι επακόλουθα. Π.Χ.Οδηγός ΙΧ κτύπησε Χ άτομο και το άφησε αβοήθητο.
Αλίμονο εάν για κάθε κατηγορία συμπολιτών μας απαγορεύαμε τη δραστηριότητά του. Επίσης κρίμα είναι που ισοπεδώνουμε τα πάντα, γενικεύουμε, βγάζουμε συμπεράσματα, και καταδικάζουμε! Έλεος! Όλα στη σωστή τους διάσταση!
Μεθαύριο έχουμε εκλογές για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Λυπηρό είναι να βλέπεις 60% και πλέον των συμπολιτών μας να επικροτούν με την ψήφο τους τα 2 κόμματα που ευθύνονται για όλες τις δυσλειτουργίες του συστήματος μας (Δες πολεοδομίες, εφορίες, νοσοκομειακή περίθαλψη, παιδεία, κοκ) και να κατακλύζονται οι πλατείες από ψηφοφόρους με πανώ και σημαίες σε κάθε δημόσια εμφάνιση των αρχηγών τους. Μήπως αξίζουμε αυτό που έχουμε? Μήπως χρειάζεται ένα νέο κόμμα, σε νέες βάσεις, και νέες αρχές διακυβέρνησης και όλοι εμείς να σοβαρευτούμε επιτέλους? Τέλος, επανερχόμενος στο αρχικό θέμα, πιστεύω ότι ΔΕΝ πρέπει να καταδικάζονται οι κυνηγοί, μερικοί των οποίων παρανομούν, όπως δεν πρέπει να καταδικάζονται οι αγρότες, ορισμένοι εκ των οποίων χρησιμοποιούν ευρέως φυτοφάρμακα που δηλητηριάζουν την φύση, ούτε γενικά οι βιομηχανίες, ορισμένες εκ των οποίων ρυπαίνουν το περιβάλλον κ.ο.κ. Οι παραβάτες καταδικάζονται και αυτοί ΠΡΕΠΕΙ σταδιακά να εκλείψουν! Το σαθρό κράτος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή, και από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει η κοινή προσπάθεια όλων μας για βελτίωση.
Ευχαριστώ.
Υ.Γ. Είμαι κυνηγός και οικολόγος.
Η κυνηγετική δραστηριότητα με σωστή σχεδιασμό, δεν είναι ανακόλουθη με την οικολογία και μακάρι πολλοί ονομαζόμενοι οικολόγοι να είχαν την οικολογική ευαισθησία πολλών κυνηγών. Β.Χατζηπαντελής, Οικονομολόγος

Σαβ 13/6/2009 6:51 μμ
Η άποψή μου είναι τη στιγμή κατά την οποία γίνονται παρανομίες σε όποιο επίπεδο κι αν είναι αυτές πρέπει να πατάσσονται. Τα υπόλοιπα είναι λόγια για να βρισκόμαστε σε κουβέντα και άκρη να μην βρίσκεται.f

Σαβ 13/6/2009 5:04 μμ
Όσο και να προσπαθούν οι φίλοι κυνηγοί να πείσουν τον κόσμο για τα φυσιολατρικά τους αισθήματα και όσα δεντράκια και να φυτέψουν, το ότι ρημάζουν την ορνιθοπανίδα της χώρας μας δεν αλλάζει.
Αν το να σκοτώνεις ζώα που δεν έχουν καμία ελπίδα να γλιτώσουν είναι τρόπος ζωής καλύτερα να αλλάξουν τρόπο ζωής! Όλοι έχουν περιθώρια βελτίωσης.
Αν το να πυροβολείς τα τρυγόνια εκτός κυνηγετικής περιόδου είναι αγραμματοσύνη το να πυροβολείς τα γεράκια και άλλα αρπακτικά πουλιά είναι αλητεία (φυσικά δε μιλώ μόνο για τη Ζάκυνθο).Α.Β.

Σαβ 13/6/2009 12:15 μμ
Κατ΄αρχήν η πράξη είναι καταδικαστέα από όλο τον κυνηγετικό κόσμο γιατί πρόκειται γιαλαθροθηρία και έπρεπε να έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές (δασαρχείο, θηροφυλακή, αστυνομία) εφόσον και εάν ειδοποιήθηκαν. Δεν πρέπει όμως να συγχέεται με το παραδοσιακό κυνήγι όσο και εάν κάποιοι μέσα από παρωπίδες και προσωπική μισαλλοδοξία προσπαθούν να κάνουν.
Το κυνήγι φίλοι μουΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΥ η ΣΠΟΡ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ για όσους μπορούν να το καταλάβουν αυτό όπως και το ΨΑΡΕΜΑ. Δεν σκοτώνεις για να κάνεις σκορ, αλλά όσο και αν σας φαίνεται περίεργο για φαγητό, γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν αυτή την καθαρή υγιεινή τροφήόπως και τα ψάρια (ή αυτά δεν έχουν ψυχή?) από τα πλαστικά χάμπουγκερς η τη σόγια που προσπαθούν κάποιοι να σας πασάρουν για τροφή. Άλλωστε τι διαφορά έχει η ψυχή του κοτόπουλου από την μπεκάτσα? είναι πιο έντιμος και ακαριαίος ο θάνατος του θηράματος, από τα σφαγεία, γιατί γνωρίζει και αναπτύσσει την άμυνά του και συνήθως νικά, γιατί η φύση έχει φροντίσει να επιβιώνει το δυνατότερο και αυτό να δίνει απογόνους μεταφέροντας τα γονίδιά του. Εξάλλου από τα εκατοντάδες είδη που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια τα θηρεύσιμα είναι 10 -12 και από αυτά ο κύριος όγκος των κυνηγών ασχολείται με 5-6 μόνο τα οποία και φυσικά δεν είναι είδος προς εξαφάνιση όπως τεχνηέντως αναφέρουν «φίλοι οικολογούντες» γιατί κάθε χρόνο η ρυθμιστική για το κυνήγι βγαίνει μετά από την υποβολή θηραματικών μελετών (Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή ενστάσεων στο ΣΤΕ). Εξάλλου μπορεί να μας πει κάποιος από του οικολογούντες γιατί είδη που δεν κυνηγιούνται όπως τα σπουργίτια η τα χελιδόνια πχ δεν αυξάνονται? Γιατί απλούστατα τον κύριο λόγο για την αύξηση του πληθυσμού παίζουν οι συνθήκες διατροφής και εκεί εστιάζουν τις προσπάθειές τους όλοι οι κυνηγετικού σύλλογοι. Η ελληνική ύπαιθρος έχει εγκαταλειφτεί τα τελευταία χρόνια, έχουν καταστραφεί βιότοποι από την άκρατη οικοπεδοποίηση και την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα τα ενδημικά κυρίως θηράματα να δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα μικρά τους τα οποία είναι απαραίτητα για την διατήρηση του πληθυσμού. Έχωπεράσει πολλές ώρες τοποθετώντας δεξαμενές και ποτίστρες, κάνοντας σπορές σε βουνά που απαγορεύουμε το κυνήγι για την αύξηση του πληθυσμού της πέρδικαςκαι μετά από πολλές προσπάθειες είναι πλέον σε καλό δρόμο. Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται περίεργα, αλλά όχι για όποιον έχει επιλέξει να ζει στη ύπαιθρο. Άλλος είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται όλη αυτή η επίθεση στο κυνήγι. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα διάφορα «οικολογικά» σωματεία δεν ασχολούνται με τη διάσωση μικρόπουλων όπως πχ η καρδερίνα, ο σπίνος ή ο κοκκινολαίμης που όντως έχει μείωση λόγω των φυτοφαρμάκων? Γιατί το κυνήγι τους ενοχλεί? Μήπως είναι εμπόδιο σε διάφορα σχέδια αποκλειστικής διαχείρισης -χρηματοδότησης από ΕΕ του περιβάλλοντος (πρόγραμμα NATURA) ας πούμε? Γιατί ασχολούνται με την αύξηση του πληθυσμού του λύκου πχ, χωρίς να φροντίσουν για την διατροφή του? Ρώτησαν τον κτηνοτρόφο πως αισθάνεται όταν του καταστρέφουν το κοπάδι? Γιατί στα ΜΜΕ παίζει συνέχεια η δολοφονία ενός λύκου ας πούμε από ένα κτηνοτρόφο και όχι η καταστροφή του κοπαδιού από την αγέλη? Γιατί μπορούν να πιέσουν σε «ανώτερο επίπεδο» όπως είπε κάποιος, με ποιανού τις πλάτες και ποιος είναι ο στόχος? Οι καιροί είναι πονηροί, ας μάθουμε όλοι να σκεφτόμαστε τι υπάρχει πίσω από όμορφα λόγια και εικόνες. ’Άλλωστε όλοι οι πόλεμοι για «ευγενείς σκοπούς» έγιναν. Η φύση απαιτεί σεβασμό και κατανόηση των λειτουργιών της, όχι αποστείρωση. ΓΙΑΝΝΗΣ Λ.

Σαβ 13/6/2009 10:40 πμ
aparadekti oli oi kinigi sto zante…….aikiou radikiou.S

Σαβ 13/6/2009 9:36 πμ
Τα κοτσύφια εκλείπουν από την ύπαιθρο λόγω του ανελέητου κυνηγιού χωρίς αιδώ από άμυαλους κυνηγούς. ΄Ένας ξαδερφός μου, φανατικός κυνηγός, σε μια μέρα κοντά σε μια λιμνούλα με νερό, δίπλα σε φελικόσπορο, που πήγαιναν και για νερό σκότωσε 45 !!!!!! κοτσύφια. Φανταστείτε τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα από τα εκατοντάδες χιλιάδες φυσίγγια που αδειάζουν κάθε μέρα στην απροστάτευτη πανίδα. Ευτυχώς που κατάλαβαν τα καημένα τα κοτσύφια και ήλθαν στην Αθήνα που δεν τα πειράζει κανένας. Τα άλση της Αθήνας, και κυρίως τα βόρεια κι ανατολικά προάστια, φιλοξενούν αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες κοτσύφια που μας χαρίζουν τη γλυκολαλιά τους την Άνοιξη που φωλιάζουν. Τα βλέπουμε απ΄τις βεράντες μας που χτίζουν τις φωλιές τους στους κήπους μας, που ταΐζουν με φροντίδα τα μικρά τους, που τα προστατεύουν από τις γάτες, που μας αγαπούν και τα αγαπάμε. Έχουν ημερέψει, δε μας φοβούνται καθόλου. Τα έχουμε συντροφιά όλο το χρόνο. Καταλαβαίνουν ότι τα αγαπάμε και δεν απειλούνται. Σε λίγο θα μεταναστεύσουν εδώ και οι πέρδικες για να μην εξαφανισθούν ως είδος. Καταλαβαίνω το χόμπυ των κυνηγών αλλά είναι άπληστοι και άσπλαχνοι απέναντι στην πανίδα. Ό,τι βρίσκουν μπροστά τους το σκοτώνουν. Δε σκέφτονται πως και το κυνήγι έχει κανόνες που θα πρέπει να τους σέβονται. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άτεγκτοι εξολοθρευτές της φύσης. Το περασμένο Φθινόπωρο, στην πατρίδα μου την Ήπειρο, σε παγάνα αγριογούρουνου οι κυνηγοί σκότωναν τη μάνα με τα μικρά της γουρουνόπουλα. Έγινα μάρτυς αυτού του θεάματος καθώς τα γδέρνανε δίπλα στην πλατεία του χωριού. 58 γουρούνια ο απολογισμός των θηραμάτων τους στη διάρκεια του κυνηγιού. Τα περισσότερα ήταν πολύ μικρά που έτρεχαν πίσω απ΄τη μάνα τους για να σωθούν. Κάποιοι σκότωσαν κι αετούς που αιωρούνταν ψηλά στους αιθέρες. Έτσι για να δουν αν θα τους κατεβάσουν νεκρούς. Τους βλέπαμε και τους χαιρόμασταν κάποτε εκεί πάνω απ΄το χωριό μας που έκαναν τους αργούς κύκλους τους. Αυτή είναι η παιδεία των κυνηγών μας.
Ευτυχώς που τα κοτσύφια κελαηδάνε ακόμα στην Αθήνα. Κ.Λ.Χ.- νουνεχής φυσιολάτρης

Παρ 12/6/2009 3:18 μμ
Καλέ μου φίλε που υπογραφείς ως Leftis
Από το ύφος σου και μόνο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δεν έχεις ασχοληθεί και πολύ με το θέμα φύση γιατί αν είχες και τη παραμικρή ιδέα θα γνώριζες ότι η πεδινή πέρδικα προστατεύεται αρκετές δεκαετίες όπως και το ότι τα περισσότερα είδη που κινδυνεύουν. Και μη μου πεις ότι και για αυτό φταινε οι κυνηγοί; Φυσικά σα γραφικός «οικολόγος» δίνεις μεγάλη έμφαση στις λέξεις δολοφονία- σκοτώσει –φόνος κ.α πιστεύω ότι δεν έχεις κάνει το κόπο να μιλήσεις πραγματικά με ένα άνθρωπο που του αρέσει το κυνήγι γιατί τότε θα μπορούσες εύκολα να καταλάβεις ότι η χαρά του κυνηγιού δεν είναι τίποτα από αυτά που λες. Η καλή παρέα, το πρωινό ξύπνημα μέσα στη παγωνιά του βουνού, οι ιστορίες το βραδύ είναι αυτά που γεμίζουν τη καρδιά του κυνηγού. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περισσότεροι από εμάς γυρίζουν πίσω με μια σακούλα χόρτα, με μανιτάρια και με οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Αλήθεια τα έχεις ζήσει ποτέ αυτά; Αλλά τι λέω … θα είσαι πάντα πολύ ασχολημένος να ασκείς «πιέσεις σε κρατικό επίπεδο» και φυσικά να αδιαφορείς για το αν το πλαϊνό δασακι που έπαιζες παιδί έχει μετατραπεί σε ξεροβούνι λόγω κάποιας φωτιάς . σιγά μη φύγω από τη πολυτέλεια του σαλονιού μου να πάω να φυτέψω Κανά δέντρο είναι πιο εύκολο να βρίσω τους κυνηγούς και να στείλω και Κανά mail …

Δε μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς όταν γραφείς ότι οι οικολόγοι «και να βγούνε στα δάση δεν μπορούν να κάνουν πολλά απέναντι σε μια ομάδα κυνηγών» σου έχει πει κανείς ότι αν συναντηθούν αυτές οι δυο ομάδες θα επιβιώσει ο ισχυρότερος;

Διάβασε τα σχόλια εδώ μέσα και θα δεις ότι οι μονοί που προκαλούν είναι αυτοί που θέλουν να ονομάζονται οικολόγοι . Προσωπικά πιστεύω ότι και οι δυο ομάδες έχουν κοινή βάση την ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ και η αλήθεια βρίσκεται πάντα στη μέση καθίστε να συζητήσετε όποιος έχει διαφορετική άποψη από εσάς δεν είναι αχρείος, πιθηκάνθρωπος, φονιάς η όπως αλλιώς τον χαρακτηρίζεται.

Τέλος θα συμφωνήσω μαζί σου ότι υπάρχουν οικολογικές οργανώσεις δουλεύουν για τη φύση, και έχουν αναλάβει μία ευθύνη χωρίς όφελος οι οποίες απαρτίζονται από καλούς ανθρώπους όπως και το ότι υπάρχουν και ασυνείδητοι κυνηγοί (λαθροθήρες). Κ.Κ

Πεμ11/6/2009 9:55 μμ
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ. ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ. ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΟΥ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΜΙΛΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΗΡΑΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΩΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΕΠΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗ ΖΩΗ.ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟ ΖΩΗ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ.
ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΖΩΩΝ? ΑΣ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΛΙΓΟΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΤΕΧΝΗΤΑ. ΔΕΝ ΒΟΣΚΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΡΑ ΣΕ ΣΤΕΝΟ ΚΛΟΥΒΙ. ΠΑΤΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΔΕΝ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ <ΖΟΜΠΙ> ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ, ΑΦΟΥ ΣΦΑΧΤΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΤΥΨΗ ΓΙΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.(ΔΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ) ΑΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΖΩΝΤΑΝΑ, ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ κλπ… ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ……ΚΛΟΥΒΙΣΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΛΟΦΑΓΑΣ ΝΑ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ, ΟΠΟΤΕ ΤΟΥ ΕΡΘΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΨΑΡΙ.
Η ΦΥΣΗ ΕΔΙΝΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΗΣ, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΗ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΡΕΨΕΙ. Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΦΕ ΜΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΧΕΡΣΑ ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΜΠΑΖΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ……………………………………………………………………… ΠΟΣΑ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ? ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ , Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΥΤΗ ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ….ΧΘΕΣ! TK

Πεμ 11/6/2009 3:31 μμ
Απάντηση στον κυνηγό Κ.Κ.
Φίλε Κ.Κ, ίσως σου είναι δύσκολο να το καταλάβεις (γιατί είσαι κυνηγός εδώ και 25 χρόνια) αλλά αν δεν υπήρχαν κυνηγοί, δεν θα απειλούταν από εξαφάνιση η πεδινή πέρδικα (και είμαι σίγουρος και πολλά άλλα είδη ζώων). Την καραμέλα, είμαι φυσιολάτρης, φιλόζωος, αλλά και κυνηγός μη μας την πιπιλάς. Φροντίζετε να έχετε ζώα να σκοτώνετε, είναι απλό. Αν δεν απειλούνταν κάποια είδη και ήταν σε αφθονία, κανείς δε θα έμπαινε στον κόπο να προστατέψει τίποτα (έτσι όπως γίνονταν μέχρι τώρα), σταμάτα να υποβιβάζεις (εσύ και οι συνάδελφοι σου) την νοημοσύνη μας. Απλά είσαι το λιγότερο χειρότερο, μιας και οι κυνηγοί (φαίνεται να) χωρίζονται στους συνειδητοποιημένους (προστατεύουν τη φύση για να έχουν στόχους) και τους μη συνειδητοποιημένους (που απλά σκοτώνουν χωρίς να έχουν δεύτερες σκέψεις).
Φυσικά και έχετε μεγαλύτερη δράση και συμμετοχή από οικολογικές οργανώσεις, μιας και αυτές κινούνται σε πιο ψηλό επίπεδο (πχ πιέσεις σε κρατικό επίπεδο), δεν είναι τόσο πολυάριθμοι (όσο οι κυνηγοί), αλλά και να βγούνε στα δάση δεν μπορούν να κάνουν πολλά απέναντι σε μια ομάδα κυνηγών (δεν είναι δασοφύλακες). Αλλά οι οικολογικές οργανώσεις δουλεύουν για τη φύση, και έχουν αναλάβει μία ευθύνη χωρίς όφελος – ενώ εσείς φροντίζετε απλά να μην ξεμένετε από θηράματα.
Ξέρω ότι για να περάσουν κάποια από αυτά σε εσένα, προϋποθέτει αλλαγή νοοτροπίας αλλά άνθρωποι που σκοτώνουν ζώα απλά για διασκέδαση (όχι λόγο επιβίωσης, όχι λόγο αυτοάμυνας), έχουν μείνει στην πρωτόγονη κατάσταση (απλά ικανοποιούν τα αρχέγονα κυνηγητικά τους ένστικτα) και δεν αξίζουν να προσφωνούνται ως άνθρωποι (ίσως μόνο ως πιθικάνθρωποι).
Ο φόνος δεν είναι χόμπι και δεν δικαιολογείται, με όσους φυσιολατρικούς μανδύες και αν τον ντύσεις. Leftis

Πεμ 11/6/2009 11:56 πμ
Αγαπητοί φίλοι διάβασα όλες τις απόψεις που δημοσιεύθηκαν εδώ, και πριν την δική μου αλλά και μετά. Θέλω να επισημάνω την τοποθέτηση του « Σ.ΠΕΝΤΕΑΣ» και να του συστήσω ψυχραιμία, δεν χρειάζεται να φωνάζει, γράφοντας με κεφαλαία. Επίσης θα ήθελα να ακούσω, από έναν κυνηγό που τολμά και γράφει για το εν λόγω θέμα, άποψη που να έχει πρακτική εφαρμογή, και όχι θεωρητικολογίες και αφορισμούς. Κύριε «Σ.ΠΕΝΤΕΑΣ» μην προσπαθείτε να κρύψετε, την ατολμία σας να τοποθετηθείτε θετικά ή αρνητικά επί της καταγγελίας, πίσω από τους διανοούμενους και κυνηγούς που αναφέρετε, γιατί εκείνοι άφησαν και κάτι πίσω τους, εσείς τι αφήνετε πίσω μετά το τέλος της πράξης σας; Όσο για τον Χίτλερ, αμφιβάλλω αν γνωρίζετε την ιστορία ναι τις απόψεις του, γιατί αν τα γνωρίζατε θα βλέπατε μεγάλες ομοιότητες με τις δικές σας απόψεις. Ευχαριστώ το in.gr για την φιλοξενία. Μαρίνος Καβριγιάννης, Λάρισα

Πεμ 11/6/2009 9:48 πμ
Απάντηση στο φίλο που υπογράφει ως Ο..
Μάλλον τα έχεις μπερδέψει φίλε. Την αγάπη για τη φύση δεν τη δηλώνεις με πορείες στο « κέντρο της Αθήνας» ούτε με πύρινα mail περί δολοφόνων από τη πολυτέλεια του σπιτιού μας. Όσο για το πόσο οι κυνηγοί επεμβαίνουν καταστρεπτικά στην ισορροπία της φύσης όπως λες …….. Ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούμε όλοι για το πόσο καταστρεπτικά επεμβαίνουμε καθημερινά στο ήδη βεβαρημένο ιστορικό του οικοσυστήματος. Ενδεικτικά σου λέω ότι ότι τα πιο νεκρά βουνά είναι εκείνα που έχουν χιονοδρομικά κέντρα εκείνα που όλους τους χειμωνιάτικους μήνες κατακλύζονται από «ασκέρια φυσιολάτρες» & όχι κυνηγούς.
Είμαι κυνηγός εδώ και 25 χρόνια, δε θα πω ότι είμαι νόμιμος γιατί τα χειρότερα εγκλήματα γίνονται κάτω από το μανδύα κάποιου νομού. Θα πω όμως ότι είμαι κυνηγός που σέβεται τη φύση και το περιβάλλον. Πίστεψε με έχω δει κυνηγούς που είναι εκατό φορές πιο οικολόγοι από τους δήθεν οικολόγους . Με το κυνηγετικό σύλλογο Θεσσαλονίκης έχω συμμετέχει πολλές φορές σε δραστηριότητες όπως είναι αναδασώσεις, μεταφορά τροφής σε ζώα όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες.
Έέχουμε καθαρίσει με δικά μας έξοδα και φυσικά με πολύ προσωπική εργασία δάση και παραλίες. Μεγάλος αριθμός από εμάς είναι εθελοντές δασοπυροσβέστες, έχουμε προστατέψει είδη προς εξαφάνιση όπως είναι η πεδινή πέρδικα και τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά ώστε φέτος το δασαρχείο μετέφερε πουλιά από την Επανομή στη Θήβα …. Αλλά κι όταν ακόμα κάποιος « δολοφόνος κυνηγός» όπως τους ονομάζεται βρήκε νέες φωλιές σε άλλο μέρος έσπευσε να ενημερώσει όλους τους φορείς μα πάνω από όλους τους κυνηγετικούς συλλόγους για να προσέχουν .. κ.α ….
Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι οι εισφορές των κυνηγών συντηρούν τη θηροφυλακή, πληρώνουμε δηλαδή για να μας ελέγχουν.
Υ.Σ Σε όλες αυτές τις προσπάθειες δε είδα ποτέ κάποιο «οικολόγο» και ούτε άκουσα κάποια οργανωμένη δράση στην οποία πολύ ευχαρίστως θα έπαιρνα μέρος περαν από κάποιες πορείες οι οποίες πιστέψετε με δε βοηθούν και πολύ τη φύση !!!!!!!!!!! Κ.Κ

Τρι 9/6/2009 7:09 μμ
Δεν έχω ξανασυναντήσει πιο μεγάλη υποκρισία από τους κυνηγούς που το παίζουν φυσιολάτρες και ταϊζουν τα ζώα το χειμώνα, τα φροντίζουν σε δύσκολες στιγμές, κλπ – με απώτερο σκοπό το να έχουν κυνήγι (δηλαδή να τα σκοτώνουν). Φυσικά αυτοδιαφημίζονται ως προστάτες της φύσης, ενώ – απλά και ξεκάθαρα – είναι δολοφόνοι.
(Σ.ΠΕΝΤΕΑΣ)
2. Το λιοντάρι δεν έχει φάρμα από εκτρεφόμενα ζώα να το θρέψουν όποτε πεινάσει, και φυσικά σκοτώνει μόνο για επιβίωση και όχι για χόμπι.
4. Το παιχνίδι είναι χαμένο όσο δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι οι πόροι της φύσης δεν είναι ανεξάντλητοι. Πάντως εγώ, σαν τσιμεντοποιημένος ενήλικας, θα έλεγα τον καημένο τον Πεντέα, θα τον περιμένουν τα παιδάκια του άμα σε έτρωγε ένας δεινόσαυρος (όπου θα ήταν και δικαιολογημένος, γιατί δεν θα σε κυνηγούσε από χόμπι). Αλλά έτσι είναι, όποιος είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, πολλά τραγούδια ξέρει.
6. Άρα αφού όλοι αυτοί που ήταν διαννούμενοι άνθρωποι κυνηγούσαν, κάτι θα ξέραν έτσι? Μάλλον θα είχαν δίκιο, σωστά? 10 διανοούμενες μύγες τρώνε σκατά, και αυτό μας φτάνει – τα δικαιολογεί όλα. Εγώ μπορώ να σου πω και άλλους 5 διανοούμενους που ήταν παιδόφιλοι, άρα και αυτό σωστό θα είναι. Ο Χίτλερ δεν ήταν παιδόφιλος.
Ωρίμασε λιγάκι, και σκέψου αν θα είχες τις ίδιες απόψεις αν όλοι οι στόχοι σας ήταν έιδη υπό εξαφάνιση. Η μήπως να περιμένουμε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να αναθεωρήσουμε τα ένδοξα έθιμά μας. (με τι μούρη θα βγούμε στο χωριό αν δεν έχουμε σκοτώσει όλα τα πετούμενα σε μια ακτίνα 2χλμ?)
Ταινία αναφοράς: Όλα είναι δρόμος, σε μια εκπληκτική εμφάνιση του Θ.Βέγγου ως θηροφύλακας. Αξιοζήλευτη η πράξη του, και ο νοών νοείτω..Leftis.

Κυρ 7/6/2009 8:57 μμ
Σχετικά με την κατάσταση στη Ζάκυνθο, έζησα την ίδια ακριβώς εμπειρία (στο Βασιλικό) και πριν 2 χρόνια αλλά και φέτος το Πάσχα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η απάντηση του αξιωματικού υπηρεσίας στα τηλεφωνήματά μου ήταν ότι αδυνατεί η αστυνομία να ελέγξει το φαινόμενο! Δηλαδή φαινόμενο ΖΩΝΙΑΝΩΝ !… Κατόπιν έμαθα από ντόπιους ότι ο Νομάρχης είναι ο ίδιος λάτρης του κυνηγιού και προστατεύει τους παράνομους. Οπότε και εγώ συμβιβάστηκα με την κατάσταση.
Λατρεύω τη Ζάκυνθο, αλλά έπρεπε να προσέχω τα σκάγια που πέφτανε στη στέγη του σπιτιού που έμενα φιλοξενούμενος στο Βασιλικό. Επίσης, φρόντιζα όταν περπατούσα στο δάσος, να τραγουδάω ή να φωνάζω δυνατά για να μην με πυροβολήσει κανένας κυνηγός, εμένα και τα 3 μου παιδιά. Εντάξει, ας το πάρουμε απόφαση! Τι νόμοι και κανονισμοί κ.λ.π. Εδώ πρόκειται για οργανωμένη κατάσταση. Εξάλλου δυτικά της Ζακύνθου θυμηθείτε ότι βρίσκεται και το γνωστό ιταλικό νησί όπου γίνονται ίσως χειρότερα (la mafia – Σικελία)! Σημειώνω ότι οι κυνηγοί κυκλοφορούσαν με τζιπ των οποίων οι πινακίδες δεν ήσαν καθόλου κρυφές. Ούτως ή άλλως κανένας αστυνομικός ή αγροφύλακας ή δασοφύλακας δεν είδα να ενδιαφέρεται να καταγράψει το γεγονός. Τουλάχιστον μην ακούσω κανέναν Ζακυνθινό κυνηγό να μας πει ότι αυτός κυνηγάει μόνο στη νόμιμη περίοδο! Με τιμή. Σωκράτης Γ. Παπαγεωργίου (Λάτρης της Ζακύνθου και των πολιτισμένων Ζακυνθινών (να μην υπήρχαν και οι άγριοι!…))

Κυρ 7/6/2009 8:05 πμ
Τι άλλο θα ακούσουμε πλέον σε αυτή τη χώρα; Και κανείς δεν τιμωρείται για παραδειγματισμό; Μήπως είναι καλύτερα να μετακομίσουμε στην Κολομβία; Το σκέπτομαι σοβαρά. ΕΝ

Κυρ 7/6/2009 4:58 πμ
Έχω μια καταπληκτική ιδέα για να μπορούν τα ανθρωποειδή που αυτοαποκαλούνται κυνηγοί να εκτονώνονται, να εκτονώνουν τα κτηνώδη ένστικτα τους, μιας και ποτέ δεν εξελίχθηκαν σαν είδος, και επικρατούν ακόμη μέσα τους τα ζωώδη ένστικτα.
Η ιδέα είναι η εξής απλή:
Να χωριστούν σε δυο ομάδες σε κάθε περιοχή, και οι μισοί να φορούν στολή χρώματος μπλε ας πούμε και οι άλλοι μισοί να φορούν στολή πράσινη ας υποθέσουμε!!!
Στη συνέχεια να μπαίνουν μέσα στο δάσος, σε ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από τα δάση, για να εκφράζουν και τα οικολογικά τους ένστικτα όπως λένε, και στην συνέχεια να προσπαθούν να σκοτώσουν ο κάθε ένας όσους πιο πολλούς μπορεί από την αντίπαλη ομάδα και ταυτόχρονα να φυλάει και το τομάρι του!!!
Με αυτό τον καταπληκτικό τρόπο θα εκτονώνουν τα αιμοσταγή ένστικτα τους, και ταυτόχρονα θα μειώνεται δραστικά ο αριθμός τους όπως και των θηραμάτων, και όσο πιο πολύ θα μειώνονται τόσο πιο δύσκολο θα είναι το σπορ και θα έχει πιο πολύ ενδιαφέρον για τους εναπομείναντες!!!!
ταυτόχρονα θα εξαλειφθεί ίσως το ελαττωματικό αυτό ανθρώπινο είδος και έτσι θα ξεβρομίσουμε μια και καλή!!! Κώστας Μακρης

Πεμ 4/6/2009 8:14 μμ
Αγαπητοί φίλοι, Με λίγα λόγια, σας λέω ότι στην Ελλάδα μας μόνον η τιμωρία είναι ικανή να φέρει άμεσα αποτελέσματα. Και επειδή είναι επίκαιρη η ατιμωρησία σε όλα τα επίπεδα τα τελευταία 25 χρόνια, θα βοηθούσαν τα εξής 2:
Η εκπαίδευση από την νηπιακή ηλικία για την πολύτιμη αξία της χλωρίδας και πανίδας από την μία, και η αυστηρή τιμωρία των λαθροθήρων από την άλλη. Διαλέξτε εσείς όποια πρωτότυπη τιμωρία μπορείτε να φανταστείτε και καταγράψτε την. Εγώ θα πρότεινα πίσσα και πούπουλα. Με θερμούς χαιρετισμούς. Χαράλαμπος

Πεμ 4/6/2009 4:29 μμ
Θέλω να σας παρακαλέσω να μην αφήσετε στη τύχη του αυτήν την καταγγελία. Είμαι Ζακυνθινός, έχω μεγαλώσει στη Ζάκυνθο και αυτά που έχουν δει να συμβαίνουν σαυτό το νησί είναι απίστευτα.
Δεν υπάρχει οικολογική συνήδειση, πόσο μάλλον το να ευαισθητοποιηθούν για τα αποδημητικά πουλιά. Θέλω αυτός ο νομάρχης να βρεθεί τρόπος να τιμωρηθεί παραδειγματικά και να μπορέσουν να ενημερώσουν τους κυνηγούς για τη ζημιά που επιφέρουν στο νησί. Ευχαριστώ. ΕΣ

Πεμ 4/6/2009 3:07 μμ
Από πολλές απόψεις και γνώμες που έχουν εκφραστεί παρατηρώ ότι έχουμε μπερδέψει
το νόμιμο με το παράνομο, πνέουμε μενεα κατά πάντων εκφράζοντας απόψεις
και κάνουμε προτάσεις, και σαν να είμαστε ειδικοί εισαγγελείς καταδικάσουμε
τις πράξεις ορισμένων κοινωνικών ομάδων που ζούνε ένα τρόπο ζωής διαφορετικό από εμάς. Βεβαίως καθετί που είναι παράνομο πρέπει να απαιτείται από το σύνολο του ελληνικού λαού να καταδικαστεί, και για αυτό όμως αρμόδια είναι η ελληνική πολιτεία με τα θεσμοτημενα όργανα και νόμους της. Παρανομίες είναι το παράνομο κυνήγι & ψάρεμα ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, η παράνομη οδήγηση που αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, το ωχ βρε αδελφέ και οι άλλοι έτσι κάνουν [φοροδιαφυγή-άναρχη δόμηση-καταπατήσεις εκτάσεων,] και καθετί που παραβαίνει τους γραφτούς και τους άγραφους νόμους με τους οποίους διοικείται μια κοινωνία ανθρώπων και όχι μια ζούγκλα. Π.Ε

Πεμ 4/6/2009 1:27 μμ
1. ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ.
2. ΟΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΜΥΗΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑZΕΙ ΑΛΛΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΟΣΚΕΙ ΓΡΑΣΙΔΙ.
3. ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
4. ΦΙΛΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΟΣΟ ΓΕΝNΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΝΗΛΙΚΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΤΟ ΠΑΙXΝΙΔΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΜΕΝΟ.ΤΙΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΕΙ :<< ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΟΥΛΑΚΙ!!! ΘΑ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥ.>>
5. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΤΙΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΕΞΑΛΛΟ, ΔΟΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΤΩΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΝΗΓΩΝ.
6. 0 ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΗ, Ο ΑΛ.ΔΟΥΜΑΣ, Ο ΤΖ. ΒΕΡΝΤΙ, Θ. ΡΟΥΣΒΕΛΤ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ ΗΣΑΝ ΚΥΝΗΓΟΙ. Ο ΧΙΤΛΕΡ ΔΕΝ ΗΤΑΝ. Σ. ΠΕΝΤΕΑΣ

Τετ 3/6/2009 1:15 πμ
1) H λαθροθηρία είναι θέμα παιδείας ( σχολείο- οικογένεια)
2 ) Όταν ένα χόμπι, άθλημα, πείτε το όπως νομίζετε, καταντάει λαϊκό πάντα παρακμάζει. ΥΓ (δεν κυνηγάω αλλά μου αρέσουν να τα καταναλώνω!) Ρόδος

Κυρ 31/5/2009 1:14 πμ
OI ANΘPΩΠOI EIMAΣTE TEPATA ΩΣ ΓNΩΣTON, AΛΛA ΣE MEPH ΠOY ΣYMBAINOYN TETOIA AIΣXH NA MHN ΞANAΠATHΣEI KANENAΣ MAΣ- NA ΔOYME META AN KAI ΠOΣO ΘA TOYΣ KAΨEI TO ΓEΓONOΣ.. EΠIΣHΣ NA KYKΛOΦOPHΣEI H KATAΓΓEΛIA ΣTO INTEPNET KAI ΣTHN EΛΛAΔA KAI ΣTO EΞΩTEPIKO ΩΣTE NA MHN ΠATHΣEI OYTE EΛΛHNAΣ OYTE ΞENOΣ MEXPI NA ΣYMMOPΦΩΘOYN OI ΓKANKΣTEP ME TA OΠΛA. ΑΜ

Σαβ 30/5/2009 5:07 μμ
Αντί οι φίλοι (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) να στρέφονται πάντα στην εύκολη καταδίκη των κυνηγών (νόμιμων εννοώ) καλό θα ήταν να τα βάλουν με αυτούς που είναι εντεταλμένοι να εφαρμόζουν τους νόμους και να κυνηγούν τους ΛΑΘΡΟΘΗΡΕΣ γιατί ως γνωστόν δεν εκδίδονται άδειες κυνηγιού αυτή την εποχή. Είναι βλέπετε η εποχή τώρα και τον Αύγουστο που οι ΓΝΩΣΤΟΙ πλέον…….. δημιουργούν και επαναφέρουν το θέμα στην επιφάνεια προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρουσία αυτών και των φιλοζωικών εταιρειών που εκπροσωπούν και να εισπράξουν βέβαια και κάποια επιδότηση!!!!!!!! Έγινε πότε έλεγχος στις εταιρείες αυτές; Πολύ θα ήθελα να ακούσω την απάντηση τους πως συντηρούνται και που πάνε τα χρήματα που εισπράττουν?? Αν εισπράττουν……… Ασφαλώς το θέμα της Ζακύνθου είναι καταδικαστέο. ΙΚ

Σαβ 30/5/2009 4:05 μμ
Ίσως κάποιοι κυνηγοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θηράματα για να έχουν μια ιδέα τι ακριβώς αισθανόμαστε για αυτούς. Το μόνο που μένει εφόσον και ο νομάρχης Ζακύνθου είναι ένοχος και ανίκανος είναι να προβληθεί το θέμα στο εξωτερικό για να σταματήσει η ροή τουριστών προς Ζάκυνθο. Δεν είναι μόνο θέμα κουλτούρας είναι και θέμα ασφάλειας. Παρεμπιπτόντως μπορεί κανείς να απολύσει τους αστυνομικούς που αρνήθηκαν να κάνουν τη δουλειά τους; ! Θέλούμε τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν αυτούς τους εγκληματίες και όχι να πυροβολούν 15χρονα. dt

Πεμ 28/5/2009 4:32 μμ
Είμαι άνθρωπος ήπιου χαρακτήρα. Δεν πιστεύω γενικά στις ακρότητες. Πιστεύω στη συζήτηση και στις λύσεις μέσω διαλόγου. ΕΚΤΟΣ όταν πρόκειται για κυνηγούς!!! Τους θεωρώ κομπλεξικούς και απαράδεκτους χαρακτήρες που θα έπρεπε να ντρέπονται. Θα ήθελα να τους βάλω στη θέση των θηραμάτων τους με τις ίδιες πιθανότητες διαφυγής και τις ίδιες σχέσεις δύναμης και δυνατοτήτων (οπλισμού). Τότε θα βλέπαμε όλοι πόσο …αρσενικά είναι!!! Όπως είπα Είμαι ήπιων τόνων ΓΕΝΙΚΑ. Christos Papantoniou

Πεμ 28/5/2009 12:57 μμ
ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ,

ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΥΧΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ -ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.
ΒΡΙΣΚΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΗ. Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ Η ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΥΤΕ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΥ. ΑΝ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΜΠΥ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΑΦΟΥ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΨΥΧΑΓΩΓΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΘΕΑΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ.

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΠΙΣΩ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΘΗΡΑΜΑ ΤΟΥΣ. ΘΣ

Τετ 27/5/2009 9:59 μμ
Επειδή κάποιο κείμενο με υπογραφή Σ. παρόμοια με τη δική μου (Σ), τα βάζει με τη νοοτροπία όλων των Ζακυνθινών, θα πρέπει να διαχωρίσω τη θέση μου και να σημειώσω ότι καμία γενίκευση δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Ο τύπος που περιγράφει ο φίλος μέσα στην αγανάκτησή του, είναι χαρακτηριστικός, αλλά συναντάται δυστυχώς σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι προνόμιο μόνο της Ζακύνθου. Η γενίκευση αποπροσανατολίζει, ενώ η συγκεκριμενοποίηση φωτίζει το πρόβλημα. Το θέμα είναι η ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ και πρέπει να αποκηρυχθεί από τους ίδιους τους κυνηγούς να καταδικασθεί από την τοπική πολιτισμένη κοινωνία και να παταχθεί από την πολιτεία. Η Ζάκυνθος, ένας υπέροχος ευλογημένος τόπος, ας μην υποβαθμιστεί ως ένας απλώς ελκυστικός κυνηγότοπος για τους ντόπιους αλλά και τους απανταχού λαθροθήρες. Τώρα αν αυτό δεν γίνει έγκαιρα αντιληπτό από την τοπική κοινωνία, οι οικονομικές συνέπειες σε μακροχρόνιο ορίζοντα θα είναι πολύ χειρότερες, γιατί ο τουρισμός πλήττεται ήδη και άλλο ένα χτύπημα θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα στο μέλλον… ΣΚ

Τετ 3/6/2009 4:15 μμ
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ, ΕΦΟΣΟΝ ΠΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟ. ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΜΥΝΘΟΥΝ.
ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΟΠΛΑ Η’ ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΛΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΤΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΣΠΟΡ? ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ Ο ΦΟΝΟΣ?
ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ, ΠΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΖΟΥΖΑΝΕΑ ΣΑΝΤΗ

Τρι 26/5/2009 3:22 μμ
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΕΙΜΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΞΗ , ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ. M

Τρι 26/5/2009 1:45 μμ
Είμαι φανατικός κυνηγός και παρά το ότι ζω εδώ και τρία χρόνια στην Ιταλία δεν αποχωρίστηκα το κυνήγι, τα όπλα μου και τους σκύλους μου. Αντίθετα κυνηγώ περισσότερο και ασχολήθηκα και με την ιερακοθηρία. Σαν κυνηγός συμφωνώ απόλυτα με την αρχική καταγγελία των δυο επισκεπτών στη Ζάκυνθο και επαυξάνω, λέγοντας ότι γνωρίζω από πρώτη άποψη την κατάσταση που δυστυχώς λαμβάνει χώρα και σε άλλα νησιά του Ιονίου. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί φίλοι κυνηγοί μπήκαν στη διαδικασία δικαιολόγησης του κυνηγιού σε ταλιμπάν (δογματικούς) οικολόγους της συμφοράς αντί να αρκεστούν σε μια δημόσια καταγγελία της λαθροθηρίας και των εγκληματιών που την ασκούν. ΙΜ

Τρι 26/5/2009 1:13 μμ
Καλώς ή κακώς για να μπορέσει κάποιος να βελτιώσει ή να αλλάξει κάτι που θεωρεί λάθος πρέπει πρώτα να γνωρίζει και να σέβεται το Νόμο που η χώρα του έχει θεσπίσει για κάθε είδους δραστηριότητα. Κανένας δεν μπορεί να κρίνει ποια είναι η καλή ή η κακή δραστηριότητα, η οικολογική ή η μη οικολογική. Απαγορεύσεις των λίγων στους πολλούς, ισχύουν σε καθεστώτα, κι εδώ σίγουρα δεν είναι η Βορ. Κορέα. Μπορείς όμως να προσπαθήσεις και να καταδείξεις στους υπολοίπους ποιο είναι το σωστό κατά την άποψή σου και όλοι μαζί να προσπαθήσετε να βελτιώσετε αυτό που θεωρείται, λάθος. Πάντα και παντού υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης ώστε όλες οι πλευρές να φτάνουν πιο κοντά σε αυτό που πιστεύουν. Αρκεί να υπάρχει αγάπη. Γιατί σίγουρα και οι κυνηγοί αγαπούν αυτό που κάνουν και συμπράττουν με τη φύση και οι οικολόγοι αγαπούν με μια άλλη πιο ήπια σύμπραξη με τη φύση. Δεν είναι πάντως σπάνιο, που οι κυνηγοί θεωρούν τους εαυτούς τους οικολόγους και έχουν δίκαιο. Αποδεκτό είναι, ότι αυτό που κάνουν κάποιες χιλιάδες άνθρωποι, είτε αυτό λέγεται κυνήγι είτε ψάρεμα είτε αεροπτερισμός είτε δεν ξέρω κι εγώ τι, πρέπει να βρίσκεται κάθε φορά μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Και ασφαλώς θέλω κι εγώ να είναι πολύ αυστηρός ο νόμος με τους παραβάτες οποιασδήποτε δραστηριότητας, ακόμα και του κυνηγιού (παρότι είμαι κι εγώ κυνηγός και ψαράς και έχω και πολλές άλλες δραστηριότητες, που μπορώ να τις κάνω νόμιμα αλλά και παράνομα). Εμείς είμαστε, που κάνουμε παράνομες τις δραστηριότητές μας, είτε σκοτώνοντας και εξολοθρεύοντας την πανίδα και τη χλωρίδα της πατρίδας μας είτε εμπλουτίζοντάς την με κάθε λογής οικολογικά ζαρζαβατικά και δέντρα, πτηνά και ερπετά που δεν έχουν σχέση με αυτόν τον τόπο. Αυτά εν ολίγης. Και όπως έλεγαν και οι πιο παλιοί…. Παν Μέτρον Άριστον (και στις πράξεις μας και στα λόγια μας !) ΒΧ

Τρι 26/5/2009 9:49 πμ
Βρε παιδιά τι συζητάμε τώρα δεν τους μαζεύεται τους ψυχάκηδες που το έχουνε δει Ράμπο και γυρνάνε στα δάση να
επιβεβαιώσουν πόσο mach image έχουν. Δεν ξέρω αν έχει διαβάσει κανείς σας τη βιογραφία του Hemmingway!! Είχε την ίδια μανία και στο τέλος αυτοκτόνησε. Π.Μ

Δευ 25/5/2009 1:03 μμ
Καταρχήν να δηλώσω ότι δεν είμαι ούτε οικολόγος ούτε κυνηγός ούτε περιπατητής, ούτε φυσιοδίφης, ούτε και οτιδήποτε άλλο……
Θα προτιμούσα να πω ότι προσπαθώ να σέβομαι όσο το δυνατόν περισσότερο την αξία της ζωής είτε ανθρώπινης, είτε άλλης μορφής, καθώς και όλες τις μορφές έκφρασής τους. Ο άνθρωπος όμως έχει και κάτι που τον διαφοροποιεί, και αυτό είναι η επιλογή………………………και δικαιολογίες της μορφής:

Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ – ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ (ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ) ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΥΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

που έγραψε ένας φίλος ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που στηρίζονται, γιατί αν θυμάμαι καλά από την ιστορία ο άνθρωπος πάντα κυνηγούσε για να επιβιώσει,…(το διαφοροποιώ από φαγητό) ….κάθε άλλη δραστηριότητα ήταν πάντα συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων που αποτελούσαν έκφραση μεγαλοπρέπειας και εξουσίας και σιγά σιγά πέρασαν σαν χόμπι σε όλες τις τάξεις……(αν είναι δυνατόν να έχουμε φτάσει σε εποχή να αποκαλούμε κάτι που εμπεριέχει αφαίρεση ζωής χόμπι).
θα παρακαλούσα να θυμηθεί κάποιος την συζήτηση δυο βασιλιάδων , ενός αφρικανού και ενός ευρωπαίου για τον πόλεμο και για τα θύματα, μήπως και καταλάβει κάποιος ότι ο λόγος είναι ο ίδιος, εξουσία και επικράτηση.

Δεν έχουμε δυστυχώς καταλάβει κύριοι ότι ναι μεν η φύση έχει προνοήσει αλλά προνοεί όταν υπάρχει…..αν την καταστρέψουμε και αφανίσουμε τότε ΤΙ και ΠΩΣ????
Και ευτυχώς το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών μας οπότε ας τους δώσουμε την επιλογή στο να κάνουν κάτι καλύτερο και όχι μαθαίνοντας τους ότι α άνθρωπος
κάνει ότι του αρέσει και θα μπορεί πάντα να την γλιτώνει…..και πάνω από όλα μαθαίνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν αλλά μέχρι που εκεί που δεν θίγονται τα δικαιώματα των άλλων (ανθρώπων, φύσης γιατί δεν αυτόματα και οι καλύτεροι)……άρα με λιγότερα λόγια…Λίγο σεβασμός και υπομονή.

Τώρα ένα μικρό παράδειγμα
Στο χωριό μου, στην Θεσπρωτία, η περίοδος κυνηγιού ξεκινάει όταν σταματάει η επίσημη περίοδος και σταματάει όταν ξεκινάει η επίσημη περίοδος….με αποτέλεσμα
αν δεν υπήρχαν και μέρη δύσβατα και δυσπρόσιτα τα αγριογούρουνα να έχουν γίνει ανάρπαστα….και ακόμα βράδια να βγαίνουν τζιπ και αγροτικά με αμέτρητους προβολείς για το κυνήγι λαγών……κύριοι αυτό διαταράσσει και άλλα ζώα……μα πραγματικά δεν κυνηγά κανείς την επίσημη περίοδο του κυνηγιού!!!!!

Απλά το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις τόσο άμεσες (αν και δεν θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε το ίδιο και τώρα που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι),
δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν……ελπίζω να μην ζούμε ούτε και εμείς και τα παιδιά μας για να δούμε τα χειρότερα που αν δεν κάνουμε κάτι έρχονται…….

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ελπίζω να μπορέσουμε να ευαισθητοποιηθούμε όλοι κυνηγοί και μη (γιατί και εμείς δεν είμαστε καλύτεροι…..) ΧΠ

Δευ 25/5/2009 11:49 πμ
Για τον κύριο που προσπαθεί να το παίξει πανεπιστήμονας: η θήρα αποτελεί ένα μέσο ελέγχου των πληθυσμών αλλά και διατήρησης των πληθυσμών.
ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΩΡΑ;; ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Η ΓΙΑ ΧΟΜΠΥ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΧΟΜΠΥ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ;
Και αυτές οι δήθεν έρευνες δεν έχουν γίνει παρά από κυνηγούς και χορηγίες κυνηγετικών συλλόγων…Υπάρχουν απίστευτα συμφέροντα από πίσω που προσπαθούν να διατηρήσουν το κυνήγι για κάποιους ενάντια στο συμφέρον του συνόλου και έναντια σε οτιδήποτε ονομάζεται ηθική. ΤΣ

Δευ 25/5/2009 8:19 πμ
Καλημέρα σε όλους.
Είμαι και εγώ ένας από τους 300.000 νόμιμους κυνηγούς που δίνουν ένα σκασμό λεφτά για να μπορέσουν να χαρούν με τον δικό τους τρόπο την φύση.
Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ.
θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση μόνο στους φίλους οικολόγους οι οποίοι είναι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την μητέρα φύση όπως οι ίδιοι λένε. Που βρίσκονται οι κύριοι αυτοί όταν οι λίμνες της Ελλάδας (στις οποίες σημειωτέον απαγορεύεται το κυνήγι σε ένα ποσοστό 90%, βλέπε συνθήκη Ramsar) παγώνουν τον χειμώνα και δεν βρίσκουν φαγητό τα παρυδάτια πουλιά; Οι κυνηγοί πηγαίνουν στους πάγους με εργαλεία και σπάνε τον πάγο ρίχνοντας συγχρόνως και τόνους σπόρων για να τραφούν τα πουλιά. Κάντε μια περιήγηση τον χειμώνα κύριοι Οικολόγοι στις παγωμένες λίμνες της βόρειας Ελλάδας και δείτε για παράδειγμα τους εγκληματίες κυνηγούς της Αλεξανδρούπολης που έχουν αφήσει τα τουφέκια τους και τρέχουν να ταΐσουν τα πεινασμένα πουλιά.
Αλλά ξέχασα, εσείς εκείνη τη στιγμή προτιμάτε να είστε στα παράθυρα της τηλεόρασης και να μας κατηγορείτε. Τον Αύγουστο που ξεκινάει το κυνήγι το ξέρετε ότι υπάρχει σημαντική μείωση των πυρκαγιών;
Ζητώ συγνώμη αν κούρασα αλλά θέλω κάποια στιγμή να ακουστούν αυτά τα πράγματα στον απλό πολίτη ο οποίος νομίζει ότι είμαστε κτήνη. AX

Κυρ 24/5/2009 10:28 μμ
Τη φύση και τις οσμές της είχα την τύχη να τις γνωρίσω από παιδί, μαζεύοντας χόρτα με τους δικούς μου, πηγαίνοντας ορειβασία με φίλους, πηγαίνοντας και για κυνήγι με θείους. Κυνηγός δεν έγινα, φυσιολάτρης δεν έγινα, παρόλα αυτά μπορώ να εκτιμήσω τη χαρά κάποιων με τα χόμπι τους.

Η παρατήρησή μου είναι ότι κατά κοινή συμπεριφορά, όλοι οι γράφοντες, οικολόγοι και κυνηγοί, αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά των κυνηγών της Ζακύνθου. Ας συνεχιστούν λοιπόν οι διαμαρτυρίες, ας γίνουν και πιο επίσημες και ας πληρώσει όλη η Ζάκυνθος για την οικονομική επιβίωση αυτών που ασχολούνται με κυνηγητικά είδη. Αφού έτσι θέλουν οι Ζακυνθινοί κυνηγοί, έτσι ας γίνει!

Το Πάσχα του 2010 ας πάμε κι εμείς οι εδώ να δούμε τι έμαθαν. Οι κυνηγοί με τα όπλα τους κι οι υπόλοιποι με τα πανό τους και ας κάνουμε Λαμπρή έξω από τη Νομαρχία της Ζακύνθου. Εγώ υπόσχομαι να φέρω την κάμερά μου. Οι κυνηγοί υπόσχονται να κυνηγήσουν το Νομάρχη; Λεων. Παρασκ.

Κυρ 24/5/2009 8:15 μμ
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να σταματήσουν αυτοί οι εγκληματίες που έχουν αφανήσει την πανίδα της χώρας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει τα παιδιά μας από την ευκαιρία να ζήσουν ό,τι έχει απομείνει από την Ελληνική φύση. Christos Mikropoulos

Κυρ 24/5/2009 11:18 πμ
Eπί του συγκεκριμένου: Μιλώντας γενικώς για το κυνήγι θα χάσουμε και το δάσος και το δέντρο. Μιλάμε για τη ΛΑΘΡΟΘΗΡΙΑ (η οποία είναι εξ ορισμού παράνομη) και σ αυτήν είναι κάθετα αντίθετοι και όλοι οι νόμιμοι κυνηγοί. ΔΕΝ υπάρχει εξαίρεση από το νόμο, οπότε ας εφαρμοστεί ο νόμος από τους αρμόδιους. Κι αν δεν εφαρμόζεται, υπάρχει και ο νόμος για αυτούς που δεν τον εφαρμόζουν.

Γενικότερα: Πάντως μιας και φαίνεται ότι τα κείμενα διαβάζουν και κυνηγοί νόμιμοι και μη. Ρε παιδιά με κείνα τα καραγκιοζιλίκια, μπαλωθιές και μπαμ μπουμ κάθε γιορτή και σκόλη ,αλλά και όποτε του κατέβει του καθένα τι θα γίνει;

Έχω μαζέψει σκάγια από το μπαλκόνι μου (μένω σε επαρχία) αλλά και από αυλή του σχολείου που εργαζόμουν: υπήρχε άνθρωπος που έριχνε σε ώρα λειτουργίας του σχολείου. Καταλαβαίνω ότι βγαίνω εκτός θέματος αλλά γενικώς η παράνομη οπλοχρησία τέτοιου τύπου είναι απείρως πιο επικίνδυνη και από τη λαθροθηρία. Ειλικρινά εύχομαι οι αδέσποτες των ελεύθερων επικίνδυνων σκοπευτών να σταματήσουν στον τοίχο της λογικής και όχι σε κάποιον άτυχο συνάνθρωπο μας, όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στο παρελθόν. Σ

Σαβ 23/5/2009 10:41 μμ
Παν μέτρον άριστον.. Κάποτε κυνηγούσα, τώρα όχι. Καλό θα ήταν να βρεθεί τρόπος να μην κυνηγούν τα Απριλιάτικα στην Ζάκυνθο. ΔΣ

Σαβ 23/5/2009 9:28 μμ
Πηγαίνω στην Ζάκυνθο περίπου 14-15 χρόνια. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ τά όπλα, και είμαι μέλος σε σκοπευτικό σύλλογο. Έχω συγγενείς που είναι κυνηγοί και ακούω διάφορα…. Λατρεύω την φύση αλλά γουστάρω να τρώω κρέας φίλοι μου. Είμαι επίσης εθελοντής δασοπυροσβέστης εδώ και 4 χρόνια. Ναι ναι τρώω κρέας και αγαπάω την φύση.

Τα παραπάνω τα έβαλα όλα μαζί προσπαθώντας να σας δώσω να καταλάβετε κάπως το προφίλ μου. Εννοώ ότι φυσικά μπορείς να αγαπάς την φύση να κυνηγάς και να είσαι μέρος της. Αυτός είναι ο άνθρωπος όσο κάποιοι να κάνουν τα στραβά μάτια. Μην μπερδεύουμε τους οικολόγους με τους φυσιολάτρες. Το ένα είναι (ίσως) πολιτική ενώ το άλλο τρόπος ζωής.

Προσωπικά νομίζω πως το θέμα είναι πολύ απλό.

Πιστεύω πως μπορείς να κυνηγάς αν και εμένα δεν μου αρέσει, αλλά ως σοφότερο ζώο πρέπει να ξέρεις που σταματάς.

Δυστυχώς αυτό είναι λίγο δύσκολο αν είσαι Ζακυνθινός. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν φημίζονται για την ανθρωπιά τους – φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, έχω πολύ καλούς φίλους που ζουν στην Ζάκυνθο και δυστυχώς συμμερίζονται την αποψή μου…

Στα χωριά ζουν, οι κοινωνία είναι κλειστή και πάντα υπάρχει το τι θα πει ό άλλος.

Για εμένα το προφίλ του μέσου Ζακυνθινού συνοψίζεται παρακάτω…
– θα κοιτάξει να σε κλέψει όσο ποιο πολύ μπορεί ως Τουρίστα
– Βασικά βαριέται να σε εξυπηρετήσει
– Αμα δεν έχεις εξωσυζυγική σχέση είσαι ο περίγελος της παρέας κατεπέκταση του χωριού
– Πετάνε φάρμακα στα χωράφια (ελιές / αμπέλια) χωρις να σκέφτονται τουλάχιστον τα σπίτια που είναι κοντά με αποτέλεσμα συχνά να υπάρχουν δηλητηριάσεις
– φυσικά οι περισσότερες πηγές είναι πλέον ακατάλληλες
– Αν δεν πας για κυνήγι φυσικά δεν είσαι άντρας

Μετα λύπης μου το νησί του Διονύσιου Σολομού και μιλάμε βασικά για τα χωριά διοικούνται από τους τοπικούς άρχοντες. Πολλά από όλα τα παραπάνω συζητιούνται και κατακρίνονται αλλά μένουν μέσα σε πολύ κλειστούς κύκλους για δύο λόγους: 1. ο φόβος τι θα πουν οι άλλοι αφού οι περισσότεροι είναι ίδιοι 2. Πολιτικά γλυψίματα (ασε τωρα εδω τον παρακαλάω να ρίξει λίγη πίσα στην μπασιά μου) Όταν στο χωριό που μένουμε πριν χρόνια έπιασε φωτιά και ένα πολύ όμορφο δάσος καταστράφηκε (αυτόματη άνοδος της θερμοκρασίας το δροσερό αεράκι που ερχότανε χάθηκε). Συγγενής μου Ζακυνθινός κυνηγός (ζει στην Αθήνα) είχε πει μια φορά στο καφενείο Αντε ρε καλά του κάνανε, επήγαινες για κυνήγι και δεν επέρναγες από τους θάμνους. Να δεις πως θα βγάζω εγώ τώρα τους λαγούς!!! και φυσικά όλοι γελάσανε και είπανε δίκιο έχεις.

Προσωπικά αμα βρω κυνηγό να κυνηγάει στο χωράφι μου στην Ζάκυνθο θα του ρίξω. Σ.

Παρ 22/5/2009 9:56 μμ
Φίλοι, αγανάκτηση, οργή, αηδία κλπ συναισθήματα ένιωσα μόλις διάβασα την καταγγελία. Όμως προσγειώθηκα γιατί θυμήθηκα ότι ζω στην Ελλάδα. Αφού πουθενά δεν εφαρμόζονται οι νόμοι μας, δεν θα αποτελέσει εξαίρεση το κυνήγι στην Ζάκυνθο αλλά και οπουδήποτε αλλού, γιατί είναι ο κανόνας. Υπάρχουν όμως τα Κύθηρα που αναφέρθηκε ο Ανδρέας Λουράντος, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα μέρη που σέβονται το εαυτό τους. Θέλω να συγχαρώ τους καταγγέλλοντες γιατι πιστεύω αποτελούν εξαίρεση από τον κανόνα της παθητικότητας που μας χαρακτηρίζει πλέον ως λαό. Όσο για τους κυνηγούς, θα χαρώ πολύ οι εκπρόσωποι τους να αποκηρύξουν δημόσια και να καταγγείλουν αυτή την ενέργεια. Έτσι μόνο θα τους πιστέψω. Δεν έχουν άλλη επιλογή κατά την γνώμη μου. Αλλιώς θα τους θεωρώ συνενόχους. Καλές οι επιστημονικές αναλύσεις κάποιων συναδέλφων τους, αλλά για τα εγκλήματα χρειάζονται άλλου είδους αναλύσεις. Αυτά για τους κυνηγούς. Όσο για τους πολιτικούς, οι περισσότεροι είναι τόσο διεφθαρμένοι κα απαθείς, που δεν περιμένω να πάρουν έστω και πολιτική ευθύνη γι’ αυτά που συμβαίνουν στον τόπο τους. Μαρίνος Καβριγιάννης, Λάρισα

Παρ 22/5/2009 6:06 μμ
To κυνήγι δεν είναι σπορ ούτε hoddy. Είναι βαρβαρότητα. Αν θέλουν κάποιοι να ανακατεύονται με όπλα και να περνάνε την ώρα τους , ας γραφτούν σε σκοπευτικό σύλλογο. ng

Παρ 22/5/2009 5:07 μμ
Επειδή η μόνιμη επωδός των φίλων του κυνηγιού-εγκλήματος είναι ότι να κοιτάξουμε καλύτερα ότι μας σκοτώνουν με τα τρόφιμα, ποτά, ποτάμια, απόβλητα, σκουπίδια κτλ
άρα αυτό που κάνουν αυτοί σε λίγο θα μας πουν ότι είναι και λειτούργημα! Καταντάει βαρετό παιδιά. Είναι έγκλημα καραμπινάτο να αφανίζεις για το κέφι σου το 99% των πτηνών! Επεμβαίνεις καταστρεπτικά στην ισορροπία της φύσης για το τίποτα, τελεία και παύλα! Όσο για την αγάπη για τη φύση από τους κυνηγούς μάλλον πρόκειται για ανέκδοτο. Ποτέ δεν σκοτώνεις κάτι που αγαπάς. Διορθώστε με αλλά ποτέ δεν έχω δει πορεία κυνηγών στο κέντρο της Αθήνας για την προστασία του περιβάλλοντος… Άλλωστε θα ήταν και η κωμωδία της χρονιάς!” O

Παρ 22/5/2009 3:36 μμ
Για τους Έλληνες λοιπόν υπάρχουν πολλοί θεοί –πολλοί δικαστές –πολλές τέχνες και γράμματα- όλοι συμμετέχουν στα κοινά – υπάρχει παιδεία.
Σέβονται το όλον. Έχουμε κάτι που να μας συνδέει με αυτούς τους ανθρώπους;

Το κυνήγι η λαθροθηρία, η οποιαδήποτε άλλη καταστροφική διαδικασία έχουμε αναπτύξει στην εποχή μας είναι το ακριβώς αντίθετο αυτών των αξιών που πρεσβεύει η αρχαία ελληνική παιδεία

Το πρόβλημα είναι θέμα παιδείας δυστυχώς.
Δεν είναι θέμα νομοθεσίας ή ό,τι άλλο θέλεις.

Αλήθεια γιατί στους πολιτικούς μας αρέσει τόσο πολύ να μας βλέπουν να σερνόμαστε;
Τελικά τι είμαστε; JD

Παρ 22/5/2009 12:24 μμ
Υπάρχει Νόμος; Αν Υπάρχει, ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ. Τα υπόλοιπα είναι κουραφέξαλα. Αν δεν υπάρχει, όπως και σε οιαδήποτε έκφανση του μίζερου βίου μας, έγκειται στην φιλοτιμία και στην καλή προαίρεση καθενός μας ξεχωριστά. Και καλήν απολογίαν…….. cs

Παρ 22/5/2009 12:08 μμ
Εδώ αξίζει να κάνουμε ένα ουσιώδη διαχωρισμό. Άλλο πράγμα είναι το κυνήγι, που θεωρείται πανεπιστημονικά ως βασικό και απαραίτητο εργαλείο διαχείρισης και άλλο είναι η φυσιογνωμία της χρήσης και ο τρόπος άσκησής της. Και αυτό γιατί η βασική παραδοχή για την αδιαμφισβήτητη σημασία της θήρας παραμένει, όπως τόσο έντονα και ξεκάθαρα υπάρχει σε κείμενα της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας και του ευρύτερου πλαισίου περιβαλλοντικής πολιτικής. Η τυχόν κακή χρήση, που τόσο επίμονα και πιθανόν δικαίως, κάποιοι επικαλούνται, δεν αναιρεί αυτή την πραγματικότητα για τη σημασία του κυνηγιού ως μέσου άσκησης διαχείρισης της άγριας πανίδας και των βιοτόπων της. Ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο που οι κακοί παράνομοι ψαράδες δεν χρησιμοποιούνται για την απαγόρευση της αλιείας, οι ασυνείδητοι γεωργοί που ραντίζουν με επικίνδυνα φυτοφάρμακα δεν χρησιμοποιούνται για την απαγόρευση της γεωργικής καλλιέργειας, οι ασυνείδητοι οδηγοί δεν αποτελούν άλλοθι για απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει τις κυρώσεις και η Πολιτεία με τα όργανά της καλείται να τις εφαρμόζει. Λίγα ή πολλά, τα περιστατικά παρανομίας ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς ποτέ δεν καθορίζουν και δεν χαρακτηρίζουν την χρήση. Εξαίρεση σε αυτό δυστυχώς παρατηρείται στη θήρα, όπου ο λαθροθήρας δεν αφαιρεί μόνο την κάρπωση από τον κυνηγό, αλλά το κυριότερο αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο επιχείρημα για την εφαρμογή απαγορεύσεων θήρας, αλλά και το κύριο παράδειγμα που χωνεύει η κοινή γνώμη για τις συνέπειες του κυνηγιού.
Μια άλλη όμως αξιόλογη παράμετρος είναι ότι η θήρα αποτελεί ένα μέσο ελέγχου των πληθυσμών αλλά και διατήρησης των πληθυσμών. Απουσία της θήρας συχνά έχει ως συνέπεια για κάποια είδη την μείωση των πληθυσμών πολλών θηραμάτων, καθώς δεν υπάρχει η κάρπωση που ενισχύει τη φυσική επιλογή, καθώς και η υπέρμετρη αύξηση άλλων ειδών, σε πληθυσμούς που επηρεάζουν την ισορροπία του βιότοπου και που προξενούν ζημιές σε γεωργικές και άλλης μορφής περιουσίες. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΟΥΡΛΩΝΗΣ

Τετ 20/5/2009 8:34 μμ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΥΡΟΜΑΧΟΙ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΒΡΑΖΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΑΡΓΟ ΘΑΝΑΤΟ!
ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙ ΜΕ ΡΟΠΑΛΟ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥ ΕΦΑΓΕ 2 ΛΑΧΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΑΤΑΙΣΤΟ ΕΠΙ ΜΕΡΕΣ!
ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ Η ΤΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΟΥΝ!
ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ 10ΑΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΟΠΟΙΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΦΟΛΕΣ ! s pc

Τετ 20/5/2009 4:03 μμ
Σε τόπο που συντελείται τέτοιο έγκλημα συστηματικά και αβασάνιστα, να μην τoν ξαναεπισκεφτεί κανείς, είναι πολύ απλό. Μέχρι να βάλουν μυαλό αυτοί οι εγκληματίες και οι αναρμόδιοι-ανεύθυνοι-απολίτιστοι-άχρηστοι τοπικοί άρχοντες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και κυρίως τον ηθικό νόμο-βλέπε συνείδηση-ούτε για καφέ στη Ζάκυνθο. Ο

Τετ 20/5/2009 1:51 μμ
Εάν για όλα τα δεινά τα οποία συμβαίνουν σε αυτή την χώρα αιτία είναι το νόμιμο
Κυνήγι, βεβαίως και πρέπει να απαγορευθεί, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον ας
ρίξει. ΠΕ

Τετ 20/5/2009 1:23 πμ
Προς τον φίλο ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗ και σε όλους αυτούς που οπλίζονται ως τα δόντια (σαν να κηρύχτηκε ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος) και βγαίνουν με τα 4Χ4 οχήματα στα λίγα απομεινάρια που τα λέμε δάση, γιατί έτσι που τα καταντήσαμε μόνο τέτοια δεν είναι.

Στήνουν καρτέρι στα περάσματα των θηραμάτων (σαν να πρόκειται για εισβολείς που ήρθαν να κυριεύσουν την Ελλάδα) και μόλις ξεπροβάλει κάποιο απ’ αυτά τα κακόμοιρα όντα, κατά την ανατολή του ηλίου για να βάλει κάτι στο στομάχι του μετά το πέρας της νύχτας, αρχίζει ο πόλεμος.

Πέφτουν βροχή πάνω του οι σφαίρες. Οι νικητές νιώθουν περήφανοι που κατάφεραν να εξοντώσουν τον εχθρό.

Ο λόγος που το κάνετε σίγουρα δεν είναι για να φάτε 50 τσίχλες και 2 μπεκάτσες, άντε και κανένα μπούτι αγριογούρουνου πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. (Όπως γράφεται)

Με τόσες χιλιάδες ευρώ θα μπορούσατε να τα τρώτε κάθε μέρα.

Τότε ποιος είναι ο λόγος; Η πρότασή μου:

Μια και δεν κινδυνεύει η Ελλάδα από τέτοιου είδους εισβολείς, τι θα λέγατε να πουλούσατε τα όπλα σας και αντί αυτών να αγοράζατε μια φωτογραφική μηχανή, η μια βιντεοκάμερα και ένα ζευγάρι κιάλια, να περνάτε τη ωραία σας γυναικούλα, (παρατώντας παρέα το ζεστό σας κρεβατάκι) τα παιδάκια σας (πού κοιμούνται τα Σαββατοκύριακα ως το μεσημέρι, τρώνε στα φασφουτάδικα, δεν κινούνται σχεδόν καθόλου γιατί περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο μπροστά στη τηλεόραση η στα ιντερνετ καφέ και έχουν γίνει τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης) και το 4Χ4 και να βγαίνατε για να πάρετε τα βουνά αχάραγο, να νιώσετε την φύση να ξυπνάει, να μυρίσετε την μυρωδιά του πεύκου την αυγή μόλις σκάσει μύτη ο ήλιος, να ακούσετε το κελάηδισμα του τσιπουργέλου και αντί να πυροβολείται τα αθώα ζώα να τα φωτογραφίζατε η να τα βιντεοσκοπούσατε;

Εικόνες και ήχοι που αν δεν τις βιώσεις, να τις νιώσεις βαθιά μέσα σου δεν τις κατανοείς.

Να περπατούσατε στη φύση να κάνατε πικ νικ, να πίνατε νερό από καμία φυσική πηγούλα . Να μαζέψετε χόρτα, κάστανα η κανένα μανιτάρι.

Στο τέλος της ημέρας να περάσετε από κανένα αγρότη να αγοράσετε ένα κοτόπουλο η κουνέλι που τα εκτρέφει για να ζήσει. Δεν τα αφαιρεί από τη φύση.

Εσείς ζείτε από το κυνήγι; Οι killers είστε εσείς.

Τη Δευτέρα που τα παιδιά σας θα πάνε πάλι στο σχολείο να τα δώσετε τις φωτογραφίες η το βίντεο που γυρίσατε, να τα δείξουν στους συμμαθητές τους για να μάθουν και αυτοί κάτι για τη χλωρίδα και την πανίδα της πατρίδας τους, ώστε

και τα παιδάκια του δημοτικού που βλέπουν τις μπριζόλες στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ να πάψουν να νομίζουν ότι έχουν φτιαχτεί σε εργοστάσιο.

Πως το βρίσκεται; Πολύ ρομαντικό; Τάσος Μακρής

Τρι 19/5/2009 5:40 μμ
Είμαι κυνηγός ΟΧΙ φανατικός και γιαυτό συμφωνώ με τους οικολόγους που ζητούν να απαγορευτεί τελείως το κυνήγι. Διαφωνώ με τους κυνηγούς και κυρίως με τα ψέματα που λέμε.
Συγκεκριμένα:
-Υπάρχουν και νομοταγείς κυνηγοί
-Οι επιστημονικά και πρακτικά τεκμηριωμένη άποψη ότι οι καρακάξες τρώνε τα αυγά των άλλων πουλιών στις φωλιές τους. -Οι αλεπούδες είναι ο υπεραρίθμων 1 εχθρός του λαγού -Ότι οι οικολόγοι δεν γνωρίζουν την φύση -Οι θηροφυλακες προσλαμβάνονται και πληρώνονται από τους Κυνηγητικούς Συλλόγους -Οι οικολογικές οργανώσεις παίρνουν επιδοτήσεις από την Ε.Ε.

Για να το αποδείξουμε, σκοπεύουμε να γεμίσουμε τα ελληνικά βουνά, εκτός από φίδια, με λεοπαρδάλεις, τίγρεις , ελέφαντες , και πιθήκους. Μπορεί κάλλιστα η Ελλάδα να γίνει μια ζούγκλα φτάνει η πολιτεία να καταργήσει το κυνήγι γιατί έτσι θέλουν οι οικολόγοι. Βάσει του Συντάγματος είναι ελεύθεροι να μπορούν να καταργούν δραστηριότητες άλλων ανθρώπων. Πολύ θα το ευχαριστηθώ να κλείσουν όλα τα μαγαζιά και οι βιοτεχνίες που ασχολούνται με τα κυνηγητικά είδη. Δυστυχώς η πολιτεία δεν ακούει τους οικολόγους. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΟΜΠΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Έχει λέει ο άλλος χόμπι να πηγαίνει με το αυτοκίνητο του βόλτα. Δεν ξέρει τους κίνδυνους; Προτάσεις
1 Κατάργηση του κυνηγιού
2 Κατάργηση της οδήγησης αυτοκίνητου
3 Κατάργηση του ψαρέματος για τους ίδιους λόγους
4 Κατάργηση του μαζέματος χόρτων γιατί στερούμε στην γη καινούργιους σπόρους
5 Οι θέσεις αυτές να παρουσιαστούν και υποστηριχτούν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να επιβληθούν και στα αλλά κράτη της Ε.Ε. που είναι χειρότερα από εμάς
6 Κατάργηση του ……(συμπληρώστε ό,τι θέλετε)
7 Κατάργηση του ……(συμπληρώστε ό,τι θέλετε)
8 Κατάργηση του ……(συμπληρώστε ό,τι θέλετε)
9 Εάν μας πετάξουν ντομάτες οι ευρωπαίοι για τις τεκμηριωμένες απόψεις μας δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε. 10 Να ζητήσουμε με θάρρος ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ

Βέβαια οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν και οικολόγοι που αγαπούν πραγματικά την φύση. Και είναι άξιοι συγχαρητήριων. Όπου γυρίσει το μάτι μου τους βλέπω που έχουν γεμίσει τα ελληνικά δάση με τα σπίτια τους.
Ρώτησα τις προάλλες έναν οικολόγο που έκοψε 5-6 δένδρα για να φτιάξει το σπίτι-παρατηρητήριο του γιατί το κάνει και με συγκίνησε: Δεν το κάνω για μένα Για την φουκαριάρα την αρκούδα οπ λάθος την μάνα μου που θέλει να διώξει τους κυνηγούς που έρχονται εδώ και χαλάνε την φύση.
Φίλοι οικολόγοι μην πτοείστε
Ότι λέμε εμείς είναι σωστό , και ότι λένε οι άλλοι είναι λάθος

Διαβάστε επίσης την επιστολή του Κώστα Βαρδακαστανη που με έχει καλύψει σχεδόν πλήρως. Α. Λ.

Δευ 18/5/2009 2:05 μμ
Καλησπέρα.
Έχω κάνει αρκετές κουβέντες με κυνηγούς και το μόνο που ζητώ στο ξεκίνημα της συζήτησης είναι να διατηρηθεί στα πλαίσια της λογικής. Αυτό που μετά λύπης μου έχω παρατηρήσει είναι ότι τα επιχειρήματα του κάθε τακτικού (παρανόμου ή νομίμου κυνηγού) είναι κάθε φορά τα ίδια, σαν να υπάρχει μια βίβλος απαντήσεων προς κάθε κατακριτή του σπορ.
Το πιο σύνηθες από αυτά είναι ότι οι κυνηγοί είναι αυτοί που προστατεύουν τη φύση. Εύλογα τα αίτια αυτής της υιοθέτησης. Αλλά φίλοι μου, για όνομα! Από πότε αυτό είναι επίκτητη ιδιότητα του κυνηγού; Αυτό το ισχυρίζονται και οι περιπατητές, οι αναρριχητές, οι κατασκηνωτές, οι φυσιοδίφες και, αν μη τι άλλο, οι θηροφύλακες/δασοφύλακες που μέλημά τους είναι να προστατεύσουν το δάσος από τους κυνηγούς. Τουλάχιστον, όλοι οι δεύτεροι δεν αποζητούν φόρο αίματος για να πράξουν αυτή την εθελοντική κοινωνική υπηρεσία.
Και, συγχωρέστε με αλλά, στο δικό μου μυαλό δε μπορεί να εξισωθεί κάποιος που ως κύριο λόγο στο δάσος έχει να σκοτώσει με αυτόν που σκοπεύει απλώς να προστατέψει, ούτε το πως μειώνοντας πληθυσμούς έμψυχων όντων (με εξαίρεση των σπανίων περιπτώσεων υπερπληθυσμών που δε θα κληθούν οι κυνηγοί να τις αντιμετωπίσουν) προστατεύεται η φύση. Το άλλο επιχείρημα ότι δήθεν τα θηράματα είναι πολλά και φτάνουν για όλους, οκ να το δεχτώ. Επειδή όμως ανήκουν σε όλους και σε κανέναν ταυτόχρονα, ποια είναι άραγε του κυνηγού (που πρέπει να πεθάνουν) και ποια τα δικά μου (που επιθυμώ να ζήσουν);
Το πιο ανυπόστατο, αυτό που εμπλέκει άλλου είδους καταστάσεις που χρειάζονται αντιμετώπιση (όπως εδώ τα εργοστάσια μολύνουν το νερό που πίνουμε…) σαφώς ανήκει σε διαφορετική συζήτηση και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό και την υποβάθμιση του ζητήματος. Μακάρι τελικώς το κυνήγι να ήταν το μοναδικό μας θέμα που επιδέχεται επίλυσης. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά ή σοβαρότερα προβλήματα, για το κυνήγι δεν συντρέχουν ευθύνες; Όπως και να χει, αυτός ο ισχυρισμός δεν απαντάει πρακτικά σε τίποτα.

Ακόμα κι ο πιο ακραιφνής υπερασπιστής του κυνηγιού καταλαβαίνει και παραδέχεται ότι η λαθροθηρία είναι πρόβλημα. Τα προβλήματα καλούν για λύση. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, είτε νόμοι, είτε η χρήση του κυνηγού ως υπερασπιστή της φύσης, είτε η πρόσληψη θηροφυλάκων, είτε οι χαρακτηρισμοί των περιοχών, αποδεικνύονται ημίμετρα που δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η απόλυτη λύση από την άλλη είναι μπροστά μας: Απαγόρευση των όπλων, συγκέντρωση των υπαρχόντων και καταστροφή τους και κλήση όλων να καταγγείλουν κάθε παρανομία (όπως ακριβώς θα γινόταν σε κάθε περίπτωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς) έτσι ώστε, νομοτελειακά, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η μόνη θυσία για τον κυνηγό θα ήταν να παρατήσει ένα (δευτερεύον ελπίζω) χόμπι του. Τίποτα παραπάνω από τη θυσία ενός χόμπι που τελικά είναι κοινωνικά κατακριτέο και η έλλειψή του αποτελεί αντικειμενικά σημάδι πολιτισμού.

Αυτό που με τρομάζει είναι ότι είναι τόσο απλό και εξόφθαλμο και πάραυτα δε μπορεί να υλοποιηθεί. Δεν είναι άξιο απορίας η συμπεριφορά και τα ημιτελή σχέδιά μας απέναντι στα δύσκολα προβλήματα.

Με σεβασμό προς κάθε ιδιαιτερότητα. Αλέξανδρος Σίκας

Κυρ 17/5/2009 3:19 μμ
τέρμα στους βάρβαρους κυνηγούς τέλος στο κυνήγι. ph

Κυρ 17/5/2009 8:27 πμ
Είμαι κυνηγός στα Κύθηρα. Πραγματικά έμεινα έκπληκτος διαβάζοντας για αυτά που συμβαίνουν στη Ζάκυνθο με το ανοιξιάτικο τρυγώνι. Εδώ στα Κύθηρα θα ήταν αδιανόητο να πέσει έστω και μία τουφεκιά αυτή την περίοδο. Θα γινόταν τεράστιο θέμα με άμεση τιμωρία του παραβάτη. Υποθέτω ότι το πρόβλημα είναι η ανοχή από τους τοπικούς άρχοντες όλων των επιπέδων αλλά και τους τοπικούς βουλευτές που καλύπτουν την παρανομία συψηφίζοντας τη λαθροθηρία με τη ψηφοθηρία. Φιλικά. Ανδρέας Λουράντος

Σαβ 16/5/2009 4:47 πμ
H αλήθεια είναι ότι κάποιος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το κυνήγι, σαν πράξη και σαν δραστηριότητα γενικά, δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την όλη διαδικασία. Είναι μάλιστα απόλυτα λογικό κάτι τέτοιο, αν σκεφτεί κανείς ότι η μισή Ελλάδα γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει σε αποστειρωμένο αστικό περιβάλλον (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Δεν είναι παράξενο πλέον, (έτσι που μας έχουν καταντήσει) που τα παιδάκια του δημοτικού βλέπουν τις μπριζόλες στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και νομίζουν ότι έχουν φτιαχτεί σε εργοστάσιο και τα fishsticks τα παράγει ο μπαρμπαστάθης. Σε κάποιο κρεοπωλείο πρόσφατα που είχε κρεμάσει απ έξω ολόκληρους φασιανούς, ένας μπαμπάς έδειχνε στο παιδί του το πουλί σαν αξιοθέατο. Τους δείχνεις το έλατο και το πουρνάρι και τους φαντάζουν εξωτικά. Καμία επαφή με την φύση.
Όσο και αν αυτό ακουστεί ανατρεπτικό, είναι ακατανόητο γιατί υπάρχει αντιπαράθεση οικολόγων και κυνηγών. Θεωρητικά και οι δύο χώροι ενδιαφερόμαστε για την διατήρηση της φύσης και της συχνότερης επαφής με αυτήν. Τι να κάνει ένας κυνηγός σε περιβάλλον πόλης; Εκτός ίσως και αν αρχίσει να κυνηγάει κανένα υπεύθυνο για τα μόλις 2,5 τετραγωνικά πράσινου που αναλογεί στον καθένα κακομοίρη από εμάς, που η τύχη μας έφερε να ζούμε σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες. Το παράδειγμα της Γαλλίας δεν είναι μακριά όπου κόμμα κυνηγών (ναι υπάρχει και τέτοιο) και οικολόγοι κάθονται σε ένα τραπέζι, και παρέα παίρνουν αποφάσεις για το καλό της πανίδας με βάση μελέτες από επιστήμονες που μελετούν πληθυσμιακά στοιχεία, εποχές αποδημίας, πολλαπλασιασμού κτλ. Οι δικοί μας οικολόγοι ολοκληρώνουν το έργο τους στρέφοντας τα βέλη τους στους κυνηγούς υποδεικνύοντας τους σαν την μόνη αιτία εξαφάνισης του χρυσαετού και του ελαφιού λες και είναι θηρεύσιμα είδη. Αλήθεια θυμίστε μου ένα θηρεύσιμο είδος που απειλείται με εξαφάνιση; Ο εχθρός είναι άλλος, είναι γνωστός και σε αυτόν οφείλονται τα περισσότερα από τα δεινά που τραβάμε. Λέγετε κράτος, αυτό που επιτρέπει στον καθένα να χτίζει αυθαίρετα όπου θέλει και χωρίς άδεια και μετά πληρώνεται για να μην το γκρεμίσει, που μάζεψε τις προηγούμενες δεκαετίες την μισή Ελλάδα στις πόλεις και ερήμωσε την επαρχία και που μας αναγκάζει να τρώμε πλαστικό κρέας βιομηχανικής παραγωγής και λαχανικά τίγκα στο χημικό και στο αντιβιοτικό. Είναι το ίδιο κράτος που εκτρέπει τον Αχελώο για να εξυπηρετήσει τους ψηφοφόρους της Λάρισας και αφήνει τους φίλα προσκείμενους βιομηχάνους να σκοτώνουν τον Ασωπό και εμάς μαζί του μέσω της τροφής που τρώμε (καρότα Βοιωτίας!!!).
Όχι κύριοι δεν είμαστε τέρατα εμείς οι κυνηγοί. Κοινοί θνητοί είμαστε, αν κοιτάξετε δίπλα σας σίγουρα κάποιος γνωστός σας, συγγενής σας, φίλος είναι κυνηγός. Αλλιώς ποιοι είναι όλοι αυτοί οι 300.000 που βγάζουν άδεια κυνηγιού κάθε χρόνο. Είναι κάποιοι τρελοί (γιατί μόνο τρελοί θα πλήρωναν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο συνολικά για να φάνε 50 τσίχλες και 2 μπεκάτσες, άντε και κανένα μπούτι αγριογούρουνο), που όλη την εβδομάδα περιμένουν να έρθει η Κυριακή (την περίοδο που επιτρέπεται το κυνήγι), να παρατήσουν το ζεστό τους κρεβατάκι και την ωραία τους γυναικούλα για να πάρουν τα βουνά αχάραγο, να νιώσουν την φύση να ξυπνάει, να μυρίσουν την μυρωδιά του πεύκου την αυγή μόλις σκάσει μύτη ο ήλιος, να ακούσουν το κελάηδισμα του τσιπουργέλου. Εικόνες και ήχοι που αν δεν τις βιώσεις, να τις νιώσεις βαθιά μέσα σου δεν τις κατανοείς. Όχι φίλε Σάββα Σερέτη, το ζητούμενο ποτέ δεν ήταν να νιώσουμε το ζώο να ξεψυχάει μέσα στα χέρια μας. Είναι πολύ ρηχή προσέγγιση για όλο αυτό που λέγεται ΚΥΝΗΓΙ. Δηλαδή βάσει αυτού του συλλογισμού, ο αγρότης που έχει 10 κότες και 10 κουνέλια και τα σφάζει για να έχει το κρέας της χρονιάς του, τι είναι serial killer; Έχουμε γυρίσει από κυνήγι άπειρες φορές με μια τσάντα χόρτα, μια «μαγειρεψιά» μανιτάρια, ή μια τσάντα άγρια κάστανα μαζεμένα με το χέρι ένα ένα (νά ξερες τι γεύση έχουν αυτά που μαζέυεις μόνος σου!!), χωρίς κανένας να παραπονεθεί ή να στεναχωρηθεί από την παρέα. Παίρνουμε ό,τι μας δίνει η φύση και την ευχαριστούμε για αυτό. Και σίγουρα την θέλουμε ζωντανή, ατόφια, ολόκληρη και πλούσια, με όσο το δυνατόν πιο υγιή πανίδα και χλωρίδα. Και κάτι που φυσικά ούτε λέγεται ούτε προβάλλεται από κανένα μέσο πληροφόρησης, είναι η δουλειά που κάνουν οι κυνηγετικοί σύλλογοι (σε αντίθεση με τις οικ.οργαν.) ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ, όποτε χρειαστεί (αναδασώσεις, γρίπη πτηνών κτλ.) γιατί αν δεν το γνωρίζετε, δεν υπάρχει ούτε πενηνταράκι ενίσχυση από πουθενά πλην των εισφορών των κυνηγών μέσω της άδειας κυνηγιού. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ.

Παρ 15/5/2009 3:19 μμ
Οι κυνηγοί έχουν χωρίς τα ζώα σε επιβλαβή και χρήσιμα. Τα επιβλαβή είναι εκείνα που κυνηγούν τα χρήσιμα, οπότε μειώνουν τις πιθανότητες για τον κυνηγό να σκοτώσει τα χρήσιμα. Κάποια από τα επιβλαβή είναι ο λύκος και h αλεπού. Για τους παραπάνω λόγους σκοτώνουν τα επιβλαβή με φρικτούς -και παράνομους- τρόπους όπως φόλες. Πολλοί συχνά τα πυροβολούν και μετά τα κρεμάνε από τα δέντρα.
Σας παραθέτω καταγγελία που έκανε πρόσφατα ο Αρκτούρος για την εξολόθρευση λύκων (ένα από τα προστατευόμενα είδη στην Ευρώπη και απειλούμενα στην Ελλάδα) από κυνηγούς:
http://www.arcturos.gr/gr/news/details.asp?ID=122&div=3 ΝΑ

Παρ 15/5/2009 1:05 μμ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΘΕΜΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΚΑΡΤΕΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ, ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΘΗΡΕΥΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ, ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΓΕΙΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΙΑΚΩΒΟΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Παρ 15/5/2009 12:02 πμ
Το παράνομο κυνήγι του ανοιξιάτικου τρυγονιού στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας είναι απαράδεκτο φαινόμενο. Ας εφαρμοστούν επιτέλους από τις αρμόδιες τοπικές αρχές οι ΝΟΜΟΙ!!!!!
Υπεύθυνοι για αυτό το αίσχος είναι ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, το Δασαρχείο, ο κυνηγετικός σύλλογος, η Αστυνομία και η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου. Πόσο μπάχαλο και μπουρ…. μπορεί να είναι επιτέλους το ελληνικό κράτος; Να προσθέσω ότι είμαι κυνηγός (ένας από τους χιλιάδες νόμιμους) και οι δήθεν οικολόγοι που τάχα ενδιαφέρονται επίσης μου προκαλούν αηδία, τόσο όσο και οι λαθροθήρες της Ζακύνθου. EK

Πεμ 14/5/2009 3:31 μμ
Εκτός από τους λαθροθήρες υπάρχουν και οι ψηφοθήρες δεν τους γνωρίζετε αυτούς; Είναι τα παχύδερμα που ταλανίζουν αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια. Ανίκανοι διεκδικούν την ψήφο μας και όταν εκλεγούν ξεχνούν τα πάντα και συμπεριφέρονται σαν πασάδες. Κύριοι είναι καιρός να καταλάβετε ότι είσαστε λίγοι για αξιώματα. Αλλά όσο σας ψηφίζουν αυτοί που χαϊδεύετε τόσο η κατάσταση θα διαιωνίζεται. Α.Κ

Πεμ 14/5/2009 1:03 μμ
Είμαι από τη Λέσβο και έχω να καταθέσω τα παρακάτω:
Ενόψει των προσπαθειών που γίνονται για να δημιουργηθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Λέσβο και συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής της Αλυκής Λέσβου ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής, συνέβηκαν τα εξής:
Κάψανε το παρατηρητήριο πουλιών στη Λέσβο και στη συνέχεια, πέταξαν ξεκοιλιασμένα ζώα μπροστά από το παρατηρητήριο στέλνοντας πιθανόν με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα βίας και προειδοποιώντας αυτούς που αγωνίζονται για να προστατεύσουν την ορνιθοπανίδα της περιοχής και να αναδείξουν το φυσικό κάλλος του νησιού ότι θα αντιμετωπίσουν τα τουφέκια αυτών που θεωρούν τη φύση αντικείμενο βάναυσης εκμετάλλευσης.

Είναι ευνόητο λοιπόν να θέτονται ερωτήματα ως προς το ρόλο αυτών που τα έκαναν και που υποψιαζόμαστε έντονα ότι είναι εκείνοι που σκοτώνουν την άγρια ζωή για λόγους ψυχαγωγίας, δηλαδή τους κυνηγούς.

Δείτε τη σχετική ιστοσελίδα: http://naftilosendrasi.blogspot.com/ ΑΠ

Πεμ 14/5/2009 1:03 μμ
Οι περίοδοι που απαγορεύεται ρητά το κυνήγι είναι η μεταναστευτική και η αναπαραγωγική περίοδος. Τα μεταναστευτικά πουλιά που ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική, για να επιτρέψουν στους τόπους που φωλιάζουν, πρέπει να διασχίσουν τα δύο μεγάλα φυσικά εμπόδια: την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους έχουν λίγες ευκαιρίες για ανεφοδιασμό και στους ενδιάμεσους σταθμούς της μετανάστευσης φτάνουν εξαντλημένα από την πτήση και έχουν άμεση ανάγκη από ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Τα πουλιά λοιπόν που φτάνουν π.χ. στα Ιόνια νησιά είναι α) εξαντλημένα και β) κάποια από αυτά καταφέρνουν και ζευγαρώνουν οπότε ήδη βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.
Η προστασία των πουλιών στη διάρκεια της αναπαραγωγής είναι ανάγκη αυτονόητη. Αλλά δεν είναι μόνο ο φόνος αλλά και ενόχληση από τους πυροβολισμούς που έχουν άμεσες συνέπειες για τον πληθυσμό τους. Η όχληση που προκαλείται από τους θορύβους είναι σημαντική για τις δύο παραπάνω περιόδους. Με το κυνήγι μειώνεται ο ζωτικός χρόνος και χώρος που χρειάζονται τα πουλιά να τραφούν και ξοδεύουν την ενέργειά τους άδικα με το συνεχές πέταγμα. Με αυτό το τρόπο η ενόχληση από το θόρυβο του συνεχούς κυνηγιού είναι πιο καταστροφική από τον ίδιο τον σκοτωμό των ζώων.
Είμαι κάθετα αντίθετος με την ύπαρξη του κυνηγιού στην εποχή μας και στη δυτική χώρα που ζούμε, πόσο μάλλον με τη παραβίαση κάποιων βασικών, όχι τόσο νομικών, αλλά ηθικών κανόνων. ΤΜ

Πεμ 14/5/2009 12:54 μμ
Προερχόμενη από τα Χανιά σας στέλνω στο εξής άρθρο από τα Χανιώτικα Νέα που αφορά ένα από τα σπανιότερα είδη στη χώρα μας που εξοντώνεται από τους κυνηγούς:
ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ 11/05/09
Εξοντώνουν τον κρητικό αίγαγρο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να πάρει η λαθροθηρία σε βάρος του κρητικού αγριμιού στα Λευκά Όρη. Καταγγελίες πολιτών μιλάνε για πλήρη αποθράσυνση των λαθροκυνηγών, οι οποίοι πλέον δεν διστάζουν να διαφημίσουν την πραμάτεια τους (η τιμή του αγριμιού φτάνει στα 50 ευρώ το κιλό), ενώ ταβέρνες τόσο στα Χανιά όσο και στην Αθήνα το σερβίρουν κανονικά σε επιλεγμένους πελάτες!
Την ίδια στιγμή, από πλευράς Δασικής Υπηρεσίας αναφέρεται ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο στο πλαίσιο μιας μελέτης μια προσπάθεια καταγραφής του αριθμού των αγριμιών.
Σύμφωνα με καταγγελίες από πολίτες, που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα:
– Καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα από τη μεριά των Λάκκων, κυρίως από την τοποθεσία Πόρια, αλλά και του Θερίσου και των Κεραμειών, λαθροκυνηγοί μπαίνουν στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού και κυνηγούν ανεξέλεγκτα.
– Οι φύλακες εμφανίζονται αδύναμοι πολλές φορές να αντιμετωπίσουν τους λαθροκυνηγούς που είναι εξοπλισμένοι με αυτόματα όπλα τύπου καλάσνικοφ και που δεν διστάζουν να τους απειλήσουν για τη ζωή τους σε περίπτωση που τους αναφέρουν.
– Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στα 50 ευρώ πουλούν το κιλό το κρέας του αγριμιού. Μάλιστα αυτό σερβίρεται σε ταβέρνες των Χανίων αλλά και στην Αθήνα. Παρόλο που εκτιμάται ότι 150 περίπου κρητικοί αίγαγροι σκοτώνονται κάθε χρόνο από λαθροθήρες ουδείς έχει συλληφθεί τα τελευταία χρόνια.
Η ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια φημολογία σε ό,τι αφορά τη λαθροθηρία του κρητικού αίγαγρου. Καταγγελίες στην υπηρεσία μου από υπαλλήλους μας δεν έχουμε. Έχουμε όμως από πολίτες, δηλώνει στα Χ.Ν. η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών, κα Χαρά Καργιολάκη, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει έλθει στη Βουλή με επερωτήσεις. Αναφορικά με τις καταγγελίες των πολιτών η κα Καργιολάκη αναφέρει πως ελέγχθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί κάτι, ωστόσο έλεγχοι δεν έγιναν ούτε σε ταβέρνες ούτε ενημερώθηκε σχετικά η αστυνομία.
Η Διεύθυνση Δασών Χανίων έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό υπαλλήλων αφιερωμένων για να προστατεύουν το δασικό πλούτο, χλωρίδα, πανίδα σε όλη την περιοχή των Χανίων που κάθε μέρα γίνονται και λιγότεροι (αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης) με βάση το προσωπικό που έχουμε κάνουμε ό,τι μπορούμε επισημαίνει.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι γνωστό για τη σημαντική του δράση στην προστασία του περιβάλλοντος. Όπως τονίζει ο ερευνητής του Μουσείου κ. Πέτρος Λυμπεράκης που έχει και την ευθύνη της πραγματοποίησης της έρευνας η λαθροθηρία του κρητικού αγριμιού τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη, πιθανότατα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονεί το Μουσείο μια προσπάθεια καταγραφής του αριθμού των αγριμιών. Για την καταμέτρηση θα χρησιμοποιηθεί ελικόπτερο, καθώς η διεθνής εμπειρία επιβάλλει αυτήν ως την καλύτερη μέθοδο.
Κατά την άποψή μου το θέμα της λαθροθηρίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα καταστολής. Πρώτα από όλα είναι θέμα σωστής λειτουργίας του φορέα διαχείρισης που μόλις πρόσφατα ξεκίνησε. Το δεύτερο είναι να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και να επισημανθεί η ανάγκη διατήρησης του είδους αυτού και η σημασία του για το οικοσύστημα. Αν ο κόσμος το καταλάβει πραγματικά ούτε θα το κυνηγάει ούτε θα το ζητάει στις ταβέρνες δηλώνει ο ερευνητής.
Προστατευόμενες περιοχές
Σημειώνεται πως για τη σωτηρία των αγριμιών ένας μεγάλος αριθμός τους έχει μεταφερθεί εδώ και χρόνια στο νησί Θοδωρού στον Κόλπο των Χανίων και στο νησί Δία έξω από το Ηράκλειο, προκειμένου να πολλαπλασιαστούν.ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ Γιώργος Κώνστας

Πεμ 14/5/2009 12:54 μμ
Αυτό που έχω να πω είναι ότι έχω στούντιο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ανάμεσα σε αυτά και στη Ζάκυνθο, και φέτος αλλά όπως και παλαιότερες χρονιές, πελάτες Έλληνες και ξένοι φύγανε από τη Ζάκυνθος, τώρα το Πάσχα χαρακτηρίζοντάς μας τριτοκοσμικούς σε σχέση με το όλο θέμα του κυνηγιού, όχι μόνο σε σχέση με την όχληση από τους πυροβολισμούς αλλά και από το γεγονός ότι δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν σε ονομαστά για το κάλλος τους μονοπάτια φοβούμενοι τα σκάγια και από απέχθεια για τη βαρβαρότητα της πράξης. Και ότι θα πληροφορούσαν σχετικά τα πρακτορεία τους και φίλους..
Λευτέρης

Πεμ 14/5/2009 12:54 μμ
Όντας κτηνίατρος στην Πελοπόννησο, έχω συνεχώς την ατυχία να βλέπω κακοποιημένα σκυλιά από τους κυνηγούς της περιοχής. Τα σκυλιά τους είναι συνήθως συνεχώς δεμένα ή σε πολύ μικρά κλουβιά, χωρίς φαγητό, παθαίνουν υπερθέρμανση από τη μεταφορά τους σε αυτά τα μικρά εκτεθειμένα κλουβιά πίσω από το αυτοκίνητο. Υπάρχουν πάρα πολλά αδέσποτα, παρατημένα κυνηγόσκυλα, αφημένα στο δάσος τα οποία πεθαίνουν από πείνα ή δίψα, αλλά οι πιο ατυχείς περιπτώσεις είναι εκείνα που όταν δεν μπορούν να κάνουν πια καλά τη δουλειά τους πυροβολούνται από τους ίδιους τους κυνηγούς ή και τα κρεμάνε στα δέντρα.
Είναι απίστευτα δύσκολο σε μια μικρή κοινωνία να καταγγελθούν τέτοιες ενέργειες, ειδικά όταν γίνονται από άτομα που οπλοφορούν και μας απειλούν συνέχεια όταν κινούμαστε προς οποιαδήποτε ενέργεια συμπαράστασης προς το ζώο.
Ελπίζω κάποια πράγματα να ακουστούν προς τα ΜΜΕ και τους αρμόδιους, μήπως και πάψουμε να ζούμε σε μια φρικτή για τα ζώα μας κοινωνία. ΠΛ

Τετ 13/5/2009 8:35 πμ
ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΕΣΟΔΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΩΝ. ΕΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ Ο ΞΕΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΑΚΟΥΕΙ ΝΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ ΤΟΥ ΣΚΑΓΙΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΕΠΙΣΚΕΥΘΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ.
ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΙΑΚΩΒΟΣ, ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Τρι 12/5/2009 5:31 μμ
Eπίσης τι γίνεται με τα σκυλιά των κυνηγών; Υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες για τη παράνομη διακίνηση κυνηγετικών σκυλιών από Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία (τα οποία συνήθως είναι ανεκπαίδευτα οπότε και άχρηστα..για αυτό εν συνεχεία οδηγούνται σε θάνατο), παράνομα, άθλιων συνθηκών, εκτροφεία κυνηγετικών σκύλων, δέσιμο σε δέντρα χωρίς νερό και φαί, εγκατάλειψη σε βουνά ή/και τουφεκισμούς των κυνηγετικών σκυλιών που δεν τους εξυπηρετούν πλέον.., καθώς και τις πρόσφατες καταγγελίες για κρέμασμα κυνηγετικών σκύλων στην Κω και τη σχετική δημοσιότητα εντός και εκτός Ελλάδος που έλαβε το τελευταίο και τα υπόλοιπα παρόμοια περιστατικά http://uk.youtube.com/watch?v=IEHRREbMwss, ή λύκων παλαιότερα στο Μόρνο http://www.katafygio-oiti.gr/forum/index.php?topic=16.0new . Επίσης υπάρχουν και πιο πρόσφατες καταγγελίες: Εκείνες στο Γυμνό Ευβοίας όπου κυνηγοί σκόρπισαν, μέσα στα μέσα Μαρτίου (παράνομη περίοδος κυνηγιού), φόλες στις γύρω περιοχές έτσι ώστε να αφανιστούν ανάμεσα σε άλλα ζώα φυσικά- και οι αλεπούδες (σε αριθμό περίπου 200) με φρικτό τρόπο (καθότι η φόλα προκαλεί το πιο αργό και επώδυνο θάνατο) για να απομείνουν περισσότεροι λαγοί για να τουφεκιστούν από τους κυνηγούς. Παρεμπιπτόντως, η τοπική αστυνομία δεν έδειξε παρά αδιαφορία στις καταγγελίες των πολιτών. ΖΘ

Τρι 12/5/2009 5:29 μμ
Τι άλλο να εκφράσουμε πέρα από αποτροπιασμό και αγανάκτηση για αυτά τα γεγονότα;
Τι πάει να πει νόμιμο και παράνομο κυνήγι; Υπάρχει σταλήθεια καμιά διαφορά επί της ουσίας;
Τι να πούμε κι εμείς σαν Φιλοζωικός σύλλογος για την αρρώστια του κυνηγιού;
Τι να πούμε για την επιδότηση των κυν. συλλόγων από το ίδιο το κράτος;
Πως να σχολιάσουμε το γεγονός ότι οι κυνηγοί θεωρούνται ομάδες πολιτικής προστασίας
που περιφρουρούν την ύπαιθρο;
Που να στείλουμε φωτογραφίες από τα παρατημένα τους κυνηγόσκυλα που τα περισυλλέγουμε σε άθλια κατάσταση και αναρωτιόμαστε τι σχέση έχει ο όρος κυνοφιλία με αυτούς τους φονιάδες;
Πως να διδάξουμε στον Έλληνα μαθητή του χωριού που έχει για θεό τον κυνηγομπαμπά του ότι πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τη φύση και τα ζώα;;
Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών

Τρι 12/5/2009 3:58 μμ
ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ. Ο ΦΙΛΟΣ GK ΑΠΟ 8/5/2009 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ τα υπόλοιπα – ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙ ΖΩΑ – γύρω παραλύουν από το φόβο τους-ενδεικτικά τα ελάφια πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή ακόμα και να μην τα έχει χτυπήσει σκάγι. ΑΥΤΟ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ . ΕΙΣΑΙ ΖΩΟΛΟΓΟΣ – ΒΙΟΛΟΓΟΣ , ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΟΜΠΕΛ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ !!!!!!
ΕΠΙΣΗΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ κάποιος ο οποίος δεν κυνηγάει σαφώς φοβάται να περπατήσει σε περιοχές που πυροβολούνε καθώς επίσης και δεν έχει τη διάθεση να βλέπει τραυματισμένα ζώα ή πουλιά… ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΣΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΒΟΥΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΦΟΒΗΘΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΩ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ …
Ο ΦΙΛΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΤΖ ΑΠΟ 9/5/2009 ( ΤΟ ΤΖ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ? ΤΖΙΤΖΙΚΙ ??? ) ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ Η κυνηγετική καραμπίνα είναι το πρώτο μέσο διάπραξης εγκλημάτων στην Ελλάδα…. ΛΑΘΟΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ, ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Νο 1 ΦΟΝΙΚΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ( 9500 ) ΠΕΡΙΠΟΥ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ( ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ???? )
ΕΠΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙ Όλα τα παιδιά-δολοφόνοι στις ΗΠΑ μεγαλώσανε σε σπίτια κυνηγών….. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΠΛΑ ΡΑΒΔΩΤΑ – ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΟΛΑ !!!!!! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΓΡΑΦΟΣ !!!!!!
ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΠΩ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΟΡΑΚΙΑ ΤΟΥ INTERNET ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ………
ΕΙΡΗΝΗ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ… ΕΑΝ ΔΕΙΣ ΕΝΑ ΕΜΠΡΗΣΤΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΘΑ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ … ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ …… ΕΓΩ ΕΑΝ ΤΟΝ ΔΩ ….. ΘΑ ΓΙΝΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΞΩ COWBOY ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΩ….
ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ 3 ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ , ΤΙΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ , ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ..
ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ , ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΒΙΑΣΤΕΣ κλπ.κλπ.κλπ.

ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΗ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ.
Η ΦΥΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟ – ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ (ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ) ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΥΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ .
ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ – ΧΕΜΙΓΟΥΕΙ – ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ – ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ – ΝΤΑΛΙ – ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ – ΠΛΑΤΩΝΑΣ ………
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ? ΕΑΝ ΝΑΙ ΨΑΞΤΕ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ……. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ

Τρι 12/5/2009 2:12 μμ
ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ, ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΟΥ ΧΡΟΝΩΝ. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΗ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΝ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ ΝΕΟΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΟΛΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ. ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ 2-3 ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΕΝ ΣΚΕΘΤΗΚΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΞΟΛΕΘΡΕΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ. ΑΝΔΡΙΑΝΑ

Τρι 12/5/2009 12:59 μμ
Έχω σκεφτεί πολλές φορές, ότι οικολογία και δημοκρατία είναι έννοιες ασυμβίβαστες….
Υπάρχουν οι φωτισμένοι, που γνωρίζουν τι είναι καλό για το σύνολο. Δεν έχουν πάντα δίκιο. Όμως όσο πιο έντονα πιστεύουν στο δίκιο τους, τόσο πιο σκληρά μέτρα είναι έτοιμοι να πάρουν, για να εφαρμόσουν τις ιδέες τους.

Δεύτερο: Κάθε φορά που διαπιστώνουμε, ότι ένας νόμος δεν εφαρμόζεται -με λίγο – πολύ γενικευμένο τρόπο-, ας αναρωτηθούμε, μήπως ο νόμος αυτός ευρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Θυμηθείτε με πόση ευλάβεια τηρούσαμε τις ολυμπιακές λωρίδες και τι γίνεται τώρα με τους λεωφορειόδρομους.

Τρίτο: Ο βαθμός τήρησης των νόμων διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία. Οι Γερμανοί πχ θεωρούμε ότι τηρούν τους νόμους του κράτους τους (σέβονται δηλ. την Πολιτεία τους) σε μεγαλύτερο βαθμό από εμάς. Δεν τους έχει βγει πάντα σε καλό.
Φαίνεται, ως αυτονόητο, να καταγγέλλουμε σήμερα τους Ζακυνθινούς, που δεν τηρούν το νόμο (παρ ότι δεν έχουν την παραβατικότητα στο DNA τους περισσότερο από τους άλλους έλληνες, απλώς από τη Ζάκυνθο περνάνε τα τρυγόνια).
Κατά τα λοιπά, ασμένως αναμένουμε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα play room. Γ. Ξένος


Τρι 12/5/2009 12:40 μμ
ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΚΑΠΟΤΕ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ!!! ΑΠ

Δευ 11/5/2009 6:30 μμ
Θα πρέπει να καταλάβουμε πως ζούμε σε μια χώρα ξεφτίλα, ανοργάνωτη με αφρικανικές προδιαγραφές!
Όταν οι Νόμοι δεν εφαρμόζονται από εκείνους που τους θεσπίζουν τότε αλίμονο όχι μόνο στην φύση και τα ζώα, αλλά και στους λίγους νομοταγείς!
Μιλάμε για τις χώρες της Ευρώπης και τα συστήματά τους διότι εμείς ΔΕΝ είμαστε Ευρώπη!! Παύλος Στραβοραβδης, Γερμανία

Δευ 11/5/2009 3:35 μμ
Εάν ζούσαμε σε εποχή όπου η διατροφή εξαρτιότανε από τις ικανότητες του κυνηγού της κάθε οικογένειας, θα καταλάβαινα την αξία του κυνηγιού.
Εδώ και πολλά χρόνια, ζούμε την εποχή της υπερ-κατανάλωσης και μιας και μιλάμε για την χώρα μας, σχεδόν τίποτα φαγώσιμο δεν λείπει από κανένα σπιτικό! Και για να το θέσω διαφορετικά, όλοι έχουμε να φάμε.
Ποιός ο λόγος λοιπόν αυτής της ασύστολης διάθεσης για κυνήγι… Και όχι απλά για κυνήγι, αλλά όποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα θηράματα είναι και ο καλύτερος… Κανονικό ξεπάστρεμα…
ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ!!! Λοιπόν σε όλους αυτούς τους αιμοχαρείς, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ! ΧΡΗΣΤΟΣ

Δευ 11/5/2009 3:06 μμ
Δεν λαμβάνω μέρος, γενικά, σε δημόσιες συζητήσεις, θεωρώντας τις περισσότερες εξ αυτών ανούσιες παραθέσεις μονολόγων, αφού δύο εγκέφαλοι για να συνεννοηθούν πρέπει να είναι εξ ίσου πλήρεις ή εξ ίσου κενοί.
Αφορμή για αυτή μου την παρέκκλιση στάθηκαν τα δύο τελευταία κείμενα, των κ. Γιώργου Μαντζούτσου και Νίκου Συκαμινίδη. Οι εν λόγω κύριοι απλώς… περί άλλα τυρβάζουν! Διότι ναι, κακές οι βίλες στα δάση, κακοί και οι εκμεταλλευτές των φουκαράδων που εξορύσσουν τα διαμάντια, αλλά πόθεν συνάγεται το συμπέρασμα πως: άρα καλό το κυνήγι; Δηλαδή, επειδή συμβαίνουν και άλλα κακά στον πλανήτη, οι κυνηγοί έχουν το δικαίωμα να δολοφονούν;
Αλλά, πώς να συνεννοηθείς με κάποιον που πρώτα πυροβολεί και μετά σκέφτεται; (Σκέφτεται;)
Διάβασα τις απόψεις και των άλλων συμμετεχόντων στην κουβέντα. Ναι, σωστά και άγια όλα, πλην, κατά την άποψή μου δεν καταγράφηκε η σπουδαιότερη, ίσως, παράμετρος του ζητήματος: το τι συμβαίνει στους ίδιους τους κυνηγούς! Αν αυτό εξεταστεί, και επιλυθεί, ίσως λυθεί και το πρόβλημα. (Με πετύχατε σε μια σπάνια έκρηξη οπτιμισμού σήμερα…)
Γνωστό πως το κυνήγι (θήρα, πριν την εξημέρωση του σκύλου) είναι πανάρχαιη υπόθεση, συνυφασμένη με την εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους. Διαδικασία ανάγκης, αφού από την επιτυχή έκβασή του εξαρτιόταν η ίδια η επιβίωση των πρωτανθρώπων: ζωικές πρωτεΐνες (κρέας) σήμαινε αντοχή στις απίστευτα σκληρές συνθήκες του περιβάλλοντος, έλλειψη κρέατος σήμαινε μειωμένες σωματικές αντοχές, άρα λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης. Σημειώστε, και προσέξτε το ιδιαίτερα, πως η διαδικασία αυτή διήρκεσε ως ανάγκη επί χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια! Τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε πότισε τη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας. Μεταφορικά, και χωρίς να κυριολεκτώ, θα έλεγα πως καταγράφηκε στο DNA μας. Ξεκινάει από την εποχή που οι δίποδοι πρόγονοί μας γρύλιζαν αντί να μιλάνε, πέφτανε στο χώμα περιμένοντας τη συντέλεια του κόσμου όποτε είχε έκλειψη Ηλίου, τρίβανε ξύλα για να ανάψουν φωτιά (οι πιο προοδευμένοι, οι άλλοι απλώς έτρωγαν ό,τι εύρισκαν ωμό), ζούσανε σε σπηλιές ή πάνω σε δέντρα, άρπαζαν τα θηλυκά του είδους τους από τα μαλλιά, και είχαν μόνο σκοπό τις μίζερης ζωής τους να καταφέρουν να ξημερωθούν άλλη μια μέρα ζωντανοί, χωρίς να κατασπαραχτούν από κάποιο άγριο θηρίο.
Εκείνης της εποχής κατάλοιπο είναι το κυνήγι.
Πώς επιβιώνει μέχρι σήμερα, λοιπόν;
Απλούστατα, ο άνθρωπος, όσο κι αν εξελίχθηκε, δεν έπαψε ποτέ να είναι ζώον! Και η απλή ανατομία ακόμη, την οποία διδάσκεται κάθε φοιτητής Ιατρικής, αποδεικνύει πως στον εγκέφαλό μας βρίσκονται τμήματα αρχέγονα, πρακτικώς άχρηστα στις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, απομεινάρια της αυγής των homo. Ως επί το πλείστον, οι υπάνθρωπες παρακινήσεις οι προερχόμενες από τα ζωώδη αυτά κέντρα ελέγχονται από το μεγαλύτερο (το πλέον εξελιγμένο) μέρος του νου, και δεν φτάνουν στο σημείο να γίνουν πράξεις (αιμομιξία, κανιβαλισμός, ανθρωποθυσία, κ.λ.π.) Δεν παύουν, ωστόσο, να υφίστανται…
Πτυχή αυτών των κτηνωδών παρορμήσεων, καμουφλαρισμένη μοντέρνα εκδοχή τους, είναι το κυνήγι. Διότι ο κυνηγός ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ, ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΕΙ, ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ !!! Κι αν κάποτε η πραγμάτωση της επιθυμίας αυτής ενείχε και την παράμετρο του προσωπικού κινδύνου, αρκετού για να ντυθεί το όλο εγχείρημα με ένα ντύμα γενναιότητας, σήμερα δεν είναι παρά μια απλή διαδικασία δολοφονίας. Όχι φόνου (ο φόνος θέλει και μια μαγκιά…), αλλά δολο-φονίας! Παίρνει ο καλός σου την επαναληπτική BERETTA και πάει να ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ό,τι περπατάει και ό,τι πετάει. Κακό για την πανίδα, πολύ κακό, αναρωτιέται, όμως, κανείς πόσο κακό για αυτόν που το κάνει; Αναλογίστηκε ποτέ κανείς σε τι υπάνθρωπα σκοτάδια σύρεται το μυαλό του δίποδου ζώου όταν ξεκινάει με το ντουφέκι παραμάσχαλα και βγαίνει παγανιά, με μόνο σκοπό να μυρίσει αθώο χυμένο αίμα; Ο κυνηγός δεν πολυνοιάζεται για την κατανάλωση των θηραμάτων του (συχνά τα μοιράζει δεξιά κι αριστερά, σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς), το χυμένο αίμα τον ενδιαφέρει, να ξεψυχάει μια ύπαρξη μπροστά στα πόδια του είναι η χαρά του!
Και τώρα, επί του πρακτέου: τι μπορεί να γίνει; Αφού οι ίδιοι οι κυνηγοί δεν είναι εις θέσιν να αντιληφθούν πως πρώτα σκοτώνουν την ηθική τους υπόσταση και μετά το κακομοίρικο το πουλάκι (φυσικά και δεν μπορούν να το αντιληφθούν, αν μπορούσαν δεν θα ήταν κυνηγοί…), προτείνω να γίνει ένα βήμα προς μια κατεύθυνση… ηρωική!
Μας λένε οι… terminator της μπεκάτσας πως θέλει, λέει, κότσια για να καταφέρουν ό,τι τέλος πάντων καταφέρνουν, και πως δεν είναι μια απλή υπόθεση μπαμ και κάτω. Μάλιστα! Αφού, λοιπόν, καθώς λένε δεν είναι φονιάδες αλλά… καλλιτέχνες, ας… καλλιτεχνήσουν (!) δικαιότερα. Που πάει να πει, τα σημερινά δίκαννα, τρίκαννα, σούπερ ποζέ, χράπα-χρούπα και λοιπά είναι όπλα απείρως ισχυρότερα από εκείνα με τα οποία σε προηγούμενα χρόνια κερδίζονταν πόλεμοι και χτίζονταν αυτοκρατορίες! Αν ο Ναπολέων Βοναπάρτης είχε ένα τάγμα εξοπλισμένο με τσοκαρισμένα μάγκνουμ δεν θα έχανε στο Βατερλό, και αν ο Κολοκοτρώνης είχε μια καραβιά επαναληπτικά θα έφτανε μέχρι την Πόλη και οι αρματολοί του θα δίνανε διαπιστευτήρια στις χανούμισσες του πασά. Παίρνουν, λοιπόν, σήμερα αυτά τα κανόνια οι νταήδες των βουνών και των λόγγων και ντουφεκάνε φασιανούς, τσίχλες, λαγούς, τρυγόνια, πάπιες, κ.λ.π., κ.λ.π. Κι αν δεν πετύχουν με την πρώτη, no problem, τραβάνε και πέντε έξι ακόμα βολές…
Λοιπόν, προτείνω: διατήρηση του κυνηγιού, αλλά καθολική απαγόρευση όλων των πυροβόλων και αεροβόλων όπλων, κάθε είδους, σχήματος, μεγέθους και εμβελείας. Όποιος θέλει να κυνηγήσει να είναι ελεύθερος να το κάνει, με τόξα, ακόντια, μαχαίρια, ρόπαλα, ακόμα και με σκέτα τα χέρια του… Έτσι δεν κυνηγούσαν κάποτε; Έτσι δεν ξεχώριζαν οι αληθινοί άντρες από τους φυρούς; Άντε, λοιπόν, λεβέντες! Άντε να σας δούμε μούρη με μούρη με αγριογούρουνο να παριστάνετε τους Οβελίξ! Άντε να δούμε αν μετράτε εσείς ή το κουμπούρι σας!
ΥΓ.: Συγγνώμη αν σας κούρασα με το μακροσκελές, αλλά όταν βλέπω συνανθρώπους μου να μη καταλαβαίνουν ότι… δεν είναι εις θέσιν να καταλάβουν αυτό που θα έπρεπε κατά τεκμήριον να καταλάβουν για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο ανθρώπινο πνεύμα, το λιγότερο θλίβομαι για αυτούς. Σάββας Σερέτης

Δευ 11/5/2009 2:47 μμ
Καλησπέρα, Aναρωτιόμαστε με κάποιους φίλους που έχουμε στείλει σχόλια για το συγκεκριμένο άρθρο γιατί δεν δημοσιεύονται. Γνωρίζουμε ότι αυτές τις μέρες διαφημίζουν οι κυνηγοί το κόμμα τους, αλλά ελπίζουμε αυτό να μην επηρεάζει την αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας. Χριστίνα Σαρίδου

Κυρ 10/5/2009 9:51 μμ
Με έχουν καλύψει οι προλαλήσαντες που διαφωνούν με το παράνομο κυνήγι. Απλά Ντροπή!!!! Ευτυχώς που δεν είναι παράδοση να κυνηγάει ο ένας τον άλλο τον Απρίλιο μήνα. Η μήπως δυστυχώς!! για να γλυτώσει η πανίδα του τόπου. Ε.Γ.

Κυρ 10/5/2009 7:05 μμ
Reading the article of two weeks ago, Ι could not fail to notice the absolute lack of wildlife through out the Greek Countryside. I am currently living in Makkum, The Netherlands, where although a supposedly industrial area where the main activity is Shipbuilding, our environment remains spotless and clean, free of all kind of debris and at the same time, our children have the chance to see and interact with thousands of birds (mainly wild geese, grouse, hawks as well as large seabirds), foxes, rabbits and many more, which live next to us humans without any distraction. Visiting friends from Greece are always flabbergasted to see every morning more that 50-60 large birds casually lingering in our backyard during the winter months.
Unfortunatelly same does not apply back home in the Evlogimeni Ellada. My wifes origins are from Aitoloakarnania, where hunting has turned into a rather boring activity as most targets have been practically extinct and viewings of wild animals is rare to say the least. On the contrary, filth, rubbish and rubble are mostly everywhere and to our disgust even young locals feel that such a view is reasonable and do not seem to bother.
It is a shame to see my beloved country following such a downward spiral, where all involved parties, authorities as well as the public are totally indeferent to the real problems of their lives and they are mostly consumed by the epidotiseis, elections and sport results. It is a shame that lamogio is no longer an insulting term, on the contrary it is secretly admired by the general public and corruption is found in all stations of life, from the housewife to the minister (whereas in western europe it is only limited to the higher ranks of authority).
Pan Metron Ariston seems to be long forgotten and Common Sense combined with Dignity is a rare breed indeed. Pity. Panos Mantouvalos, Naval Architect, Makkum – The Netherlands

Κυρ 10/5/2009 10:00 πμ
Το όπλο είναι κατασκευασμένο ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ! Δεν θυμάμαι να έχει καμία άλλη χρήση. Αλλά φαίνεται πως σκοτώνει και την κοινή λογική. Επειδή δεν μπορούμε να σταματήσουμε τις βίλες στα δάση, τα διαμάντια, τις γούνες των κυριών κτλ δε σημαίνει ότι παίρνουμε μια καραμπίνα και σκοτώνουμε όποιο ζωντανό δεν μπορεί να αμυνθεί και να μας πείσει ότι δε φταίει για την πολιτική και ηθική μας σήψη. Τα δέντρα μπορεί να ψήφισαν κάποτε, τα πουλιά και τα αγριογούρουνα ποτέ!!! Σωτήρης Κενανίδης

Σαβ 9/5/2009 9:52 μμ
Αν κάποιος καθίσει και διαβάσει ελληνικές και αμερικάνικες έρευνες για εγκληματικότητας και σχέση εγκληματικότητας και κακοποίησης ζώων θα βρει τα εξής:
1. Η κυνηγετική καραμπίνα είναι το πρώτο μέσο διάπραξης εγκλημάτων στην Ελλάδα.
2. Η άδεια οπλοφορίας στην Ελλάδα γίνεται χρησιμοποιώντας ελάχιστη ως μηδενική αξιολόγηση της ψυχικής ισορροπίας του υποψήφιου αδειούχου.
3. Στη χώρα μας η συντριπτική πλειοψηφία των εγκλημάτων γίνεται από κατόχους νομίμων αδειών θήρας.
4. Τους μήνες που υποτίθεται ότι απαγορεύεται το κυνήγι στη χώρα μας (Απρίλιος-Ιούνιος) μειώνεται η εγκληματικότητα, κι, αντίστροφα, αυξάνεται στην αρχή και στο τέλος της κυνηγετικής περιόδου.
5. Τεράστιος είναι ο αριθμός των απειλών που γίνονται με χρήση κυνηγετικού όπλου, κάτι που αποδεικνύει ότι η βία στη φύση προωθεί τη βία στην κοινωνία.
6. Τα άτομα που κυνηγάνε έχουν καταφύγει πιο συχνά από τον υπόλοιπο πληθυσμό σε απειλές για χρήση βίας και καταστροφή περιουσίας.
7. Όλα τα παιδιά-δολοφόνοι στις ΗΠΑ μεγαλώσανε σε σπίτια κυνηγών.
8. Για κάθε ζώο που ο κυνηγός σκοτώνει, τραυματίζει τουλάχιστον άλλα δύο, τα οποία αργοπεθαίνουν με πόνους, χωρίς νερό και τροφή, ενώ τα αντίστοιχα μικρά τους πεθαίνουν και εκείνα αβοήθητα. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα ζώα που σκοτώνονται και μαζεύονται από κυνηγούς
υποφέρουν για τουλάχιστον 15΄. Πολλά ζώα όπως τα ελάφια πεθαίνουν από το στρες και το φόβο, άλλα χάνονται από τα κοπάδια τους και αργοπεθαίνουν από πείνα, και άλλα από κούραση. Όλα αυτά και πολλά άλλα ονομάζονται κακοποίηση ζώου.
9. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ κακοποίησης ζώου και βίας απέναντι σε ανθρώπους: 75% των φυλακισμένων έχουνε κακοποιήσει ζώα, 88% των ατόμων που εμπλέκονται σε κακοποίηση παιδιών ή γυναικών έχουν κακοποιήσει ζώα.
10. Ένα 35% των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή σεξουαλικά κακοποιούν με τη σειρά τους ζώα. ΤΖ

Σαβ 9/5/2009 2:50 μμ
Σε απάντηση στον κ. Γ.Μ., δεν είναι όλοι οι οικολόγοι υποκριτές όπως δεν είναι όλοι οι κυνηγοί εγκληματίες.
Εγώ προσωπικά είμαι, και δεν δηλώνω, οικολόγος.
Παρά τη γυναικεία μου ματαιοδοξία, δεν φοράω διαμαντένια δαχτυλίδια (επειδή ακριβώς δεν γνωρίζω τις μεθόδους εξόρυξης και εκμετάλλευσης του διαμαντιού), δεν φοράω γούνες φυσικές (υπάρχουν συνθετικές γούνες και άλλα υλικά που μπορούν να ικανοποιήσουν τους λάτρεις της ζωικής τρίχας) και δεν τρώω κρέας στις ταβέρνες και τα εστιατόρια (διότι δεν γνωρίζω τις συνθήκες διαβίωσης, μεταφοράς και θανάτωσης του ζώου), η δε αγορά ηθικού κρέατος είναι για μένα το πιο δύσκολο ζήτημα σε εβδομαδιαία βάση.
Το κυνήγι στις ημέρες μας δεν έχει λόγο ύπαρξης και δεν είναι σε καμία περίπτωση λόγος και αφορμή γιορτής (δεν είναι δυνατό να γιορτάζουμε τη μαζική θανάτωση έμψυχων όντων).
Εντούτοις, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για έγκλημα όταν γίνεται με τρόπο ευσυνείδητο, ηθικό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Για τους φανατικούς οικολόγους έχω να πω ότι, τουλάχιστον στο κυνήγι, ο θάνατος επέρχεται (θέλω να πιστεύω) ακαριαία και χωρίς ψυχολογικό στρες και τρόμο για το ζώο. Έχετε ελέγξει τι γίνεται και πως θανατώνονται τα ζώα στα σφαγεία της Ελλάδας (Αγίου Αντρέα και άλλα); Έχετε σταματήσει, κινητοποιηθεί ή διασώσει αδέσποτα σκυλιά που σκοτώνονται καθημερινά στους δρόμους των μεγαλουπόλεών μας, υποφέροντας φρικτά πολλές φορές μέχρι να επέλθει ο θάνατος (τα περισσότερα από αυτά είναι ή κατάγονται από ζώα συντροφιάς φιλόζωων και δήθεν οικολόγων); Έχετε δει πως εκτρέφονται οι κότες με τα αυγά των οποίων ταίζετε τα παιδιά σας; Έχετε ξεσηκωθεί με μαύρες σημαίες και συλλογή υπογραφών κάθε Μεγάλη Εβδομάδα όταν εκατοντάδες μικρά κοτοπουλάκια και παπάκια πωλούνται ως ζωντανά παιχνίδια και καταλήγουν νεκρά στα χέρια ανίδεων παιδιών; Έχετε δει και κινητοποιηθεί κατά των μεθόδων μεταφοράς ζώων προς σφαγή; Κτλ. Κτλ.
Για δε τους κυνηγούς έχω να πω: Δεν έχω τίποτα εναντίον σας, όταν το κυνήγι γίνεται εκτός περιόδου μετανάστευσης, αναπαραγωγής και ανάπτυξης των νεοσσών/ανηλίκων του εκάστοτε είδους καθώς και εκτός των περιόδων αποκατάστασης της πυκνότητας του εκάστοτε πληθυσμού. Επίσης δεν έχω τίποτα εναντίον σας όταν το κυνήγι και ο αριθμός θανατωθέντων ζώων δεν χρησιμοποιείται ως απόδειξη της ανδροσύνης και του μήκους του ανδρικού σας μορίου…..
Υπάρχουν συμβιβαστικές λύσεις (ακόμη και οι άγριες φυλές της Αφρικής και της Αμαζονίας, όπως και οι Ινδιάνοι της Αμερικής, τις γνωρίζουν και τις εφαρμόζουν). Πολιτισμός δεν είναι αυτό που πάντα νομίζαμε εμείς οι Δυτικοί…. Σεβασμός προ πάντων…. Ειρήνη

Σαβ 9/5/2009 12:35 μμ
KYΝΗΓΑΩ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΩΝ, ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ 31. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΚΡΑΧΤΗ Η ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΓΕΙΛΩ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΟΚΟΡΕΥΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ, ΕΚΤΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΘΗΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ (ΕΙΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ Μ…!!!). ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ Ο ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ. ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ.(SAVE THE PLANET KILL YOURSELF). ΚΕΡΚΥΡΑ

Σαβ 9/5/2009 2:02 πμ
Εύχομαι τα τρυγόνια ν αποκτήσουν όπλα και μετά ας τολμήσουν οι ….κυνηγοί να βγούνε για κυνήγι !!!! σαν δεν ντρέπονται και θέλουν να τους αποκαλούν και …ανθρώπους !!!! Δημήτρης

Παρ 8/5/2009 7:31 μμ
Λυπάμαι αλλά υπάρχει πολύ κόσμος που δεν τρώει κρέας ή ψάρι (επειδή οι κυνηγοί κολλάνε σε κάτι τέτοια).
Επίσης θα πρέπει να διερευνήσουμε περισσότερο τον αντιδημακρατικό χαρακτήρα του κυνηγιού: κάποιος ο οποίος δεν κυνηγάει σαφώς φοβάται να περπατήσει σε περιοχές που πυροβολούνε καθώς επίσης και δεν έχει τη διάθεση να βλέπει τραυματισμένα ζώα ή πουλιά (καθώς με κάθε πυροβολημένο ζώο τραυματίζονται άλλα 2-3 κάθε φορά τα οποία αργοπεθαίνουν για μέρες ή ώρες, τα υπόλοιπα γύρω παραλύουν από το φόβο τους-ενδεικτικά τα ελάφια πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή ακόμα και να μην τα έχει χτυπήσει σκάγι).
Πώς επιτρέπει το Σύνταγμα λοιπόν από μια μειοψηφία (η οποία μάλιστα επιτρέπεται να σκοτώνει για διασκέδαση) να περιορίζει τις δυνατότητες της πλειοψηφίας σε δημόσιο χώρο; Μήπως πρέπει να κινηθούμε νομικά προς αυτή την κατεύθυνση; GK

Παρ 8/5/2009 8:48 πμ
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ,
ΧΘΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ ΣΤΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΓΡΙΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΗΤΑΝ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΕΒΓΑΙΝΑΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΟΡΤΑΡΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ.
ΤΟ ΕΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΑΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΗΜΕΡΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.
ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΡΦΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΘΗΛΑΖΟΥΝ.
ΔΗΛΑΔΗ ΗΜΑΡΤΟΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ – ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ. ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΝ ΦΛΩΚΟ ΑΝ ΤΟ ΛΕΩ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑΡΑΞΕΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ .ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΨΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΩΣΤΟ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΩΟ. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΟΞΑ ΤΟ ΘΕΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ. HMTC

Πεμ 7/5/2009 3:58 μμ
ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΟΤΑΝ ΠΑΤΕ ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ ΤΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ, ΤΙΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΓΧΩΡΕΘΕΙΤΕ ????????
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΦΟΝΙΑΣ ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ …
ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑ ΦΟΡΑΕΙ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ – ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥΣ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ? ΒΑΡΒΑΡΑ ???????? ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ, ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ, ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ, ΤΗ ΔΕΗ, ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ………………
ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.
ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ….. ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ, ΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ….. Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ

Πεμ 7/5/2009 2:52 μμ
Το κυνήγι στην Ζάκυνθο είναι παράδοση δεκαετιών η οποία δεν θα σταματήσει εύκολα. Δεν είναι έγκλημα όπως λένε οι οικολόγοι. Έγκλημα είναι οι βίλες που ξεφυτρώνουν στα Ελληνικά δάση με την ανόχη όλων των κομμάτων και των κομματόσκυλων που μας κυβερνούν. Δέν έχω πάει ποτέ μου για κυνήγι στην περίοδο που δεν επιτρέπεται, και είμαι νομοταγής κυνηγός και προστατεύω την φύση, αλλά δεν κατακρίνω το κυνήγι τον Απρίλιο στην Ζάκυνθο. Δεν το κατακρίνω γιατί απλά τους κατανοώ. Νίκος Συκαμινίδης

Πεμ 7/5/2009 1:08 μμ
Αν στους κυνηγούς (νόμιμους ή παράνομους) αρέσει τόσο πολύ το κυνήγι, γιατί δεν κυνηγιούνται μεταξύ τους; Dimitris Fassoulis

Πεμ 7/5/2009 12:37 μμ
Η ψυχαγωγία της βίας είναι το κατώτερο στάδιο εξευτελισμού που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Το κυνήγι αφού δεν γίνεται απο ανάγκη είναι έγκλημα, αλλά οι βιομηχανίες, τα σωματεία, τα λόμπυ και οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να το υποστηρίζουν μέχρι να εξαφανιστεί κάθε είδος πανίδας. Τότε ελπίζω να αρχίσουν να σκοτώνονται μεταξύ τους οι κυνηγοί. Ε.Κ.

Πεμ 7/5/2009 10:20 πμ
ΑΓΑΠΗΤΟΙ, ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Π.Χ. ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΒΟΗΘΗΤΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΝΑΞΟΣ, ΚΡΗΤΗ ΚΛΠ. ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ € 20 ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΟΣ ΒΟΡΑ ΤΩΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΣΙΡΚΩΝ (ΕΤΣΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ..) ΚΑΙ Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΑ ΔΙΠΟΔΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΠΟΡ.. ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΠΩΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ .. ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.. ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΠΟΡ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.. ΑΠΟ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕΘΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΟΥΜΕΘΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ! ΙΩΑΝΝΑ

Τετ 6/5/2009 3:44 μμ
Σαυτή τη χώρα ο Πολιτισμός γεννήθηκε μεν, απεβίωσε δε προ πολλού….. Γι αυτό τον λόγο ακριβώς αναμασάμε μέχρι θανάτου …τα επιτεύγματα των προγόνων μας και τα Παιδιά του Πειραιά…Ζω στο Βέλγιο εδώ και 13 χρόνια και μου έρχεται να ξεράσω κάθε φορά που παρακολουθώ ορισμένες εκπομπές της ERT SAT, επισκέπτομαι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ή έρχομαι σε επαφή με τυπικά δείγματα του μοντέρνου Νεοέλληνα….. Η μαγκιά, το γυαλί ηλίου, το κινητό τηλέφωνο (με ή χωρίς αξεσουάρ, μπλε δόντι κτλ), το πραγματικό ή φανταστικό μέγεθος του πέους του αρσενικού του είδους (σε μέγεθος ανάλογο του αυτοκινήτου, της flatscreen τηλεόρασης ή της μάρκας των ενδυμάτων/υποδημάτων), και η πραγματική ή φανταστική ξανθότητα και η ανυπαρξία ενδυμάτων του θηλυκού του είδους, έχουν υποκαταστήσει όλα τα άλλα…… Ο Νεοέλληνας κοιμάται ήσυχος διότι φαντάζεται ότι με όλα αυτά η ταυτότητά του απέκτησε αξία, νόημα και ειδικό βάρος, ότι συνεπώς έγινε ισάξιος των Ευρωπαίων, Φράγκων, κτλ….., ακόμη και εάν σιχαίνετα να έλθει σε επαφή με οποιοδήποτε μέλος της οικογένειάς του ή υποφέρει στο βάθος όταν κρατάει το ποτήρι με το ποτό του στα γλεντζάδικα της μόδας…… έχει ξεχάσει να διαβάζει, να υπάρχει, να αντιλαμβάνεται και να κατανοεί ΜΟΝΟΣ, να διασκεδάζει αληθινά και άλλα πολλά….. Η ελληνική τηλεόραση συμβάλλει και φροντίζει γιαυτό…..

Έχω επισκεφθεί δύο φορές το νησί της Ζακύνθου, το οποίο και θεωρώ έναν από τους 10 ομορφότερους τόπους της Ελλάδας.
Για αυτόν τον λόγο, συγχαίρω τους αρχικούς καταγγέλλοντες, αλλά και τους ελάχιστους επιζήσαντες ηθικούς κυνηγούς που εξέθεσαν εν προκειμένω την άποψή τους…
Εγώ προσωπικά θεωρώ:

1) ότι η Ζάκυνθος δεν θα έχει πλέον τίποτα να προσφέρει, ούτε ως τουριστικός προορισμός ούτε ως πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της, όταν θα έχει εξαφανιστεί και καταστραφεί η πανίδα και η χλωρίδα της…. Ζακυνθινοί συνεχίστε εν τω μεταξύ να ανεγείρετε rooms to let….. Αυτό μπορεί να δουλεύει στις Κυκλάδες, και άλλους κρανίου τόπους, αλλά σύντομα, αν όχι ήδη, θα επέλθει κορεσμός….. Οι κουτόφραγκοι δεν είναι πλέον κουτοί……
2) ότι αυτό που παλαιότερα διαφοροποιούσε τη Ζάκυνθο από τους προορισμούς χύδην τουρισμού ήταν ακριβώς η πανίδα και η χλωρίδα της και το μη ηθικό ξεπούλημα των κατοίκων της …
3) ο τρόπος που μεταχειρίζεστε πλέον (ανέκαθεν;) τις χελώνες και άλλα είδη της οικείας πανίδας είναι αναίσχυντος……
4) οι τουρίστες στους οποίους απευθύνεστε (Άγγλοι χαμηλού εισοδήματος και εξαιρετικά χαμηλών αξιών) θα είναι η καταστροφή σας…..
5) αναρωτιέστε ακόμη και απορείτε για τους ανέκαθεν και προσφάτως αναδειχθέντες ακριβούς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης (βλ. Κροατία, Τουρκία, κτλ…..)
5) θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσετε εσείς και όλοι οι Έλληνες να ψηφίζετε και να εκλέγετε τους άρχοντες όχι πλέον βάσει βραχυπρόθεσμων και βραχύβιων κομματικών κριτηρίων και σκοπιμοτήτων, αλλα βάσει ήθους, χαρακτήρα και προγράμματος ανάδειξης και αναβάθμισης του τόπου, αύξησης των οικονομικών και άλλων προοπτικών του και διατήρησης της κληρονομιάς, των ριζών και της ταυτότητας των απογόνων σας….. και εν τω μεταξύ….
όσοι ενδιαφέρεστε πραγματικά για το μέλλον των παιδιών και εγγονιών σας, προσπαθήστε να καταγγείλετε και να κινητοποιηθείτε (έστω και μέσω συλλογής υπογραφών ή και μέσω της ψήφου σας) κατά οποιασδήποτε κίνησης καταστροφής της φυσικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου σας και υπονόμευσης του μέλλοντος, της επιβίωσης και της ευημερίας των απογόνων σας…. έστω και αν πρόκειται για την ασύδοτη θανάτωση ενός μόνο τρυγονιού ή σπουργιτιού…..

Όλα τα ανωτέρω είναι απλώς μια προσωπική άποψη (ή φαντασίωση). Δεν ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά οι κακοί αυτής της ταινίας (Καραμανλής, Παπανδρέου και άλλοι φιλέλληνες)….. Είμαστε όπως πάντα θύματα, παρά το μέγεθος του πέους μας…. Ειρήνη

Τετ 6/5/2009 3:19 μμ
Δηλώνω κατάπληκτος με το θράσος των κυνηγών της Ζακύνθου (ναι, παρανομούμε γιατί έτσι εμείς γιορτάζουμε), την αβελτηρία των τοπικών αρχόντων (δεν είμαι αρμόδιος, δεν είδα, δεν άκουσα) και το στρουθοκαμηλισμό των αρμόδιων κρατικών αρχών (διοικητικών, δικαστικών κλπ.). Πάντως, και αφήνοντας κατά μέρος την ανύπαρκτη οικολογική μας συνείδηση, μπορεί οι Ζακυνθινοί να δικαιούνται (κατά την άποψή τους) να γιορτάζουν όπως αυτοί νομίζουν, πλην όμως όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας (κρατικός προϋπολογισμός) τις «γιορτές» τους όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει στην Ελλάδα πρόστιμο για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για το κυνήγι (οδηγία 79/409 περί διατηρήσεως των αγρίων πτηνών). Κι αυτό ενοχλεί όχι μόνο τους οικολόγους. Γιώργος Κανελλόπουλος

Τετ 6/5/2009 1:48 μμ
To oti o ka8e pikramenos-trelos kai anideos exei 2 kai 3 karampines sthn katoxh tou allote me thn adeia tou kynhgetikoy syllogou kai allote oxi sas leei kati? Poios tous exei krinei katallhlous gia oplokatoxh?
Oti ola ta agoria hlikias apo 8-9 etwn exoun san dwro apo ton mpampa tous ena oplo kai ta sernoun mazi tous sta vouna k ta lagkadia gia na ma8oun na skotvnoun ayto pou to pate? Kai na mas poun pou einai h adeies olvn aytwn tvn anhlikwn paidiwn pou kratane sta xeria tous opla???
Exw zhsei stigmes frikis me tous dh8en kynhgous na tous vlepw na paratane ta skylia tous sto vouno epeidh den tous eferan ola ta 8hramata kai na kontrarontai me tous allous kynhgous poio einai to kalitero skuli kai poio ta fernei…sthn glwssa twn hli8iwn.
EIMASTE GIA LYPHSH…. Me to sympa8eio … Zakynthinia….

Τετ 6/5/2009 1:48 μμ
ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΖΟΥΓΚΛΑ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΙΝΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ.ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΠΟΥΛΙΑ… KI

Τετ 6/5/2009 1:00 μμ
Είχα πάει για δουλειά στη Ζάκυνθο τον Οκτώβριο του 2008. Είχα δει τον πόλεμο που μαινόταν με τους ασύδωτους κυνηγούς, αλλά το δικαιολόγησα στον εαυτό μου εφόσον ήταν εν ισχύ η κυνηγετική περίοδος. Κανονίζαμε φέτος 2 ζευγάρια να περάσουμε ένα δεκαήμερο σε κατάλυμα της Ζακύνθου, προϋπολογιζόμενης δαπάνης άνω των 2.500 €. Διαβάζοντας αυτά τα αίσχη που συμβαίνουν στη Ζάκυνθο, θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου να πείσω την παρέα μου να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Ας μας συγχωρέσει ο συμπαθής ξενοδόχος του Αγίου Νικολάου στις Βολίμες, για την επικείμενη ακύρωση της κράτησης. Δημήτρης Καλεκωνσταντινόπουλος

Τετ 6/5/2009 12:15 μμ
Υποτίθεται ότι σε αυτήν τη χώρα γεννήθηκε ο Πολιτισμός… Ιωάννης Ψειρόπουλος

Τετ 6/5/2009 11:44 πμ
Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, εκτός από την ατυχία μερικών από εμάς να γεννηθούμε και να μεγαλώσουμε εδώ, γεννιούνται και μεγαλώνουν και ζώα και πουλιά εξίσου άτυχα. Μόνο ένα τσουνάμι 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ταϋλάνδης θα σώσει αυτό το μπουρδέλο που λέγεται Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει νόμος, τιμωρία για κανέναν, παιδεία υγεία, πολιτισμός.. όλα έχουν φτάσει κάτω απ’ τον πάτο και δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το κυνήγι. Ας μην ψάχνουμε λοιπόν για λύσεις, η κατάστασή μας είναι ανίατη… Θεόδωρος Παναγόπουλος

Τρι 5/5/2009 11:59 μμ
ΝΤΡΟΠΗ ΑΙΣΧΟΣ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ. ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΙΣΩΣ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΧΘΟΥΜΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΚΡΑΧΤΕΣ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΟΠΛΑ, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΚΑΓΙΑ, ΠΑΓΙΔΕΣ ΕΝΕΔΡΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΦΟΥ ΕΔΩ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ;; ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΦΥΓΕΤΑΚΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Τετ 6/5/2009 11:13 πμ
Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες που στέλνονται δια μέσου του κυβερνοχώρου. Το ακατέργαστο, το χυδαίο, και συχνά άσεμνο, περνάει ελεύθερα και είναι αποδεκτό χωρίς δεύτερη σκέψη.
Μα όταν πρόκειται για περιπτώσεις που αφορούν την ευπρέπεια και ευταξία, στη κοινωνία μας, στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους, στο περιβάλλον μας, οι άνθρωποι διστάζουν και οι διορθωτικές ενέργειες πάρα πολύ συχνά καταστέλλονται.
Αξιολογώντας τα σχόλια που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο άρθρο, θεωρώ ότι υπάρχουν άτομα, που μπορούν να προκαλέσουν κάποια βελτίωση.
Όλοι έχουμε χιλιάδες ευκαιρίες στην καθημερινή μας ζωή, να καταλάβουμε την φυσική τάξη των πραγμάτων.
Τόσες πολλές, φαινομενικά τετριμμένες αλληλεπιδράσεις συμφερόντων καθώς και τοπικών συνηθειών, μας οδηγούν στο απλό συμπέρασμα:
Όταν η φύση δεν παρεμποδίζεται από εξωτερικές επιρροές, όλα γίνονται τέλεια.
Με εκτίμηση, Ιάκωβος, Μηχανολόγος Μηχανικός

Τρι 5/5/2009 10:02 μμ
Οι παράνομοι κυνηγοί δεν σκοτώνουν τρυγόνια, σκοτώνουν τη Ζάκυνθο. http://atsarantos.blogspot.com/2009/04/blog-post_30.html mm

Δευ 4/5/2009 10:04 μμ
Nτροπή, για τους τοπικούς άρχοντες που επέτρεψαν αυτήν την κατάντια. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε τα περαιτέρω.
Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους διότι αν εξ αρχής πρόσεχαν τον τόπο τους , (μας) ποτέ δεν θα υπήρχε τέτοια αθλιότητα. Σ.Φ.

Δευ 4/5/2009 6:32 μμ
Επίσημη και έγγραφη έγκριση παράνομου κυνηγιού στη Ζάκυνθο από τις αρχές!!!

Προς αρμόδιους κρατικούς φορείς και ΜΜΕ:
Μετά από επιστολή μας προς τα Υπουργεία Τουρισμού, Δημοσίας Τάξης, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και σε συγκεκριμένα ΜΜΕ (https://www.in.gr/news/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=829017&lngChapterID=878636&lngItemID=1008613) σχετικά με την απίστευτη ασυδοσία του κυνηγιού στο νησί της Ζακύνθου, οι εξής απαντήσεις δόθηκαν στην εφημερίδα «Ημέρα», από το Νομάρχη Ζακύνθου Διονύση Γάσπαρο και τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου Διονύση Μακρή σχετικά με το θέμα:

(http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=16207)

“Δεν είμαι αρμόδιος”
Στο δημοσίευμα, άμεση ήταν η αντίδραση του νομάρχη, Διονύση Γάσπαρου, που υποστήριξε ότι θα αναζητήσει κατ αρχήν την ταυτότητα των δύο ατόμων και αν όσα αναφέρουν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα. “Επειδή αναφέρονται στο νομάρχη, αν παρατήρησαν κάτι μη σύννομο και επειδή με εμπλέκουν, θα μπορούσαν να επισκεφθούν τη νομαρχία ή να με αναζητήσουν για να δοθούν εξηγήσεις”, υποστήριξε ο ίδιος.
Με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, επεσήμανε ότι θα δώσει απάντηση μέσω της ιστοσελίδας της νομαρχίας στο διαδίκτυο, αναζητώντας παράλληλα τους καταγγέλλοντες. Επεσήμανε, ότι πρόκειται για θέμα που “δεν έχει αρμοδιότητα ο νομάρχης”, υπογραμμίζοντας πως του “φορτώνουν θέματα” χωρίς να εμπλέκεται. “Η κυνηγετική περίοδος αρχίζει τον Αύγουστο, τελειώνει το Μάρτιο και ορίζεται, από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης”, ανέφερε, καταλήγοντας πως δεν έχει δεχτεί για το θέμα καμία καταγγελία.

“Δεν πρόκειται να το απαγορεύσουμε εμείς”
Σκληρή ήταν η αντίδραση του προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου, Διονύση Μακρή, κάνοντας λόγο για ανακρίβειες και ψεύδη. “Εγώ δεν μπορώ να απαγορεύσω το κυνήγι. Αυτό δεν συνέβη ούτε το 1982 που ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις. Από τότε ως και σήμερα αυτή την περίοδο, στη Ζάκυνθο κυνηγάμε”, τόνισε.
Χαρακτήρισε ψέματα τις αναφορές για τα Στροφάδια, υπογραμμίζοντας ότι τα νησιά φυλάγονται τα τελευταία 10 χρόνια και κανείς δεν προσεγγίζει εκεί, ενώ σε σχέση με τις ημέρες του κυνηγιού υπογράμμισε πως τα θηράματα είναι λίγα και μόνο φέτος υπήρξε ορισμένη δραστηριότητα και όχι όλες τις μέρες. “Για τρία χρόνια, λόγω και των καιρικών συνθηκών δεν υπήρχε καθόλου δραστηριότητα”, υποστήριξε, προσθέτοντας πως τα μοναδικά είδη που μπορούν να κυνηγήσουν οι ζακυνθινοί είναι τα τρυγόνια και ο λαγός που προστατεύεται, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα θηράματα.
Στάθηκε και στην οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται λόγω κυνηγιού, υποστηρίζοντας ότι απ αυτό συντηρούνται δεκάδες καταστήματα με κυνηγετικά είδη, καφενεία στα χωριά, αλλά και συνταξιούχοι που νοικιάζουν “πόστα” στο Κερί και το Βασιλικό.
“Το κυνήγι τον Απρίλιο θεωρείτο παλαιότερα γιορτή. Αποτελεί για εμάς τρόπο ζωής και δεν το σταμάτησαν οι κατακτητές που βρέθηκαν κατά καιρούς στο νησί, ούτε η χούντα. Τώρα, αν θέλουν να σταματήσουμε ας αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές. Εμείς δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό” κατέληξε.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις βρίσκονται σε απόλυτη αντίφαση μεταξύ τους αλλά και με τον εαυτό τους.

Ο κ. Νομάρχης, φοβούμενος προφανώς το πολιτικό κόστος μιας ξεκάθαρης θέσης δηλώνει από τη μία ότι δεν είναι αρμόδιος για το θέμα και από την άλλη αναρωτιέται γιατί δεν τον επισκεφτήκαμε ώστε να δώσει εξηγήσεις. Αναρωτιόμαστε α) τι εξηγήσεις θα μπορούσε να δώσει κάποιος ο οποίος δεν είναι αρμόδιος και β) γιατί όταν τον καλούσαμε, εργάσιμη μέρα, δεν ήταν εκεί.

Επιπλέον, ο κ. Νομάρχης χρησιμοποιώντας απειλητικό ύφος λέει ότι θα αναζητήσει τους καταγγέλλοντες ώστε να διερευνήσει αν όντως συνέβη κάτι που δεν είναι σύννομο, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς μας λέει ότι όλα έγιναν με το γράμμα του νόμου, ενώ ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου λέει οτι το κυνήγι αυτή την περίοδο (τον Απρίλιο) είναι παράδοση και γιορτή που ούτε καν η χούντα μπόρεσε να σταματήσει. Δηλαδή παραδέχεται και ευλογεί τη δράση αυτή. Μας πληροφορεί δηλαδή οτι οι κυνηγοί της Ζακύνθου είναι υπεράνω νόμου, νομαρχών, αρχών, αστυνομίας, δασοφυλακής, ακόμα και χούντας.

Ο νομάρχης Ζακύνθου δηλαδή, (που έχει διατελέσει και πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ζακύνθου από το 1995 έως το 1999, όπως δηλώνει στην ιστοσελίδα της νομαρχίας Ζακύνθου) ΘΕΛΕΙ να τηρήσει το νόμο αλλα δεν μπορεί, γιατί στο νησί της Ζακύνθου ίσως υπάρχουν τοπικοί νόμοι γιορτές, οι οποίοι υπερισχύουν των νόμων του κράτους.

Αναρωτιόμαστε τέλος πως ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου πέρα του ότι επίσημα και εγγράφως συναινεί σε παράνομη δράση, αρνείται το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στη Ζάκυνθο όταν μόλις πρόσφατα έγινε σχετική επερώτηση στη Βουλή για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα αποδημητικά πουλιά των Ιονίων νήσων (http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=9906), όταν σε γνωστά κυνηγετικά περιοδικά της Ζακύνθου(π.χ., http://inzante.org/issues/16.pdf) προβάλλονται εικόνες παρανομίας (π.χ. , πολλά περισσότερα πτηνά σκοτωμένα από ότι προβλέπει ο νόμος ανά άτομο, ή κυνήγι στο χιόνι..), όταν το φιλοκυνηγετικό Έθνος (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=13067&subid=2&tag=8400&pubid=3222763) αναφέρεται στο «πάρτυ» που στήνεται στα Στροφάδια, όταν έχουν υπάρξει μια σειρά από σχετικές εκκλήσεις και καταγγελίες της Ορνοθολογικής Εταιρείας όλα τα τελευταία χρόνια (http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=276&locale=gr ) (http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki/show_article.php?artID=337&locale=gr), όταν το Σκάι μόλις την προηγούμενη βδομάδα, Πέμπτη 23 Απριλίου 2009, προβάλλει ειδικό αφιέρωμα για την ασυδοσία του Κυνηγιού στα Ιόνια νησιά και δη στη Ζάκυνθο, όταν στην τηλεφωνική έκκλησή μας στη Δασική Υπηρεσία να έρθει στο Βασιλικό που γίνεται «πόλεμος», μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν καθότι ο «πραγματικός πόλεμος» γίνεται στα Στροφάδια όπου και βρίσκονταν..

Τέλος, αν και εφόσον η Θηροφυλακή είναι ανίκανη να τηρήσει του νόμους (καθότι πληρώνεται από τη Κυνηγετική Συνομοσπονδία..), γιατί το κράτος εμφανίζεται ανίκανο να προσλάβει και να εκπαιδεύσει ανεξάρτητους πολίτες από, διαφορετικές από την προέλευσή τους περιοχές, υπεύθυνους για την εφαρμογή των σχετικών νόμων;

(Οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε κάποια ερωτήματα, μέχρι να πάψουν να είναι ρητορικά..).

Με εκτίμηση.

Αχιλλέας Γουάστωρ, Μουσικός,

Τίνα Σταθοπούλου, PhD, Νευροψυχολόγος

Δευ 4/5/2009 3:47 μμ
Δυστυχώς το ίδιο φαινόμενο ζήσαμε το Πάσχα στους Παξούς. Οι άνθρωποι ζουν απλά για το κυνήγι των τρυγονιών. Γενοκτονία κανονική. Το δασαρχείο κάνει υποτυπώδεις ελέγχους. Με το που εμφανίζονται, πέφτει σύρμα, σταματούν οι δραστηριότητες για κανά δυό ώρες και μετά φτου κι από την αρχή. Λυπηρό. m

Δευ 4/5/2009 10:19 πμ
Χαίρομαι που η καταγγελία σας κατάφερε και δημιούργησε μια πολύ καλή
αντίδραση στη Ζάκυνθο, σταμάτησε το κυνήγι!! ΝΠ

Δευ 4/5/2009 10:03 πμ
Καλημέρα, επειδή τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς δείτε τι απάντησαν οι πολιτισμένοι ζακυνθινοί: http://www.imerazante.gr/imera/news/detail.php?ID=16207
Με εκτίμηση. Ν.Α.

Κυρ 3/5/2009 11:42 μμ
Αγαπητοί φίλοι αυτό που συμβαίνει στη Ζάκυνθο συμβαίνει παντού σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στη ξηρά αλλά και στη θάλασσα. Νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται.
Ούτε οι απλοί πολίτες ούτε οι αρμόδιοι φορείς τούς εφαρμόζουν. Ευτυχώς υπάρχουμε και εμείς οι λίγοι οικολόγοι πού ανησυχούμε για το μέλλον της φυσικής κληρονομιάς μας. Στη θάλασσα τις λίμνες και τους ποταμούς εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα διότι δεν μπορούμε να επέμβουμε άμεσα παρά μόνο διαμαρτυρόμενοι. Στη ξηρά μπορούμε να επέμβουμε άμεσα επειδή μπορούμε να έχουμε ιδιοκτησίες και τις κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πρότασή μου: Είσαι οικολόγος αγόραζε εκτάσεις και μετάτρεψέ της σε οικολογικές με νόμιμο τρόπο, έξω τα όπλα έξω τα δηλητήρια. Συμβούλεψε και άλλους να κάνουν
το ίδιο. Αυτός ο τρόπος είναι άμεσος και δίνει λύσεις εδώ και τώρα χωρίς να παρακαλούμε κανένα. Εμείς πού έμπρακτα είμαστε οικολόγοι έχουμε άλλη δυναμική χωρίς να αμφισβητώ τη πρόθεση οποιουδήποτε άλλου πού θέλει να συνεισφέρει με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Σιγά σιγά αφού θα έχουμε γίνει πολλοί θα μπορούμε να επέμβουμε και στα νερά. Επίσης εμείς οι οικολόγοι επειδή είτε είμαστε ανοργάνωτοι είτε είμαστε διασπασμένοι σε πολλές οργανώσεις δεν μπορούμε να δράσουμε δυναμικά. Σε άλλη επιστολή θα πω τη γνώμη μου για τις πυρκαγιές πού είναι η μεγαλύτερη μάστιγα τής εποχής μας. Ευχαριστώ. Χανιά, Τζινευράκης Μανώλης, οικολόγος βιοκαλλιεργητής

Κυρ 3/5/2009 8:55 μμ
Σύμφωνα με το άρθρο σας, θα ήθελα να πω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως ακριβώς τα αναφέρετε και γι’ αυτό το λόγο θεώρησα σκόπιμο να κάνω κάποιες διευκρινήσεις καθώς η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο και εκτεταμένο όσο περιγράφεται. Το απριλιάτικο κυνήγι στην Ζάκυνθο θεωρείται- και είναι κατά τη γνώμη μου -μια παράδοση των ντόπιων που έχει τις ρίζες του εδώ και πολλές δεκαετίες οπότε είναι αρκετά δύσκολο να σταματήσει αυτό όσες απαγορεύσεις κι αν υπάρξουν. Έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών συνομιλιών ανάμεσα σε ντόπιους όπου η ηλικία τους ξεπερνά τα 60 έτη και θυμούνται τον εαυτό τους ανέκαθεν να παίρνουν μέρος στο απριλιάτικο κυνήγι. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που θα τους χαρακτήριζα ανεγκέφαλους οι οποίοι ρίχνουν πυροβολισμούς κοντά σε κατοικημένες περιοχές και βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Ακόμη θα ήθελα να διαψεύσω αυτό που γράφετε στο άρθρο σας περί του κυνηγιού στα Στροφάδια γιατί κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια το κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει απαγορευτεί ρητά. Σίγουρα χρειάζεται να υπάρξει κάποια μέριμνα για την ασφάλεια και την ησυχία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού αλλά χωρίς αυτό να περιορίζει την κυνηγητική δραστηριότητα των ντόπιων κατοίκων η οποία γνωρίζουν ότι είναι παράνομη. Τώρα όσον αφορά το χαρακτηρισμό ανήθικη, αυτό δεν θα μπω στη διαδικασία να το σχολιάσω……
Ελπίζω η γνώμη μου να δημοσιευτεί!” ΝΚ

Κυρ 3/5/2009 6:29 μμ
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΘΗΡΑΣ ΤΡΥΓΟΝΙΩΝ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ΟΠΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ (ΕΑΝ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΛΗΘΙΝΑ), ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΟΠΛΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Κυρ 3/5/2009 12:28 μμ
Θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι κυνηγοί (λαθροθήρες είναι η σωστή λέξη) κυνηγούν εκτός κυνηγετικής περιόδου, είμαι σίγουρος όμως ότι αυτοί δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά τη θλιβερή εξαίρεση. Ως Έλληνας κυνηγός επιθυμώ την παραδειγματική τιμωρία τέτοιων ενεργειών μόνο που έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Ελληνική πραγματικότητα λίγο δύσκολο το βρίσκω. Βλέπετε, αφενός υπάρχει πλήρης απουσία κρατικών θηροφυλάκων, αφετέρου η προσπάθεια των κυνηγών για δημιουργία θηροφυλακής απαξιώνεται αφού αποφάσεις δικαστηρίων αφαίρεσαν το ουσιαστικό δικαίωμα ελέγχου από την Ομοσπονδιακή Κυνηγετική Θηροφυλακή.
Οι Έλληνες κυνηγοί είναι στο σύνολό τους νόμιμοι και αντιδρούν και καταγγέλουν και αυτοί τέτοιου είδους ενέργειες (http://www.e-artemis.gr/forum/index.php?showtopic=4057 http://www.e-artemis.gr/forum/index.php?showtopic=3917) μόνο που δυστυχώς αυτό που ακούν και βλέπουν όλοι είναι οι ενέργειες των λαθροθήρων. Ακόμα και εσείς τώρα τα όπλα των λαθροθήρων ακούσατε, αφού τα όπλα όλων των υπολοίπων βρίσκονται στις θήκες τους από την 28 Φεβρουαρίου που τελείωσε το κυνήγι.
Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις ενέργειες των ανεγκέφαλων και να σας πω ένα μεγάλο μπράβο για τις καταγγελίες που κάνατε. Μακάρι να το κάναμε όλοι κάθε φορά που βλέπαμε τέτοιου είδους απαράδεκτα γεγονότα. Nikolas

Σαβ 2/5/2009 1:37 μμ
Όντως η κατάσταση του κυνηγιού στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Σχετικά με τη Ζάκυνθο, όπου τα θηράματα αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από αποδημητικά πουλιά η κατάσταση είναι ίσως και χειρότερη απ΄ όπως περιγράφει η κα Στασινοπούλου και ο κος Γουάστωρ. Το κυνήγι ίσως κάποτε, πριν από πολλά χρόνια, να είχε κάποιο νόημα.
Τα πουλιά ήταν πολύ περισσότερα, οι χωρικοί είχαν σοβαρή
ανάγκη από χρήματα και πουλούσαν τρυγόνια τα οποία έπιαναν με βρόγχους στα δένδρα, εξ ου και το παρακλητικό φουρκίσου Παναγία μου στα βρόχια τα δικά μου. Οι υπόλοιποι κυνηγοί ήταν σαφώς λιγότεροι, το δε κυνήγι ήταν μάλλον θέμα εκδρομής και διασκέδασης με τη παρέα, και εν πάση περιπτώσει, η οικολογική αντίληψη διαφορετική.
Τώρα συν τοις άλλοις είναι ανόητο. Τα πουλιά έχουν σχεδόν
εξαφανιστεί, είναι λιγότερα από τους κυνηγούς, το κόστος του κυνηγιού υψηλό και το κάθε τρυγόνι κοστίζει περισσότερο από αστακό. Το τελευταίο βέβαια ελάχιστα μας αφορά.
Οι δήθεν κυνηγοί, είναι απλώς τυφεκιοφόροι, με επαναληπτικές καραμπίνες σχηματίζοντας φράγμα πυρός μόλις εντοπίσουν τρυγόνι, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, οι οποίες τακτικότατα είναι σοβαρές. Κωμικές σκηνές εκτυλίσσονται, εάν σκοτωθεί το τρυγόνι. Υφίσταται επιτόπια νεκροτομή και σύμφωνα με τη κατεύθυνση του σμπάρου, το μέγεθος των σκαγιών, τη θέση του κυνηγού κτλ, αποδίδεται στον υποτιθέμενο δικαιούχο. Αμφισβήτηση του ιατροδικαστικού πορίσματος μπορεί να οδηγήσει, όπως έχει συμβεί, σε πολύ τραγικά αποτελέσματα.
Η πρόσβαση με μεγάλα αγροτικά οχήματα ή με αυτοκίνητα στους
τόπους κυνηγιού (πόστα), προκαλεί καταστροφές και στους λόγγους, και σε καλλιέργειες.
Με φόρμες παραλλαγής, ζωσμένοι τους φουσεκολόγους και με
την καραμπίνα επ΄ώμου, πράγμα που απαγορεύεται, είναι σαν να κατέβηκαν από τα έμπεδα του Κουρδιστάν, ιδιαίτερα το χειμώνα όπου κατά κύριο λόγο το κυνήγι αφορά τσίχλες, αυτές που βλέπουμε σαν σπουργίτες στα αστικά πάρκα ευρωπαϊκών πόλεων.
Πέρα όμως από τα αστεία και τις όποιες απόψεις περί κυνηγιού, υπάρχει η θλιβερή και η απογοητευτική εικόνα μιας ψοφοδεούς,
ανίκανης και διεφθαρμένης πολιτείας να εφαρμόσει τη στοιχειώδη νομιμότητα. Σταύρος Γιγάντες

Παρ 1/5/2009 10:30 μμ
Γειά σας, Διάβασα κι εγώ την καταγγελία σας και δυστυχώς στο μυαλό μου ήλθαν τα όσα άκουσα πέρισυ τον Αύγουστο από Ζακυνθινό ιδιοκτήτη δωματίων προς ενοικίαση. Η συζήτησή μας ήταν κάπως έτσι:

– Υποφαινόμενος: Βλέπω έχετε ωραία σκυλιά
– Ζακυνθινός: Ναι έχουμε πάθος με το κυνήγι.
– Υποφαινόμενος: Μα υπάρχει κυνήγι; Απόσα ακούμε μάλλον πρέπει να έχουν λιγοστέψει τα τρυγόνια.
– Ζακυνθινός: Ε δεν είναι όπως παλιά βέβαια, πάντως υπάρχουν.
– Υποφαινόμενος: Που;
– Ζακυνθινός: Και στο Κερί και στις Αλυκές…Αλλά τα πιο πολλά είναι τα Απριλιάτικα.
– Υποφαινόμενος: Μα τον Απρίλιο απαγορεύεται το κυνήγι.
– Ζακυνθινός: Τι λες αγόρι μου. Στην Αθήνα μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Εδώ όποτε θέλουμε πάμε για κυνήγι.
– Υποφαινόμενος: Καλά και δε φοβάστε την Αστυνομία. ή τις υπηρεσίες της νομαρχίας;

Ακούστε τι απάντησε:
– Ζακυνθινός: Ποια Νομαρχία. Πρώτος πάει ο νομάρχης και ο αστυνόμος και μετά ακολουθούμε εμείς…

Λοιπόν επειδή για άλλη μια φορά ντράπηκα που είμαι ομοεθνής με αυτά τα ανθρωποειδή που δεν είναι βρε αδελφέ ούτε κυνηγοί ( οι κυνηγοί έχουν ήθος *) ούτε λαθροκυνηγοί – αλλά απλά ασεβή ανθρωποειδή που απλά η ύπαρξή τους αυξάνει την εντροπία του σύμπαντος, κι επειδή κρατούσα τη συνομιλία μέσα μου για καιρό πιστεύοντας ότι όπου και να το πω δεν υπάρχει κανένας να μας φυλάξει από τους φύλακες, σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ξαλαφρώσω. Λυπάμαι για τη χώρα αυτή.

Ευχαριστώ πολύ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Εκπαιδευτικός
(*) Όποιος έχει άδεια κυνηγίου δεν είναι κυνηγός. Είναι σα να λέμε ότι όποιος έχει δίπλωμα οδήγησης (νόμιμος κατά τα άλλα) είναι και ο δ η γ ό ς.

Παρ 1/5/2009 12:33 μμ
Κύριοι!
Είμαι ένας νομοταγής κυνηγός, διαμαρτύρομαι και εγώ για την σφαγή των τρυγονιών που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στη Ζάκυνθο και στα Στροφάδια!
Φέτος μάλιστα επειδή δεν υπήρχαν χρήματα (ενώ σπαταλούνται αλλού ασύστολα) η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή δεν πήγε να περιφρουρήσει τα ακατοίκητα Στροφάδια,
όπου πιστεύω να έγινε ένα νέο μακελειό!
Αυτό το παράνομο κυνήγι είναι θεσμικό στη Ζάκυνθο και δυστυχώς υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς, οπότε η άμοιρη Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά
πράγματα!
Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος πολλές δεκαετίες και ο καθένας κάνει ό,τι του γουστάρει και εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις είμαστε χώρα κάφρων, μην
περιμένετε να σταματήσει ποτέ αυτό το μακελειό στην περιφέρεια της Ζακύνθου.
Πέραν των άμοιρων τρυγονιών που σκοτώνονται αφού έχουν ζευγαρώσει και τα θηλυκά είναι αυγομενα, όπου κάθε σκοτωμένο θηλυκό τρυγόνι μέτρα για 3-4 σκοτωμένα, να
σταθώ και για τα ορτύκια που τα θηρεύουν κατά εκατοντάδες, με παράνομες ηχομιμητικές συσκευές! Αλλά βέβαια ας όψεται πάλι το κράτος που ενώ επιτρέπει την εισαγωγή και πώληση αυτών των συσκευών, απαγορεύει τη χρήση τους! Άλλο ένα παράλογο φαινόμενο στα χιλιάδες Αλλά σαυτη τη χώρα!
Μήπως πρέπει να αναφερθώ και στο νυχτερινό κυνήγι των λαγών με φώτα, που αποδεκατίζονται άνανδρα, η το παράνομο καρτέρι της μπεκάτσας;
Εγώ είμαι ένας κυνηγός, που ζω τη φύση, περνάμε καλά με την παρέα μου, φεύγουμε από το άγχος της πόλης και δεν μας νοιάζει εάν σκοτώσουμε και κανένα θήραμα η όχι! Όμως άλλοι το θεωρούν παλικαριά το να κατακερματίζουν τη φύση και να την μακελεύουν και να φέρνουν πολλά σκοτωμένα θηράματα, σκοτωμένα με κάθε τρόπο, παράνομο η μη!
Σε λίγα χρόνια θα βλέπουν όλοι αυτοί οι σημερινοί δολοφόνοι τα θηράματα σε βιντεοταινίες και θα αναπολούν τις παλιές καλές εποχές! Τότε όμως θα είναι αργά! ΜΦΧ Νικόλαος Τσομλεκτσογλου, Χημικός

Παρ 1/5/2009 6:26 πμ
//ΑΙΣΧΟΣ//
BH

Πεμ 30/4/2009 10:45 μμ
ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΛΥΠΑΜΑΙ, ΘΥΜΩΝΩ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΜΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΠΟΤΑ. JM

Πεμ 30/4/2009 3:55 μμ
Dear Sir/Madam
I read the article about Zakynthos and I would like to share my experiance after visiting the Island last year for summer holidays. I will focus only to enviroment protection and animal welfare.
My father was born and raised in Zakynthos, and I was visiting the island on regular basis every summer when I was younger. Last time I visited it last year after a gap of several years.
I came in contact with the locals that I knew when I was younger, and also their children. One of the locals has a taverna at Ampoula beach and we ate there a few times. I became friend with his child, about 10 years old) a really nice boy. Once he wanted to showed to me his birds. I realised that his birds were wild bird captured illegally (xoverga). The poor birds were about 8 of them, in a very small cage, constantly flying trying to find an escape from their prison. I tried to explain to him that these are wild animals and must be free, not in a cage. The worst of all was his father pride about his son achievements.
No suprise so, why one of your readers didnt see any bird at Zakynthos. I am sure that my experiance was a small percentage of what is going on in the whole island and possible to the whole of Greece.
Finally with no suprise the phenomenon of dogs tied up with a long chain in the middle of a yard, protected, by the hot sun only by a old metalic barrel, with no fresh water provided, still exists.
It is hard for people in Greece to realise the negative effect that these actions have to the quality tourists, native and foreigns, and what negative impression for our modern civilazation. No suprise that Greece after 30 years in EU, is coming between the last 3 countries in the vast majority of the statitistical analysis in every statistical field being examined. The lack of improvement after 30 years reflects a rotten system which unfortunately the Greeks still support.
Sorry for the English. I am writting from abroad, my pc does not support Greek characters. Kind Regards, Manolis Vorrisis Veterinarian , UK

Πεμ 30/4/2009 4:01 μμ
Συγχαρητήρια για την καταγγελία… συλλυπητήρια που είμαστε στην Ελλάδα. Θάρρος και τιμιότητα… Μεγάλη η έλλειψη!!! ΧΠ


Πεμ 30/4/2009 3:42 μμ
Καλησπέρα σας. Κατάγομαι από την Ζάκυνθο και αυτό που καταγγέλλεται συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια μόνο που τα τελευταία χρόνια ο νυν Νομάρχης καταφέρνει να εξασφαλίζει ξεχωριστό καθεστώς στο νησί οπότε δεν επιβάλλεται καμία τιμωρία…. Ίσως ένας και από τους λόγους εκλογής του να είναι και το γεγονός ότι καταφέρνει να εξασφαλίζει το ελεύθερο κυνήγι στο νησί. Για να σας προλάβω το θέμα δεν είναι κομματικό διότι οι ευθύνες βαραίνουν όλους από τους ντόπιους και τους εκάστοτε Νομάρχες ως το «αόρατο» Κράτος και όποιον το εκπροσωπεί που δεν επιβάλλει καμία τιμωρία και αφήνει στην εξουσία της οποιαδήποτε τοπικής αυτοδιοίκησης την εφαρμογή νόμων και κανόνων.
Αυτό σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα καθώς δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση.
Το νησί αυτό είναι ευλογημένο και ιδιαίτερα πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν και δάση και πουλιά και χελώνες παρά τις αλόγιστες φωτιές, τα κυνήγια και τα ψάρεμα…
Αμφιβάλλω όμως ως πότε θα υπάρχουν όταν οι ίδιοι οι Ζακυνθινοί δεν προστατεύουν το νησί τους καθώς συναινούν στην καταστροφή του με το να εκλέγουν ανίκανους πολιτικούς. Πηγαίνω στο νησί εδώ και 30 χρόνια και το μόνο που έχω δει να προστατεύεται είναι οι βίλλες του εκάστοτε Δημάρχου ή Νομάρχη. Αυτές που κτίζονται με γοργό ρυθμό και ίσως να είναι τα μόνα έργα στο νησί που γίνονται τα τελευταία χρόνια.
Στη Ζάκυνθο πέρα από την οικολογική καταστροφή που συντελείτε με το ελεύθερο κυνήγι συμβαίνουν άλλες δύο: η μία αφορά την χελώνα και τα έργα που δεν έγιναν για την προστασία της καθώς τα χρήματα της ΕΕ πήγαν σε χέρια αγνώστων και η μόλυνση του κόλπου του Λαγανά από το γεγονός ότι τα απόβλητα της χωματερής χύνονται στη θάλασσα του χωριού Καλαμακίου.
Εγώ είμαι Ζακυνθινιά και δεν φοβάμαι κανέναν ίσως γιατί δεν ζω στο νησί και δεν έχω κανένα μικροπολιτικό συμφέρον (π.χ να μου φτιάξουν το δρόμο, να με καταγγείλουν στην πολεοδομία, να μου στείλουν τους εφοριακούς στο κατάστημα μου κτλ.)
Είμαι υπέρ σας και προσθέτω το όνομα μου στην καταγγελία. Φωτεινή Δρογγίτη

Πεμ 30/4/2009 12:46 μμ
Το κυνήγι είναι μία βάρβαρη συνήθεια βάρβαρων ανθρώπων – όπως οι ταυρομαχίες στην Ισπανία, το κυνήγι της αλεπούς στην Αγγλία, το γδάρσιμο ζωντανών ζώων στην Κίνα και το έθιμο της σφαγής χιλιάδων αμνοεριφίων για το Πάσχα – που έτσι απλά και ρητά πρέπει να απαγορευτεί. Δεν μπορούμε συνέχεια να συζητάμε και να κάνουμε Ημερίδες και άλλα τινά για τα αυτονόητα. Για μια πραγματικά πολιτισμένη κοινωνία, τα θέματα αυτά λύνονται μέσα σε πέντε λεπτά.
Εν προκειμένω δε, μιλάμε για το νησί του Σολωμού και του Κάλβου. Αν δεν σέβονται τίποτα άλλο, ας σεβαστούν αυτούς που αυτοί οι κύριοι ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών τους δεν είναι άξιοι να δέσουν. Και αν όχι, ας τους επιβληθεί. Αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια συχνά ιντριγκάρει. Καλημέρα σας. Έφη Νικολούδη

Πεμ 30/4/2009 10:50 πμ
Ξαφνιασμένος στην αρχή, θυμωμένος μετά από αυτά που διάβασα, πράγματα απαράδεκτα τα οποία δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν. Ανήκω στην οικογένεια των κυνηγών στην οποία δυστυχώς όπως άλλωστε συμβαίνει και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή υπάρχουν άνθρωποι αδαείς που προσβάλουν το σύνολο. Λυπάμαι σήμερα ενημερώθηκα και θα ενημερώσω μέσω των φόρουμ που συμμετέχουν κυνηγοί για τα αποτρόπαια που προαναφέρατε. Προσωπικά ζητώ συγνώμη για τους απερίσκεπτους και όπως οι ίδιοι τους χαρακτηρίζουμε κρεατοσυλλέκτες. Βενιζέλος Δημήτρης

Τετ 29/4/2009 6:34 μμ
Σχετικά με το παράνομο κυνήγι θα ήθελα να προσθέσω τα παρακάτω. Είναι διαπιστωμένο ότι η μεγάλος αριθμός κυνηγά παράνομα και μετά την λήξη της περιόδου ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας αποτελεί η Βιστωνίδα λίμνη όπου με την ανοχή των αρχών σκοτώνονται οι κορμοράνοι γιατί τρώνε τα ψάρια που κάποιοι τα θεωρούν ιδιοκτησία τους. Ως ορνιθοπαρατηρητής από το 1993 έχω συναντήσει άπειρους λαθροθήρες –σχεδόν κάθε φορά που έκανα παρατήρηση- και ποτέ κανένας δεν έχει συλληφθεί. Σε ότι αφορά την αστυνομία αυτή είναι αναρμόδια. Η καταπολέμηση είναι αρμοδιότητα των δασαρχείων τα οποία δεν διαθέτουν μέσα για κάτι τέτοιο. Για τις τοπικές θηροφυλακές δεν σχολιάζω τίποτα. Θα πω μόνο από τη στιγμή που αυτές υπάγονται στους κυνηγετικούς συλλόγους και υπάρχει οικονομική σχέση μεταξύ κυνηγού και συλλόγου για την έκδοση της άδειας από μόνο του αποτελεί πρόβλημα. Είναι άλλωστε γνωστά και τα αποτελέσματά τους που είναι πενιχρά. Τέλος μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η χαλαρή αντιμετώπιση από τα δικαστήρια των θεμάτων αυτών και η επιείκεια που δείχνουν σε επίπεδο ποινών Όλοι εμείς που για πολλά χρόνια έχουμε έλθει αντιμέτωποι με τις κάνες κάποιων ανεγκέφαλων κομπλεξικών, την τρομοκρατία τους, τις βρισιές και τις απειλές τους, γνωρίζουμε καλά ότι όπως όλα τα άλλα πράγματα σε αυτό το κράτος έχουν ξεφύγει από το κανονικό και υγιές έτσι και η δραστηριότητα αυτή που κάποιοι ανερυθρίαστα αποκαλούν οικολογικό χόμπι έχει καταντήσει μία θλιβερή καταστροφική δραστηριότητα με τεράστιο κόστος στο περιβάλλον. Η κατάσταση είναι μάλιστα τόσο τραγική που σε λίγα χρόνια βασικά και κοινά είδη θα έχουν εκλείψει. Η μειοψηφία αυτή της ελληνικής κοινωνίας – 3 % – καταστρέφει κάτι που ανήκει σε όλους μας. Είναι καιρός κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Βολουδάκης Γιώργος, ECOEXPLORER,ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Τετ 29/4/2009 3:53 μμ
Διάβασα την καταγγελία σας και χάρηκα και στενοχωρήθηκα ταυτόχρονα!!!! Χάρηκα γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται για ό,τι κακό συμβαίνει γύρω τους αλλά κυρίως στεναχωρήθηκα γιατί ξέρω πως ό,τι καταγγελίες και να γίνουν δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα!!! Η Ζάκυνθος είναι ένα ακόμα όμορφο νησί, κατεστραμμένο βέβαια σε μεγάλο ποσοστό από τον τουρισμό, αλλά είναι δυστυχώς κράτος εν κράτει με δικούς του νόμους και κανόνες, μην με ρωτήσετε πως, και το θέμα του παράνομου κυνηγιού είναι ένα μικρό δείγμα του πως λειτουργούν τα πράγματα εδώ! Δεν θέλω να αναφέρω λεπτομέρειες, τις ζήσατε από κοντά, το μόνο ευτράπελο που θα πω είναι πως όσα περισσότερα νεκρά πουλιά φέρει κάποιος τόσο πιο ήρωας και άντρας είναι!!! Τα αγόρια, ειδικά, εκπαιδεύονται από μικρά σε αυτό το σπορ για να γίνουν αντάξιοι συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης!!! Μακάρι να καταφέρετε κάτι με την κινητοποίησή σας, θα ήθελα να με κρατάτε ενήμερη, κυρίως από ενδιαφέρον αλλά και από περιέργεια για το αν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα,σας ευχαριστώ! ΙΚ

Τετ 29/4/2009 12:38 μμ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ, ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ –ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΗ, ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΕ- ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΑΜΜΟΥΔΙ. ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΑΣΟΣ, ΜΟΝΟ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΤΕ ΠΟΥΛΙ ΠΕΤΟΥΜΕΝΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ. Χρίστος Θεοδωρακοπουλος

Σαβ 25/4/2009 4:34 μμ

Ως πολίτες της Ελλάδος, μιας υποτιθέμενης Ευρωπαϊκής χώρας, έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε μια άκρως παράνομη, επικίνδυνη και ανήθικη κατάσταση που ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες του Πάσχα ως επισκέπτες στο νησί της Ζακύνθου.

Μείναμε με μια παρέα σε έναν συνοικισμό της Ζακύνθου, τον Βασιλικό, από Μεγάλη Πέμπτη εώς την Τρίτη μετά το Πάσχα. Ο Βασιλικός είναι ένα φυσικής ομορφιάς, πανέμορφο τοπίο, δίπλα σε πυκνό δάσος. Όταν φτάσαμε αργά Πέμπτη βράδυ νομίζαμε ότι βρεθήκαμε στον παράδεισο, με την πλούσια βλάστηση, τα πουλάκια να κελαϊδούν, τα βατράχια από διπλανές λίμνες και την κατά τ’ άλλα ηρεμία που επικρατούσε. Για αυτούς τους λόγους άλλωστε είχαμε αποφασίσει να μείνουμε σε εκείνη την περιοχή.

hspace=2Η όλη παραδεισένια ατμόσφαιρα άλλαξε παρ’ όλα αυτά, ξημερώματα την Μεγ. Παρασκευή, γύρω στις 6:30 το πρωί, όταν ακούσαμε τους πρώτους πυροβολισμούς από κυνηγούς. Μετά από λίγο άρχισε να συμβαίνει κάτι που δύσκολα κάποιος που δεν το έχει ζήσει, μπορεί να πιστέψει ότι γίνεται: Οι πυροβολισμοί γινόντουσαν όλο και πιο συχνοί και πιο κοντινοί, και συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 50 κυνηγοί γύρω μας που πυροβολούσαν ασταμάτητα. Βγήκαμε στο κήπο, και τα σκάγια πέφτανε πάνω μας και στα πιάτα μας.

Από εκείνη τη μέρα αλλά και κάθε μέρα ξυπνάγαμε παίρνοντας τηλέφωνα την αστυνομία και τη Δασοφυλακή για τους απλούστατους λόγους 1) ότι σε όλη την Ελλάδα το κυνήγι είναι παράνομο από τον μήνα Μάρτιο έως και τον Αύγουστο και 2) επειδή οι κυνηγοί πυροβολούσαν σε τόση κοντινή απόσταση που τίθετο πλέον θέμα ασφάλειας (νομικά πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 200-300 μέτρα μακρυά από το τελευταίο σπίτι).

hspace=2Η Αστυνομία και η Δασοφυλακή, εκείνη αλλά και όλες τις υπόλοιπες μέρες αντιδρούσαν με πολλαπλούς τρόπους – από το να ζητάνε συγγνώμη για την όλη κατάσταση, να αναγνωρίζουν τις παρανομίες που διαπράττονται, να δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν την κατάσταση λόγω έλλειψης προσωπικού, να μην απαντούν στα τηλέφωνα, να καταφέρνουν να σταματούν τους πυροβολισμούς για λίγες ώρες- αλλά σε καμία περίπτωση δεν κατάφεραν ούτε να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή, ούτε τις παράνομες πράξεις για περισσότερο από 2-3 ώρες τη μέρα, και φυσικά δεν έγινε καμία σύλληψη. Σημειωτέον ότι οι πυροβολισμοί ακούγονταν καθημερινά έως αργά το βράδυ όχι μόνο στη περιοχή του Βασιλικού αλλά και σε όλη τη Ζάκυνθο.

Πιάνοντας συζήτηση με τους ντόπιους μάθαμε τα εξής: 1) Αυτή η καταστροφή της πανίδας στη Ζάκυνθο, μέσω του κυνηγιού, συμβαίνει κάθε χρόνο, κάθε φορά που γίνεται η μετανάστευση των πουλιών – ακριβώς την περίοδο που θα έπρεπε να απαγορεύεται,( στα Στροφάδια μονάχα υπολογίζεται οτι σκοτώνονται από κυνηγούς 15.000 τρυγόνια καθημερινά..) 2) Η Ζάκυνθος είναι ένα από τα νησιά που θεωρούνται από την Ευρωπαική Ένωση ότι χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας λόγω της πλούσιας πανίδας της, και ιδιαιτέρως των πτηνών που μεταναστεύουν συνεχώς μέσω αυτής. 3) Η Ορνιθολογική εταιρία είχε κάνει σχετικές μηνύσεις το 2008 χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα, 4) Η πλειοψηφία των ντόπιων δεν αρέσκεται στο κυνήγι, την παράνομη θήρα, και την καταστροφή της φύσης, και πάνω από όλα στη δυσαρέσκεια που προκαλούν οι πυροβολισμοί στους τουρίστες αλλά δεν τολμούν να μιλήσουν επειδή 5) φοβούνται τους κυνηγούς και 6) επειδή οι κυνηγοί έχουν την υποστήριξη του Νομάρχη Ζακύνθου και δεν τους αγγίζει κανείς. 7) Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι κυνηγοί και λαθροκυνηγοί είναι τα ίδια άτομα.

Την τελευταία μέρα, επειδή πια είχαμε απελπιστεί με την ανεπαρκή αντίδραση των αρχών, πήραμε τηλέφωνο τη Γ.Α.Δ.Α., η οποία μας συνέδεσε με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και εν συνεχεία με τη Κρατική Ασφαλεία. Κάναμε επώνυμη καταγγελία της κατάστασης, η οποία σταμάτησε μονάχα έως το απόγευμα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρω ότι η ανηθικότητα, η βία, η παρανομία, η έλλειψη ασφάλειας και η οικολογική καταστροφή στη Ζάκυνθο, με όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν ήδη σταλεί αλλά και θα σταλούν περαιτέρω στο ξένο τύπο.

Λυπόμαστε πολύ που συνειδητοποιήσαμε πως ζούμε σε μια χώρα όπου συγκεκριμένες περιοχές της δεν θυμίζουν τίποτε άλλο παρά εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή. Τίνα Σταθοπούλου, PhD, Νευροψυχολόγος, Αχιλλέας Γουάστωρ, Μουσικός

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024