Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο Νότινγχαμ του Ρομπέν των Δασών

Στο Νότινγχαμ του Ρομπέν των Δασών

Είμαι αναβλητικός τύπος, το ομολογώ... Έχω το κακό συνήθεια να βάζω πολλές υποχρεώσεις στην ατζέντα μου και μολονότι συνηθίζω να τις τακτοποιώ, ομολογουμένως το κάνω με κάποια καθυστέρηση. Πριν 1,5

Είμαι αναβλητικός τύπος, το ομολογώ… Έχω το κακό συνήθεια να βάζω πολλές υποχρεώσεις στην ατζέντα μου και μολονότι συνηθίζω να τις τακτοποιώ, ομολογουμένως το κάνω με κάποια καθυστέρηση.
Πριν 1,5 χρόνο, λοιπόν, είχα ζητήσει από την καλή συνάδελφο Αγγελική Στελλάκη να γράψει για λογαριασμό της Πυξίδας ένα κομμάτι από το Νότινγχαμ, στο οποίο είχε ζήσει για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Αγγελική – που έχει γράψει στην Πυξίδα κομμάτια για την Ύδρα και το Αμβούργο – έγραψε το κείμενο, μού έδωσε και τις φωτογραφίες της για να τις σκανάρω και… μετά περίμενε…
Κάτι που το ξέχνούσα γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, κάτι που το σκανάρισμα παίρνει πολλή ώρα και όλο το αμελούσα.
Τώρα όμως ο… κόμπος έφτασε στο χτένι εξαιτίας μιας ταινίας!
Η προβολή από τις ελληνικές αίθουσες της ταινίας Robin Hood του Ridley Scott με ανάγκασε να βγω από τον… λήθαργο και να κάνω το χρέος μου. Και αυτό γιατί η περιοχή του Νότινγχαμ είναι αυτή που σύμφωνα με τα θρυλούμενα φιλοξένησε τη δράση του ξακουστού Ρομπέν των Δασών.
Στη συνέχεια της σελίδας θα διαβάσετε τι γράφει η Αγγελική για το Νότινγχαμ.
Για την ταινία, όμως, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό κομμάτι που υπάρχει στο αξιόλογο κινηματογραφικό μπλογκ Cinepivates!
«Στο Νότινγχαμ βρέθηκα το 2005 για σπουδές. Και ανακάλυψα μια από τις πολύ όμορφες πόλεις της Βρετανίας…
» Για δύο πράγματα είναι γνωστά το Νότινγχαμ. Το ένα είναι ένας τύπος με κολάν που κλέβει από τους πλούσιους για να δώσει στους φτωχούς.
 
» Όσο για το άλλο; Είναι το Goose Fair, ένα από τα παλαιότερα –πάνω από 700 χρόνων- και πιο γνωστά πανηγύρια της Βρετανίας και της Ευρώπης. Το Goose Fair έρχεται στο Νότινγχαμ μια φορά το χρόνο, στις αρχές Οκτωβρίου. Στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο λούνα παρκ. Πολλά φώτα, πολλή μουσική, πολλά παιχνίδια, πολύς κόσμος. Εκεί, πριν από χρόνια, δοκίμασα και τις πρώτες μου τηγανιτές πατάτες με ξίδι (ξέρω, ακούγεται αηδία, αλλά αν φας μια φορά σίγουρα θα θες να ξαναδοκιμάσεις)…
 
» Όσο για τον «ήρωα με τα κολάν»; Είναι φυσικά ο Ρομπέν των Δασών. Τον βλέπεις παντού: σε μουσεία, δάση, ειδικά tour, ακόμα και μεταπτυχιακό έχουν φτιάξει (πού αλλού; Στο Νότινγχαμ…) για τον σκανταλιάρη λαϊκό ήρωα της Βρετανίας.
» Για τον Ρομπέν υπάρχουν πολλά να δει κανείς.
 
» Πρώτα-πρώτα υπάρχει το διάσημο δάσος του Σέργουντ. Εκεί θα περπατήσετε στα δάση που κυκλοφορούσε ο Ρομπέν και τα παλικάρια του, εκεί όπου μπορούσαν να αγνοούν τον Σερίφη του Νότινγχαμ. Θα δείτε και μια αίθουσα αφιερωμένη στο μύθο του Ρομπέν.
» Το σπουδαίο αξιοθέατο όμως είναι η μεγάλη Οξιά. Η μεγάλη Οξιά είναι αυτό που λέει το όνομα: ένα δέντρο (ή μάλλον ένα σύμπλεγμα τριών δέντρων) ηλικίας 800-1000 ετών. Φημολογείται (αν και μάλλον λανθασμένα) ότι ήταν το σπίτι της συμμορίας του Ρομπέν. Κάθε καλοκαίρι στο δάσος του Σέργουντ διοργανώνεται και ειδικό Φεστιβάλ για τους… Ρομπενοχτυπημένους.
» Για τους χαρούμενους άνδρες (merry men), το Ρομπέν, τον μεγάλο του έρωτα τη Μαριάν και φυσικά τον αντίπαλό του τον Σερίφη, μπορεί κανείς να μάθει περισσότερα και στο Tales of Robin Hood που βρίσκεται στο κέντρο του Νότινγχαμ.
» Φέτος τον Μάιο η πόλη του Νότινγχαμ διοργανώνει στην κεντρική πλατεία μεσαιωνικό πανηγύρι με αθλητικές δραστηριότητες της εποχής του Ρομπέν, κουστούμια και φυσικά… πολύ φαγητό.
 
» Τι άλλο μπορεί να δει κανείς στο Νότινγχαμ:
» Galleries of Justice: οι Βρετανοί είναι οι πλέον ειδικοί στο να «βγάζουν από τη μύγα ξύγκι» που θα λεγε και η μαμά μου. Πήραν τις παλιές φυλακές της πόλης, έφτιαξαν μια interactive κατάσταση για να σου δείξουν το σκληρό σύστημα δικαιοσύνης που επικρατούσε στη Βρετανία. Ένας δικαστής, ένας θυμωμένος δεσμοφύλακας και ένα ανήλιαγο κελί συμπληρώνουν το σκηνικό.
» City of Caves: Στο Νότινγχαμ υπάρχει μια ολόκληρη πόλη κάτω από την πόλη. Οι σπηλιές του Νότινγχαμ έχουν χρησιμεύσει από καταφύγιο πολέμου ως βυρσοδεψείο.
» WollatonPark: Κοντά στο χωριό Μπίστον δίπλα στο Νότινγχαμ (όπου μένουν πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές) βρίσκεται το Wollaton Park and Hall. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση με γρασίδι, δάσος, λίμνες και τα πιο υπέροχα κόκκινα ελάφια που έχετε ποτέ αντικρίσει. Στο κέντρο βρίσκεται η έπαυλη (σήμερα μουσείο Φυσικής Ιστορίας) που χτίσθηκε ανάμεσα στο 1580 and 1588.
 
» Ενδιαφέρον παρουσιάζουν: το κάστρο του Νότινγχαμ και το tour των φαντασμάτων στα παλαιότερα σημεία της πόλης.
» Μια ωραία εκδρομούλα (με… ελληνικό ενδιαφέρον) είναι στο Newstead Abbey, το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα που βρίσκεται και αυτό στο Νότινγχαμσαϊρ. Εκεί θα δει κανείς το σπίτι όπως ακριβώς ήταν όταν το κατοικούσε ο φιλέλληνας ποιητής (το κρεβάτι του, οι κανάτες του, το υπόγειο με το δέρμα του λιονταριού, η βιβλιοθήκη του). Θα δείτε επίσης τους εξαιρετικούς κήπους (16 τον αριθμό!!) που καλύπτουν μεγάλη έκταση. Extra info: το φυλλάδιο των πληροφοριών υπάρχει και στα ελληνικά!!
 
» Πού να φάτε: Alley Cafe Bar, καφέ-εστιατόριο με… οικολογικές ανησυχίες και χορτοφαγικά πιάτα. Και τα υπόλοιπα όμως γεύματα είναι πολύ καλά!
» Ye Olde Trip to Jerusalem. Μία από τις παλαιότερες παμπ της Αγγλίας. Αλλά πάλι, όλες οι πόλεις δεν έχουν από μία;…»

ΥΣ: Η Πυξίδα είναι στο Facebook! (http://www.facebook.com/pages/Pyxida/105651174913)

και στο TWΙΤTER: http://twitter.com/Pyksida .

Εκεί μπορείτε να ανεβάσετε το δικό σας υλικό, προκειμένου να δημοσιευτεί και στις σελίδες της Πυξίδας!

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024