Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Ρώμη με τον Kitsomitso!

Στη Ρώμη με τον Kitsomitso!

Ο Kitsosmitsos είναι καλός φίλος από την μπλογκογειτονιά, με αρκετές ανησυχίες και αγάπη για τα ταξίδια. Πριν λίγες ημέρες πήγε για επαγγελματικούς λόγους, εκεί που... οδηγούν όλοι οι δρόμοι, δηλαδή σ

Ο Kitsosmitsos είναι καλός φίλος από την μπλογκογειτονιά, με αρκετές ανησυχίες και αγάπη για τα ταξίδια. Πριν λίγες ημέρες πήγε για επαγγελματικούς λόγους, εκεί που… οδηγούν όλοι οι δρόμοι, δηλαδή στη Ρώμη. Μάς περιέγραψε τις εντυπώσεις του στο ιστολόγιό του «Ό,τι φας και ό,τι πιεις» και μου έδωσε την άδεια να αναδημοσιεύω τα κείμενα και τις φωτογραφίες του στην Πυξίδα για να ταξιδέψουμε και εμείς, έστω και νοερά, στην «αιώνια πόλη».

Η… σκυτάλη στον Kitsomitsos:

«Και να που οι δρόμοι με φέρανε και πάλι στην Αιώνια πόλη. Πρώτη φορά τα βήματα μας είχανε φέρει εδώ για εφταήμερη στην τρίτη Λυκείου, την μακρινή εποχή που δεν υπήρχε καν ευρώ. Και ομολογώ ότι την είχα λατρέψει από τότε. Η Ρώμη είναι ζωντανό μουσείο. Αρχαιότητα, ρωμαϊκά χρόνια, χριστιανικές επιρροές, Αναγέννηση, νεότερα χρόνια, όλα συνδυασμένα συμπληρώνουν την εικόνα της εφτάλοφης πόλης που διασχίζεται από τον ποταμό Τίβερη.

Το ξενοδοχείο σε πολύ καλό μέρος και κεντρικό, στη Via Veneto. Για τους επισκέπτες της Ρώμης είναι πολύ σημαντικό η διαμονή αν είναι σε κεντρικό σημείο διότι έχουν τη ευκαιρία να περπατήσουν την πόλη. Και είναι πραγματικά πολύ όμορφη.

Πολύ κοντά στο ξενοδοχείο ορισμένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρώμης. Διασχίζοντας την Via Sistina προσεγγίζει κανείς την περίφημη Piazza di Spagna από την πάνω πλευρά. Στην κορυφή της δεσπόζει ένας από τους δεκατρείς οβελίσκους που βρίσκονται διάσπαρτοι στη Ρώμη.

Τα Ισπανικά Σκαλιά (Spanish steps) είναι σημείο συνάντησης νέων κατοίκων της Ρώμης και επισκεπτών. Πολύ συχνά βρίσκει κανείς εκεί παρέες να πίνουν, να διασκεδάζουν, να τραγουδούν. Φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας γίνεται πανικός από τουρίστες που δροσίζονται στα νερά του συντριβανιού που βρίσκεται στη βάση των σκαλιών.

Κατεβαίνοντας ευθεία από τα Σκαλιά βρίσκεται η περίφημη Via dei Condotti, ένας δρόμος όπου σίγουρα οι πιστωτικές κάρτες αναστενάζουν. Εδώ έχουν μαγαζιά όλοι οι γνωστοί οίκοι. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν και στην Αθήνα, οπότε καλύτερα να ψάξετε μόνο για προσφορές.

Στη Via Condotti βρίσκεται και το Antico Caffe Greco, ένα από τα παλιότερα και γνωστότερα καφέ της Ρώμης (μαζί με το Cafe de Paris που βρίσκεται στη Via Veneto). Το Caffe Greco ήταν σημείο συνάντησης καλλιτεχνών, πράγμα που φαίνεται και από την καταπληκτική διακόσμηση στο εσωτερικό του με πίνακες αξίας. Ατού του μαγαζιού τα γλυκά του και φυσικά ένας καπουτσίνο για αναπλήρωση δυνάμεων μετά τα ψώνια.

Μέσα από τα στενάκια του κέντρου, φτάνει κανείς άνετα από την Piazza di Spagna στην περίφημη Fontana di Trevi. Συστάσεις ιδιαίτερες δε χρειάζονται. Καταπληκτική δημιουργία, αναπαράσταση του Ωκεανού σε ένα έργο που σίγουρα κόβει την ανάσα. Έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες, σημαντικότερη εκ των οποίων η ιδιαίτερη σκηνή στην Dolce Vita. Ρίχνοντας κάποιο νόμισμα στα νερά του συντριβανιού δίνει ο επισκέπτης την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει στη Ρώμη.

Συνεχίζοντας τη βόλτα μέσα στα στενάκια του κέντρου και ακολουθώντας το πλακόστρωτο σε συνέχεια της Fontana di Trevi, μπορεί ο επισκέπτης να φτάσει σε ένα άλλο διάσημο μνημείο της Ρώμης, το Πάνθεον. Αυτό το επιβλητικό κτίριο που αρχικά χτίστηκε για τη λατρεία αρχαίων θεών έχει μετατραπεί σε χριστιανική εκκλησία. Ιδιαίτερο στοιχείο που χαρακτηρίζει το Πάνθεον εκτός από τους κίονες της εισόδου είναι η τεράστια οπή στο κέντρο. Ο θόλος δε στηρίζεται με κολώνες αλλά φαίνεται να αιωρείται. Επειδή όμως έχει αρκετά παχιά τοιχώματα, δεν μπορούσε να ανοιχτεί παράθυρο οπότε σχεδιάστηκε η οπή στο κέντρο για να μπαίνει φως και αέρας.

Αριστερά από το Πάνθεον είναι ακόμη ένας οβελίσκος που στηρίζεται σε έναν ελέφαντα – έργο του Μπερνίνι. Αν δεν υπήρχαν οι αρχαιότητες θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Μπερνίνι είναι για τη Ρώμη ότι οΓκαουντί για τη Βαρκελώνη.


Η Ρώμη έγινε γνωστή και μέσα από τις ταινίες της Τσινετσιτά, το ιταλικό Χόλυγουντ που έδωσε αρκετές υπερπαραγωγές μερικές δεκαετίες πριν. Φαίνεται όμως ότι οι Ρωμαίοι είχανε τον κινηματογράφο αρκετό καιρό πριν μέσα τους. Σαυτούς τους δύο οβελίσκους παρατηρεί κανείς κάτι διαφορετικό: οι εικόνες δεν είναι σε παράλληλα επίπεδα αλλά στροβιλίζουν ακολουθώντας ένα μαιανδρικό μοτίβο. Οι εικόνες αναπαριστούν σημαντικές μάχες από την αρχή μέχρι και την κατάληξή τους. Έχει ενδιαφέρον να τις χαζέψει κανείς.

 

Στο δρόμο για το Βατικανό βρίσκεται το Castel SantAngelo, μπροστά στον Τίβερη. Αρχικά χτίστηκε σαν Μαυσωλείο του Αδριανού, αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν οχυρό, φυλακή και τώρα είναι μουσείο. Στην κορυφή του βρίσκεται ο Αρχάγγελος που βάζει το σπαθί του στο θηκάρι. Ιδιαίτερο στοιχείο ότι το κτίριο είναι κυλινδρικό. Το κάστρο αποτελεί βασικό σημείο της πλοκής και στην όπερα Tosca του Puccini.

Περπατώντας κανείς με τα πόδια προς το Βατικανό βλέπει και το Passetto. Είναι ένας οχυρωμένος διάδρομος που ενώνει το Castel SantAngelo με το Βατικανό. Το χρησιμοποιούσαν οι Πάπες ως έξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου. Φυσικά αποτελεί και σημαντικό κομμάτι της πλοκής στο Illuminati.
Μετά από 5 περίπου λεπτά περπάτημα φτάνει κανείς στο Βατικανό. Τα κάγκελα χωρίζουν το παπικό κρατίδιο από τη Ρώμη και το υπόλοιπο ιταλικό κράτος. Ο Άγιος Πέτρος φυσικά ξεχωρίζει επιβλητικός, αμέσως μετά την περίφημη πλατεία.

Δεξιά και αριστερά από το συντριβάνι βρίσκονται δύο χάλκινοι δίσκοι στο πάτωμα της πλατείας. Αν σταθεί κανείς εκεί και κοιτάξει την πλησιέστερη συστοιχία από κολώνες, παρατηρεί μια οπτική απάτη: οι κολώνες από τρεις φαίνονται μία! Μια προοπτική που έδωσε ο Μπερνίνι όταν σχεδίασε την πλατεία και τους κίονες.

Αφού περάσει κανείς τον έλεγχο, μπαίνει στον Άγιο Πέτρο. Προσοχή στην ενδυμασία, κυρίως για τις κυρίες. Βασικότερη επιλογή μετά είναι να μπει κανείς στην περίφημη βασιλική του Αγίου Πέτρου και οι κατακόμβες. Στις κατακόμβες βρίσκονται οστά αγίων, εικάζεται και αυτά του Αγίου Πέτρου. Παρεμπιπτόντως ο ναός έχει χτιστεί πάνω από το σημείο όπου σταυρώθηκε ο άγιος.

Η εκκλησία είναι εντυπωσιακή σε μέγεθος. Μην παραλείψετε εκθέματα όπως η περίφημη Πιετά του Μιχαήλ Άγγελου, όπου αναπαριστά την Παναγία να κρατά στα χέρια της το σώμα του Ιησού μετά την αποκαθήλωση. Ο τρούλος είναι έργο επίσης του Μιχαήλ Αγγέλου.

Δεξιά από την είσοδο της πλατείας του Αγίου Πέτρου βρίσκεται η είσοδος για τα μουσεία του Βατικανού. Εκεί βρίσκεται και η περίφημη Καπέλα Σιστίνα ή Καπέλα Σιξτίνα. Τα μουσεία του Βατικανού είναι ουσιαστικά ένα ορθογώνιο. Στη μία πλευρά είναι η είσοδος και στο τέλος του ορθογώνιου αυτού είναι η Καπέλα Σιστίνα. Έτσι αναγκαστικά περνάει ο επισκέπτης από παντού.

Στη διαδρομή πάντως έχει μερικά ενδιαφέροντα σημεία. Ξεχωρίζει η περίφημη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ όπου αναπαριστώνται οι μεγαλύτεροι αρχαίοι φιλόσοφοι.

Καταλήγει κανείς στην Καπέλα Σιστίνα. Ένα παρεκκλήσι μοναδικό σίγουρα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες ιδιαίτερες. Έργο αρκετών, ανάμεσα στους οποίους και ο Μιχαήλ Άγγελος. Φωτογραφίες δεν επιτρέπονται, το έμαθα αφού τράβηξα την συγκεκριμένη.


 
Φεύγοντας από το Βατικανό και περπατώντας κατά μήκος του Τίβερη συναντά το νησάκι του Τίβερη, την περίφημη Isola Tiberina. Ένα νησάκι που έχει πάρει το σχήμα καραβιού το οποίο στεγάζει ένα νοσοκομείο και όχι μόνο. Υποτίθεται ότι εκεί βρέθηκε ένα φίδι – αφιέρωμα στο θεό Ασκληπιό.

Σχετικά κοντά βρίσκεται η Piazza Navona. Μία πλατεία γεμάτη από καφέ στο ίδιο μέρος όπου παλιότερα βρισκόταν ο ιππόδρομος της Ρώμης. Εκτός από ιπποδρομίες και θεάματα, κατά τα ρωμαϊκά χρόνια αρκετές φορές πλημμύριζαν την πλατεία και διοργάνωναν ναυμαχίες!

Στο κέντρο της έχει ένα ακόμη συντριβάνι έργο του Μπερνίνι, το συντριβάνι των 4 ποταμών. Στη βάση του οβελίσκου βρίσκονται οι τέσσερις γνωστότεροι ποταμοί από τέσσερις ηπείρους. Ο Νείλος, ο Γάγγης, ο Ρίο ντε λα Πλάτα και ο Δούναβης. Καθένας έχει τους συμβολισμούς του. Ο Νείλος για παράδειγμα έχει κάλυμμα στο κεφάλι γιατί την εποχή που χτίστηκε το συντριβάνι δεν ήταν ακόμη γνωστές οι πηγές του.

Η Ρώμη όμως έχει και την αρχαία πλευρά της. Αυτή εκτείνεται κυρίως πίσω από το λόφο του Καπιτωλίου. Εκεί βρίσκεται το Forum Romanum και το Κολοσσαίο. Επειδή ο χρόνος δεν επαρκούσε και ο ήλιος έκαιγε, το προσεγγίσαμε από την εξωτερική πλευρά μόνο.

Μαυτά και μαυτά το επαγγελματικό ταξίδι στη Ρώμη έφτασε στο τέλος του. Το νόμισμα στη Φοντάνα ντι Τρέβι καλού-κακού το έριξα, η πόλη όμως από μόνη της σε καλεί χωρίς να το καταλάβεις. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη, λοιπόν! Μέχρι την επόμενη φορά…»

Ολόκληρο το αφιέρωμα του Kitsomitsou στη Ρώμη, μπορείτε να το διαβάσετε στο ιστολόγιό του, στο Ρώμη: η αιώνια πόλη (1/2)  και το Ρώμη: Βατικανό, Κολοσσαίο, Άγγελοι και Δαίμονες (2/2) !

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024