Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περικοπές επιδομάτων, πάγωμα μισθών-προσλήψεων, αύξηση σε χαμηλές συντάξεις

Περικοπές επιδομάτων, πάγωμα μισθών-προσλήψεων, αύξηση σε χαμηλές συντάξεις

Την αυστηρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Περικοπές επιδομάτων, πάγωμα μισθών και πάγωμα προσλήψεων μεταξύ των ρυθμίσεων. Αύξηση 1,5% προβλέπεται μόνο για τις συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ. Από τις περικοπές δεν εξαιρούνται ούτε πρωθυπουργός και βουλευτές. Αμεσα ξεκινά ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για ενιαίο μισθολόγιο.

2

Την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης για το 2010 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου έπειτα από διαδοχικές μαραθώνιες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και προκειμένου να σταματήσουν οι διαρροές.

To νομοσχέδιο προβλέπει πάγωμα μισθών (χορηγείται μόνο η εισοδηματική ωρίμανση στους δικαιούχους) και μείωση 10% σε όλα τα επιδόματα και τις πρόσθετες αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης αναστέλλεται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε όλα τα επιδόματα που προβλέπεται.

Δεν μειώνονται το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, για όσους τα δικαιούνται.

Μειώνεται το όριο των υπερωριών κατά 30%, καταργείται η αμοιβή/αποζημίωση για τους δημοσίους υπαλλήλους που συμμετέχουν σε Ομάδες/Επιτροπές Εργασίας, τροποποιείται το νομικό πλαίσιο περί οδοιπορικών εξόδων μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες για αποζημιώσεις, μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις, κτλ.

Ποσοστιαία, οι μειώσεις που θα επιφέρουν τα παραπάνω στις μεικτές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές είναι από 1% έως 5,5%. Σε ονομαστικούς όρους η μείωση στις αποδοχές ως προς τις μεικτές ακαθάριστες αποδοχές ξεκινά από 18 ευρώ για τους υπαλλήλους των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και φτάνει τα 345 ευρώ για τους δικαστικούς.

Η επιβάρυνση δηλαδή αυξάνει ανάλογα με το ύψος του μισθολογίου της κάθε κατηγορίας υπαλλήλων, ενώ σε ότι αφορά τους πλέον χαμηλόμισθους ο Γ.Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επίπτωση των μέτρων για αυτούς εξουδετερώνεται από τη φορολογική ελάφρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Στην εισοδηματική πολιτική του στενού δημοσίου τομέα θα πρέπει να ακολουθήσουν και τα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ (αναδρομικά από 1/1/2010).

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, χορηγείται αύξηση 1,5% σε όλες τις συντάξεις έως 2.000 ευρώ.

Κανένα μπόνους στο δημόσιο

Επίσης η εισοδηματική πολιτική προβλέπει ότι καμία επιχείρηση που ελέγχεται από το δημόσιο δεν θα χορηγήσει μπόνους στα διοικητικά στελέχη.

Επιπλέον τίθεται οροφή στις αμοιβές των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων για τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ. Οροφή θεωρούνται οι αποδοχές γγ υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.

Τέλος προβλέπεται μείωση έως και 50% της αμοιβής των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων (για μη εισηγμένες ΔΕΚΟ). Αντίστοιχη τακτική επιδιώκεται και στις εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από το δημόσιο.

Δεν εξαιρείται κανένας από τις περικοπές

Από το πάγωμα μισθών και τις περικοπές δεν εξαιρούνται ούτε ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές και τα υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων.

Δεν προβλέπεται αύξηση μισθού, ενώ αντίθετα προβλέπεται μείωση κατά 10% των πρόσθετων αμοιβών, επιδομάτων και αποζημιώσεων για πρωθυπουργό, υπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

Επίσης αναθεωρείται η οροφή των αποδοχών των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών. Εφεξής οροφή θεωρούνται οι αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου με προσαύξηση έως 20% ανάλογα με ειδικές συνθήκες και ειδικά προσόντα.

Αναστολή όλων των προσλήψεων

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο, το 2010 παγώνουν όλες, με μερική εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας. Σε αυτούς τους τομείς, διυπουργική επιτροπή θα εγκρίνει τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων.

Όσοι είχαν περάσει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, οι προσλήψεις τους θα γίνουν σταδιακά από το 2011 και στα επόμενη έτη.

Από το 2011, επίσης, προβλέπεται εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Διάλογος για ενιαίο μισθολόγιο

Αμεσα θα ξεκινήσει ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο, βασικό και διαχρονικό αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που εκφράζονται εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά το έργο της δημιουργίας μιας Ενιαίας Βάσης Δεδομένων για όλους τους μισθούς και η θεσμοθέτηση μιας Ενιαίας Αρχής Πληρωμής όλων των μισθών του δημοσίου από το υπουργείο Οικονομικών.

ok.gif Αναλυτικά: Ποια είναι τα βασικά σημεία της εισοδηματικής πολιτικής 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024