Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Θα μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε για να εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) το οποίο κατατίθεται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
-Στόχος έλλειμμα 2,8% το 2012
-Οι βασικές προβλέψεις του ΠΣΑ
-Το «σκληρό» εναλλακτικό σενάριο
-Αντιδράσεις για την «ενημέρωση-εξπρές»

2

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε για να εγκρίνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το Πρόγραμμα είναι δεσμευτικό και ο στόχος εφικτός, με τη συμμετοχή των πολιτών, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου.

Τους βασικούς στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης παρουσίασε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στη Βουλή.

Κατά την εισηγητική ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα θα ακολουθήσει το δεσμευτικό αυτό σχέδιο για να αφήσει πίσω τα ελλείμματα αξιοπιστίας, διαφάνειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. «Η επόμενη τριετία θα γίνει μια προσπάθεια ιστορικής σημασίας για το μέλλον της χώρας και των πολιτών και είναι απόφασή μας να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη χώρα» επισήμανε.

Στόχος είναι να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η χώρα και να γίνουν ριζικές ανατροπές σε όλα αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη και τις προοπτικές της χώρα και κάθε πολίτη, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε: «Ο στόχος είναι εφικτός. Θα τα καταφέρουμε με τόλμη και τη στήριξη, τη συμμετοχή των πολιτών. Θα βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από το τέλμα και θα αλλάξουμε σελίδα».

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι πρέπει και θα το κάνει μόνη της γιατί γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τι χρειάζεται να γίνει. Έκανε λόγο για κορυφή του παγόβουνου, σημειώνοντας ότι είναι βαθύτερα τα προβλήματα, τα οποία εντάθηκαν κατά την προηγούμενη πενταετία, και παρατήρησε: «Δεν θα πετύχουμε αν δεν αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια».

Σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου, το νεό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν περιλαμβάνει μόνο άμεσα μέτρα για τη δημοσιονομική κρίση, αλλά κύριο μέρος του αφορά την ανασυγκρότηση της χώρας. Μίλησε για ένα σχέδιο με πολύ συγκεκριμένα και μόνιμα μέτρα για ανατροπές παντού, όπως στο φορολογικό, τη λειτουργία του κράτους, τον τερματισμό της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης και την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

«Η εικόνα μιας χώρας ανήμπορης, που δεν μπορεί να αλλάξει, δεν ταιριάζει στους Έλληνες. Όταν δουλεύουμε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα δουλέψουμε γρήγορα και σκληρά. Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος είναι η μόνη μας επιλογή, είναι δέσμευσή μας και χρέος μας. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα εκτιμήσουν μια προσπάθεια που κάνει μια ολόκληρη χώρα και οι πολίτες στο τέλος της διαδρομής θα δουν τη χώρα και τη ζωή τους να αλλάζει προς το καλύτερο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Στηρίξτε τον υπουργό Οικονομίας»

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τους συναδέλφους του να στηρίξουν το Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Είναι υποχρέωση όλων μας, όπως συμβάλλαμε στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού με κατανόηση να στηρίξουμε την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών. Και να την στηρίξουμε σε δύο πεδία. Το πρώτο πεδίο είναι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος και το δεύτερο στοιχείο είναι η εναρμόνιση των ενεργειών μας στις ενέργειες που κάνει ο υπουργός» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Στήριξη στο πρόγραμμα σταθερότητας και το οικονομικό επιτελείο προσέφερε η Αννα Διαμαντοπούλου καλώντας και τους υπόλοιπους υπουργούς να κάνουν το ίδιο.

«Όχι μόνον η υποστήριξη αλλά και η διαβεβαίωση προς κάθε κατεύθυνση της σημασίας αυτού του συμφώνου είναι τεράστιας σημασίας για τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός Οικονομικών εκλήθη να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η υποστήριξή του για αυτούς τους λόγους είναι απολύτως αναγκαία» υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Οι εισηγήσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου ολοκληρώθηκαν με το Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε νευραλγικό το στόχο της ανασυγκρότησης του δημοσίου τομέα.

«Αυτό που θέλουν, που ζητούν και που πιστεύω ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας αυτού του προγράμματος και γι αυτό θα πατήσει στα πόδια του, είναι η δυνατότητα να μην εμπλακεί εκ νέου η χώρα σε μια τέτοια περιπέτεια. Αρα δηλαδή το πρόβλημα να λυθεί με διαρθρωτικό και μόνιμο τρόπο. Πράγμα το οποίο και υπάρχει στο κέντρο της σύλληψης αυτού του προγράμματος σταθερότητας».

Μήνυμα ενότητας μεταξύ των μελών του υπουργικού συμβουλίου έστειλε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στον απόηχο των διαφοροποιήσεων που έχουν εκφραστεί στο ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου.

«Δεν περιμέναμε βέβαια να χειροκροτηθούμε, δεν εργαζόμεθα για το χειροκρότημα, όπως και δεν εργαζόμεθα με αποκλειστικό γνώμονα την αποφυγή του πολιτικού κόστους.

» Ο λαός κατά βάθος ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και συνεργάζεται. Δεν αποκλείω και άλλες κυβερνήσεις να προσπάθησαν να εργασθούν στο παρελθόν. Αλλά το επίπεδο της τυπικής και άτυπης συνεργασίας που έχει διαμορφώσει αυτή η ολιγομελής, πρωτοφανές αυτό πάντα εξαγγέλλετο ποτέ δεν είχε υλοποιηθεί, κυβέρνηση των λίγων υπουργείων είναι πιστεύω μια καινούρια σταθερή της πολιτικής μας ζωής».

Ο κ. Πάγκαλος, ουσιαστικά απάντησε σε όλους αυτούς που επικρίνουν και γκρινιάζουν μέσα στη κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτοί οι αμετανόητοι είναι αυτοί που δεν θέλουν τις αλλαγές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024