Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θέμα αύξησης των τιμολογίων επαναφέρει ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ

Θέμα αύξησης των τιμολογίων επαναφέρει ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ

«Ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, αναφερόμενος στην επιβάρυνση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο κ. Ζερβός δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς και για άμεση υλοποίηση των 2.300 περίπου προσλήψεων.

2

Το θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ επαναφέρει στο προσκήνιο ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός.

Αναφερόμενος στην επιβάρυνση της επιχείρησης για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα φτάσει το 2013 σε 1,3 δισ. ευρώ το χρόνο, τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, καθώς με την τεράστια αυτή επιβάρυνση «ή θα φαλιρίσει η ΔΕΗ ή θα πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια».

Ακόμη, ο επικεφαλής της ΔΕΗ προέβλεψε ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συρρίκνωση της κατανάλωσης λόγω της κρίσης.

Στην ίδια ομιλία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαίδας – Κοζάνης, ο κ. Ζερβός δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των επενδύσεων της ΔΕΗ σε ορυχεία και μονάδες παραγωγής, καθώς και για άμεση υλοποίηση των 2.300 περίπου προσλήψεων που εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ η πρόσληψη των 2.300 ατόμων, κυρίως τεχνικού προσωπικού, βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης και πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες προσλήψεις.

Προχωρούν επενδύσεις και προσλήψεις

Στα ορυχεία και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και προγραμματίσθηκαν επιπλέον προσλήψεις άλλων 350 ατόμων, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσλήψεων στο Λιγνιτικό-Ενεργειακό Κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας σε 1.104 άτομα, εκ των οποίων τα 775 θα καλύψουν ανάγκες των Ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, θα προγραμματισθούν οι νέες προσλήψεις για την επόμενη τριετία, πρόσθεσε ο κ. Ζερβός.

Παρουσιάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στην περιοχή, ο κ. Ζερβός ανέφερε ότι θα προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη του διαγωνισμού για την λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα 5 και η ανάθεσή της θα πραγματοποιηθεί μόλις εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να προχωρήσει η κατασκευή της νέας μονάδας θα πρέπει να προχωρήσουν το δυνατόν συντομότερα οι απαλλοτριώσεις και ότι τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της ΔΕΗ και θα οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση νέων προσλήψεων.

Αταλάντευτη παραμένει, όπως είπε, η θέση της ΔΕΗ για τη δημιουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2 στη Φλώρινα, αναμένει ωστόσο από την Πολιτεία τη λήψη απόφασης για τον διαγωνισμό εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

«Είμαστε έτοιμοι, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, να συζητήσουμε λύσεις οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της ΔΕΗ για ανάπτυξη από αυτήν μιας νέας Μονάδας».

Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των νέων μονάδων εξετάζονται σενάρια για να τεθούν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις παλαιότερες και πλέον ρυπογόνες μονάδες στην περιοχή, αρχής γενομένης από την Πτολεμαϊδα 1.

Ανησυχία για την κερδοφορία

Ο κ. Ζερβός σημείωσε ότι μετά από τη συρρίκνωση των κερδών στα προηγούμενα χρόνια και τις ζημιές του 2008, τα κέρδη ρεκόρ του 9μήνου 2009 είναι συγκυριακά και δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς.

Τόνισε ακόμη ότι παρ ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» και από τα χαμηλότερα στην ΕΕ των «25», κατά το 2009 ένας μεγαλύτερος αριθμός πελατών – λόγω της ύφεσης – αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ομαλή αποπληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, το 2009 εντάθηκαν οι πιέσεις των ανταγωνιστών της ΔΕΗ σε επίπεδο λιανικής αγοράς, «με αποτέλεσμα να χάνουμε μεγάλους πελάτες», ενώ μέσα στο 2010 θα γίνει οξύτερος ο ανταγωνισμός στο χώρο της θερμικής παραγωγής, αφού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες μονάδες ανταγωνιστών της ΔΕΗ, ισχύος άνω των 1.300 MW.

Ο κ. Ζερβός παρουσίασε τέλος τις επενδύσεις που προγραμματίζει η επιχείρηση για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή, και ειδικότερα για την προστασία των νερών, την αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων, την καταστολή της σκόνης, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου και σωματιδίων, αλλά και την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά), ισχύος 82 και 14 μεγαβάτ αντίστοιχα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024