Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη Σαρκοζί στον Ιρλανδό πρωθυπουργό για το... χέρι του Ανρί

Συγγνώμη Σαρκοζί στον Ιρλανδό πρωθυπουργό για το… χέρι του Ανρί

Απολογητικός εμφανίστηκε στον Ιρλανδό πρωθυπουργό ο Νικολά Σαρκοζί για την αμφιλεγόμενη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας στον αγώνα με την Ιρλανδία για την εξασφάλιση μιας θέσης στο Μουντιάλ. Αρνήθηκε, ωστόσο, την επανάληψη του αγώνα. Πολιτική ένταση μεταξύ Αιγύπτου-Αλγερίας μετά τα επεισόδια στα γήπεδα.

103

Απολογητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Μπράιαν Κόουεν για την αμφιλεγόμενη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γαλλίας στον αγώνα με την Ιρλανδία για την εξασφάλιση μίας θέσης στο Μουντιάλ, αλλά εξέφρασε την αντίρρησή του στο ενδεχόμενο επανάληψης του αγώνα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανάληψης του αγώνα, στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι ο ποδοσφαιριστής Τιερί Ανρί παραδέχτηκε πως ήλεγξε τη μπάλα με το χέρι πριν κάνει πάσα στον Ουίλιαμ Γκαλάς, ο οποίος έβαλε το γκολ που έστειλε την εθνική Γαλλίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής.

Ο Σαρκοζί εξέφρασε την κατανόησή του για τη θέση της Ιρλανδίας, αλλά επισήμανε ότι δεν συμφωνεί με την άποψη του Ιρλανδού πρωθυπουργού για επανάληψη του αγώνα.

«Είπα στον Μπράιαν Κόουεν πόσο λυπάμαι. Όμως μην μου ζητάτε να υποκαταστήσω τον διαιτητή, ούτε τις γαλλικές ποδοσφαιρικές αρχές, ή τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές αρχές. Αφήστε με ακριβώς εδώ που βρίσκομαι», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Νωρίτερα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός υποστήριξε το αίτημα της Ποδοσφαιρικής Ένωσης της χώρας του προς τη FIFA για επανάληψη του αγώνα.

«Ναι, υποστηρίζω την Ποδοσφαιρική Ένωση. Ο υπουργός Αθλητισμού θα στείλει επιστολή στη FIFA υποστηρίζοντας το αίτημα και θα επιδιώξει επανάληψη του αγώνα», δήλωσε ο Κόουεν. Και πρόσθεσε ότι ο Σαρκοζί «θα αντιληφθεί το αίσθημα απογοήτευσης που έχει ο ιρλανδικός λαός μετά την καταπληκτική εμφάνιση της ομάδας και νομίζω ότι το τίμιο παιχνίδι είναι θεμελιώδες κομμάτι αυτού του αθλήματος», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Αξιωματούχοι της FIFA δήλωσαν , πάντως στο Ρόιτερ ότι για πιθανή επανάληψη του αγώνα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη και των δύο ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών πριν τεθεί το θέμα προς συζήτηση στη FIFA.

Πολιτική ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Αλγερίας

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Αλγέρι για διαβουλεύσεις, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, από την Αλγερία.

Η ενέργεια αυτή είναι η τελευταία σε μία σειρά αντιποίνων ανάμεσα στις δύο βορειοαφρικανικές χώρες, με αφορμή τα επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς των δύο εθνικών ομάδων που έδωσαν τους προκριματικούς αγώνες το Σάββατο, στην Αίγυπτο και την Τετάρτη στο Σουδάν.

Στην ιστοσελίδα του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων EGYNews αναφέρεται ότι το Κάιρο ανακαλεί τον πρεσβευτή του, λόγω των βιαιοτήτων που έγιναν σε βάρος Αιγυπτίων φιλάθλων, μετά τον αγώνα την Τετάρτης, ταραχές για τις οποίες οι Αιγύπτιοι κατηγορούν ως υπεύθυνους τους Αλγερινούς.

Περίπου 2.000 διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων έκαψαν αλγερινές σημαίες, συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Αλγερίας στο Κάιρο, αργά το βράδυ της Πέμπτης, διαμαρτυρόμενοι για τις επιθέσεις με στόχο τους φιλάθλους της αιγυπτιακής ομάδας και ζήτησαν από τον Αλγερινό πρεσβευτή να φύγει από την Αίγυπτο.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές κατέστρεψαν δύο οχήματα της αστυνομίας, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος πριν φτάσει στην πρεσβεία της Αλγερίας.

Στο μεταξύ η FIFA ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για την ένταση που επικράτησε στους αγώνες ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Αλγερία.

«Έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της Αιγυπτιακής Ποδοσφαιρικής Ένωσης», αναφέρει η FIFA σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις που έλαβε η FIFA, στις 12 Νοεμβρίου έγιναν περιστατικά με στόχο την αλγερινή ομάδα καθώς μετέβαινε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο».

Η Αίγυπτος από την πλευρά της διαμαρτυρήθηκε για επιθέσεις Αλγερινών οπαδών εναντίον Αιγυπτίων, την Τετάρτη, και κάλεσε τον Αλγερινό πρεσβευτή στο Κάιρο για να ζητήσει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση της Αλγερίας για την προστασία των Αιγυπτίων πολιτών και των αιγυπριακών επιχειρήσεων που βρίσκονταισ την Αλγερία.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να καλέσει τον Αλγερινό απεσταλμένο για να αξιώσει από το Αλγέρι «να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία των Αιγυπτίων πολιτών που βρίσκονται στο έδαφός του, όπως και των ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων», μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ΜΕΝΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024