Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκτακτη εισφορά 5%-10% σε επιχειρηματικά κέρδη, αύξηση ΕΤΑΚ στα ακριβά ακίνητα

Έκτακτη εισφορά 5%-10% σε επιχειρηματικά κέρδη, αύξηση ΕΤΑΚ στα ακριβά ακίνητα

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ που σημείωσαν οι επιχειρήσεις το 2008, με συντελεστή 5% έως 10%, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, παράλληλα με την αύξηση του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ, ώστε να χρηματοδοτηθεί το επίδομα αλληλεγγύης. Φόρος και στα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία.

27

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που σημείωσαν οι επιχειρήσεις το 2008, με συντελεστή 5% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της κερδοφορίας τους, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, παράλληλα με την αύξηση του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τους δύο φόρους (850 εκατ. ευρώ από την εισφορά 160 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΤΑΚ), θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Το σχέδιο νόμου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την εισφορά «κοινωνικής ευθύνης», όπως χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, αναρτήθηκε αργά την Τρίτη στο Διαδίκτυοκαι τίθεται σε διαβούλευση μέχρι το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί ως Σχέδιο Νόμου προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

«Σε καμία κυβέρνηση δεν αρέσει να παίρνει έκτακτους φόρους, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

1) 5% για τις επιχειρήσεις με κέρδη 5 έως 10 εκατ. ευρώ το 2008

2) 7% για επιχειρήσεις με κέρδη 10 έως 25 εκατ. ευρώ

3) 10% για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των από 25 εκατ. ευρώ.

Την έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν συνολικά 305 επιχειρήσεις. Στις 140 ο φόρος θα είναι 5%, στις 85 θα είναι 7% και στις υπόλοιπες 80 θα είναι 10%.

Αύξηση ΕΤΑΚ και φόρος 0,3% στα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία

hspace=0 Δείτε το βίντεο για το ΕΤΑΚ

Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (2009) που θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ. Η «έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης» για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία θα καταβληθεί από 60.285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για ακίνητη περιουσία από 600.000 ευρώ έως 1.000.000 η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,20% και αφορά 42.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Για περιουσία από 1.000.000 – 4.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς θα είναι 0,40% και αφορά 18.000 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Για περιουσίες μεγαλύτερες των 4.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 0,60% και αφορά 285 υπόχρεους του ΕΤΑΚ.

Το σύνολο των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν από την έκτακτη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ που θα επιβαρυνθούν από την έκτακτη εισφορά αντιστοιχούν στο 1,7% των
ιδιοκτητών ακινήτων που καταβάλουν ΕΤΑΚ.

Σημειώνεται ότι ακίνητη περιουσία κάτω από 600.000 ευρώ έχουν 3.345.670 πολίτες, οι οποίοι, βεβαίως, δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ακόμα ότι θα επιβληθεί φόρος 0,3% και στα ακίνητα που εκμεταλλεύεται εμπορικά η Εκκλησία.

Επίσης, διευκρίνισε ότι παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης για την κατάργηση του ΕΤΑΚ από το 2010.

Αντίθετη η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων

Μόνο ο ΣΕΒ φαίνεται ότι αποδέχεται την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Μετά το ΕΒΕΑ την αντίθεση της δηλώσει και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. «Για άλλη μια φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος αιφνιδιάζεται και ο διάλογος περιφρονείται» τονίζει σε ανακοίνωσή της.

«Επιλέγεται, για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας – για μια ακόμη φορά – ο εύκολος δρόμος της αύξησης των φόρων, αντί της επιβαλλόμενης ορθολογικότερης λύσης της μείωσης της κρατικής δαπάνης και σπατάλης» επισημαίνει ακόμη.

Τα Επιμελητήρια της χώρας εμμένουν ότι εκείνο που προέχει, σήμερα, είναι η επένδυση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο εκσυγχρονισμός των δομών της οικονομίας και της λειτουργίας του κράτους και ότι οι αλλαγές δεν προωθούνται με πρόσθετες φορολογικές αφαιμάξεις «που αποδυναμώνουν, ακόμη περισσότερο, ένα παραγωγικό δυναμικό που η κρίση έχει πλήξει βαρύτατα».

Αριστερά: Παίρνετε ψίχουλα από τους πλούσιους, δίνεται ψίχουλα στους φτωχούς

«Η κυβέρνηση μετά την κλειστή σύσκεψη με τον ΣΕΒ και σε συνεννόηση μαζί του, εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που προσφέρουν οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις στους εξαθλιωμένους, με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος» τονίζει το ΚΚΕ.

«Αυτό θα γίνει, με την αντεργατική θύελλα στο ασφαλιστικό-εργασιακό, που είναι έτοιμη και προαποφασισμένη. Το περιβόητο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετονομασία του επιδόματος θέρμανσης. Τη χοντρή κοροϊδία που έκανε η ΝΔ στα φτωχά λαϊκά στρώματα, συνεχίζει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε προσβλητικό βαθμό για τους εργαζόμενους. Αυτό προκύπτει, αν υπολογισθεί το τι αναλογεί για 2 χρόνια στα 2.500.000 εργαζομένων και ανέργων που θα πάρουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ» προσθέτει το ΚΚΕ και τονίζει ότι:

«Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχθούν τη φτώχεια ως σταθερό και μόνιμο φαινόμενο και ότι κοινωνική πολιτική είναι τα ψίχουλα για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν.Λαφαζάνης, δήλωσε: «Η έκτακτη εισφορά στα υψηλά κέρδη δεν μπορεί να γίνει το άλλοθι για τη διατήρηση της μόνιμης φορολογικής ασυλίας του μεγάλου πλούτου. Όπως η έκτακτη αυτή εισφορά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη για άμεσα μόνιμα μέτρα αύξησης των συντελεστών φορολογίας για τα μεγάλα κέρδη, τα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες»

»Η έκτακτη ενίσχυση, επίσης, στους οικονομικά ασθενέστερους δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη άμεσης, μονιμότερης αύξησης των λαϊκών εισοδημάτων, που βρίσκονται ιδιαίτερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολύ περισσότερο, οι έκτακτες εισφορές δεν μπορεί να αποτελέσουν το επικοινωνιακό τρικ για να χρυσωθεί το χάπι της επερχόμενης φοροκαταιγίδας και των μόνιμων επιδρομικών αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, που θα πληρώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα».

»Όλα δείχνουν ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θα πάρει έκτακτα ψίχουλα από τους πλούσιους, προκειμένου να επιβάλλει «ευκολότερα» μόνιμη και στο διηνεκές φοροκαταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων. Η αρχή ήδη έγινε με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, που έγιναν στο όνομα, τάχα, της πράσινης ανάπτυξης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024