Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ της χρήσης «μεταλλαγμένων» η Βασιλική Εταιρεία της Βρετανίας

Υπέρ της χρήσης «μεταλλαγμένων» η Βασιλική Εταιρεία της Βρετανίας

Η γενετική μηχανική πρέπει να ενταχθεί στο οπλοστάσιο που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να αυξηθεί με βιώσιμο τρόπο η παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά ο κορυφαίος επιστημονικός φορέας της Βρετανίας.

36

Η γενετική μηχανική πρέπει να ενταχθεί στο οπλοστάσιο που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να αυξηθεί με βιώσιμο τρόπο η παραγωγή τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμά ο κορυφαίος επιστημονικός φορέας της Βρετανίας.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «μεγάλη πρόκληση» για να θρέψει ακόμα 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050 μειώνοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τονίζει σε έκθεσή της η Βασιλική Εταιρεία.

Επικαλείται την επιτυχία της Πράσινης Επανάστασης στη Γεωργία τη δεκαετία του 1960, η οποία διπλασίασε την παραγωγή τροφίμων σε διάστημα 30 χρόνων, δημιούργησε όμως και προβλήματα όπως η διάβρωση του εδάφους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο συνδυασμός του αυξανόμενου πληθυσμού, της αξιοποίησης αγροτικών εκτάσεων για παραγωγή βιοκαυσίμων και της ανόδου στις τιμές των καυσίμων ανανεώνουν τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τη γεωργική τεχνολογία.

Η γεωργία, εξάλλου, ευθύνεται έμμεσα για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα επόμενα 16 χρόνια ο κόσμος πρέπει να αναπτύξει ποικιλίες καλλιεργειών σε ανθεκτικότητα στην ξηρασία, τις ασθένειες, την υψηλή αλατότητα, τη ζέστη και τα βαρέα μέταλλα, χρησιμοποιώντας τόσο τις τεχνικές των παραδοσιακών διασταυρώσεων όσο και τη γενετική τροποποίηση, καταλήγει η έκθεση.

Την περασμένη εβδομάδα, υπενθυμίζει το Reuters, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ εκτίμησε ότι έως το 2050 η ανθρωπότητα θα πρέπει να επενδύει 83 δισ. δολάρια ετησίως προκειμένου να αυξήσει κατά 70% την παραγωγή τροφίμων.

«Το πρόβλημα είναι οξύ, και είναι τεράστια πρόκληση να τα καταφέρουμε χωρίς να διαβρώσουμε το έδαφος και να κάνουμε κατάχρηση λιπασμάτων» σχολίασε στο πρακτορείο ο Ντέιβιντ Μπόλκομπ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας.

Εκτίμησε ότι η πρόοδος στις τεχνολογίες χειρισμού του γενετικού υλικού των φυτών θα αυξήσουν την προβλεψιμότητα και την αξιοπιστία μιας «δεύτερης γενιάς» γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών. «Ο πήχης έχει αλλάξει σε σχέση με δέκα χρόνια πριν» είπε.

Ασυγκίνητη από τις εκτιμήσεις της μελέτης έμεινε πάντως η Greenpeace. O Μάρκο Κοντιέρο, διευθυντής πολιτικής σε θέματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, επισήμανε ότι η παραγωγή τροφίμων ήδη επαρκεί για τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού, κατανέμεται όμως ανισόρροπα.

«Η φτώχια και η πείνα είναι το ίδιο πράγμα» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024